Духовно развитие

          

Страници:  1 2 [3]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: ГМО - истини и заблуди  (Прочетена 2628 пъти)
echo105
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 32

« Отговор #30 -: Февруари 03, 2011, 16:09:16 »

Не разбирам какво казваш с предния пост, но няма значение. Писахме достатъчно, има много гледни точки, който чете темата нека мисли и се интересува. Само времето ще покаже кой е прав.
Активен
nre
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 129

« Отговор #31 -: Февруари 03, 2011, 16:38:53 »

Цитат:

Аграрният университет – Пловдив е единственото в страната учебно, научно и образователно учреждение, в което са събрани на едно място специалисти от всички области на аграрната наука и практика. Със своите над 250 преподаватели и учени университета има несравним капацитет за комплексното оценяване на подобен род законодателни инициативи, още повече, че наличието на тесни контакти с малки и средни фермери, както и с едри земеделски производители от цялата страна, ни дава възможност да бъдем винаги в крак с актуалните проблеми на нашето селско стопанство. Широките международни контакти на университета от друга страна ни позволяват да сме в течение и на най-актуалните научни, практически, законодателни и регулаторни тенденции не само в Европа, но и в целия свят.

Основните изводи, които бяха формулирани като резултат от обсъжданията в Хага могат да се обобщят така:
* Въпреки многобройните публични прояви на екоорганизациите, заявяващи наличието на рискове за здравето на хората и животните или за състоянието на околната среда, досега няма НИТО ЕДНО адекватно защитено научно доказателство за наличието на такива. Достатъчно показателно за липсата им е, че едни от страните с най-голямо биологично разнообразие и/или население в света като Испания, Бразилия, Индия и Китай са и едни от най-големите производители на такива култури.
* Продължаващият фактически мораториум върху оторизирането за култивиране на нови ГМ растителни форми спъва развитието на научните изследвания в областта на растителната биология като по този начин подкопава едно от най-важните конкурентни предимства на европейската икономика – разработването и предлагането на иновационни технологии на останалия свят.
* Дебатът в рамките на ЕС е съсредоточен главно върху отглеждането на ГМ култури. Употребата на ГМ продукти като храна за хора и животни както и производството на лекарства от тях отдавна се практикува широко в рамките на ЕС.
* Въпреки опитите за насаждане на мнение, че ЕС е против отглеждането на ГМ култури, в 6 от страните членки (Испания, Чехия, Португалия, Германия, Румъния и Полша) вече се отглежда разрешената за разпространение в целия ЕС ГМ царевица MON810. Общо площите с комерсиализирани ГМ култури надхвърлят 1 000 000 дка, като от тази година разрешение за отглеждане в ЕС получи и втори сорт царевица. До края на 2008 г. в ЕС са направени над 2300 полски експеримента с ГМ растения, като такива са провели 20 от 27-те страни членки.
Въз основа на така посочените заключения кръглата маса на министрите на земеделието формулира и редица препоръки към европейските законодателни органи. Най-важните от тях са:
* Наложително е законодателството в областта на ГМО да се либерализира като цяло. Включително да се разреши и на отделните страни членки да оторизират култивирането на ГМО на своята територия до получаването на общоевропейско разрешение.

http://agro.bg/topical/article19449.html


Цитат
Приложните науки, като медицината се концентрират върху практическите приложения на научното познание. Но тук почти никога 1+1 не е равно на 2.

В приложните науки се прилага статистиката и се търси математическото очакване. Тук е по-скоро приложимо твърдението 1+1 клони към 2.
Съществуват над 320 научни публикации, изследващи ГМО, и за сега няма тревожни резултати. Всички те доказват безвредността на ГМО за момента.
(320+ published safety assessments on GM foods and feeds: http://gmopundit.blogspot.com/2007/06/150-published-safety-assessments-on-gm.html


Цитат
И какво означава "почти идентични"
Това означава, че химическият им състав е идентичен, с минимални качествени разлики, обуславящи ГМО- и не-ГМО-структурата на картофите

Цитат
..това е невероятно, да изменяш генома и да следиш химически състав и тегло
Понеже смятам изяснихме, че след консумацията на картофа генетичната информация се губи, това което остава е химическото съдържание (качеството) и неговото количество. Те се изследват чрез прилагане на методи за веществен състав, а количеството е масата на всяко открито вещество. Не виждам нищо стряскащо и нередно в изследването. Ти какво предлагаш да мерим?

Цитат
Не разбирам какво казваш с предния пост
Постът означава, че е невъзвожно да приемем чужд ген чрез храносмилателната си система и той да стане част от човешкия.


@di, не се обиждай от аргументите ми. Те нямат такава цел. Просто така се води истинска дискусия - аргументирано и контра-аргументирано до потвърждението или отхвърлянето на дадена теза или анти-теза. С всичко написано исках да успокоя онази част от хората, която се паникьосва от писаните небивалици относно ГМО, и да толерирам критическото мислене у всеки, за да търси истината безпристрастно от мнението на жълтите вестници.


До момента не съм изразил личностна обида към никой и няма да го направя в бъдеще, защото тогава ще допусна логическата грешка "АТАКА СРЕЩУ ЛИЧНОСТТА - Дискредитиране на опонента, като се атакуват неговите лични характеристики".

Спорът е търсене на истината и в него не трябва да се намесват чувства. Ако все пак той те обижда по някакъв начин чрез моите контра-аргументи, приеми това сърце То е специално за теб!
« Последна редакция: Февруари 03, 2011, 16:54:19 от nre » Активен
Еруин
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 417


 • Град: Варна
 • « Отговор #32 -: Февруари 03, 2011, 17:10:16 »


  Всъщност това, което трябва да признаем е, че нямаме никаква идея, кое проучване какво показва, също това, че цитираме някакви работи, не го прави по-верни и реални.  Веселяк (освен, ако нямаме вътрешна информация)
  Както една друго жена във форума беше казала "плащат за да се направи проучване с еди си какъв краен резултат", те не плащат за да видят има ли проблем или не, плащат за да им се даде хартийка написана и подпечатана така, че да им е удобна.

  Достатъчно аргументи наистина се поднесоха, всеки сам ще си реши, коя позиция по му харесва.
   
  Аз лично разчитам на това, че планетата ще ни позабърше от този свят с част от всичките ни много умни изобретения.  Згреших Дано да не и се наложи дълго да се възстановява.

  А и доматите на баба нямат нищо общо с тези безвкусни лъскави и корави домати, които са по пазара и преседяват спокойно половин година. Да живеят бабите, те ще спасят света!
  И хляба(този белия) на нищо не мяза, но пък и той сигурно е по стандарти. Понякога си мисля, че хората продължават да го ядат, защото просто не са забелязали, че той няма нищо общо с това, което е бил преди... 

  Въобще като гледам с годините как си "подобряваме" качеството на храната...
  Активен

  I told you
  That we could fly
  'Cause we all have wings
  But some of us don't know why
  Страници:  1 2 [3]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Различни клипове с музика и снимки
  Музика
  delfin 2 2869 Последна<br />публикация Януари 03, 2010, 17:43:36
  от delfin
  Сънища, свързани с НЛО, чужди планети и др. « 1 2 3 »
  Моите сънища
  Elvira1989 32 5926 Последна<br />публикация Декември 19, 2012, 20:00:15
  от Ariam
  Овладяването на Любовта - Дон Мигел Руиз
  Книги
  DArkAngel 13 2948 Последна<br />публикация Ноември 22, 2010, 16:38:52
  от DArkAngel
  Избрани цитати от Учителя за Шестата раса и бъдещето
  Езотерика
  johny 4 2777 Последна<br />публикация Януари 18, 2011, 16:40:17
  от Аэ съм
  Магнитни бури
  Полезни сайтове
  Турист 9 3957 Последна<br />публикация Март 24, 2012, 09:57:25
  от tribalizm

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright