Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Йога и мислите  (Прочетена 1593 пъти)
Ivs.SY
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 25


« -: Януари 14, 2011, 15:20:17 »

„Чрез изучаване нека практикуваме йога. Чрез йога нека се концентрираме на изучаването. Чрез съвършенство в изучаването и йога Върховната душа осветява всичко пред нас.“ (Вяса)

Най-популярната книга за йога е “Йога Сутрите на Патанджали”.
В нея Патанджали заявява: “yogash chitta-vritti-nirodhah, “Йога е успокояване модификациите на Ума.”
Под модификациите на Ума той има предвид мисли, чувства, намерения, мотиви и желания.
Може ли да кажем, че имаме пълен контрол над нашите мисли, чувства, намерения и желания?
НЕ !
ЗАЩО?
Това означава, ли че с нас се случват неща, които са извън нашия контрол?
Най-лесния начин да контролираме нашите мисли е чрез издигането на Кундалини .
Когато Кундалини се издигне се появява разтояние между мислите. Това разтояние се увеличава и в нас се установява тишината. Тогава ние сме в настояшето без мисли, безпокойство и гняв.
Когато сме в настоящето ние имаме пълен контрол над себе си.
Активен
Ich
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #1 -: Януари 14, 2011, 16:01:41 »

  Това означава, ли че с нас се случват неща, които са извън нашия контрол?

  Да, това е така и затова е много важно да се научим да контролираме нашите мисли, чувства и желания. Това е едно от основните изисквания, стоящи пред всеки стремящ се към духовно усъвършенстване.

  Цитат
  Най-лесния начин да контролираме нашите мисли е чрез издигането на Кундалини .
  Когато Кундалини се издигне се появява разтояние между мислите. Това разтояние се увеличава и в нас се установява тишината.

  Тези разсъждения ми изглеждат доста нелогични.
  За да го илюстрирам ще приведа следното разсъждение, също толкова нелогично:
  „За да стана добър, най-лесния начин да го постигна е като стана Ангел или светец”.
  Не би ли трябвало да кажем обратното: за да стана Ангел или светец, аз трябва да стана добър?
  Не изисква ли издигането на кундалини човек да може да контролира мислите си?

  Не е ли по-логично да кажем, че за да се научи човек да контролира мислите си той трябва да се упражнява в контролирането на мислите си? Да ги наблюдава, да ги насочва, да се упражнява в концентрация и медитация?

  Цитат
  Тогава ние сме в настоящето без мисли, безпокойство и гняв.
  Когато сме в настоящето ние имаме пълен контрол над себе си.

  Да, наистина е много важно да се научим да насочваме нашето съзнание към настоящето, а да не го оставяме да блуждае безцелно, повлиявано от външни впечатления или спомени от миналото, или пък планове за бъдещето.
  Едно много полезно упражнение за тази цел е да се опитваме винаги, когато извършваме някакво действие, мислено да си казваме: „Сега аз извършвам ето това (слагам нещо някъде си, готвя, чистя, пътувам, …)”. И да се опитаме да запомним околната обстановка. Това помага да бъдем тук и сега, повишава нашата будност, подобрява нашата памет.
  Имаме и други теми, свързани със
  Силата на настоящето,
  едноименната книга на Толе, и др.

  Активен
  Ivs.SY
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 25


  « Отговор #2 -: Януари 15, 2011, 03:13:53 »

      Здрасти Ich  
  Бих отговорила на всичките ти въпроси ,относно поста ми,но не ги разбирам,не намирам връзка между темата ми и коментара ти ,изместваш думите ми много встрани от това,което искам да кажа...или пък просто с писане понякога не можем да се разберем Усмивчица Усещам ,че нещо не си съгласен ,правя втори и последен опит да обясня ,какво исках да кажа Усмивчица
  Пълният  контрол над себе си получаваме тогава,когато получим своята Реализация ,т.е. когато отидем отвъд мислите и установим баланса в нас,лесно е и достъпно за всеки,който пожелае да направи експеримента със себе си;)
  Издигането на Кундалини не изисква човек да може да контролира мислите си ,защото Кундалини е контрола на мислите,делата и всички физически и вибрационни процеси свързани с нашето тяло.На нивото на умът ,човек само мисли ,че има контрол над нещата,но това не е Истината Усмивчица
  В днешно време се говори за тази енергия ,като за някакво историческо събитие ,което някъде някога се е случвало Усмивчица Както каза някъде в коментара си...нека се стремим да сме тук и сега.Еволюцията на човека е стигнала до ниво,в което ние няма нужда да стоим на главите си или да се подлагаме на аскетичен начин на живот ,за да получим знанието за нашата майчина енергия,за енергията която принадлежи на всеки един от нас.Единствената пречка на целия този естествен процес е това,че хората се идентифицират с умът си,а не с Духа.Превъзмогването на мисълта е следващата еволюционна стъпка и времето за нея вече дойде.Не искам да кажа ,че трябва да спрем да мислим,а да спрем да се отъждествяваме с мисълта,за да не бъдем обсебени от нея 
  За една успешна медитация няма никакво значение колко книги си прочел и колко пъти си казваш "Аз това или Аз онова..." мислейки си ,че по този начин ще отработиш вниманието си... нека спрем да даваме храна на Аз`а си и да дадем път на чистият Дух да ни води  
     Ich , опитай ,не е страшно и не боли Усмивчица Със сигурност си чел за много учения и практики ,тествай себе си в поредната Усмивчица
  Преди време прочетох "Гласът на покоя"на Е.Толе ,за който споменаваш и ти ,но явно и него сме го разбрали по различен начин.Мисля ,че откъсите ,от книгата са точно по темата...гласът на покоя е съзнанието без мисли...мълчанието на ума  Усмивчица

  “...Повечето хора прекарват целия си живот затворени в клетката на собствените си мисли. Те никога не се измъкват от тясната, умотворна, персонализирана представа за себе си, обусловена от миналото.

  Във вас, като във всички хора, съществува измерение на съзнанието, което е много по-дълбоко от мисълта. То е самата ваша същност. Можем да го наречем присъствие, осъзнаване, непредубедено съзнание. Според древните учения, това е Христос във вас, или вашата природа на Буда.

  Откриването на това измерение освобождава вас и света от страданието, което причинявате на себе си и на другите, когато не познавате друго освен създаденото от ума „малко аз“ и то ръководи живота ви. Любовта, радостта, творческата изява и трайният вътрешен мир не могат да дойдат в живота ви, иначе, освен през това неподвластно на стереотипите измерение на съзнанието.

  Ако успеете да разпознаете, макар и за миг, мислите, които прекосяват ума ви, просто като мисли, ако успеете да забележите мисловно-емоиионалните си шаблони на реакция при проявата им, значи това измерение вече се пробужда във вас като съзнание, в което мислите и емоциите се случват – вечното вътрешно пространство, в което се разгръща съдържанието на живота ви.

  Потокът на мисълта има огромна инерция, която лесно може да ви повлече със себе си. Всяка мисъл се преструва на ужасно важна. Тя иска изцяло да погълне съзнанието ви. Ето ви едно ново духовно упражнение: не взимайте мислите си прекалено насериозно.

  Колко лесно е човек да попадне в капана на собствените си понятия!
  В стремежа си да научи, разбере и контролира, човешкият ум обърква своите мнения и възгледи с истината. Той казва: „Точно така е“.

  Трябва да си по-голям от мисълта, за да осъзнаеш, че както и да тълкуваш „своя живот“ или нечий друг живот или поведение, както и да съдиш за някоя ситуация, това не е нищо повече от гледна точка, една от многото възможни. Не е нищо повече от купчина мисли. А действителността е единно цяло, в което всички неща са преплетени и нищо не съществува само по себе си.

  Мисленето фрагментира действителността – нарязва я на понятийни парченца.
  Мислещият ум е полезен и мощен инструмент, но много ви ограничава, ако напълно превземе живота ви и вие не съзнавате, че той е само дребен аспект на съзнанието, което всъщност представлявате.

  Мъдростта не е продукт на мисълта. Дълбокото познание, което тя представлява, възниква от простия акт да отдадеш на някого или нещо пълното си внимание. Вниманието е първичен интелект, чисто съзнание. То премахва бариерите, създадени от понятийното мислене, и с това настъпва осъзнаването, че нищо не съществува отделно и само по себе си. Свързва възприемащия и възприеманото в единно поле на осъзнаване. Лекува разединението.

  Когато сте затънали в компулсивно мислене, избягвате онова, което е. Не искате да бъдете, където сте. Тук. Сега.

  Догмите – религиозни, политически и научни -произтичат от погрешното убеждение, че мисълта може да улови действителността или истината. Догмите са колективни понятийни затвори. А най-странното е, че хората обичат затворническите си килии, защото им дават чувство за сигурност, фалшивото усещане „аз знам“.

  Нищо не е донесло повече страдание на човечеството от неговите догми. Наистина, рано или късно всяка догма се разпада, тъй като действителността в крайна сметка доказва неистинността й, но ако не бъде прозряна заблудата в самата й основа, догмата ще бъде заменена от друга.
  Каква е тази основна заблуда? Отъждествяването с мисленето.

  Духовното пробуждане е пробуждане от съня на мислите.Царството на съзнанието е много по-необятно, отколкото може да схване мисълта. Когато престанете да вярвате на всичко, което мислите, излизате от мисълта и виждате ясно, че мислещият не е вашата истинска същност.

  Умът винаги пребивава в състояние на „незадоволеност“, той винаги е алчен за още. Когато се отъждествявате с ума си, лесно се отегчавате и ставате неспокойни. Отегчението означава, че умът е жаден за още стимули, за още храна за мисълта и жаждата му остава неутолена.

  Когато се чувствате отегчени, можете да утолите жаждата на ума, като се зачетете в списание, като се обадите по телефона, като пуснете телевизора, като се поровите из интернет, като излезете на пазар, или -и това никак не се случва рядко – като прехвърлите менталното чувство за недоимък от ума към тялото и го задоволите за кратко чрез поглъщане на повече храна.

  А можете да си останете отегчени и неспокойни и да наблюдавате усещането за отегчение и неспокойство. С осъзнаването на усещането внезапно го обгръщат празнота и покой. Отначало полека, но с усилването на чувството за вътрешно пространство отегчението започва все повече да отслабва и да губи значимостта си. Ето че дори и отегчението може да ви помогне да научите какво сте и какво не сте.

  Откривате, че „отегченият човек“ не сте вие. Отегчението е просто стереотипно движение на енергията във вас. Вие не сте нито гневни, нито тъжни, нито уплашени. Отегчението, гневът, тъгата, страхът не са „ваши“, не са личностни. Те са състояния на ума, които идват и си отиват.
  Нищо от това, което може да идва и да си отива, не сте вие.
  „Отегчен съм“. Кой знае това?
  „Ядосан съм. Тъжен съм. Страх ме е.“
  Кой знае това?
  Вие сте знанието, а не състоянието, за което то се отнася.”

  Всички видове предразсъдъци означават, че се отъждествявате с мислещия ум.
  Означават, че вие вече не виждате другия човек, а само собствената си представа за него. Свеждането на друго живо човешко същество до представа вече е форма на насилие.

  Мисленето, което няма своите корени в осъзнатостта, става самоцелно и нефункционално. Лишеният от мъдрост ум е изключително опасен и разрушителен. В такова състояние днес се намира по-голямата част от човечеството. Проявата на мисълта като наука и високи технологии, макар сама по себе си да не е нито добра, нито лоша, също става разрушителна, защото твърде често мисълта, която се материализира, няма корени в осъзнатостта..."


     Успех на всички търсачи по пътя!
    
  Активен
  Mitko R
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 98


 • Град: София
 • « Отговор #3 -: Февруари 24, 2011, 12:41:08 »

  Благодарим ти Ivs.SY ,това обяснение е Велико !!!
      « Последна редакция: Февруари 24, 2011, 12:52:32 от Mitko R » Активен

  "If you wish to find the Buddha,
  first you must look into your own mind,
  outside of the mind,there is no Buddha."
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  СИЛАТА НА МИСЛИТЕ « 1 2 ... 5 6 »
  Духовни учения
  giti 83 10112 Последна<br />публикация Февруари 03, 2011, 10:41:13
  от Amaranth
  Какво мислите за мантрите?
  Музика
  giti 5 4098 Последна<br />публикация Октомври 23, 2013, 16:12:36
  от Ariam
  Йога - какво е йога, видове и др.
  Йога
  delfin 14 4351 Последна<br />публикация Февруари 22, 2013, 15:11:11
  от Търсач
  Мислите преди заспиване
  Моите сънища
  Админ 13 3695 Последна<br />публикация Юли 27, 2013, 12:39:23
  от perli4ka
  Kак да премахнете мислите от ума ви « 1 2 ... 5 6 »
  Йога
  Търсач 83 4765 Последна<br />публикация Август 21, 2012, 03:12:43
  от Странник

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright