Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2 3 ... 7   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Йога като система за духовно развитие  (Прочетена 4933 пъти)
sahaj
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 130


 • Град: България
 • WWW
  « -: Януари 18, 2011, 19:59:56 »

        Йога като система за духовно развитие

  Много хора когато чуят думата Йога я свързват със система за сложни физически упражнения ,диети и упражнения за дишане , но това не е така. Всъщност Йога е предимно система за духовно развитие. Нека обаче да обясним първо значението на думата Йога.   Думата ЙОГА произлиза от санскрит и в превод означава съюз или връзка, единение . Но за какъв съюз става въпрос в случая?
  Това е съюза с Бог, с природата, с вселената и с всичко около нас дори и с нас самите. Йога е нашето осъзнаване , че ние всъщност не сме само това физическо тяло тя е нашето осъзнаване ,че всъщност сме Духът, който е безсмъртен. Само когато осъзнаем тези неща и се научим да бъдем толерантни към всичко около нас ние можем да достигнем този съюз наречен ЙОГА .
   
  С какво обаче всъщност Йога се различава от другите системи за духовно развитие и най - вече от религиите ? 
  Йога е отворена система , която непрекъснато се развива и е толерантна към всички, докато религиите ни ограничават в определенни рамки и ни налагат правила, които са били установени в началото на създаването им . Йога е започнала своя път преди хилядолетия и до ден днешен не е престанала да се развива и обновява в зависимост от това на какъв етап от колективното си еволюционно ниво е било човечеството.
  От както преди много време великият Патанджали създава основните доктрини на Йога  тя като система не престава да се развива и до ден днешен, на което се дължат и множеството школи в Йога, като до момента за връх на това развитие се смятат едни от последните школи - Крия йога на Парамаханса Йогананда и Сахаджа йога на Шри Матаджи Нирмала Деви .
  Винаги когато човечеството е достигало определено колективно ниво се е раждала на земята някоя велика личност , било то пророк или Гуру, за да поведе духовните търсачи и въобще човечеството към следващото по високо ниво на развитие ,което в миналото е било достигано от малцина и то с цената на много повече усилия, отколкото е възможно на този етап от развитието на човечеството.
  Активен

  "Истинската свобода е възможна, ако откриете собствените си сили вътре във вас. Трябва да усетите съществуването на  Духа чрез вашата централна нервна система, чрез вашия съзнателен ум."
  sahaj
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 130


 • Град: България
 • WWW
  « Отговор #1 -: Януари 18, 2011, 20:08:44 »

   Какво всъщност представлява Йога и каква е основната цел във всичките и школи ?
  Още от създаването на хората в тях съществува една енергия наричана на санскритски език КУНДАЛИНИ, а на другите езици по много други начини , но въпреки това става въпрос за едно и също нещо . Тази енергия е още така наричана наша Майчина енергия, Тя е нашата духовна майка и е с нас през всичките ни прераждания. Тя е също паметта от нашите прераждания и носи цялата информация от тях. Корена на думата Кундалини идва от санскритската дума кундал, което се превежда като навивка или навита около себеси. Кундалини се намира в основата на гръбначният ни стълб в триъгълната кост, наречена от древните  гърци сакрум ,тоест свещенна, навита на спирала три пъти и половина. Целта на всичките практикуващи  Йога през хилядолетията е била събуждането на тази енергия и тъй като тя е много чиста и е част от Божественото в нас, за да се събуди тялото и духът ни е  трябвало да бъдат много добре пречистени и подготвени за събуждането и. Поради тази причина великите учители са давали различни методи, които са били подходящи за този етап от колективното еволюционно развитие и въпреки цялата си отдаденост на тези сложни системи малцина са успявали да постигнат това събуждане и достигането на Кундалини до седмата чакра, намираща се на върха на главата ни.
  Фината система и енергиините центрове наречени чакри.
  Човек освен от физическо тяло е съставен и от един много фин апарат , който тук ще наречем фина система. Тази фина система се състои от три основни канала (разбира се има и множество други второстепенни ,но ние в случая ще се спрем само на трите основни)  ляв , десен и централен ,които на определени места пресичат енергиини центрове, наречени Чакри. На физическо ниво тези канали и чакри представляват нашата нервна система, като левият и десният канал са нашата симпатикова система, а централният, който е балансиращ е парасимпатиковата  нервна система. Чакрите представляват плексуси, като всяка чакра отговаря както за определени органи, така и за развитието на определени духовни качества в нас. При събуждането си Кундалини се изкачва нагоре и зарежда чакрите с енергия, като крайната цел е достигането на Кундалини до седмата чакра, наречена Сахасрара или Хилядолистният Лотос . Тази чакра се намира на върха на главата ни и всъщност чрез достигането на Кундалини до нея се постига Йога, тоест съюза или единението ни с Бог . Осъществявайки това единение ние интуитивно започваме да разбираме нещата и това кое е добро за нас и кое не, без да ни бъдат налагани "насилствено" каквито и да било правила.

         
  Активен

  "Истинската свобода е възможна, ако откриете собствените си сили вътре във вас. Трябва да усетите съществуването на  Духа чрез вашата централна нервна система, чрез вашия съзнателен ум."
  sahaj
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 130


 • Град: България
 • WWW
  « Отговор #2 -: Януари 18, 2011, 20:12:23 »

     СПЕКУЛАЦИЯТА !!!!!
  За съжаление в днешно време много хора започнаха да спекулират с Кундалини и Йога като превърнаха това учение в метод за печалбарство и машина за пари. Много фалшиви "Гуру", започнаха да обират сметките на своите последователи, което не е правилно. Шри Матаджи Нирмала Деви казва , че ние не бива да плащаме за нашата духовност , как бихме могли да плащаме за нещо, което си е лично наше. Кундалини е нашата Собствена енергия и ние не бива да плащаме за събуждането и, това е все едно да платим на Бог за това, че ни е създал или да платим на слънцето , че ни огрява с лъчите си или на майката природа, че ни радва с такова разнообразие от цветове и че ни храни с плодове. Такива " Гуру" само увреждат фината система на своите последователи и ги водят към упадък. Илюзия е мнението, че събуждането на Кундалини може да ни навреди, та Тя е нашата Духовна Майка. Как една майка може да навреди на своето дете?  Това е невъзможно, всеки, който поддържа мнението, че събуждането на Кундалини е опасно означава , че не познава Кундалини , такава личност не е просветлена и не е събудена нейната Кундалини. Не бива да вярваме на такива "Гуру" , защото те могат само да ни навредят .

   Идва времето на колективното вибрационно (енергиино) съзнание !
  В днешни дни постигането на Йога е много по лесно , защото хората са вече на по високо колективно еволюционно ниво . Идва времето на колективното вибрационно съзнание. Вече не е нужно да ходим в Хималаите или да ставаме отшелници, за да получим своята Духовна Себереализация. Това не означава , че старите техники са неефективни, а просто , че има и по - лесен начин за постигането на Йога. В днешни дни Шри Матаджи Нирмала Деви е разработила метод за събуждане на Кундалини на колективно ниво. Този метод е много лесен за практикуване,  а и не се налага да плащаме за това . Методът се нарича Сахаджа йога и спомага и за колективно вибрационно съзнание . Вибрациите (енергията) са много по силни и усещанията по - ясни, при този метод не е нужна предварителна подготовка на пречистване, не са нужни и сложните упражнения и безмислени диети . При метода създаден от Шри Матаджи Кундалини се събужда спонтанно и тръгва по пътя си нагоре към Сахасрара първоначално като една тънка нишка, като постепенно и финно ни пречиства, без да чувстваме какъвто и да било дискомфорт след това постепенно се усилва по начин ,който не би могъл да ни навреди, а само да ни направи по - добри и Духовно извисени . Чрез достигането на събудената в нас Кундалини ние получаваме своята Духовна Себереализация наричана от много хора по света ЙОГА, при това без да плащаме или да се самоизмъчваме.

  Посвещавам тази статия на Шри Матаджи Нирмала Деви, благодарение на която осъзнах всичко това и постигнах своята ЙОГА.
  НАМАСТЕ 
  Нека Бог да ви благослови


   
  Активен

  "Истинската свобода е възможна, ако откриете собствените си сили вътре във вас. Трябва да усетите съществуването на  Духа чрез вашата централна нервна система, чрез вашия съзнателен ум."
  Paladin60
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 77

  « Отговор #3 -: Март 09, 2011, 19:51:28 »

  Да,това със спекулацията е така.Дори методът на Силва.
  Какво прави той? Пробужда дадена чакра на ученика и той се чувства ентусиазиран. Мисли, че всичко ще е вечно, като си е платил. Но горичавата истина е друга. Без труд и постоянство просветлението е невъзможно. Енергията пада и така измамения кандидат за паранормално отново отива, отново плаща уроци.Веднъж пробудена, енергията Кундалини трябва да се полива като цвете, за да израсте. С много любов. Другото име на Кундалини е Читрини - от Ведите.Споменатата нишка може да се види при медитация срещу слънцето, като затворим очи и гледаме послеобраза. Може да има и образ на пробудена чакра или буквата й на санскрит.
  Ето за тези буквички вътре в чакрите става дума.

  * Root Chakra Symbol Mandala Facilitates.doc (92.5 KB - свалено 249 пъти.)
  « Последна редакция: Март 09, 2011, 20:04:29 от Paladin60 » Активен
  meander
  Каквото дадеш това ти се връща.
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 376


  « Отговор #4 -: Март 09, 2011, 22:14:21 »

  Здравейте.
  Paladin60 доколкото аз знам Куандалини е паразит.Пробудиш ли го взема контрол над това което си и няма мърдане.А всички йога това им е целта.Ваша работа,всеки си шета на акъла и си носи отговорността и последствията.
  Живи и здрави.
  Активен

  Мечтите ни помагат да намерим посоката,а желанията ни помагат да загубим пътя.
  Когато човек говори истината - не се налага да лъже!
  Мухата влиза само в отворена уста!!!
  nia.boneva6
  Гост
  « Отговор #5 -: Март 09, 2011, 22:15:09 »

  Ако не си изпитал силата Кундалини, как можеш да съдиш по чужда информация, че тя е паразит? Усмивчица
  Активен
  Reiki
  Живота е прекрасен!
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 67


  « Отговор #6 -: Март 09, 2011, 22:24:49 »

  Здравейте.
  Paladin60 доколкото аз знам Куандалини е паразит.Пробудиш ли го взема контрол над това което си и няма мърдане.А всички йога това им е целта.Ваша работа,всеки си шета на акъла и си носи отговорността и последствията.
  Живи и здрави.

  Извинявай за въпроса, но какво правиш в този форум, след като отричаш 90% темите, в които си писал?
  Активен

  Точно днес не се тревожи.Точно днес не се гневи /ядосвай/. | Почитай своите родители, учители и по-възрастните. | Изкарвай честно прехраната си. | Отнасяй се с благодарност към живота.
  meander
  Каквото дадеш това ти се връща.
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 376


  « Отговор #7 -: Март 09, 2011, 22:31:34 »

  Здравей.
  Не-съгласието, отричане ли е???Ми ако съм изпатил???
  Ника ти е Reiki ,което би значило че имаш инициация.Е аз имах 2ра степен,и с триста зора се оттървах.
  Не виждам защо да не си изразя несъгласието.Ако имах правилната информация никога не бих си направил инициация за рейки.Пък камо ли за 2ро ниво.Нещо лошо да правя с несъгласието си?
  Знам че предупредения човек е наполовина предпазен.
  Живи и здрави.
  « Последна редакция: Март 09, 2011, 23:41:35 от meander » Активен

  Мечтите ни помагат да намерим посоката,а желанията ни помагат да загубим пътя.
  Когато човек говори истината - не се налага да лъже!
  Мухата влиза само в отворена уста!!!
  Reiki
  Живота е прекрасен!
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 67


  « Отговор #8 -: Март 09, 2011, 22:34:11 »

  Здравей.
  Не-съгласието, отричане ли е???Ми ако съм изпатил???
  Ника ти е Reiki ,което би значило че имаш инициация.Е аз имах 2ра степен,и с триста зора се оттървах.
  Не виждам защо да не си изразя несъгласието.Ако имах правилната информация никога не бих си направил инициация за рейки.Пък камо ли за 2ро ниво.Нещо лошо да правя с несъгласието си.
  Знам че предупредения човек е наполовина предпазен.
  Живи и здрави.

  Ще се радвам да разкажеш какво е било това знание, че те е накарало да се "отървеш" от инициацията в рейки. С какво тя ти е навредила?
  Активен

  Точно днес не се тревожи.Точно днес не се гневи /ядосвай/. | Почитай своите родители, учители и по-възрастните. | Изкарвай честно прехраната си. | Отнасяй се с благодарност към живота.
  meander
  Каквото дадеш това ти се връща.
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 376


  « Отговор #9 -: Март 09, 2011, 22:49:46 »

  Здравейте.
  Първо да отговоря на Ихра
  Та ако можете да забележете тялото се развива(и чакрите) заедно.Единственото в нас което не върши нищо а само чака е куадалини.Чака да се развием,и да се включи в енергийната ни система и да поеме контрола.За справка вижте филма старгейт как някои търсят приемници.
  Сега на Reiki :
  Знаеш ли как се прави инициация и кои чакри засяга???И ако искаш питай майсторите рейки как се маха инициацията.Още на съдечна чакра имам нещо като лента,която ми пречи но полека се топи.А и друго при рейки ставаш канал а в канала няма цедка и тече всичко.Знаеш ли с каква енергия рейки пълни пациента.
  За това казвам нещо което не го виждаш и не можеш да го пипнеш не се навирай.При енергиите такъвото е много голямо.
  Живи и здрави.
  « Последна редакция: Март 09, 2011, 23:42:14 от meander » Активен

  Мечтите ни помагат да намерим посоката,а желанията ни помагат да загубим пътя.
  Когато човек говори истината - не се налага да лъже!
  Мухата влиза само в отворена уста!!!
  nia.boneva6
  Гост
  « Отговор #10 -: Март 09, 2011, 22:55:28 »

  Добре, но аз те питах как можеш да си сигурен, без да си я изпитал?

  Кундалини е голяма духовна сила, която един издигнат човек може да контролира. Ако Кундалини контролира някое човешко същество или му вреди, или там каквото.., то е само защото човекът не е готов за нея. Да, преждевременното й издигане може да е опасно... но то е защото човека не си е направил сметка.
  Активен
  Reiki
  Живота е прекрасен!
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 67


  « Отговор #11 -: Март 09, 2011, 22:58:10 »

  Сега на Reiki :
  Знаеш ли как се прави инициация и кои чакри засяга???И ако искаш питай майсторите рейки как се маха инициацията.Още на съдечна чакра имам нещо като лента,която ми пречи но полека се топи.А и друго при рейки ставаш канал а в канала няма цедка и тече всичко.Знаеш ли с каква енергия рейки пълни пациента.
  За това казвам нещо което не го виждаш и не можеш да го пипнеш не се навирай.При енергиите такъвото е много голямо.
  Живи и здрави.

  Не знам от къде черпиш информация за рейки, но е напълно грешна. При правилна настройка на канала, той е напълно безреден, когато предаваш енергия на друг човек, тя прочиства и теб самия. Енергията, която преминава през теб е с много по фина вибрация и няма как да ти навреди.

  Това, че не си достатъчно сензитивен, за да видиш и усетиш енергията, която преминава през теб не означава, че и другите не я виждаме. Твърдението, че рейки може да навреди може да произлезе само от страх, а страха се предизвиква от липса на знание.
  Активен

  Точно днес не се тревожи.Точно днес не се гневи /ядосвай/. | Почитай своите родители, учители и по-възрастните. | Изкарвай честно прехраната си. | Отнасяй се с благодарност към живота.
  meander
  Каквото дадеш това ти се връща.
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 376


  « Отговор #12 -: Март 09, 2011, 23:01:08 »

  Здравейте.
  Цитат
  Кундалини е голяма духовна сила, която един издигнат човек може да контролира.
  Ихра те това кой те излъга.Духовното издигане е моркова който подават на много.Който се хване, хване.
  Първо развитието ни преминава през тялото,то се изчиства чрез труд.Знанията от труда дават възможност на душата и тялото да са едно цяло и чак тогава духа(духовното ) има място за да се развива.И всичко опира до чистотата -телесна и мисловна.
  Живи и здрави.
  Активен

  Мечтите ни помагат да намерим посоката,а желанията ни помагат да загубим пътя.
  Когато човек говори истината - не се налага да лъже!
  Мухата влиза само в отворена уста!!!
  nia.boneva6
  Гост
  « Отговор #13 -: Март 09, 2011, 23:03:49 »

  И ти пак не ми отговори на въпроса.
  Активен
  meander
  Каквото дадеш това ти се връща.
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 376


  « Отговор #14 -: Март 09, 2011, 23:05:54 »

  Reiki
  Цитат
  При правилна настройка на канала, той е напълно безреден, когато предаваш енергия на друг човек, тя прочиства и теб самия.
  Анджек де ,и твойте акита отиват в другия.
  Цитат
  Енергията, която преминава през теб е с много по фина вибрация и няма как да ти навреди.
  Тя и микровълновата е със финни (високи) вибрации ма не си слагаш ръката вътре.
  Цитат
  Това, че не си достатъчно сензитивен, за да видиш и усетиш енергията, която преминава през теб не означава, че и другите не я виждаме.
  От каде разбра че не съм сензитивен?
  Между другото между канал и река има голяма разлика.Живота е река.
  Живи и здрави.
  Активен

  Мечтите ни помагат да намерим посоката,а желанията ни помагат да загубим пътя.
  Когато човек говори истината - не се налага да лъже!
  Мухата влиза само в отворена уста!!!
  Страници:  [1] 2 3 ... 7   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Защо да медитираме
  Йога
  Админ 1 1142 Последна<br />публикация Януари 09, 2010, 18:56:35
  от Админ
  Защо сте тук? « 1 2 ... 6 7 »
  Въпроси и отговори
  Amazon 94 3923 Последна<br />публикация Декември 15, 2010, 14:51:56
  от lia
  Защо се ограничавате ? « 1 2 »
  Въпроси и отговори
  Alek 17 1602 Последна<br />публикация Януари 29, 2011, 14:46:29
  от Петър
  Как и защо в природата ..
  Любопитни факти
  echo105 2 1168 Последна<br />публикация Декември 30, 2010, 16:28:16
  от Аэ съм
  Защо така???
  Въпроси и отговори
  Kissing You Good Night 2 954 Последна<br />публикация Февруари 15, 2011, 15:27:25
  от Ich

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright