Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Кокосова мазнина  (Прочетена 1377 пъти)
The One
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1537


Винаги на точното място в точното време

WWW
« -: Януари 24, 2011, 21:07:55 »


За никого не е тайна факта, че кокосовата мазнина е една от най-полезните мазнини, които човек може да консумира директно или да използва за естествен увлажнител в кремове и маски. Дълго време репутацията и беше онеправдано опетнена (през 80-те и 90-те) поради нейното високо съдържание на сатурирани (наситени) мастни киселини и на широко разпространеното по онова време мнение, че те са вредни за здравето. В наши дни учени от световно признати съвременни лаборатории, диетолози и доктори са на едно мнение, че сатурираните мастни киселини в кокосовата мазнина са ценни за здравето на човешкия организъм, както и че нейната консумация може да подпомогне организма да достигне едно прекрасно здраве, цялостен баланс и хармония ускорявайки метаболизма и повишавайки енергийните нива.

В действителност е вярно твърдението, че 92% от мастните киселини в кокосовата мазнината са сатурирани. Това обаче, което много лекари и учени пропускаха през годините бе факта, че повече от 2/3 от тези мастни киселини са средно-верижни (СВМК). Те се различават от останалите видове сатурирани аналози по това, че попадайки в кръвния поток те отиват директно в черния дроб където се превръщат в енергия. Докато другите диетични мазнини и дори въглехидратните излишъци могат да бъдат съхранявани като мазнини в клетките на мастните депа, СВМК съдържащи се в кокосовата мазнина осигуряват почти незабавно големи количества енергия, която всъщност може да ускори метаболизма значително.

Благодарение на потенциалната възможност за ускоряване на храносмилането кокосовата мазнина/маслото е добър избор за хора с нарушени функции на щитовидната жлеза, лениви черва и др, както и за хора, които трудно успяват да задържат теглото си. Високото съдържание сатурирани мастни киселини я прави изключително стабилна дори при високо температурни нагрявания. За разлика от почти всички останали видове в нея не се съдържат никакви транс мазнини и е изключително устойчива на свободно-радикални образувания при готвене на по-висока температура. Няма друга известна за момента мазнина, която да е толкова безопасна при готвене. Тя има свойството да облекчава храносмилателни проблеми.

Много хора, страдащи от хронични възпалителни заболявания на червата (болеста на Крон и др.) успешно използват кокосовата мазнина поради нейните противовъзпалителни и успокояващи свойства. Свойството на мазнината да подобрява баланса на микрофлората в червата е още една причина тя да бъде използвана при хора с храносмилателни смущения. Изненадите не свършват до там, тъй като кокосовото масло също така е и ефективен натурален увлажнител за кожата. Именно по тази причина тя се използва за направата на редица козметични маски в домашни и промишлени условия. Тази мазнина не съдържа каквито и да било канцерогенни химикали, които се откриват в редица козметични марки. Тя лесно се абсорбира в кожата, с което подпомага борбата на организма с кожните поражения от свободните радикали (бръчки и стареене). Мазнината има способността да възстановява силата на свързващите подкожни тъкани.

Ето накратко някои от причините да използвате тази мазнина:

* Подобрява енергийния баланс
* Намалява риска от сърдечни заболявания
* Намалява риска от образуването на ракови клетки
* Подобрява значително храносмилането и абсорбира ценните хранителни съставки
* Спомага свалянето на килограми и поддържането на оптималната телесна маса
* Подпомага организма при борбата с бактериалните, гъбичните и вирусните инфекции
* Подобрява и поддържа функциите на имунната система
* Подпомага регулирането на кръвната захар и предпазва и/или контролира диабета
* Намалява риска от остеопорозис
* Помага при борба със стареенето на кожата и появата на бръчки
* Помага на организма да поддържа кожата мека и нежна
* Помага на организма при борбата с кожния рак и пигментациите
* Помага на организма при балансирането на холестерола в кръвта
* Предпазва от образуване и срастване на плаки и съсиреци в кръвта

Приготвяна в идеални условия, кокосовата мазнина/масло трябва да бъде подложена на минимален брой обработки, което гарантира оптималното извличане на кокосовия аромат, жизнено важния мастно разтворим витамин Е, полезните сатурирани мастни киселини и всички останали полезни съставки.

За разлика от по-малките компании при които кокосовото масло се извлича в по-малки количества, след което се подлага на нагряване/хидрогениране за да се отдели мазнината от останалите съставки и да добие снежно бял цвят, редица големи компании прибягват до съвсем прости методи на екстрактиране чрез настъргване на кокосовото месо и центруфугирането на получената смес. В този случай крайния продукт (мазнината) е изключително лека и фина и в нея са съхранени всички етерични масла, които допринасят за този божествен аромат. Най-добрата мазнина се получава при обработка без ферментация и нагряване.

Ако искате да увеличите консумацията на кокосова мазнина можете да добавяте по 1 ч.л. към вашите любими смутита, което ще допринесе за по-лесното хомогенизиране на сместа и за нейния още по-фин и приятен вкус.

Ето и някои от най-често задаваните въпроси относно кокосовата мазнина:

Има ли и каква е разликата между кокосовата мазнина и кокосовото масло?
Някои фирми наричат “кокосова мазнина” и “кокосово масло” своя краен продукт кокосовата мазнина. В тези случаи под кокосова мазнина се разбира когато е в течна форма и масло, когато е втвърдено. Температурата при която кокосовата мазнина преминава от течна в твърда форма е около 25C (76F). Други фирми реално пасират месото на младия кокос заедно с мазнината докато се получи кокосово масло. Крайният продукт е фина алтернатива на кокосовата мазнина и може да се консумира директно от буркана (все едно консумирате млад кокос), да се добавя към смутита както и да се маже на крекери, хлябове и т.н. Разбира се кокосовата мазнина е по-добра алтернатива пред маслото при приготвянето на козметични маски за кожа и коса, термична обработка както и за приготвянето на различни видове салатни сосове и дресинги тъй като в тези случаи се изисква течна консистенция.

Какъв е срока на съхранение на кокосовата мазнина/маслото?
Качествената студено пресована кокосова мазнина съхранявана при стайна температура или хладилни условия може да изтрае поне три години, като през този период е гарантирано запазването на всичките вкусови и хранителни свойства.

Необходимо ли е кокосовата мазнина/маслото да се съхранява в хладилник?
В никакъв случай не е необходимо, тъй като в някои рецепти се изисква мазнината да бъде в течно състояние и съхранението и в хладилник би забавило процеса на готвене докато се размрази.

Можем ли да консумираме не био кокосова мазнина/масло?

Кокосовите ферми са си био по принцип. Всяка кокосова плантация изисква средно 3 хектара земя, което означава, че по-голямата част от фермерите не използват пестициди, хербициди и/или други видове химически торове. Много от тези ферми предпочитат да не плащат скъпите суми за сертификация, тъй като това би оскъпило значително тяхната продукция. Това разбира се в никакъв случай не означава, че етикетът ще направи кокоса по-качествен. Разбира се ние в момента говорим за студено пресованата без подлагане на термични и химични обработки качествена кокосова мазнина. В много от случаите службите по Био Сертификация не различават извличаната от млад и стар кокос мазнина, като дори сертифицирани с БИО ЕТИКЕТ в тях се разрешават минимални количества химикали, които удължават живота на продукцията.

Колко калории и грама мазнини се съдържат в една супена лъжица кокосова мазнина?
Една супена лъжица кокосова мазнина/масло съдържа приблизително 112.5 калории и около 13.05 грама полезни мазнини. Както споменахме по-горе мазнината се състои предимно от средно-верижни сатурирани мастни киселини, които ефективно се превръщат в енергия. Реално погледнато в нея не се съдържат въглехидрати или протеини.

Консумацията на кокосова мазнина/масло ще повлияе ли негативно на холестерола в кръвта?
Отговора е категоричен и еднозначен – НЕ! Консумацията на кокосова мазнина (директно или чрез добавянето и в рецепти) в никакъв случай няма да повиши или занижи нивата на кръвния холестерол, т.е. тя се приема като “холестероло-неутрална мазнина”.

Сега вече имате още един източник на бърза енергия и лесен начин да регулирате и поддържате стройно тяло. Очакваме вашето мнение и коментарите както винаги. За нас те са безценнни!

http://www.recipemagician.com/produkti/kokosova-maznina-maslo/
Активен

Не мога да променя това което виждам,но мога да променя точката през която гледам.
Това е достатъчно да промени онова което изживявам,а това променя цялата гледка.

Всичко перфектно е точно такова,
течащ в безкрая свещен резултат!
Бъди сега причината нова,
за твоя бленуван в мечтите ти свят.
@di
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 125


 • Град: Стара Загора
 • « Отговор #1 -: Януари 24, 2011, 21:53:35 »

  Цитат на: AMAZING в Днес в 20:07:55
  .............
  В действителност е вярно твърдението, че 92% от мастните киселини в кокосовата мазнината са сатурирани. Това обаче, което много лекари и учени пропускаха през годините бе факта, че повече от 2/3 от тези мастни киселини са средно-верижни (СВМК). .............  Е не е истина колко леко се доверяваме на статии!!!Не всичко което хвърчи се яде!!!

  Лекар съм ... и то от тези дето мисля, че съветват да се открие "златната среда'' за хранене в нашия мръсен свят!!!

  Тази статия е ... нямам думи!
  Можете да се разровите в нета и да видите и вредата от този вид мазнина ... кокосова, палмова ... дрън, дрън.

  Да! Използва се в кулинарията въпреки доказано вредния ефект, който оказва на човешкия организъм. Високите нива на наситени мазнини в него, повишават холестерола и създават опасни предпоставки за сърдечно-съдови заболявания.


  ... ама яж народеееее .... това е палма ейййй .... пардон кокос.
   


  Активен
  The One
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1537


  Винаги на точното място в точното време

  WWW
  « Отговор #2 -: Януари 24, 2011, 22:16:35 »

  Според мен няма полезни и вредни неща има дози и умереност.

  И от най-отровното нещо може да се направи лекарство.

  За това е добре човек да има връзка с тялото си и да го пита какво предпочита и какво не и по колко,то никога няма да излъже!

  Относно истинноста на статията нека всеки сам да си прецени както винаги го е правил...

  Благодаря ти все пак и за твоята гледна точка,макар и поднесена леко пикантно.


  Активен

  Не мога да променя това което виждам,но мога да променя точката през която гледам.
  Това е достатъчно да промени онова което изживявам,а това променя цялата гледка.

  Всичко перфектно е точно такова,
  течащ в безкрая свещен резултат!
  Бъди сега причината нова,
  за твоя бленуван в мечтите ти свят.
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright