Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Сушене на билки и плодове  (Прочетена 15285 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 10:46:19 »

  Сушене на билки и плодове

  1. Установено е, че най-правилно е растенията, съдържащи етерични масла,ч да се сушат бавно на температура не по-висока 25-30 градуса; съдържащите алкалоиди и глюкозиди — при 40-60 градуса, сочните плодове при — 70-90 градуса. Да се осигурява добра вентилация за бързо изтегляне на влагата. /кн.•1 стр.31 и кн.•4  стр.31./
      
  2. При сушене в сушилня, отделянето на влагата е абсолютно необходимо и ако то не е осигурено или е недостатъчно въпреки изкуствената топлина, не само, че билките няма да се изсушат, но може да настъпи запарване и разваляне. Всяка сушилня трябва да е снабдена с термометър и терморегулатор.
  Съдържащите етерични масла цветове, листа, стебла и корени се сушат при темпера тура 35-40 градуса; не съдържащи етерични масла билки (листа, стръкове, корени и др.) се сушат при 40-70 градуса. Месестите и полумесести плодове (ягоди, шипки, глогинки и др.) се сушат при 50-90гр., като се започне от по-ниската и постепенно се достига желаната температура. Ако се започне отведнъж с висока температура билката ще се изсуши бързо само по повърхността, от което ще се  набръчква. Изкусвеното сушене е  много необходимо през пролетта и есента, когато външната температура не е достатъчна. На тавана се пробиват няколко дупки за отвеждане на изпарената от прясната билка влага, които могат да бъдат свързани с вентилатори за ускоряване на сушенето. Даден е и проект за проста сушилня.
  /из кн."Нашите лечебни и благоуханни растения",Нено Стоянов/ Две фотокопия на сушилня са в кн."Флората на България".
          
  3. При сушене на плодове и зеленчуци трябва да се спазват следните главни условия:
  • Влагата в сушените плодове трябва да бъде 18-23%, а за зеленчуците 8-12%.
  • Сушенето на ябълките в сушилни започва при температура 85-90гр.С и завършва с 50-55гр. От 100кг. се получават 14.5кг. сушени. Поради това, че сушените ябълки са хигроскопични, за предпазване от молци се оставят да изстинат и се насипват в книжни кесии с пергаментова подложка или найлонови торби — плътно затворени.
  • Сушене на круши. Те са по-нетрайни от ябълките. В сушилните сушенето започва от 80 и завършва на 60гр.С. Съхраняват се в полиетиленови торби в сухи и хладни помещения.
  • Сушене на кайсии. За да не потъмнеят плодовете, се накисват в 0.5% разтвор на серен двуокис. Сушенето в сушилня започва от 75-80 и завършва на 60-65гр.С. Сушените трябва да съдържат 18% влага. Те са хигроскопични и се съхраняват в полиетиленови торби.
  • Сушене на сливи. Започва при 50-55 и завършва на 75гр.С. Вече изсушените плодове трябва да имат влага 19-20%. При побеляване на сливите, след няколко месеца съхранение от плодовата захар върху повърхността, се попарват във вряла вода за 2-3мин., подсушават се и така могат да се съхраняват 5-6мин.
  • Сушене на череши. Започва при 75 и завършва на 55гр.С. Сушат се със и без костилки.
  • Сушене на грозде. В промишлени сушилни предварително се бланшира във вряла вода, в която е разстворена растителна пепел.
  • Сушене на шипки. От 95-100 до 70-75 гр.С. От 100кг. се получават 50кг. сухи.
  • Сушене червен пипер за мелене.В сушилни се сушат, докато започват да се трошат.
  /От книгата "Домашно консервиране"стр.205./
          
  4. Резултати от моята сушилна:
  • 5кг. сини сливи, изсушени при 55гр.С за 5 дни. Разход на ел.енергия 12к.вата или по 2.4к.вата на килограм. Сливите са без костилки, разцепени на две.
  • Дребни камби, нарязани на ивици по 3-4мм. Първоначално на 45гр.С, след 12часа сушене се включиха на 55, а след още 12 часа се върнаха на 45. По-добре съхнат на 45гр. Добре е 1-2ч., след като се изсушат, да се постави терморегулатора на 0гр.С, за да се охладят преди да се извадят и сложат в платнена торба. Изразходени: 7.1к.вата или по 2.36 киловата на 1кг.
  • 4 партиди червени чушки — общо 16кг., от които се получиха около 1.3кг. сухи 8-10%. За изсушаване на 1кг. се изразходват около 1-1.2 киловата.

  Преди сушенето се махат семенниците, чушките се разрязват по дължина на две и след това напречно на 3-4мм. На 1 рамка се слагат по 2 шепи и една стиска. Да се сушат само при 45гр.С за около 2 денонощия и 2 часа накрая да се охладят при изключен нагревател.
  • Шипките изсъхват за около 3.5-4 денонощия. Да се сушат при 45гр.С.
  • Дребни ябълки, изсушени при 45 гр.С.
         
  5. Преди сушене корените се мият с течаща вода(не топла) без да се киснат. Сушат се възможно най-бързо след брането, защото веществата в билките започват бързо да се променят от един вид в друг. Тази нежелателна промяна се извършва най-бързо в листата и цветовете. Бързото изсушаване може да се постигне чрез висока температура или със силно течение, или в комбинация на двете. Ако високата температура направо поврежда билките, силното течение може да предизвика бързо изсушаване на повърхността, като се получи нежелателно набръчкване на билката. Първото правило за сушене на билките гласи: суши на слънчево и проветриво място. Второто правило: разстилай билките колкото може по-широко.

  6. За леси за сушене се вземат летви дълги 1м., широки 3см. и дебели 2см. От тях се сглобява четвъртита рамка.Тези рамки се нареждат на височина около 2м. до 3 м.(при ползване на стълба)От тавана до най-горната рамка трябва да има разстояние 50см. Лесите(рамките) са една от друга на около 2-5см., максимум 10см. При ползване на таванско помещение рамките могат да се окачат на тел — т.н.люлки, като те се закопчават в примките от телта на няколко етажа. Ако се суши в помещение, може да се използва печка, която е на 2 м.от рамките.  Част от прозорците да са отворени за да излиза влагата. Ако се суши на таван, в него трябва да има вентилация за излизане на влагата. Да се осигури насрещно течение чрез прозорец или врата. При по-висока температура от 35-40гр., билките могат да се доизсушават. Практиката показва, че цветовете трябва да се сушат при 35 градуса, листата — при 40-50гр., етеричните листа при по-ниска температура. Плодовете могат да се сушат при 50-70гр. Трябва да се има предвид, че меките плодове се сушат първоначално при по-ниска температура и постепенно се стига до 70 гр. Важно е да се запомни, че листата не се обръщат докато съхнат, защото от честото пипане се чупят и губят много от стойността си, затова се разстилат по-тънко .Съцветия и цветове се разстилат на много тънък слой, докато изсъхне и вътрешността на цвета. Много билкари се чудят защо наглед добре изсушените цветове след време променят цвета си или дори мухлясват — защото са прибрани не напълно изсушени. Само на външен вид, а вътрешността-плодника е бил влажен.
  Подбела, игликата и теменугата се берат, когато естественото изсушаване е много трудно. Обикновено цветовете трябва да се сушат в не много светли помещения. В някои има цветове, коит съхнат съвсем на тъмно - метличина, теменуга. Има и цветове, които съхнат именно изложени на преки слнчеви лъчи-лопен, например. При сушене могат да се обръщат цветовете от липа и иглика. /Книга"Вестник Книга "том трети На Йордан Върбанов./
  « Последна редакция: Февруари 23, 2011, 21:13:05 от Ихра » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright