Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Есенен минзухар  (Прочетена 2411 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 16:52:29 »

  Есенен минзухар (Colchicum automnale)
  (кърпи  кожух, мразовец, смукалник, пъди овчар, зимовник)

  1. Силно отровно растение! Използват се луковицата, семената. В сравнение със семената луковицата съдържа много по-малко биологично активни вещества. По-рано препарати от това растение са били  използвани за лечение на подагра, ревматизам,  но поради силната токсичност сега не се използват. Алкалоидите колхицин и демеколцин имат противотуморно действие, но са силно отровни. Демеколцина е от 5 -15 пъти по-слабо токсичен и намира приложение за лечение на рак на кожата. Колхицинът е една от най-силните растителни отрови. Влияе върху деленето на клетките и  намира приложение в генетиката и селекцията за получаване на  полиплоидни форми. (кн. •44)

  2. Употребяват се луковицата и семето. Против подагра, ревматизъм, в по-големи дози предизвиква диаря, а в още по-големи – смърт, защото парализира центъра на дишането. (кн. „Нашите лечебни благоуханни растения", соб. на Ник. Калимеров)

  3. Препаратите от  есенен минзухар имат успокояващо действие при подагра, ревматизъм и др. Семената са отровни! От семената се правят тинктури за външно  разтриване. Начин на употреба: семената се счукват и се поставят в силна ракия за 20 дни в съотношение 1:10. Употребява се при ревматизъм, подагра, невралгии, болестни състояния на пикочните  органи. От пресни корени на есенния минзухар се приготвя настойка (1:10 с ракия), която се взема по 2-3 капки на ден за същите болести. (в-к „Зн.", бр. 39 - 1995 г.)

  « Последна редакция: Март 04, 2011, 22:31:48 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Минзухар есенен
  Даровете на природата
  Админ 0 2646 Последна<br />публикация Февруари 10, 2011, 14:09:01
  от Админ

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright