Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Днес почитаме паметта на света Татяна  (Прочетена 763 пъти)
pufi
Hide from the Sun
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 355


 • Град: извън реалността
 • Севернячка

  « -: Януари 12, 2011, 12:05:44 »

  На 12 януари празнуват всички жени, които носят името Таня и Татяна. На този ден почитаме паметта на светата мъченица Татяна Римска. Тя е раннохристиянска мъченица, която е била убита в Рим през трети век по време на управлението на император Александър Север.

  Света Татяна е еднакво почитана както от православната, така и от католическата църква. Според житието на светицата тя била родена в Рим, в богато и знатно семейство.

  Баща й бил консул и двамата й родители били християни и възпитали дъщеря си в благочестие. Когато станала пълнолетна, Татяна взела решение да не се омъжва, а да приеме обет за целомъдрие.

  Нейният добродетелен живот бил даван за пример на всички. По време на християнските преследвания при император Александър Север, който е управлявал от 222 до 235 година, Татяна била арестувана.
  Тя била отведена в храма на Аполон, където я накарали да се поклони пред статуята му. Според преданието Татяна отправила молитва към Исус Христос и земята се разтресла.

  Земетресението унищожило статуята на Аполон и срутило част от храма, като затрупало много хора. Според легендата от статуята изскочил демон, който с плач избягал от разрушения храм. Не пострадала само Татяна и мъчителите й.

  След това Татяна била подложена на изтезания, но според легендата, следите от ударите и мъченията веднага изчезвали от тялото й. По време на изтезанията тя отправила молитва и се явили четири ангела.

  От небето се чул глас и това накарало мъчителите да повярват в Исус Христос. Житието на света Татяна разказва, че скоро след изтезанията самите й мъчители били екзекутирани.

  За да подложат светицата на още едно изпитание, тя била хвърлена в една клетка с лъв. Тя обаче успяла да го укроти и той се държал с нея като малко котенце.

  Жреците били убедени, че силата на Татяна е в косите й, затова я подстригали и я заключили за два дни в храма на Зевс. Когато отворили вратите, видели счупената му на парчета статуя, а Татяна била до нея невредима.

  След това тя била осъдена на смърт и заедно с баща си била посечена с меч. Мъченическата смърт на Татяна се случила на 12 януари през 226 година.
  Активен

  Аз съм си аз,независимо какво си мислите за
  мен : )
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Днес мисля... « 1 2 3 »
  Обща тематика
  summerwine 42 3306 Последна<br />публикация Юли 09, 2010, 14:59:00
  от nia.boneva6
  Полиглотите на света
  Любопитни факти
  delfin 3 1521 Последна<br />публикация Януари 08, 2011, 00:20:44
  от Georgio
  ЧЕСТИТ ТРЕТИ МАРТ, БЪЛГАРИ!!! Какво научихме и къде сгрешихме от 1878 до днес?
  За България
  Аэ съм 0 956 Последна<br />публикация Март 03, 2011, 20:48:47
  от Аэ съм
  Изкуството през епохите до днес-отражение на своята реалност.
  Изкуство
  Xristina 0 1282 Последна<br />публикация Декември 02, 2011, 03:41:58
  от Xristina
  Небето днес
  Необичайни преживявания
  izparitelq 0 831 Последна<br />публикация Юли 21, 2012, 20:51:58
  от izparitelq

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright