Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Дрян  (Прочетена 2084 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 16:49:18 »

  Дрян (Cornus mas)
  (дренак,  дренина)

  1. Използват се плодовете и корите от младите клонки. Действието му е противомикробно, атакува бактериите, причиняващи чревни и стомашни инфекции, запичащо, кръвоспиращо, понижаващо температурата, при кървава урина, разстройство, а корите при  блатна треска, за жабурене при болести на венците, при кръвоизливи от стомаха и червата, при простудни състояния, придружени с висока температура. (кн. •48, 160 стр.)

  2. Много голяма ценност представлява дървесината, благодарение на изключителната си твърдост. Плодовете съдържат 9% захар, 55мг. % витамини, органични вещества 2-2.5% етерични масла. Плодовете в народната медицина се използват за повишаване на апетита, като противопростудно средство. Отварата от сухи плодове и листа се използва при стомашно чревни заболявания. В костилките има до 34% много ценно масло. В листата, кората и дървесината се съдържа 7-15% дъбилни вещества, които се използват  за дъбене на особено ценни кожи, като им придават красива жълта окраска. От кората и листата се добива отлична жълта окраска. Листата могат да служат за замяна на чая. С лечебна цел се използва есенция от пресни кори. (кн. "Наш друг лес", стр. 124)

  3. Отвара от дрянова кора лекува много дълбок страх - 1-2 парчета, големи колкото лещено зърно, врят на тих огън в 600 мл. чиста вода 10-15 мин. Пие се 3 пъти на ден по 200 мл. 15 мин. преди хранене в продължение на 1 месец. (Анна Николова, в-к "Зн.", бр. 26 - 2001 г.)

  4. Плодът съдържа захар - 8%, органични киселини, витамин С (89%), гликоозида корнин, танини. Използва се като затягащо, кръвоспиращо и температуропонижаващо средство. За лечение се взема 1 с. л. плод и се запарва с чаша вряща вода. Пие се целия ден против диария. Дряновото дърво е толкова здраво, че от него са правили дръжки за ножове, части за часовници  и машинни лагери. Отварата от  листата се препоръчва от Хипократ при стомашни болки. Кората се използва за щавене на фини кожи, а от костилките се прави техническо масло. (маг. фарм. Л. Лачев, в-к "Зн.", бр. 50 – 2001 г.)


  « Последна редакция: Март 06, 2011, 22:19:16 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright