Колективна онлайн медитация за прочистване на енергийното поле около България
(Всеки Понеделник, Сряда и Неделя от 22:00ч.)


          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Бъзак  (Прочетена 4974 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « -: Февруари 09, 2011, 12:56:34 »

    Бъзак
    /Sambicus ebulus/
    /бъз, сулканово, абъд, бъъзвуняк, баста, буриян, бъздувина, мезлеке, селешник/

            1.Дрога-исушени плодове-те са единствената  част на бъзака
          която не е отровна и много лековита-Плодът съдържа валерианова
          киселина ,етерно масло,дъбилно и горчиво вещество и тъмноо синьо
          багрило.Корените съдържат  един ензим който разлага  циановодород-
          ната киселина и особенно много в цвета която действува именно
          отровно.Листата са най-отровни ззащото в тях се съдържа един ензим                                                                     
          който произвежда циановодородна киселина.Употреба:официално е само
          плода и  се употребява  за приготовление на мармалад ,който действува
          пикочогонно при пясък в пикочният мехур,при трудно пикане и др.Да
          не се дава на деца.Корените се използуват главно при воднянка и епи-
          лепсия.Листата в вид на лапи при подагра,гнойна ангина и подути
          крака./дн.•3-стр12/
             2.Предозирането може да предизвика  токсични явления.Да се взема
          под лекарски контрол.Безопасност гарантира приготвянето на отвара
          по този начин:1 ч.л. от корените се вари 10  мин.в 500мл.вода.
          Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.За приготвяне на
          сокове в никакъв случай да не се берът недоузрели плодове.Отровни
          са./Ф-7/
              3.При ухапване от змия,куче насекомо мястото бъързо се натрива
          с листатата или се промивас отвара от тях.Дори невестулката преди
          двубоя с змия нахапва  листата и намазва устата си със сока от тях
          ако не направи това губи двубоя и умира.Чай от цветовете се пие
          прпи задух./Енц.БНМ стр.50/
              4.Употребяват се само добре узрели  плодове,които не съдържат
          токсичният глюкозид-самбунигрин.Приготвя се мармалад който се пре-
          поръчва при туберкулоза и хемороиди./Кн.•44/
              5.Изключително целебна билка.Плодът се препоръчва в вид на сироп
          или мармалад катоо силно укрепваща средства,дори противораково.При
          ракови заболявания и трудно уриниране се използва цветът,а корените
          при заатлъстяване и слабително./кн.•46/
              6. Сироп от плодовете.Узрелите плодове се атлично средство за възс-
          тановяване защитните сили на организма,след тежко боледуване,при настинка,
          противогрипно,за тонус и самочуствие.Плодовете се берът на есен-септември
          когато са узрели,измивт се с силна струя вода и се оронват с вилица.В
          стъклен буркан се насипват равни пластове от захар/или мед/и от зърна
          бъз.Дебелината и да е от 1-2 см. докато се напълни съдът.Най горният
          пласт трябва да е от захар.Бурканът се оставя на стайна темперетура
          15 дена.Разлъркв се периодично.Полученеят сок се прецежда през тензух,на-
          първа се в сухи бутилки,запечатва се и се съхранява на хладно.От него
          се пие сутрин по 1 с.л.сутрин,а при нужда и вечер.Приема се и разреден
          с вода като освежителна напитка.Исушените зърна са чудесно средство
          при хемороиди и запек.Гинка Димитрова Карнобат./В-к"Тр.Възраст"бр.38-03г./
             7.Сироп от плодовете.Плодовете стават тъмносини към края на септември.
          Измитите зърна се нареждат в емайлиран или дървен съд ред плод,ред мед
          или захар и се захлюпват с капак.Медът и плодът трябва да са в равни ко-
          личества.Съдът се остнавя да постои 7-8 дни на хладно място,като всеки
          2-3 дни се разбърква с дървена бъркалка.Зърната се претриват през кив-
          гир.Полученият сироп се поставя в бутилки и се запушват и се съхраняват
          без варене на хладно място.Трайност 1 година.Взема се по 1 с.л.3-4 пъти
          дневно главно през зимата и пролетта.Може да се разрежда с вода и да се
          пие като плодова напитка./В-к"Д-р"бр.39-03 год.стр.15./
    Активен

    Страници: [1]   Нагоре
    Отиди на:  


    Подобни теми:
    Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
    публикация
    Черен бъз - бъзак
    Даровете на природата
    Админ 0 6070 Последна<br />публикация Февруари 10, 2011, 19:18:42
    от Админ

    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
    Ширинан | Психолог  © Copyright