Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Зърнастец  (Прочетена 2197 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 18:35:28 »

  Зърнастец (Rhamnus frangula)
  (боя, бабушка, жълта боя, черна леска, франгула, боя ашлама, горска зърника,  зърнец, мъждрян, дива боя, пръщика)
        
  1. Чаят (една чаена лъжичка стрити на прах кори в чаша вода) се употребяват при мързеливи черва, при подуване на  черния дроб, при недостатъчно отделяне на жлъчка и срещу образуване на  камъни. Дневно се вземат 2-3 чаши. Младата несушена кора и плодът причиняват не само диария,  но и тежки възпаления на бъбреците и затова корите и плодът да престояват поне 1 година и тогава да се употребяват. Отварата от плодовете се употребяват  против запек,  а от плодовете и корите при подагра, воднянка, болести на черния  дроб, маясъл. (дн. •1, стр. 35)

  2. Характерно за зърнастеца е, че под горната кора има червено оцветен пласт, който го отличава от подобните растения, чието подкорие е зелено. Той  е малко дръвче или храст с тъмносива, почти черна кора. Използват се корите на повече от тригодишни растения. Прилага се при хроничен запек, лениви черва, хемороиди, чернодробни заболявания, при заболявания на дебелото черво, жълтеница. (кн. •47, стр. 117)

  3. В народната медицина се използва като пикочогонно, пречистващо кръвта средство. Препоръчва се при запек, хемороиди. Две ч. л. се заливат с гореща вода и след 10-15 мин. се прецежда. Половин ч. л. от кората се залива с чаша гореща вода. (в-к "Л.", бр. 45 – 2000 г.)

  3. Употребява се изсушената кора от младите дървета и клоните, престояли поне 1 година или загрети 1 час на температура 100 гр. Кората се бели и събира напролет (април-май) в самото начало на сокодвижението на растението до появяването на листата. Обелва се кората на дървета, не по-стари от 3 години. От дървесината се получава специален въглен, който се използва в медицината, но най-голямо  приложение намира в направа на барут. (кн. •50, стр. 101)

  4. Кората служи за регулиране на дефекацията и е меко действащо слабително средство, като отстранява запек, предизвикан от слаба контракция на червата и нарушена функция на дебелото черво. Използва се и като профилактично средство против заболявания на жлъчката. Две ч. л. натрошена кора се залива с 2 чаши студена вода - дневна доза. Или 1 с. л. (5 г.) натрошена кора се залива с 1 чаша кипяща вода и ври кратко време, след което се пие. Внимание! Оцветява урината в червено. (кн. •56)

  5. Събират се корите на стеблото и клонките рано напролет (март-април) и се сушат на сянка или в сушилня до 100 гр. След това се оставя да престои 1 година и тогава може да се използва за лечение. Използвана преди това, предизвиква повръщане. Билката е богата на антрахинови гликозиди, гликофрангулин, който се хидролизира на франгулин, още рамнол, рамноцерин, франгулова киселина, дъбилни вещества, смола, горчиви вещества, багрила, захари, етерично масло и др. Действа като очистително и засилва перисталтиката на дебелото черво, без да дразни лигавицата на тънките черва. От старо време билката е позната като нежно очистително средство, особено при упорит запек, при тежко болни и бременни жени. Прилага се при хроничен запек, при лениви черва, при чернодробни заболявания, прилагана е с успех при лечение на жълтеница, подагра, асцит, особено при болезнени хемороиди, като подтиска обратната резорбция на водата. Големи дози предизвикват колики, а използването на неотлежала билка предизвиква повръщане.
  Употреба: около 1 с. л. от корите се вари  10 мин.  в 500 мл. вода и се пие по 1/2 винена чаша сутрин и вечер. Билката е включена за производство на редица препарати като анталакс, рамвулин и такива за лечение на холецистит и жлъчни дискенизии, за препарати срещу затлъстяване, за неутрацид и франсен. (маг. фарм. Л. Николов, в-к "Зн.", бр. 34 – 2002 г.)
  « Последна редакция: Март 03, 2011, 20:02:14 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright