Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Повишена чувствителност към студ  (Прочетена 3644 пъти)
delfin
Гост
« -: Юли 24, 2009, 20:50:45 »

Как да се снижи повишената чувствителност на организма към студ, съветват различни специалисти.

Лекарят от висша категория, кандидат на мед. науки, зав. неврологичното отделение на 11-та градска б-ца в Москва Ал. Лазаревич Шапиро -

- Какво е това повишена чувствителност към студ?

- Това е преди всичко нарушение на работата на механизмите на терморегулацията. При здравия човек и в студ и в горещина температурата на тялото остава постоянно. Хора, които са малко чувствителни към студ, са устойчиви към общо охлаждане и бързо се сгряват. Високочувствителните към студ хора се халактеризират с по-ниска средна температура на тялото, понижена температура на стъпалата, китките на ръцете, палците, ушните раковини, носът. При това тя значително се колебае в течение на денонощието и трудно се възстановява при загряване. Жената мръзне даже в топло помещение и болезнено реагира на рязката смяна на времето.

- Т.е. организма й изработва малко топлина?

- Работата е там, че не. Топлината, която изработва нашият организъм в течение на 1 час, напълно би стигнало за това, да се кипне 1 литър ледена вода. Жената мръзне заради нарушението на топлообмена между организма и околната среда. Ако механизмите на терморегулация са нарушени, то организма не е в състояние да възстанови загубите на топлина. И това често се случва при заболявания на сърцето.

- Т.е. такива жени трябва да проверят здравето си?

- Да. И преди всичко сърдечно-съдовата и ендокринната системи. Интензивното въздействие на студа при хората със заболявания на сърцето, бъбреците, дробовете може да предизвика учестено сърцебиене, повишено кръвно налягане, нарушение на кръвоснабдяването в съдовете на дробовете, крайниците, мозъка. Повишената чувствителност към студ имат и жени с вегетативна дистония. Това заболяване в своята си същност е своеобразна реакция на нервната система на различните промени на условията на външната среда. Болните се оплакват от лесна уморяемост, пристъпи на мигрена, колебания на кръвното и неустойчивост на пулса, чувство на изтръпване в крайниците. Стресът, нервното пренапрежение, разстройството на съня, неправилният режим на сън и почивка могат да провокират вегетативни разстройства и значително да понижат вашата устойчивост към студ.

- Но, ако жената е млада и здрава и въпреки всичко трудно понася студа?

- В такъв случай трабва бързо да се заеме с тренировка на съдовете - закаляване и гимнастика. Контрастен душ, хладни обтривания, физ. упражнения на свеж въздух помагат да се въдстанови тонуса, да се подобри храненето на съдовите стенички, да се нормализира притока на кръв и лимфа. При това тъканите по-добре се снабдяват с кислород, активират се обменните процеси, повишава се работоспособността. Много е полезно 4-5 пъти дневно да се обливат ръцете с хладка вода. Вода с температура 16-20 градуса добре влияе на сърдечната дейност. Намалява се честотата на неговите съкращения и се удължава времето на покой и почивка на сърдечния мускул. Под влияние на студа настъпва рефлекторно свиване на съдовете на кожата, в които се съдържа около 30% от цялата кръв на човека. Кръвта нахлува към вътрешните органи, добавяйки на клетките нови порции кислород и хранителни вещества. Хладните вани способствуват за увеличение на хемоглобина, еритроцитите и левкоцитите. Съответно, повишава се имунитета. Физ. упражнения, самомасажът, закаляването - са прекрасен начин за повишаване на вашата студоустойчивост. Но да се изпълняват тези процедури трябва половин час преди хранене и не по-рано от 1,5-2 часа след хранене. Много е важно да се следва това правило. Защото след хранене кръвта нахлува към органите на храносмилане. Значи, намалява се притокът й към сърцето, главният мозък и другите жизнено важни органи. Рязката промяна на температурата в това време може да предизвика спазми на съдовете на кожата и вътрешните органи плътно до сърдечен пристъп. Физ. упражнения са особено необходими в началото на закаляването. С течение на привикването на организма към студа може да се минава и без загряване. Тогава се успява да се достигне по-висока студоустойчивост на организма.

Активен
delfin
Гост
« Отговор #1 -: Юли 24, 2009, 20:51:37 »

Психотерапевтът от Московския център по психическа рехабилитация Мария Александровна Макерова -

- Повишената чувствителност към студа може да носи чисто психологически характер. Ако жевата постоянно мръзне без каквито и да било основателни за това причини, то, значи й е некомфортно в дадената обстановка. Тя се намира в конфликт с обкръжаващата я среда. И корените на този страх пред студа трябва да се търсят в ранното детство. Не е ли имало рязки преохлаждания през първата година от живота? В какви условия тя се е появила на белия свят, през зимата или през лятото се е родила, не са ли били много студени ръцете на израждащата я акушерка? Страхът от студа в бебешка възраст се закрепва на нивото на подсъзнанието и в бъдеще може да окаже негативно влияние върху психиката на жената. Само да премръзне - и тя вече панически се страхува от студове, работещи климатици, вятър и виелици. Тя започва да мръзне постоянно, даже под топло пухено одеало. А всичко това е от сработване на детската памет.

- По какъв начин може да се продолее този страх?

- Първо, променето заобикалящата ви обстановка. Преместете мебелите на ново място. Сменете цветовете на тапетите и щорите, добавете топли слънчеви тонове. Добре е, ако във вашата стая се появи някакво ярко петно във вид на букет от ярко-червени цветя, лампа с червен абажур. По такъв начин вие ще излъжете позсъзнанието си, изискващо бърза промяна на условията на живот. Не бързайте да си подписвате присъда: "Такъв ми е организма. Аз не понасям студа." Не се увивайте с второ одеало, а опитайте да обикнете студа. Излезте преди сън на балкона, енергично разтрийте ръцете и стъпалата си със сняг, а след това със суха хавлиена кърпа. И без да си обувате чорапи, легнете да спите. Разтриванията може да ги правите и с мокра студена салфетка. Такива процедури не само закаляват организма, но и укрепват волята, доказват, че на студа може да се противопоставите. Ако все пак тези мероприятия не дадат резултати, то се обърнете за мопощ към психолог. Защото такава чувствителност към студ може да е предизвикана от скрита депресия, стрес, неврози.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Повишена киселинност
Изцеление от природата
Админ 0 2748 Последна<br />публикация Февруари 08, 2011, 21:55:58
от Админ
Постоянно повишена температура
Здрав дух здраво тяло
Morena 1 1177 Последна<br />публикация Април 17, 2013, 00:50:47
от Eona Lightholder

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright