Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Гинко  (Прочетена 7801 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 14:02:59 »

  Гинко (ginco biloba)

  1. Няколко дървета се намират в една малка градинка в гр. Г. Оряховица - зад съда (северно от него срещу къща на ул. "Ангел Кънчев”, 6). На 16 октомври набрах листа и намерих един плод. Това вероятно не е лечебното гинко, защото листата не са разделени на две и плодът е като дребна слива.

  2. Плодът, който изглеждал като дребна кайсия, кехлибарено жълт, е с неприятна  миризма, опечен след изкисване  в солена вода е вкусен. За лечебни цели се използват листата на гинкото под формата на екстракт, съдържащ гинко-флавонгликозиди и терпен лактони (гинкоглид и блобалит) под формата на таблети. Растението успешно лекува мозъчни увреждания и периферно-съдови заболявания, вестибуларни световъртежи, пищене в ушите, деменция, нарушаване  на паметта, депресии, главоболие, нарушена концентрация. Води до добро снабдяване на тъканите с кръв и кислород. В аптеките има  препарати от гинко на различни фармацефтични фирми. (маг. фарм. Лачо Лачев, из статията "Гинко билоба", в-к "Знахар у дома", бр. 43 – 2000 г.)
   
  3. Листата на гинко билоба се берат в края на август-септември само от мъжкото дърво, което не  ражда плодове. Сушат се на сянка. От тях се прави чай, който прочиства цялата кръвоносна  система. Може да се използва профилактично. 20 гр.  свежи листа се нарязват и заливат със 100 мл. 70-градусов спирт от аптеката. Запушва се плътно и след 20 дни е готов за употреба. Пие се по 20 капки 30 мин преди хранене в продължение на  40 дни. След почивка от 15 дни се повтаря. (Трифона Колева, София, ул. "Княз Борис I", 213; в-к "Зн.", бр. 4 - 2001 г.)

  4. Растението Гинко е голосеменно, силно разклонено дърво, единствен днешен представител на голяма древна група растения (кл. Гинкови), широко разпространена по цялата земя през Юрският период на Мезозойската ера. На височина достига 30-40 метра, а кората е гладка и тъмносива. Листата са средно едри с дълги дръжки с ветроловита петура с дихотомично жилкуване. Листата окапват през есента. То е двудомно растение. Опрашването се осъществява от вятъра. Семето е костилка, отвън с жълто-оранжева обвивка, много прилича на черешка,  а отвътре с твърд вдървен пласт. Семената са богати на скорбяла - изпечени се консумират. Родината на това дърво са планините на Югозападен Китай, където се среща като диворастящ вид. Учените го наричат "живо изкопаемо". Отглежда се като декоративно растение в страни от умереният пояс. В Китай и Япония се счита за свещено дърво. В Европа гинко е пренесен през 1750 год. В България първоначално са посадени единични екзампляри в София (в парка на бившият царски дворец - днес национална художествена галерия между бул. "Цар Освободител" и ул. „ Московска".) В наше време гинкото е една от най-добре проучените и предписвани билки. (Златка Касабонева, в-к "Зн.", бр. 20 - 2002 г.)

  5. Нашумялата билка гинко билоба напоследък е обект на подозрение. Дори строгата Служба за храни и лекарства на САЩ започна да я изследва наново, защото са получили оплаквания от нежелателни странични явления при вземане на гинко. Билката може да предизвика копривна треска, макар и рядко. Това е едно от нежеланите странични явления. А освен това не е добре тя да се взема в съчетание с някои лекарства - амидофен, ибупрофен, пироксикам. Посочено е от Здравка Методиева от г.  Русе, че тя, като е вземала гинко билоба се е изринала на едри червени петна по гърдите, корема, и вътрешната страна на ръцете и краката, които страшно сърбят. (в-к "Здр", бр. 6 - 2003 г.)

  6. Гинкото отдалечава старостта. С гинко са лекували астматичен задух, екземи и др. Гинко намалява отока при възпаления, изчиства вредните свободни радикали от клетките, спира образуването на тромби във вените, подобрява кръвообращението в малките съдове. Доказано е действието му при нарушаването на паметта. Дневната доза гинко е 120-320 милиграма за стандартизиран екстракт от листата. Внимание! За възрастните!Не вземайте гинко билоба, ако пиете лекарсква, удължаващи времето на кръвосъсирване. Гинко намалява лепливостта на кръвта. Така може нежелано да засили ефекта на Варфарин или Синтром. Не го вземайте, ако имате склонност към кръвоизливи. И особено - щом при високо кръвно налягане сте имали виене на свят, тежко главоболие, леко почервеняване пред очите - все симптоми за склонност към инсулт. Гинко има добро действие срещу образуване на тромби, но е опасно при риск от мозъчен кръвоизлив. (в-к "ЗВЗП", бр. 11 - 2003 г.)

  7. Гинкото се препоръчва на хората, стремящи се да постигнат безсмъртие и е известно в Китай като "елексир на младостта". Наскоро в листата му бяха открити вещества , способни да предпазват мембраните  на мозъчните клетки и да възпират процесите на стареене на мозъка. Подобрява кръвоснабдяването на мозъка и крайниците и спомага за възстановяване след загуба на паметта.


  « Последна редакция: Април 10, 2011, 14:18:58 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright