Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: 2010 - годината на природните бедствия.  (Прочетена 1162 пъти)
protoplasma
Гост
« -: Декември 27, 2010, 01:48:21 »

Или с други думи "почна се".
През отиващата си година, природата не се скъпеше и атакуваше човечеството с всевъзможни катаклизми - опустошителни земетресения и наводнения, разрушителни урагани и пожари, изригващи вулкани, мразове, горещи вълни и суша.
И тъй като границата между причинените от човека бедствия и природните бедствия понякога се размива, към изброеното трябва да добавим и промишлените аварии, прераснали в екологични катастрофи с трудно преодолими, а понякога и необратими последици.
Още в началото на 2010 г. се случи нещо, последиците от което почти година по-късно могат да се опишат единствено като хуманитарна катастрофа. На 12 януари земетресение с магнитуд 7 разтърси карибската държава Хаити.
По данни на правителството загинали са около 230 хил. души, към 300 хил. са били ранени, а над 1 млн. са хората, останали без подслон. Разрушени или силно повредени са били 250 хил. жилища и над 30 хил. търговски и бизнес сгради. Щетите възлизат на 14 млрд. долара. Според Междуамериканската банка за развитие това може да се окаже най-смъртоносното и скъпо бедствие за последните 40 години. В добавка към цялата разруха в Хаити през октомври там пламна и епидемия от холера, по най-нови данни починалите са над 2300, а заразените - близо 105 хил.
В края на февруари земетресение с магнитуд 8,8 бе регистрирано в Чили. Епицентърът бе в Тихия океан, на 90 км северозападно от град Консепсион. Земетресението беше усетено в шест района на страната, а също в Аржентина и дори Южно Перу. То предизвика цунами, опустошило няколко крайбрежни селища. Жертвите са над 520. Силни земетресения с много жертви имаше в средата на април в китайската провинция Цинхай - с магнитуд 6,9 и близо 2700 загинали (муха ги ухапала) - и на индонезийския остров Суматра на 25 октомври - със сила 7,7.
Земетресението край западния бряг на Суматра бе последвано от цунами, като общият брой на жертвите надхвърли 430 души, а близо 15 хил. станаха без подслон. Това явно не бе достатъчно и на 26 октомври започна да изригва най-активният вулкан в Индонезия, Мерапи. Активната вулканична дейност продължи до края на ноември. Загинаха над 350 души, евакуирани бяха повече от 350 хил.
Наводнения и смъртоносни кални свлачища имаше в различни точки на света. През февруари на португалския остров Мадейра загинаха над 40 души, а сумата на причинените щети доближи годишния бюджет от 1,6 милиарда евро на архипелага.
В края на февруари Западна Европа бе връхлетяна от бурята "Синтия", която взе общо 63 жертви в Португалия, Испания, Франция и Германия. Най-тежко пострада Франция, където загиналите бяха 53-ма, а нанесените щети - на стойност 1,2 млрд. евро.
Свлачище вследствие на проливни дъждове отне живота на най-малко 100 души в Уганда в началото на март.
През април при наводнения и свлачища в района на Рио де Жанейро в Бразилия загинаха близо 200 души, ранени бяха над 160. Поройни дъждове и наводнения взеха жертви и причиниха щети през май в Китай, Индия и Афганистан.
В края на месеца първата тропическа буря за сезона "Агата" връхлетя Централна Америка, като отне живота на най-малко 320 души и причини щети за 1,1 млрд. долара. Най-много хора загинаха при свлачища в Гватемала - 165. Още 113 души се смятат за изчезнали, а около 80 хил. са били принудени да напуснат домовете си. Жертви и пострадали имаше също в Салвадор, Хондурас и Никарагуа.
През юни в Китай отново имаше наводнения с много жертви, над милион евакуирани и щети за 2,9 млрд. долара. Загиналите в наводнения и свлачища в страната през май и юни бяха над 390, а 230 души бяха обявени за изчезнали.
Най-опустошителни за годината обаче бяха наводненията в Пакистан.  Те започнаха на 20 юли след проливните мусонни дъждове и обхванаха почти една пета от територията на Пакистан. По данни на правителството пряко засегнати от бедствието са около 20 млн. души, загиналите са близо 2000, а икономическа цена на трагедията възлиза на 43 млрд. долара.
Наводненията в Китай не спряха и през юли и август. Свличане на земни маси в провинция Гансу в началото на август отне живота на най-малко 1500 души. Броят на загиналите при наводнения и свлачища от началото на 2010 г. до края на август в страната надхвърли 3180 души.
Големи наводнения през май, юни и август имаше и в Централна и Източна Европа.
Най-силно пострада Полша. Загинаха най-малко 37 души, а близо 23 хил. бяха евакуирани. Засегнати бяха също Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Словакия, Сърбия и Украйна. При наводнения в Румъния в края на юни-началото на юли загинаха най-малко 20 души, а причинените щети се изчисляват на над 65 млн. евро. През септември Словения пострада от най-тежкото наводнение в историята си с три жертви и щети за над 15 млн. евро.
Наводнения с около 50 жертви имаше през октомври във Виетнам, а в Западна Африка загинаха най-малко 370 души, като най-много пострадаха Бенин, Нигер и Нигерия. Засегнати от бедствието бяха над милион и половина души.
През октомври и ноември поредица от наводнения, предизвикани от климатични аномалии, обхванаха Тайланд. Тяхна жертва станаха над 200 души, а засегнатите са близо 7 млн. души.
Внушително присъствие имаха и беди от другия край на спектъра -
суши, горещи вълни и пожари.
През първата половина на годината Великобритания преживя най-голямото засушаване след 1929 г.
От края на май суши и небивали жеги връхлетяха Русия. След средата на юни температурите достигнаха 35 градуса, а в началото на юли в Москва и Санкт Петербург бяха измерени цели 42 градуса. Рекордно високите температури (това бе най-горещото лято в историята на Русия) и сушата станаха причина за възникване на неколкостотин горски пожара. В началото на август президентът Дмитрий Медведев обяви извънредно положение в седем района. Бедствено положение бе обявено в още 28 района на страната, където реколтата от пшеница бе унищожена от сушата. В средата на август пожарите бяха взели над 50 жертви, много села бяха унищожени, изгоряха близо 800 хил. хектара гори. Димът от горящите торфища в Подмосковието се превърна в смог, задушаващ в течение на дни Москва и много други градове. Щетите от пожарите се оценяват на около 15 млрд. долара.
Жегите в Япония взеха безпрецедентен брой жертви. Само през юли от топлинен удар починаха над 80 души - при 16 за цялата 2009 г. За седмица в болница били откарани над 9400 души.
Неестествени горещини от юни до август имаше в Северна Америка, Европа, Северна и Централна Азия.
Пожари бушуваха в Испания, Португалия, Гърция и Хърватия. Трайна суша обхвана през пролетта много райони на Китай, а също Виетнам и Тайланд. Смята се, че това е най-тежката суша в Югозападен Китай за последното столетие.
Сушата е най-голямото бедствие за Източна Африка. Тази година тя е засегнала над 12 млн. души в района, сочат данните на Европейската комисия, която реши да отпусне 20 млн. евро за пострадалите в Етиопия, Кения, Сомалия и Уганда.
САЩ пък понесоха поредната доза от типичните за страната торнада. Към началото на декември там са вилнели над 1480 смерча с 36 потвърдени жертви.
Познатият списък природни неблагополучия бе разчупен от изригналия на 14 април исландски вулкан Ейяфятлайокутъл
(продължаваме да се упражняваме в артикулирането на името му) - за първи път от близо две столетия. Опасността за самолетите от облаците вулканичен прах и пепел в атмосферата накараха повечето страни в Европа да затворят за близо седмица въздушното си пространство, лишавайки от въздушен транспорт около 10 млн. пътници по света. Щетите вероятно още се изчисляват.
Друго паметно събитие през годината е експлозията на нефтената платформа "Дийпуотър хърайзън" на "Бритиш петролиъм" в Мексиканския залив през април, при която загинаха 11 работници. Макар и бедствие с промишлен характер, то причини най-голямата екологична катастрофа в историята на САЩ с изтичането на близо 5 млн. барела петрол в залива и образуването на огромно нефтено петно.
Природните и предизвиканите от човека бедствия са се отразили много тежко на световната икономика през 2010 г., коствайки й 222 млрд. долара (169 млрд. евро), сочи първоначалната оценка на швейцарската презастрахователна компания "Суис Ре" от края на ноември. Цифрата е повече от три пъти по-голяма от тази през 2009 г., когато загубите за световната икономика, причинени от този вид катастрофи, са възлизали на 63 млрд.  долара. Този "взрив" се обяснява с многото катастрофични събития, белязали годината.
Най-тежки обаче са загубите, изразени в броя на загиналите и пострадали хора. Досега за 2010 г. жертвите на бедствия са над 260 хил., по-голямата част от тях в Хаити, в сравнение с 15 хил. през 2009 г. На застрахователния сектор тазгодишните бедствия досега струват 36 млрд. долара, което е 34% повече, отколкото за предходната година. Данните се отнасят за първите 11 месеца на годината и са неокончателни. Предвид очертаваща се в Европа особено сурова зима, цифрата може да се окаже по-голяма предупреди "Суис Ре". Декември също дойде с бедствия - снежни бури и мраз ръхлетяха Европа и САЩ (близо 90 души станаха жертва на измръзване в Полша), при огромен пожар в Израел загинаха повече от 40 души. Проливни валежи, дължащи се на феномена Ла Ниня в Латинска Америка, отнеха живота на общо неколкостотин души в Гватемала, Колумбия, Мексико и Венецуела. Стихиите не пощадиха и Близкия изток - 30 души загинаха при наводнения в Мароко. В САЩ най-малко 15 души станаха жертви на снежна буря.
Глобалната стойност на загубите, дължащи се на природни бедствия
може да се утрои и да достигне 185 млрд. долара годишно, отбелязаха с тревога експерти на ООН и Световната банка в доклад, огласен през ноември. Материалните щети между 1970 и 2008 г. са стрували 2,3 трилиона долара. Основната част от загубите се дължи на земетресенията и сушите, а най-тежко страдат, разбира се, бедните страни, посочва докладът.
Прогнозите в него не включват последствията от климатичните промени. За да получим глобалната стойност на природните бедствия, към 185-те млрд. долара трябва да се добавят още между 28 и 68 млрд. Според специалистите през последните 40 години при природни бедствия са загинали 3,3 млн. души, един милион от тях - в Африка заради сушата. Населението, изложено на земетресения и урагани, може да се удвои, достигайки 1,5 млрд. души до 2050 г., предупреждават експертите.
Оптимистичен на фона на драматичната статистика и мрачни прогнози е фактът, че при всяко бедствие световната общественост - международни организации, фондации, отделните държави и техните граждани - неизменно искаше да помогне. (Тук трябва да споменем и българските пожарникари, участвали в потушаването на пожарите в Русия и Израел, както и отзивчивостта на българите при събирането на средства за Хаити, например).
Песимистичният контрапункт: обещаните внушителни суми продължават да надвишават предоставените, те обикновено не могат да покрият стойността на загубите и щетите, а събраните средства не винаги стигат до местоназначението си поради корупция, лоша организация и слабо управление. Неблагоприятните фактори неизбежно се подсилват от продължаващата световна икономическа криза. За щастие хората се стремят да извличат поука от негативния си опит и търсят по-ефективни решения за преодоляване на бъдещи тежки ситуации. "Българското присъствие" в Европейската комисия, комисарят за хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева, смята за крайно необходимо да се създаде стратегия за ограничаване на последствията от бедствията, да се наблегне на тяхното предотвратяване с активната помощ на икономиката и чрез сътрудничество на всякакви равнища. През ноември ЕК одобри план за създаване на Европейски доброволчески корпус за хуманитарна помощ. По-рано Кристалина Георгиева предложи ЕС да разполага с "постоянен капацитет" за действия при бедствия и кризи, използващ възможностите на отделните страни и приноса им в общ механизъм.
По-кратко казано - затягайте коланите, защото тази година беше само демоверсия  Намигване

vesti.bg
« Последна редакция: Декември 27, 2010, 02:14:42 от protoplasma » Активен
lessus
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 249


 • Град: Абсолюта, У Дома
 • До скоро :)

  « Отговор #1 -: Декември 27, 2010, 01:59:59 »

  Кое така -така е. Но и без това винаги ги е имало ,просто сега светът е много по-свързан и информиран и по-населен , и донякъде има това че ни прави силно впечатление ... просто Гея си се променя и това е част от Проманата и, сега това е по-интинзивно  . От наша гледна точка това са "трагедии" ,но ..колкото и "сурово " да звучи - Така е трябало ..и без това е "в царството на Мая" Усмивчица И то ще бъде безкрайно прекроявано , независимо дали ни хресва от тази ни гледна точка или не .... Понеже служи в услуга на едно по-висше същестувание
  Но да - затягайте си коланите Намигване
  Активен

  Отразената светлина не топли ...
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #2 -: Декември 27, 2010, 10:47:25 »

  Че сме много - много сме.
  Но повечето статистики не са сравнени с броя на жертвите, а с по-стари статистики.
  От сорта на "най-големия вулкан, изригвал от 200 години-насам" или "най-големите жеги от 100 години-насам" и т.н... както и най-бруталната еко катастрофа за всички времена (което вече си е човешка дейност). И всичко това в една година.
  Ще си живеем на Луната скоро.
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #3 -: Декември 27, 2010, 13:36:19 »

  През отиващата си година, природата не се скъпеше и атакуваше човечеството с всевъзможни катаклизми - опустошителни земетресения и наводнения, разрушителни урагани и пожари, изригващи вулкани, мразове, горещи вълни и суша.

  Такива разрушения намират и езотерични обяснения.

  Според Р. Щайнер разрастващият се материализъм като следствие води до разрушения: така човек разбира, че не само в материалните придобивки се заключава смисълът на живота.

  Според Лазарев привързването на човека към нещо води до отнемането на това нещо, поради възникващата агресия.
  Активен
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #4 -: Януари 12, 2011, 12:49:54 »

  Лазарев и Щайнер, безспорно са големи имена. Винаги съм бил склонен да се оповавам на елементи от ученията им.
  А в темата за Лазарев, към която си дал линк, завършва с мнението на Нийка, което според мен, би стояло добре и тук.
  Случва се след някакво материално разрушение хората да се обърнат към по-висшите неща.  Както и обратното, още повече да се заробят по материалното, в "мъката" Т.е., първо обратното; но от там започва да тече един процес на осъзнаване.. и чак след това човека разбира, че нещата в този свят не са най-важни..
  Така е, Нийче... случва се Усмивчица Няма да е пресилено ако кажа, че е естествена реакция, когато човек изгуби почва, да се обърне към небето.
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Топ 10 на природните чудеса на Вселената
  Езотерика
  delfin 0 4667 Последна<br />публикация Февруари 27, 2010, 18:38:06
  от delfin
  Инициатива на Globul и WWF - почистване на природните паркове
  Инициативи
  Spirit 1 1222 Последна<br />публикация Май 19, 2010, 10:23:52
  от Aldonza Dulcinea Lorenzo del Toboso
  НЛО над София, 29 август 2010
  Извънземни цивилизации
  Special_boy 2 2459 Последна<br />публикация Август 31, 2010, 10:38:54
  от izida
  Най-добрият Мейл за годината
  Видео клипове
  Турист 0 896 Последна<br />публикация Януари 26, 2011, 20:49:39
  от Турист
  Откриват Божествената частица до края на годината
  Любопитни факти
  elinikar 6 1175 Последна<br />публикация Март 14, 2013, 16:28:32
  от elinikar

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright