Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Какво е Дхарма?  (Прочетена 2890 пъти)
sahaj
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 130


 • Град: България
 • WWW
  « -: Януари 27, 2011, 15:35:11 »

                         
  Какво е Дхарма ?  Защо това е важноза нас в този модерен свят? Защо  мъдреците от древните или от всяка една цивилизация са настоявали ,че  Дхарма е единствения истински път за осъществяването ни?

  Дхарма е космически принцип , който е трудно ако не и невъзможнода бъде дефиниран. Наистина Дхарма е нашето истинско място в космическия процес: във времето, пространството, съзнанието , в мислите, делата и желанието. Вечнничт принцип на Дхарма определя хармоничните функции на космическия механизъм. За да изпълни нашата роля в Божествената игра, поведението ни трябва да е според Дхарма. Това означава , че би трябвало да правимправилното нещо, на правилното място , по правилния начин и поради правилната причина.  По този начин постигаме баланс. Когато установим баланс в себеси , осигуряваме благополучие за нас самите  и благополучие за обществото. И се отваря  пътят, подготвен за нас от Божественото.

  Дхарма е термин от изтока, чийто западен еквивалент може да включва  морал, етика, добродетел, справедливост и чистота. За жалост повечето от тези тернини не са на мода в нашата съвременна култура. И все пак  Дхарма е тази , която води търсачите на истината  към развиване на гнозис.
  Вярва се , че в Индия божеството Шри Вишну е приел повече от 9 инкарнации (аватари) на тази земя, за да защитава праведните (тоест тези , които живеят според Дхарма) ,срещу демоничните сили (адхарма) .
  Като воиннът- принц  Шри Рама, Бог Вишну спасил Богинята Сита от неморалните намерения на Равана - десетоликият демон цар на Ланка. Равана бил насилник , матреиалистичен и егоистичен завоевател , който презрял волята на Небесата. Чистият и невинен Рама провел страшна битка срещу царя - демон и неговата армия на тъмнината, като накрая го убива с една единствена сребърна стрела.  Армията на Рама , състояща се от  мечки и маймуни въоръжени с не повече от камъни и клони ликували , че получили своята любима Сита и Божественият ред бил възстановен.
  Тази легенда за Рама , наречена Рамаяна , ни учи , че сътбата  на човек , който защитава Дхарма е да побеждава злото и невежеството. Действително  целият Космос се притича на тяхна  помощ , което е показано чрез предаността на мечките , маймуните и други аспекти на природата.
  Основното при защитаването на Дхарма е светоста на жената , в този случай Сита , която е Богиня , Божествена женска инкарнация .  Смъртта на Равана от една единствена сребърна стрела показва космическата сила на дхармичната чистота на Рама.
  Шри Кришна (около 4000 г. пр. Хр.) също инкарнира , за да унищожи демоните противопоставящи се на Дхарма . За разлика от времето на Рама ключваща смърта ,нечистотата (порочноста, адхарма) не бла присъща вече само за демоничните раси сами по себеси , но започнала да се прокрадва и в умовете на хората. Кулминационната точка в живота на Шри Кришна е войната Махабхарата, която е била единствената моментна война между две кралски фамилии включваща смърта на повече от два милиона воойни на бойното поле , наречено Курукшетра (сега Ню Делхи). Цялата битка се върти около божествената жена , наречена Драупади. Фамилията Каурава (лошите) са оскърбили нейното целомъдрие в кралския двор след като след като измамили фамилията Пандава (добрите) в игра на зарове. Застрашавайки честта на жена, Кауравите са потънали в най - дълбоко ниво на адхарма . По този начин  егоистичните и изпълнени с омраза Каурави  застрашили древната същност на индийската цивилизация. Кришна довел до победа Пандавите на бойното поле на Курукшетра, често чрез свръх естествена намеса , за да бъде отмъстена Драупади и да възтържествува Дхарма.  За разлика от Рама, Кришна не е спазвал очевидните правила на Дхарма . По - скоро той е видял  същественото във всяка ситуация и е действал  по такъв начин , че да прояви най - великото Божествено добро.
  Активен

  "Истинската свобода е възможна, ако откриете собствените си сили вътре във вас. Трябва да усетите съществуването на  Духа чрез вашата централна нервна система, чрез вашия съзнателен ум."
  sahaj
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 130


 • Град: България
 • WWW
  « Отговор #1 -: Януари 27, 2011, 15:36:57 »

                                                      част 2
  Въпреки множество модерни интерпретации за Кришна , той не е бил женкар. Древните (и по- автентични)  свещени писания показват , че той е бил напълно невинен, без всякаква похот или алчност. Така че Кришна като есенция на чистотата  е бил същността на Дхарма и учител на йогийската духовност.
  Днес Курукшетра е бойното поле на човешкия ум . Войната Махабхарата е борбата между най - възвишените стремежи (истина , красота и съзнание) и нашите груби желания  (сигурност, сензация и власт). Като индивиди ние просто избираме една от страните.  Когато изберем като Пандавите ние избираме Дхарма и плодовете на духовната еволюция. Целият космос (Шри Кришна) ни води през битката на живота и ние всъщност защитаваме честта на Драупади. Божестваното женско начало извор на истина в нас. Избирайки Кауравите се обричаме на поражение , тъй като сме "гласували" против Божествения ред. Самата Дхарма ще ни разруши и ние се превръщаме в заложници на очакваната от нас награда.
  Тези легенди илюстрират важноста на Дхарма ,както на Земята , така и на Небето. Махабхарата е много по стара от известните разработки на класическа Гърция. Дори произходът и е загадъчен  : написана е от мъдреца Вйаса , който видял цялата история в състояние на медитация, хиляди години преди събитието .
  Когато Моисей донесъл Десетте Божи заповеди от върха Синай , той казал на израилтяните , че Дхарма е била Божествения закон , чрез който те (които обичат истината)  са се стремили и са се освободили  от техните египетски господари по робство и са достигнали обетованата земя (духовна свобода).
  Въпреки , че Мохамед повел своите последователи в кървава у ужасна война, за да защити закона на Исляма (Дхарма) от десетките убииства и идолопоклонничества ,той описал физическата война катго по малкия Джихад (араб. свещена война) ,"Великият Джихад " е безкрайно по - трудна война , която търсачите водят в себеси за морално пречистване , смърт на еготои победа над желанията , обвързаностите и обусловеностите.
  Христос ни казва , че прошката ни освобождава от нашето собствено дребнаво его (и от неговите "качества" като мъст , гордост, агресия , чувство на завист) , така че да можем да останем на пътя на Дхарма .Христовите послания са започатани в изявления като : "Той ,който гледа жена с похот , вече е извършил прелюбодеянието"  . С други думи външният морал е недостатъчен  , тъи като истинската Дхарма е чистотата на сърцето и ума.

  очаквайте продължение
  Активен

  "Истинската свобода е възможна, ако откриете собствените си сили вътре във вас. Трябва да усетите съществуването на  Духа чрез вашата централна нервна система, чрез вашия съзнателен ум."
  Гергана
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 23


 • Град: Вселената
 • Сахаджа Йога

  « Отговор #2 -: Февруари 17, 2011, 13:48:12 »

  За съжаление много малко от хората по света са Дхармични...
  Активен

  САХАДЖА ЙОГА
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #3 -: Февруари 17, 2011, 13:50:34 »

  Аз предлагам да внимавате със традициите на Изтока и въобще със теософите, които изследват Изтока. Защото  Петър Дънов е преудпредил, че тези сили и организации са нечисти. Той категорично е забранявал внасянето на Агни йога, в България, както и на много други Източни практики.  Усмивчица

    "Аз не искам да мислите, че Земята е точно такава, каквато я виждате отгоре. Това, което отгоре виждате, никаква Земя не е още. Очите ви трябва да се отворят, да видите какво нещо е Земята! Материята, от която е направена Земята, е толкоз чиста, че се равнява почти на онази първична материя, за която ви казвам, че ако искате да получите един грам от нея, трябва всички фабрики по света да работят цели 3000 години, за да създадат този грам материя. Това, което виждате отгоре на Земята, това е човешкото и животинското. Вътре в тази материя прониква Божественото, което постоянно организира човешкото и животинското. Божественото постоянно подтиква тази мъртва, неорганизирана още материя и я подбужда към живот."
  Активен
  Гергана
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 23


 • Град: Вселената
 • Сахаджа Йога

  « Отговор #4 -: Февруари 17, 2011, 14:08:55 »

  Преди да се говори за нещо,което не се знае е най-добре да се запознае човек...
  В Духовното развитие няма забрани.
  Божественото е вътре в нас...
  Активен

  САХАДЖА ЙОГА
  sahaj
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 130


 • Град: България
 • WWW
  « Отговор #5 -: Февруари 27, 2011, 17:01:39 »

  За съжаление много малко от хората по света са Дхармични...

  Да Гери за съжаление е така, но идва ново време , друг етап на развитие в , който хората ще разберат какво е да си истински дхармичен и ще различават истинските неща от илюзията.

  НАМАСТЕ
  Активен

  "Истинската свобода е възможна, ако откриете собствените си сили вътре във вас. Трябва да усетите съществуването на  Духа чрез вашата централна нервна система, чрез вашия съзнателен ум."
  sahaj
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 130


 • Град: България
 • WWW
  « Отговор #6 -: Февруари 27, 2011, 17:16:56 »

   Хей Шизофреника Дхарма е една за всички независимо как я наричаме и каква религия изповядваме и с какви имена наричаме Бог ,Той е един и Той определя тези правила , този Божествен морал, така че дали сме на запад или на изток няма значение хубаво е да спазваме тези Божествени правила и да бъдем толерантни към всички , да обичаме всички .  Ако не можем да обикнем човека когото виждаме как ще обикнем Бог когото не сме видели?
  Активен

  "Истинската свобода е възможна, ако откриете собствените си сили вътре във вас. Трябва да усетите съществуването на  Духа чрез вашата централна нервна система, чрез вашия съзнателен ум."
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Какво се крие в името ти?-числова азбука « 1 2 »
  Астрология и нумерология
  giti 23 31834 Последна<br />публикация Октомври 16, 2011, 00:22:54
  от protoplasma
  Космонавти засякоха НЛО в Космоса « 1 2 3 4 »
  Извънземни цивилизации
  Evolution 49 5504 Последна<br />публикация Януари 12, 2011, 20:48:23
  от nia.boneva6
  Духовно израстване за сметка на Земните удоволствия....? « 1 2 »
  Въпроси и отговори
  Sunrise 22 2724 Последна<br />публикация Април 07, 2011, 18:04:55
  от Soul
  Някои митове и факти за хората левичари
  Любопитни факти
  pufi 12 2774 Последна<br />публикация Юни 30, 2011, 14:25:11
  от Gabbie Unfaithful
  Премахване на камъни в жлъчката без операция
  Здрав дух здраво тяло
  The One 3 26130 Последна<br />публикация Октомври 10, 2011, 23:28:13
  от Alida

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright