Духовно развитие

          

Страници:  1 [2] 3   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: ГМО - истини и заблуди  (Прочетена 2630 пъти)
@di
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 125


 • Град: Стара Загора
 • « Отговор #15 -: Февруари 02, 2011, 19:11:39 »


  @di, наистина бих искал да се аргуметнираш с логика и референции, защото е лесно да отричаш това, което не разбираш и се получава омагьосан кръг, в който нашите вярвяния ставят истина. Иначе те поздравявам за компетентността и интересът ти към биологията и силно апелирам всички да се осведомяват от научните среди. Не си падам по ГМО, но се радвам, че има и такъв подход към нещата. Много добре е хората да са скептични към тези експерименти, но пък паниката е абсолютно излишна. Усмивчица

  Повярвай ... наистина нямам време за повече ... всъщност една малка поправка внасям - разликата между ГМО и ГМХ ...

  Шепа учени и компании се опитват да променят по неестествен начин генетичният състав на живи същества и да ги променят. Единственото нещо което ти остава е – ДА СЕ БОРИШ СРЕЩУ ТОВА.

  Няма да засягам темата с засягане на здравето на хората и ГМХ ... че наистина ще ме превземе водовъртежа на омагьосания кръг ... Усмивчица
  А тези организми … на които им се „посяга” с генетична модификация – нима, не заслужават НЕПРИКОСНОВЕНОСТ Хммм  Та те са създадени с Божествената намеса с последвала еволюция от милиони години … но еволюция, която следва естествените процеси на Планетата, на Галактиката, на Всемира … Какво искаме да променим? Кое не ни хареса?

  Най-общо казано ... Да променим живите организми да се пригодят към технологиите ...

  Благодаря ти за поздрава ... а интереса ми към биологията е чисто професионален  
  Активен
  nia.boneva6
  Гост
  « Отговор #16 -: Февруари 02, 2011, 19:26:14 »

  Цитат
  А тези организми … на които им се „посяга” с генетична модификация – нима, не заслужават НЕПРИКОСНОВЕНОСТ  Хммм  Та те са създадени с Божествената намеса с последвала еволюция от милиони години … но еволюция, която следва естествените процеси на Планетата, на Галактиката, на Всемира … Какво искаме да променим? Кое не ни хареса?

  Активен
  nre
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 129

  « Отговор #17 -: Февруари 02, 2011, 21:05:09 »

  Съжалявам за измерителната ролетка, но винаги ще се намери някой комарджия да те поправи Веселяк (това в кръга на шегата).
  di, изгледа ли филмчето на доц. Божилов? Специално за теб го изнамерих.
  Чакам някой ден аргументи по темата, за да защитиш тезата, че не си фанатичка. В противен случай ще приема изречението "всичко, написано от нре е невярно" като лична обида.

  echo105, тези митове съм ги копирал от референцията под тях, не съм ги съставял аз. Не виждам да съдържат обиден контекст. По-скоро това са отговори на най-често поставяни въпроси, свързани със страхът от ГМО.

  Цитат
  Как стволова клетки, се дели и стават различни клетки?
  echo105, този въпрос е далеч от моята компетентност, но ето тук е добре описано: http://www.bulgen.com/index.php?option=com_content&task=section&id=18&Itemid=46
  "По отношение на типа клетъчно делене като основен физиологичен процес стволовите клетки се характеризират със симетрично делене, което осигурява самообновяването им и с асиметрично делене, което осигурява потенциала за диференциация. При симетричното делене, след завършване на митотичния процес се получават две дъщерни клетки, които са еднакви на майчината клетка и помежду си и са недиференцирани т.е. подържа се постоянен набор от недиференцирани клетки. При асиметричното делене една от дъщерните клетки навлиза в цикъл на диференциация т.е. активират се нови гени, проявяват се нови черти на клетката."
  « Последна редакция: Февруари 02, 2011, 21:14:07 от nre » Активен
  @di
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 125


 • Град: Стара Загора
 • « Отговор #18 -: Февруари 02, 2011, 21:45:54 »

  Ами да те информирам, че не мога да чуя от работното си място Доц. Божилов (нямам колони) ... ще коментирам при първа възможност, но ...
  Нямам идея за каква обида иде реч, след като ме цитираш доста невярно ... моят текст гласи:

  Във всичко публикувано от nre има толкова много неистини ... и толкова много полу-истини ...
  а, ти ме цитираш
  ...  Чакам някой ден аргументи по темата, за да защитиш тезата, че не си фанатичка. В противен случай ще приема изречението "всичко, написано от нре е невярно" като лична обида.

  ... толкова много неистини и толкова много полу-истини не е равно на всичко ...

  А за рулетката - мисля, че много правилно си ме разбрал ... но може би трябваше сравнението ми да е със Руска Рулетка ... поемането на неоправдан риск, игра със съдбата са много по-близки до темата, която обсъждаме.

  Що се отнася до тезата за фанатичка/не фанатичка ... това няма да си причиня. Повече от унизително е!!!
  Активен
  echo105
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 32

  « Отговор #19 -: Февруари 03, 2011, 12:37:21 »

  nre, кажи ми личното ти мнение за мит 5. Без да даваш линкове и да използваш сравнения.
  Активен
  nre
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 129

  « Отговор #20 -: Февруари 03, 2011, 13:08:09 »

  nre, кажи ми личното ти мнение за мит 5. Без да даваш линкове и да използваш сравнения.
  Тук няма място за лично мнение. Това е наука. Мога да изкажа мнение по творческа тематика, нарпимер дали ми харесва дадена картина. Гравитацията ни влияе, независимо от моите вери и убеждения, ако ме разбираш.
  Философия и мнение мога да дам при липса на отговор от научните среди, но когато съвременните експерименти заключват, че ГМО са безвредни, какво има да философствам? Нима един човек със скромни наблюдения е по-вещ от научен екип с познания в областта? Надявам се не смяташ, че индиготата знаят всичко, и че учените са невежи.

  В подкрепа на мит 5 ще се изкажа шеговито, че след като консумираме месо от хилядолетия и генът му не се е проявил в нас (все още не куткудякаме), значи явно нява как да стане и занапред.

  Това е моето мнение: с повече научно доказани тези ще стигнем по-бързо до истината, която толкова много търсим.
  Истината е една, което ни дава възможност да се обединим в търсенето й чрез науката. Смятам, че можем да допринесем за развитието й, като всеки от нас стане експерт в определена област и обменяме информация с другите среди. Няма нужда всеки да преоткрива топлата вода сам за себе си.

  Аз не твърдя, че моите постове изказват самата истина, а чуждите съдържат много неистина (di, поздрави! Нямам лощи чувства към теб драга), просто давам друга гледна точка. Вярно, че заглавието е "истини и заблуди", но такова е в референцията. Всеки има право да прецени на какво да вярва. Аз лично съм избрал да следвам и работя за науката.
  « Последна редакция: Февруари 03, 2011, 13:38:18 от nre » Активен
  @di
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 125


 • Град: Стара Загора
 • « Отговор #21 -: Февруари 03, 2011, 13:43:18 »

  Надявам се не смяташ, че индиготата знаят всичко, и че учените са невежи.

  Това е моето мнение: с повече научно доказани тези ще стигнем по-бързо до истината, която толкова много търсим.
  Истината е една, което ни дава възможност да се обединим в търсенето й чрез науката. Смятам, че можем да допринесем за развитието й, като всеки от нас стане експерт в определена област и обменяме информация с другите среди. Няма нужда всеки да преоткрива топлата вода сам за себе си.

  Ами - ето ти малко наука ... :

  ГМО - вреда за хората
  Генетично модифицираните растения помагат на болестотворни бактерии да развият устойчивост към антибиотиците.
  ГМ продукти съдържат нови протеини, които досега не сме консумирали.
  Така например в ГМ царевица има протеини на бактерии, в ГМ картофи – протеини на вируси, а в ГМ домати – рибни протеини. Все още няма достатъчно изследвания относно реакциите, които ГМ храните биха могли да предизвикат в човешкия организъм за по-дълъг период от време.
  Изследване на Лондонския университет доказа, че консумацията на ГМ соя и нейни производни продукти е в пряка зависимост с увеличаващите се случаи на алергия към фъстъци, тъй като ГМ соя съдържа алерген, който е 41% идентичен с алергена от фъстъците.
  Учени от Seralini, Cellier и Spiroux de Vendomois публикуваха резултати от собственото изследване на Monsanto за влиянието на ГМ царевица MON863 (която е одобрена за човешка консумация в Европа) върху развитието на плъхове. Данните показват, че употребата на MON863 при плъховете води до следи от чернодробна и бъбречна токсичност, както и други физиологични промени.
  Ноември 2008 г.: Австрийското правителство публикува резултатите от изследвания на Виенския Университет, доказващи безспорно неблагоприятното въздействие на ГМ храни върху репродуктивната система на мишки - хранени с генно-модифицирана царевица – хибрид на Monsanto MON 810.
  Риск за човешкото здраве съществува и поради нарастващата употреба на хербициди, с които се третират ГМ-култури. Двата основни хербицида, с които се третират насажденията с ГМО, са глифозат (включително Roundup на Monsanto) и амониев глюфозинат (в това число Liberty на Bayer). Опитите показват, че глифозатът причинява множество хронични заболявания.

  Ади  Намигване
  Активен
  echo105
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 32

  « Отговор #22 -: Февруари 03, 2011, 13:44:51 »

  нре, учените трябва да имат отворен ум. "Това е наука" преведено от твоя език означава - нямам никаква представа как става и какви са резултатите, но в учебника ми пише, че е безопазно, и освен това звуча доста интелегентно като повтарям че това е наука. Къде е доказателството, че са безвредни? Колко поколения са изследвали? Ако не ти се пише дай линк с точно информация, нали си говорим за "наука". До тук освен безпочвени твърдения друго не си дал.
  Технологията за вкарване на чужд ген в генома над друг организъм е несъвършена.
  Как става внедряването на ген в жив организъм?
  На практика в живия организъм не се внедрява ген, а цяла генна конструкция,
  която отначало се създава от целевия ген и редица съпътстващи гени.
  Да се внедри генетична конструкция в друг организъм не е толкова просто.
  На помощ идват най-активните бактерии, тези които могат да предизвикват ракови тумори.
  Само те могат да проникват и да се развиват в чужд организъм.
  Инженерите също използват най-агресивните и заразни висуси.
  Един от тях е аналог на СПИН-а.
  Към този вирус прикрепват различни чужди гени.
  Вирусът може да предизвика необратими изменения в структурата на ДНК и да направи така, че новият ген да предизвика уродства в поколението.
  Активен
  @di
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 125


 • Град: Стара Загора
 • « Отговор #23 -: Февруари 03, 2011, 14:10:43 »

  echo105, поздравления за написаното относно "науката" ... и "научните доказателства" - които съвсем не са такива каквито се представят със средствата за масова информация...
  Негово величество гиганта Монсанто не му харесва това което си писал, но пък е болезнено вярно!
  Има още много на които писанията публикувани от nre са мехлем за душата ...

  ... но ... nre, ето още наука ...

  Според доклад на Американската академия на науките (ААН) , сегашната система на пълно одобрение на ГМ храните от страна на АХЛ може да пропусне неволни промени в състава им. Според ААН процесът на прикачване на гени може да доведе до непредсказуеми промени у организма приемник на гена. Индийският съвет за медицински изледвания (ИСМИ), който публикува откритията си няколко дни по-рано, идентифицира дълъг списък от потенциално опасни странични ефекти от ГМ храни, които до този момент не са взети под внимание. ИСМИ прозовава към пълна промяна на съществуващите разпоредби.

  Повечето критици смятат, че тестовете за безопасност, провеждани от биотехнологичната индустрия често са повърхностни и избягват проблемите. За съжаление учените, които надигат глас срещу подобни изследвания, а и тези, открили несъмнено доказателство за опасността от ГМ храните, са били обект на заплахи, уволнения, отнемане на статус и средства за изследвания. Например, едно изследване, проведено във Великобритания и субсидирано от правителството показва, че плъхове, хранени с ГМ картофи развиват туморни клетки, страдат от увредена имунна система, частична атрофия на черния дроб, както и забавено развитие на мозъка, черния дроб и тестисите. Когато ръководителят на научното изследване публично изказва опасенията си, той бива набързо уволнен след 35 годишна служба, както и сплашен със съдебен процес.

  Aмериканците консумират генетично модифицирани храни всеки ден. Макар че ГМ доматът бе изтеглен от пазара, милиони декари със соя, царевица, рапица и памук растат с чужди гени. Новите гени позволяват на културите да оцелеят приложението на хербицидите, да се самозащитават, създавайки свои пестициди, или и двете. Докато има само няколко изследвания за безопазността от консумиране на ГМ животни, за вредата от ГМ културите има планини от доказателства и следва да се проведат още тестове. Плъхове хранени с ГМ царевица развили проблеми с деленето на кръвни клетки. Тези хранени със ГМ соя-проблеми с деленето на чернодробните клетки, а дробовете на тези, хранени с рапица стават по-тежки. Прасета, угоявани със ГМ царевица развиват псевдобременност или стерилитет. Крави, хранени с ГМ царевица в Германия, загиват мистериозно. При пилетата, след хранене с ГМ царевица броят на загиналите е 2 пъти повече в сравнение с периоди, когато пилетата се хранят с немодифицирана царевица.

  След като ГМ соята навлиза на британския пазар, алергиите към соя скачат с 50%. Без допълнителни тестове не можем да бъдем сигурни дали генетичното инженерство е в основата на проблема, но от друга страна има много начини генетичните промени да водят до обостряне на алергии. Ако соята е обогатена с ген от бразилски бадем, хората, алергични към бадема , ще реагират подобно и на соята. Соята, която се консумира с САЩ, съдържа ген от бактерии. Този ген създава протеин, който никога не е бил част от хранителните продукти на човечеството и може да причини алергии.

  Части от този ген са еднакви с тези, причиняващи алергии към домашен прах и скариди. Според препоръките на СЗО, този факт би трябвало да доведе до отхвърляне на ГМ храните. Последователността на гените, внесени в соята, необяснимо се променя след време. Протеина, който се създава в тези условия вероятно е различен от първоначалния и никога не е бил тестван. Възможно е да е алергенен или токсичен. Процесът на прикачване на чужди гени е променил генетичната структура на соята, разбърквайки генетичния и код. Тази мутация може да доведе до различни генетични експресии и дори до появата на потенциално опасен протеин.

  Най-често срещаният алерген в соята се нарича трипсин инхибитор. ГМ соята съдържа значително по-голямо количество от него в сравнение с органичната. Единственото изследване върху хора, показва как гена се прикачва към бактериите от чревната флора. Това води до няколко сериозни последствия. На първо място това означава, че бактериите в нашата храносмилателна система, въоръжени с този чужд ген, вероятно ще могат да създадат нов ген вътре в нас. Ако е алергенен или токсичен, може да продължи да ни влияе завинаги, дори да спрем да консумираме ГМ соя.

  Същото изследване доказва, че активаторът, който учените прикачат към новия ген за да го включат във веригата, също се пренася към бактериите от чревната флора. Тестовете направени върху активатора показват, че той може случайно да активира и гени на тези бактерии. Това би могло да доведе до свръхпроизводство на алергени, токсини, канцерогени и болестотворни бактерии. Учените също така предполагат, че активаторите може да събудят неактивни вируси кодирани в ДНК и да генерират мутации.

  За съжаление, генетичниат трансфер не се ограничава само до чревните бактерии. Предварителни резултати показват, че гени са се прикачили и към органи на плъхове, само след едно хранене с ГМ храна. Това е само част от проблемите, които биха могли да възникнат само около една ГМ култура. Списъкът с други култури и потенциални рискове би могъл да бъде още по-дълъг. Вземете за пример царевицата, обогатена с ген, произвеждаща собствени пестициди. Ние консумираме този пестицид и има много доказателства, че той не е толкова безвреден, колкото биотехнологичните компании биха искали. Предварителни резултати показват че 39 филипинци, живеещи в близост до царевична ферма, засадена с пестицидна царевица са развили кожни, чревни и дихателни проблеми по време на опрашването и. Кръвни проби показват, че има имунна реакция към пестицида. Само за миг си преставете какво би се случило ако този ген се пренесе в чревната ни флора, буквално превръщайки ни във фабрика за пестициди.

  ГМ царевицата и повечето ГМ култури се обогатяват с гени, резистентни на антибиотици. ИСМИ, Американската Медицинска Асоциация, СЗО и други световни организации вече са изказали опасенията си, че тези гени биха могли да да се прикачат към патогенни бактерии в храносмилателната ни система. Опасенията им са свързани с вероятната поява на нови, супер болести, които не се влияят от антибиотици. В своят защита, биотехнологичните компании твърдят, че ДНК се разпада напълно при храносмилането и няма как да се осъществи подобен трансфер. Описаното по-горе изследване върху хора бива публикувано през февруари 2004 и преобръща подобни безпочвени теории.

  Никой не наблюдава официално последствията от ГМ храните върху хората. Ако тези храни наистина създават здравни проблеми сред американците, може да отнеме години преди истинската причина да бъде открита. Един ясен и смразяващ пример е епидемия от 80те. Появява се нова болест, причинена от добавката Л-тритофан, получена чрез генетична модификация и съдържаща следи от вредни химикали. Болестта убива 100 американци и разболява около 5-10000 други. Единствената причина лекарите да могат да идентифицират болестта е симптоматиката: развива се бързо, остро и е много рядка. Дори тогава за малко да бъде изпусната от окото на лекарите.

  Проучванията показват, че колкото повече хората научават за ГМ храните, толкова по-малко им се доверяват. В Европа, Япония и други райони, медиите са много по-честни за опасностите от генетичното модифициране. Съответно, потребителите изискват храните им да не са модифицирани и производителите нямат избор. В САЩ, повечето хора си мислят, че никога не са консумурали ГМ храни (макар че го правят всеки ден). Поради своето нехайство, самодоволните потребители са помогнали най-много на биотехнологичната индустрия. В резултат на това, милиони американци за изложени на риск, като най-уязвими са децата. Може би публикуваните открития в други части на света ще събудят потребителите и властите, което ще доведе до изтеглянето на ГМ храните от пазара.

  За повече информация за вредите от ГМ храните, за да изтеглите писмо до производителите, както и да научите как да не купувате ГМ храни, вижте Take Action – Inspiration, Inc  Кафевия цвят са пействани научни факти!
  Активен
  nre
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 129

  « Отговор #24 -: Февруари 03, 2011, 14:30:54 »

  Ето ви наука с референции към научните публикации:

  Цитат:
  Започвам с най-старото изследване от списъка [1]. Става дума за последствията от консумацията на генно-модифицирани картофи, които са създадени да бъдат устойчиви на различни насекоми. Това става посредством присаждане на ген с инсектициден ефект. Протеинът, който се произвежда от този ген, служи за защита срещу насекомите, които обичат да хапват картофи - гъсеници, бръмбари и т.н. ДНК-то за този ген е взето от бактерии, които по принцип си го имат, и са токсични за насекомите.

  За да се провери дали яденето на такива картофи е вредно, са взети четири групи плъхове, които са хранени съответно със стандартна храна, с немодифицирани картофи и с две различни разновидности на генно-модифицирани картофи. Предварително е направен химически анализ на модифицираните и немодифицираните картофи и не е установено никакво отклонение в състава им. Демек каквото има в едните, таково има и в другите.

  Плъховете и в четирите групи са пораснали здрави и без видими разлики помежду си. Също така не е наблюдавано различие в скоростта на разтеж, приема на храна и ефективността на храненето. Отчетени са леки, но забележими, отклонения в крайното тегло на плъховете от контролната група и тези, които са хранени с генно-модифицирани картофи. Не е открита разлика в биохимичните стойности на серума и в относителните размери и тегло на органите - черен дроб, далак, сърце, бъбреци и тестиси. Заключение: генно-модифицираните картофи, които са изследвани, са почти идентични като химически състав и характеристики с обикновените картофи.  Минаваме към следващата статия [2]. Тя съобщава за изследване на ефектите от консумация на генно-модифицирани фуражи. Този път опитите са проведени с повече животни и с повече храни. Не успях да прочета самата публикация, но от резюмето й става ясно, че това са бройлери хранени с Bt-corn; кокошки хранени с Bt-corn и Pat-corn; свине хранени с Bt-corn, Pat-захарно цвекло и соя; овце хранени с Bt-corn силаж и Pat-corn силаж; бикове хранени с Bt-corn силаж; фистулирани крави хранени с Bt-corn силаж.  Отново иде реч за култури, които са генно-модифицирани да издържат на гъсеници и други насекоми. Направени са изследвания на химическият им състав и е установено, че е бил идентичен по основните показатели с този на немодифицираните сортове. Заключението на учените е, че не се наблюдават никакви отклонения в животните от първото поколение, което е хранено с генно-модифицирани фуражи. Не са открити и никакви остатъци от рекомбинантната ДНК в тъканите им. С други думи ДНК-то от присадените гени е било разградено напълно от организмите на животните. Повече поколения не са изследвани.


  Стигаме до статия номер три. В нея са направени изследвания на профилите на експресия на гените при генно-модифицирана царевица MON810 [5]. Грубо казано ескпресионен профил означава, че се вижда в даден момент от времето кои гени и в какво количество се използват от клетката. Целта на занятието е да се види дали присаденият ген не влияе на вътрешното развитие на клетката като я кара да използва гени, които иначе не би използвала. Или съответно да подтиска гени, които иначе биха се използвали.

  МОН810 е ГМО-царевица, която е разрешена за засаждане в Европа. Тя съдържа ген, който кодира делта ендотоксин. Този токсин е голям трън в задника на насекомите и, с две думи, ги убива бързо. В статията, която цитирам, са взети пет разновидности на MON810 (DKC6575, Beles Sur, Helen Bt, Aristis Bt and PR33P67) и са сравнени техните експресионни профили с тези от съответните им немодифицирани варианти. Най-грубо казано това се прави с микрочип на фирмата Афиметрикс, с който може да се тества нивото на експресията на близо 15 хиляди церевични гени. И така, резултатът от изследването показва, че двойките генно-модифицирани и немодифицирани култури се различават по-малко помежду си, отколкото се различават немодифицираните култури една от друга. В дискусията се цитират и статии, според които царевичните култури, получени по одобрените в момента методи на селското стопанство (кръстостване, селекция, клетъчни култури и *забележете* гама радиация, химическа обработка и използване на транспозоми - да, това са все неща, продукцията от които които ядем сега) се различават в експресионните си профили доста повече от немодифицираните си варианти, отколкото MON810 от нейните. Казано с по-прости думи: MON810 е много по-близка по състав и вид до нормалната, некултивирана царевица, отколкото всички останали, които ядем сега.


  Референция: http://www.petkofiziev.com/2010/02/blog-post_17.html


  Научни публикации:

  1. El Sanhoty et al. Quality and safety evaluation of genetically modified potatoes spunta with Cry V gene: compositional analysis, determination of some toxins, antinutrients compounds and feeding study in rats. Nahrung. 2004 Feb;48(1):13-8.

  2. Flachowsky et al. Assessment of novel foods in animal nutrition. Forum Nutr. 2003;56:335-7.

  4. Kristina Hug. Genetically modified organisms: do the benefits outweigh the risks? Medicina (Kaunas) 2008; 44 (2): 87-99

  5. Coll et al. Lack of repeatable differential expression patterns between MON810 and comparable commercial varieties of maize. Plant Mol Biol. 2008 Sep;68(1-2):105-17. Epub 2008 Jul 6.
  « Последна редакция: Февруари 03, 2011, 15:40:52 от nre » Активен
  nre
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 129

  « Отговор #25 -: Февруари 03, 2011, 14:34:11 »

  Ето ви наука с референции към научните публикации:

  Цитат:

  Преминаваме към следващата статия (6). Тя е доста интересна и се разказва за ефекта върху имунната система на подрастващи и застаряващи мишки при хранене с MON810. Животните са на възраст съответно от 21 дена и 18-19 месеца. При средна продължителност на живота в лабораторни условия от 2 години, преведено в човешки мерни единици това отговаря горе-долу на 2 годишни деца и на 60 годишни хора. Тази възраст е избрана, защото при децата имунната система още не е напълно формирана, а при възрастните започва да отслабва. Следователно ефектът върху нея би бил по-осезаем, отколкото при индивиди на средна възраст с добре работеща имунна система. Или поне така твърдят авторите, макар че, за да се докаже това, трябва да се изследват и мишки на въпросната средна възраст. Това може би е и единствената слабост, която успях да открия в тази статия. Иначе във всички опити са използвани и две допълнителни контролни групи от животни. Едната е хранена с немодифицирания вариант на МОН810, а другата - със стандартна също немодифицирана царевица.

  И така да видим какво показват резултатите. Няма значителна разлика в теглото и приема на храна между  животните, хранени с МОН810, и двете контролни групи. Също така няма разлика в синтеза на левкоцити при различни видове стимулиране на имунната система. Общото количество на бели кръвни тела в червата, далака и кръвта на животните е едно и също. Има разлики в концентрациите на отделните видове левкоцити. Примерно, количеството на Т клетките в червата на младите мишки, хранени за 30 дена с МОН810, е по-голямо, а това на B клетките е по-малко в червата и кръвта, и по-голямо в далака в сравнение с контролните групи. Открити са и други подобни отклонения. Нивата на някои от цитокините (сигналните вещества на имунната система- интерлевкини, интерферони и т.н.) при младите мишки също са леко завишени. Въпреки че, мишките не са пострадали директно от храненето с МОН810, изследването показва, че имунната им система е реагирала по някакъв начин на него. Доколко може да има по-сериозни последствия от този отговор, е въпрос, който предстои да се изясни. Дали е възможно той да бъде предпоставка за погрешно развитие на имунната система при подрастващите мишки, което да доведе по-късно до алергични реакции или автоимунни заболявания, или е просто лека флуктоация в рамките на нормалното, предстои да бъде изяснено.

  Публикация на Европейската комисия за безопасност на храните (EFSA) и е издадена през март 2008 година (3). Тя представлява обширен преглед на опитите за изясняване на ефектите от консумация на генно-модифицирани фуражи.

  Референция: http://www.petkofiziev.com/2010/02/blog-post_17.html

  Научни публикации:

  3. EFSA GMO Panel Working Group on Animal Feeding Trials.Safety and nutritional assessment of GM plants and derived food and feed: the role of animal feeding trials. Food Chem Toxicol. 2008 Mar;46 Suppl 1:S2-70. Epub 2008 Feb 13.

  6. Finamore A et al. Intestinal and peripheral immune response to MON810 maize ingestion in weaning and old mice. J Agric Food Chem. 2008 Dec 10;56(23):11533-9.
  « Последна редакция: Февруари 03, 2011, 14:43:13 от nre » Активен
  nre
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 129

  « Отговор #26 -: Февруари 03, 2011, 15:33:44 »


  Генетично модифицираните растения помагат на болестотворни бактерии да развият устойчивост към антибиотиците....

  Риск за човешкото здраве съществува и поради нарастващата употреба на хербициди, с които се третират ГМ-култури.
  Двата основни хербицида, с които се третират насажденията с ГМО, са глифозат (включително Roundup на Monsanto) и амониев глюфозинат (в това число Liberty на Bayer). Опитите показват, че глифозатът причинява множество хронични заболявания.
  Позволил съм си да групирам 2 цитата, надявам се не възразяваш.

  Тези 2 аргумента са в пълна сила и за не-ГМО културите!

  Аргументите ти попадат под логическата грешка "НЕПОДХОДЯЩИ ДОВОДИ: Авторът въвежда нямащи връзка с тезата доводи, за да отклони аудиторията от обсъждания предмет. След това извежда заключението като се позовава на тези, нямащи отношение към тезата доводи."

  Как да избягваме подобни логически грешки можеш да прочетеш тук: http://www.argumenti.org/stories.php?story=0701270367877


  Цитат
  Учени от Seralini, Cellier и Spiroux de Vendomois публикуваха резултати от собственото изследване на Monsanto за влиянието на ГМ царевица MON863 (която е одобрена за човешка консумация в Европа) върху развитието на плъхове. Данните показват, че употребата на MON863 при плъховете води до следи от чернодробна и бъбречна токсичност, както и други физиологични промени.

  Австрийското правителство публикува резултатите от изследвания на Виенския Университет, доказващи безспорно неблагоприятното въздействие на ГМ храни върху репродуктивната система на мишки - хранени с генно-модифицирана царевица – хибрид на Monsanto MON 810.

  Погледни научните публикации 5 и 6, цитирани в предходния пост

  Можеш ли да цитираш научните публикации от твоите доводи - заглавие, списание, година на издаване...?
  « Последна редакция: Февруари 03, 2011, 15:50:58 от nre » Активен
  @di
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 125


 • Град: Стара Загора
 • « Отговор #27 -: Февруари 03, 2011, 15:44:47 »

  Предварително се извинявам на аудиторията и пиша за последен път тук, защото стана "научна" конференция.

  Но задавам въпрос ...   "Заключение: генно-модифицираните картофи, които са изследвани, са почти идентични като химически състав и характеристики с обикновените картофи."
  ... нещо като онази песничка "искам да бъде хубаво ... но всичко е някак почти ..." ... така ли?
  И какво означава "почти идентични" Хммм

  Защото мога да разкажа това:
  Професор от Пенсилванския университет) прави опит с вземане на гена на растежа от човек и го поставя на мишка … резултата  - гигантска мишка … видимо ПОЧТИ никакви проблеми.
  Малко по-късно друг професор повтаря „успешният” експеримент  върху прасе … резултата – полученото прасе е кривогледо, окуцяло, импотентно ...  

  …  има ли нужда от повече коментар???

  Науката, уважаеми nre, е систематизирано достоверно знание, което може да бъде убедително обяснено.
  А  приложните науки, като медицината се концентрират върху практическите приложения на научното познание. Но тук почти никога 1+1 не е равно на 2.

  А относно логическите ми "грешки" - има кой да ги оцени кооолко са големи ... за всеки случай нямам нужда от "аура-камера" за да разбера коя съм , нито от линкове за да си видя грешките ... ако това го разбираш ...
  Активен
  echo105
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 32

  « Отговор #28 -: Февруари 03, 2011, 15:52:28 »

  нре, уважавам copy-paste труда ти, но това е невероятно, да изменяш генома и да следиш химически състав и тегло (т.е. ако говорим за фалшивите опасности от ГМО, никой няма да пита за истинските)!
  Прилича на този виц:
  На международен панаир руски специалист обяснява предимствата на волгата:
  - Вижте каква красива и луксозна кола!
  Американски журналист пита:
  - А колко гори?
  Руснакът го поглежда и продължава:
  - Изключително меко вози! Можете да пътувате 1000км и нищо да не усетите!
  - А колко гори?
  Руснакът си знае своето:
  - Елегантен външен вид...
  - А колко гори?
  - А вие защо биете негрите?
  Активен
  nre
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 129

  « Отговор #29 -: Февруари 03, 2011, 15:55:38 »

  Есho105, ето нещо за мит 5: "ГМО съдържат нови протеини, непознати на организма, и той не може да ги разпознае и разгради"

  Храносмилателните ензими, които разграждат протеините, не са специфични, те разграждат всичко, което е протеин, независимо от какъв произход е (за справка – биохимия и физиология)

  Референция: http://begem0t.wordpress.com/2010/02/02/gmomyth/
  Активен
  Страници:  1 [2] 3   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Различни клипове с музика и снимки
  Музика
  delfin 2 2869 Последна<br />публикация Януари 03, 2010, 17:43:36
  от delfin
  Сънища, свързани с НЛО, чужди планети и др. « 1 2 3 »
  Моите сънища
  Elvira1989 32 5926 Последна<br />публикация Декември 19, 2012, 20:00:15
  от Ariam
  Овладяването на Любовта - Дон Мигел Руиз
  Книги
  DArkAngel 13 2948 Последна<br />публикация Ноември 22, 2010, 16:38:52
  от DArkAngel
  Избрани цитати от Учителя за Шестата раса и бъдещето
  Езотерика
  johny 4 2777 Последна<br />публикация Януари 18, 2011, 16:40:17
  от Аэ съм
  Магнитни бури
  Полезни сайтове
  Турист 9 3957 Последна<br />публикация Март 24, 2012, 09:57:25
  от tribalizm

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright