Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Практическата мъдрост  (Прочетена 811 пъти)
Georgio
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 172


WWW
« -: Януари 30, 2011, 10:50:28 »

Историята с лимонадата


Баща и неговия седемгодишен син гледат игра на стадиона, когато детето иска от баща си да му купи лимонада. Бащата отищъл до будката, където имало само от Mikes Hard Limonade, която била с 5 % алкохол. Бащата, който бил преподавател не знаел това и я купил. Дал я на сина си, който докато я пиел бил забелязан от човек от охраната, който се обадил на полицията, които пък извикали линейка, линейката закарала детето в болница. В спешното отделение установили, че в кръвта на детето няма съдържание на алкохол и били готови да го пуснат, когато ... Агенцията за защита на децата на Уейн Каунтри се намесила и настанила детето в приемен дом за 3 дни. В този момент съдията разпоредил, че детето можело да си отиде в къщи. Обаче, трябвало бащата да я напусне и да се настани на мотел. След 2 седмици семейството се събрало отново. Здравните работници, социалните, съдията и всички в тази верига казали : "Съжеляваме, че трябваше да го направим, но трябва да следваме разпоредбите"

Тази история беше разказана в лекцията на Бари Шварц за практическата мъдрост. Субтитри на български може да изберете отдолу.
http://www.ted.com/talks/lang/eng/barry_schwartz_on_our_loss_of_wisdom.html

Да следваме правилата ни спестява мисленето. Съпричастността не може да бъде записана като правило. Моралните умения закърняват, заради прекаленото разчитане на правилата и това ни лишава от възможността да импровизираме и да се учим от нашите импровизации.

Мъдрия човек знае кога и как да направи изключения от "правилата".
 Знае как да прилага уменията си за правилните цели, за да служи на другите, а не да ги манипулира (в смисъл да им влияе в техен ущърб).

Мъдрите хора не се раждат мъдри, те стават такива. С опит. Когато пробваме, импровизираме, грешим и се учим от грешките си. И трябва да бъдете напътствани от мъдри учители.
Активен

shining_star
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 728

« Отговор #1 -: Януари 30, 2011, 17:55:05 »

Така е, мъдрия човек знае кога и как да постъпи, и се учим от опит.
Но от друга страна, правилата са за да ни служат, не ние да служим на тях.
В случая с лимонадата всичките служители на реда, които изпълняват правилата, няма как да знаят дали бащата не е дал нарочно на детето такава лимонада. Или пък му я е дал така, просто от безгрижие и безхаберие. Няма как да се знае...
Всичко е до съзнание, да. По това няма спор. Но когато нямаме сънание, както се казва...добре е да има закони и правила, които да се спазват.В този случай за който разказваш, закона и неговите служители, са защитавали детето, т. е. човека, а не са били против него. Те биха могли да попитат бащата, и той да каже, че не е знаел, и примерно, да се отбегне всичкото това. Но бащата може да излъже...за съжаление все още ни е такова съзнанието.
Активен
Georgio
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 172


WWW
« Отговор #2 -: Януари 30, 2011, 19:20:01 »

shining_star Да, наистина законите не са лошо нещо. Те са създадени за да научат хората на ред. Могат да бъдат използвани за да се повдигне съзнанието на хората или за да се превърнат в изпълняващи машини.

Имаше една притча, която ще я пресъзда, че не успях да я намеря:

Пътници минавали покрай едно село в една дъждовна вечер и видяли къща която горяла. В къщата седяло момче. Те му извикали: "Момче излизай, не виждаш ли, че къщата гори !!" А то им отвърнало : "Мама ми каза когато вали да не излизам навън."

В процеса на развитие обществото налага толкова много правила, че много често сме изправени пред дилемата кое от тях да нарушим. За това се иска мъдрост, иска се разбиране на причините и следствията от действията ни, които оказват влияние на нас, на хората до нас и дори и на поколенията. Да мислим глобално и в перспектива е нещо много полезно Намигване
Активен

shining_star
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 728

« Отговор #3 -: Януари 30, 2011, 19:57:36 »

Там е работата, че общество, което създава правила, за да ги нарушава, и което служи на технологиите и правилата си и превръща хората в машини, както казваш, не се развива, а деградира.
Нали закона е за човека, а не обратното.
Разбирам какво казваш, и съм съгласна. Разбирам го това, което казваш за мъдрия човек, че той знае кога, къде и как да спазва /или не/ правилата.
Исках да кажа, че правилата, сами по себе си, не са лоши. Светофара не е лош, той е там да регулира движението, иначе ще настъпи хаос.
А за притчата,  аз се сещам за един действителен случай от ашрама на Шри Бабаджи: там някакъв човек нещо сгрешил, и Бабаджи го наказал. И имало там една американка, която много била възмутена от наказанието, и смятала, че човека не го заслужава. Отишла при Бабаджи и гневно му казала:
"Защо така го наказахте, не можахте ли да му простите? Ако вие, който сте Бог на земята, не можете да проявите милосърдие, какво остава за нас?"
Бабаджи отговорил: "Разберете, по-горе от закона няма никой. Ако си дошла да търсиш неразбории и конфликти, ще ги получиш. А ако си дошла за любов, ще я получиш."
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Древната мъдрост на Ведите
Езотерика
DArkAngel 6 3156 Последна<br />публикация Септември 19, 2010, 13:24:31
от DArkAngel
Източна Мъдрост
Духовни учения
fayri 8 1120 Последна<br />публикация Октомври 26, 2011, 11:08:19
от artist5

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright