Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Динка  (Прочетена 1864 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 16:26:39 »

  Динка (nguisorba officinalis)
  (лечебна  динка, гологлав, динче, разваленка, развалниче, кълчан, кървавец, кървавка, лепкава  разваленка, мъжка клинава трева, ревнувана трева, чернилник, качан, кръвец, магарешки ягоди)

  1. Използва се за накадяване при главоболие. Отвара от корена се пие при разстройство, менструално кръвотечение, маясъл, дезинтерия,  кръвохрачене, сърцебол, за увеличаване млякото при кърмачки. (Енц. БНМ, стр. 107)

  2. Коренищата с корените са богати на дъбилни вещества . Дрогата има кръвоспиращо, противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Намира приложение при жлъчни заболявания , кръвотечения , кървава  диария, дезинтерия, възпаление на венците, флебит и някои кожни заболявания. (в-к "Зн.", бр. 23 - 1996 г.)

  3. Тя е многогодишно тревисто растение от семейство розоцветни. Стеблата са голи, ръбести кухи, разкронени в горната си част. Висока е от 20 до 100 см. Цветовете са дребни, събрани в плътни елипсовидни тъмно червени главички. (до 3 см.), събрани по върховете на стеблата. Цъфти от юни до септември. Разпространение: расте из ливади,  пасища, из тревисти и влажни места. За лечебни цели се използват коренищата, извадени през есента  и подложени на бързо сушене при температура до 55°С. Сухите корени и коренища са с тъмнокафяв цвят външно, а отвътре са жълтеникави. Коренищата са богати на татити - 12-20 % от пирогалоловата група. Богати са на галова и елагалова киселина, сапонини. Цялата билка съдържа и вит.  А и С. Лечебно действие: Има кръвоспиращо, адстригенно и запичащо свойство. Екстракт от корените, приложен местно, проявява противовъзпалително действие, както и съдосвиващо. Взето вътрешно,  забавя перисталтиката на червата. Прилага се при обилни маточни кръвоизливи, за лечение на кървящи хемороиди и при жлъчни заболявания.
  Употреба: Около половин чаена лъжичка ситно нарязано коренище се накисва за 8 часа в чаша вода и се вари 10 мин. Пие се по 2-3 с. л. на ден след ядене. Особено ефикасно се повлияват: обилна менструация, диария, чревни кръвоизливи, дезинтерия и др. (маг. фарм.  Л. Лачев, в-к "Зн.", бр. 30 - 2002 г.)
        
        
  « Последна редакция: Март 12, 2011, 18:47:11 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright