Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Еньовче  (Прочетена 12156 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 16:51:57 »

  Еньовче  (Galium verum)
  (драгайка, жълт еньовец, жълта подкваса, сирище, иванско цвете, яново цвете, яновче, сирище, брош, еньово цвете, ленка, гергевка, торица, ситък)

  1. Помага при възпаление на лимфните възли, при остра бъбречна недостатъчност, пиелонефрит, възпаление на панкреасната жлеза и далак. Чаят от еньовче е много ефикасен и при камъни в бъбреците и възпален пикочен мехур, при ракови заболявания на устната кухина, щитовидната жлеза и гушата. (в-к "Знахар у дома", бр. 24 – 2000 г.)
   
  2. Употребява се като чай, който пречиства бъбреците, черния дроб и далака. (Ф-2)

  3. Отвара от еньовче се пие при кръвотечение от носа или се смърка прах от стритите му листа, сърцебол, разстройство, маясъл, жлъчка, слабост. Със смес от изгорена билка и зехтин се маже при цирей. С бяло еньовче, което се нарича сирище или подкваса, се пресича прясно мляко за сирене. Еньовче (жълто) и мащерка се слагат в сандъците
  против молци. (Енц. БНМ, стр. 123)

  4. Като чай при кожни обриви. (кн. •50, 305 стр.)
   
  5. БНМ препоръчва ароматното еньовче (бели цветове)  при задух, кашлица, пясък в
  бъбреците и жлъчката, жълтеница, болести на далака, ревматизъм главоболие,
  сърцебиене, безсъние, стомашни болки (чревни колики). Приложение: 2 с. л. от дрогата се заливат с 400 мл.  вряла вода  и кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене. Дрогата от миризливото еньовче се използва за ароматизиране на вина, ракии, ликьори, чаени смеси, подправка за салати и др. В България има 36 вида еньовче. Лечебни свойства - освен ароматното еньовче имат и  лепката (обикн.  еньовче) и същинското еньовче (жълт енчовец, драгайка). Лепката е едногодишно тревисто растение и цъфти от май до септември. Основното  действие е диуретично, слабително и болкоуспокояващо. Същинското еньовче е многогодишно тревисто растение със жълти цветове. Цъфти от май до август. Като дрога се използва надземната част. БНМ препоръчва 2 вида еньовче при чернодробни заболявания, при възпалителни отоци но острия ставен ревматизъм и при възпалителни процеси на пикочоотделителните пътища. Начин на приложение: 2 чаени лъжички от дрогата се запарват с 2 ч. ч.  вряща вода и се изпива за 1 ден. или 2 ч. л. жълто еньовче се накисват с 400 мл. вряща вода и се изпива на няколко пъти за 1 ден. (в-к "Зн.", бр. 25 - 1995 г.)

  6. В страната има около 20 вида еньовче. В лечебната практика се използват обикновеното и жълтото еньовче. Обикновеното еньовче цъфти от май до септември, притежава диуретично, слабително и болкоуспокояващо действие. Четири ч. л. от обикновеното еньовче се запарват в 2 ч. ч.  вряла вода, приема се на 3 пъти 30 мин.  преди ядене. От жълтото еньовче 2 ч. л. се запарват в 400 мл.  вряща вода  и се изпива за 1 ден. (д. р Илиана Балабанска, в-к "Зн.", бр. 25 - 1996 г.)

  7. Зная,  че много хора са се излекували с еньовче от пясък в бъбреците, плеврит, ревматизъм, стомашни и чревни болки и др. (сп. "Защита на природата", брой и година неизвестни)
   
  8. Еньовчето се използва за подобряване на сърдечната дейност заедно с ефедра и риган. Еньовче 10 г., ефедра 5 г. и риган 10 г. От сместа се взема една ч. л. и се залива  с 300 мл. вряща вода, кисне 30 мин. Пие се сутрин и вечер по 150 мл. сутрин и вечер преди ядене на глътки. (в-к "Зн.", бр. 13 - 2001 г.)

  9. Чудодейното еньовче. Чаят от билката пречиства от болествотворни вещества бъбреците, черния дроб, панкреатичната жлеза и далака. Страдащите от нарушени лимфни жлези трябва всеки ден да пият този чай. Той помага и при малокръвие, воднянка и бодежи в ставите. Препорчва се при епилепсия, истерия, нервни болести, задържане на урината и при болки, пречинени от пясък и камъни в бъбреците. Чаят помага и срещу гуша, ако всеки ден се правят с него топли гаргари много настойчиво. Това помага и при заболяване на щитовидната жлеза. При лечение на ракови язви с еньовче също са възможни изцерения. Една жена имала израстък в основата на небцето и болки в устната кухина. Чрез промивки с чай от еньовче след 4 дена буцата и предизвиканите от нея болки изчезнали. Чаят се приготвя, като препълнена чаена лъжичка от еньовче се попарва с четвърт литър вряща вода и се оставя да покисне. След като се прецеди и охлади, се правят гаргари. (Петя Трайкова, София, тел. 75-25-09, в-к "Трета възраст”, бр. 27 - 2002 г.)


  « Последна редакция: Март 06, 2011, 15:48:03 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright