Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Змиярник  (Прочетена 3601 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 18:43:02 »

   Змиярник (Arum maculatum)

  (заминяк, змийско грозде, змийска пченка, дервишка пишка, змийска хурка, змийски папур, змиюв щавлек, змиянец, зъмски мисир, количав бурен, котешка пишка, лопой, мечкина пченка, отровен казлец, смоков хляб, зайча пишка, циганско грозде, устреличе, попова лъжичка,  аронов жезъл, змийска царевица, маясълъвче, петнист змиярник)

            
  1. Билката е отровна. Отвара от листа и корени в малки дози се пие при кашлица, пясък и камъни в бъбреците, пикочния мехур, черния дроб, ревматизъм. Отвара от 3 стръка змиярник, живовляк, полски хвощ и жълт кантарион, сварени в 1 л.  вода, се пие при заболявания на черния дроб. При маясъл се гълтат сутрин и вечер късчета колкото царевично зърно от корена. (Енц. БНМ, стр. 153)

  2. Билката притежава противовъзпалително и откашлечно действие. Свежите грудки имат лютив вкус и са отровни. След изсушаване и изваряване губят отровността си. Вътрешно се използуват за запарка от сухи грудки при възпаление на храносмилателната система - хиперацедитет, язва , колики, хемороиди, възпаление на дихателните пътища. (кн. •44)

  3. Свежите грудки, нарязани на парчета колкото царевично зърно, веднага се поставят в мед, за да се запазят свежи. Съхраняват се и във фризер, обвити в хляб и така се гълтат. Нарязаните парчета се овалват в гъста каша от царевично брашно и вода и се изсушават. (в-к "Втора младост", бр. 12 - 2002 г.)

  4. Свежите грудки от змиярник се нарязват на парченца с големина на царевично зърно и веднга се поставят в мед,  за да се запазят свежи. Взема се по 1 парченце с 1 лъжица мед 3 пъти дневно 30 мин. преди хранене. Освен в мед грудките на змиярника могат да се съхраняват:във фризер. За всеки прием се отрязва парченце, обвива се в хляб (много люти) и така се гълта. Освен това нарязаните парченца се овалват в гъста каша от царевично брашно и вода и се изсушават. Съхранявят се на сухо място. Грудките на змиярника се вадят само есенно време. (Пепа Маркова, билколечител, в-к "ЗН", бр. 23 - 2002 г.)

  5. Химичен състав: съдържа 70 %скорбяла, сапонини, алкалоидноподобно вещество аровин и флавоноиди. Основното му действие е противовъзпалително и откашлечно. Употреба: От грудките се приготвя извлек, като 1 ч. л. надробена билка се накисва за 8 часа в 250 мл. студена вода. Приема се по 1 с. л. 3 пъти дневно. За външна употреба се прави спиртен извлек от  20 г. надробени грудки с 200 мл. ракия. Внимавайте с дозите! Билката е отровна! (д-р Ал. Стоянов, в-к "Зн.", бр. 33 - 2002 г.)

  6. Грудковият корен е отровен в прясно състояние, но изсушен става ядивен и загубва острия си парлив вкус. Една капка от листата предизвиква парещо усещане в устата и гърлото, което продължава с часове. В миналото нишестето от грудката било използвано за колосване, а също в състава на козметични продукти за кожата. В Италия се използва за премахване на лунички по лицето и ръцете. За фитотерапевтични цели се използва сушеният корен, който трябва да бъде изваден наесен или рано напролет, преди листата да са се развили напълно. Грудките се сушат и нарязват на парчета, като се стриват на прах и се съхраняват на хладно в добре затворени флакони. Днес от прясното растение се приготвя хомеопатична тинктура, която, разредена и в малки дози, дава добър ефект срещу хронично и остро възпаление на гърлото. Вътрешно се използва при бронхит, астма, хроничен катар, газове, ревматизъм, хемороиди. Това растение не бива да се използва без лекарски контрол! Известни са случаи на смърт при деца, които са яли отровни плодове. (маг. фарм. Латинка Янева, в-к "Л.", бр. 19 - 2002 г.)
  « Последна редакция: Февруари 27, 2011, 21:58:39 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright