Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Гречиха (Елда)  (Прочетена 1944 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 16:25:00 »

  Гречиха (Елда) (Fagopirum esculentum)

  1. Лечебно действие имат цъфтящите стъркове. В тях е установено наличието на около 2% от глюкозида рутин, различни киселини. Плоодовете съдържат 12% лесвоусвоими белтъчини, до 85% нишесте, значително  количество минерални соли, витамин В-1 и са ценен  хранителен продукт.
  Гречихата е ценна суровина за фармацевтичната проомишленост. Връхните части на растението се използват за получаване на глюкозида рутин, чиeто действие е подобно на витамин Р - намалява пропускливостта и чупливостта на капилярите. От тук е и приложението му в терапията за предпазване от кръвоизливи при хипертония. Наблюдаван е и противоалергичен и противовъзпалителен ефект. Внимание! В по-големи количества билката е отровна! Не се препоръчва да се прилага лечение без лекарски контрол. (в-к "Зн.", бр. 34 - 1997 г.)

  « Последна редакция: Април 17, 2011, 14:50:27 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright