Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Свами Дев Мурти за 2-ри път в България  (Прочетена 1449 пъти)
Administrator
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 640


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Юли 13, 2009, 21:00:04 »

  Той е на 108, но щял да живее до 400

  108-годишният Свами Дев Мурти идва за пръв път у нас през далечната 1969 г., а днес се завръща по-здрав от всякога

  Той е на 108, но смята, че животът продължава поне до 400 години. И на тази преклонна възраст индийският йога Свами Дев Мурти обикаля света, а в момента е на гости в България за втори път.

  Той носи незименното си послание - да пазим чисти тялото, душата и ума си, тъй като тяхната хармония ни освобождава от страданията.

  "В мислите си пожелавайте добро на всеки. Вслушвайте се в болките на другите, мислете как да им помогнете", призова на пресконференция в БТА старецът, който е в невероятна форма за годините си.

  При предишното му посещение - още през далечната 1969 г., през него преминава камион, докато лежи върху натрошени бутилки. Тогава той е "само" на 68 години и е истинска сензация.

  По-късно, след тежка автомобилна катастрофа, дъщерята на комунистическия лидер Тодор Живков постепенно също започва се увлича по индийските учения.

  Днес, вече столетник, Мурти продължава да е също толкова здрав и да намира сили да преподава по цял свят разновидности на йога, тантра, аюрведа, джотиш и хомеопатия.

  Този път той ще е в България до края на юли и ще проведе редица лекционни курсове и семинари на тема "Йога, сила, здраве и духовна хармония".

  Индийският йога препоръчва на всички да станат вегетарианци защото тези хора не само са по-здрави, но и "не убиват, имат силата да прощават и живеят в мир със себе си и околните".

  Ако всеки ден човек прави няколко прости упражнения за четири минути, той може да живее дори и 400 години, убеден е учителят.

  Цикълът от движения за дълголетие включва "крокодилските упражнения" на Мурти за подобряване на състоянието на гръбначния стълб, индийските упражнения "пранаяма" и "нети" и масажни движения на стомаха.

  Еволюционното изправяне на човека е причинило пораждането на редица заболявания и е от изключителна важност всеки да прави упражнения за подобряване на опорно-двигателната си система, смята йогата.

  Негов ученик направи демонстрация на упражнения, достъпни на всеки. Според Мурти те отразяват движенията на животните, от които той се учел на всичко. Той призова медиите да пишат повече за тях и тяхната красота.

  Свами Дев Мурти е роден в древния индийски град Чаниот, днес на територията на Пакистан. Още от 5-годишен се обучава в Хималаите на йога техники. Когато учителят му Ятиджи Махарадж преценил, че е достатъчно подготвен, го изпратил да преподава в Индия и по целия свят.

  Източник: VESTI.bg
  « Последна редакция: Юли 13, 2009, 22:32:18 от indigo » Активен

  delfin
  Гост
  « Отговор #1 -: Юли 14, 2009, 01:28:24 »

  Ето още една статия за йогата от в-к "Стандарт", включени са и някой други неща -

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-07-14&article=285442

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-07-14&article=285443

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-07-14&article=285444
  « Последна редакция: Юли 14, 2009, 01:30:02 от delfin » Активен
  11WOLF11
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 301


 • Град: София
 • « Отговор #2 -: Юли 14, 2009, 10:41:01 »

  Че няма да доживее 400, няма, това е ясно - просто не му е дадено. Колкото до материята с която борави и изводите до които е стигнал през живота си, ще е много хубаво да се публикуват и на български, да се популяризира духовната материя и нейните цели.
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright