Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Карта на съзнанието  (Прочетена 2109 пъти)
The One
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1537


Винаги на точното място в точното време

WWW
« -: Декември 12, 2010, 12:37:03 »

Карта на съзнанието
От "Мощ срещу сила: Скритите детерминанти на човешкото поведение" на американския учен  Дейвид Хокинс.

Погледнете таблицата, прочетете характеристиките на Нивата на Съзнание. Към кое ниво се чувствате най-близо? Можете ли да се "изкатерите" до следващото?

Бъдете честни, защото можете да излъжите само себе си.


  КАРТА НА СЪЗНАНИЕТО
   
Гледна точка - Бог   Гл. точка - живот   Ниво   Ст-ст   Емоция   Процес
Аз   Е   Просветление   700-1000   Неизразимост   Чисто съзнание
Всичко живо   Съвършен   Покой   600   Блаженство   Озарение
Единствен   Цялостен   Радост   540   Спокойствие   Преобразяв.
Любящ   Благ   Любов   500   Благоговен.   Откровение
Мъдър   Смислен   Разсъдливост   400   Разбиране   Абстрахиране
Милостив   Хармоничен   Приемане   350   Опрощение   Превъзходств.
Вдъхновяв.   С надежда   Готовност   310   Оптимизъм   Стремеж
Позволяващ   Задоволител.   Неутралност   250   Доверие   Освобождав.
Допускащ   Осъществим   Смелост   200   Утвърждав.   Упълнпмощав.
Безразличен   Искащ   Гордост   175   Презрение   Възгордяване
Отмъстител.   Антагонист.   Гняв   150   Омраза   Агресия
Отричащ   Разочароващ   Желание   125   Ненаситнос.   Поробване
Наказващ   Плашещ   Страх   100   Тревога   Оттегляне
Презрителен   Трагичен   Скръб   75   Съжаление   Униние
Осъждащ   Безнадежден   Апатия   50   Отчаяние   Отказване
Отмъстител.   Зъл   Вина   30   Обвиняване   Унищожаване
Презрителен   Мизерен   Срам   20   Унижение   Отстраняване


Прилагам и оригиналната таблица на английски език, понеже преводът на някои термини ме затрудни. Можете да я изтеглите тук.

MAP OF CONSCIOUSNESS

GOD-VIEW   LIFE-VIEW   LEVEL   LOG   EMOTION   PROCESS
Self   Is   Enlightenment   700-1000   Ineffable   Pure Consciousness
All-Being   Perfect   Peace   600   Bliss   Illumination
One   Complete   Joy   540   Serenity   Transfiguration
Loving   Benign   Love   500   Reverence   Revelation
Wise   Meaningful   Reason   400   Understanding   Abstraction
Merciful   Harmonious   Acceptance   350   Forgiveness   Transcendence
Inspiring   Hopeful   Willingness   310   Optimism   Intention
Enabling   Satisfactory   Neutrality   250   Trust   Release
Permitting   Feasible   Courage   200   Affirmation   Empowerment
Indifferent   Demanding   Pride   175   Scorn   Inflation
Vengeful   Antagonistic   Anger   150   Hate   Aggression
Denying   Disappointing   Desire   125   Craving   Enslavement
Punitive   Frightening   Fear   100   Anxiety   Withdrawal
Disdainful   Tragic   Grief   75   Regret   Despondency
Condemning   Hopeless   Apathy   50   Despair   Abdication
Vindictive   Evil   Guilt   30   Blame   Destruction
Despising   Miserable   Shame   20   Humiliation   Elimination

Power vs Force: The Hidden Determinants of Human Behaviour; David R. Hawkins, M.D, Ph.D.

Срам: (20)
Нивото на Срама е опасно близко до смъртта, която може да бъде предпочетена от Срам като съзнателно самоубийство или като провал на опита да се продължи живота. В Срама ние навеждаме глави и се промъкваме, желаейки да сме невидими. Това е разрушително за емоционалното и психичното здраве и ни прави предразположени към физическа болест.

Вина: (30)
Вината се проявява в различни форми, като угризение, самообвинение, мазохизъм и цялата гама от симптомите на чувството за вина. Неосъзнатата Вина преминава в психосоматична болест, води до склонност към злополуки и самоубийствено поведение. Вината провокира гняв и често може да доведе до убийство.

Апатия: (50)
Това ниво се характеризира с бедност, отчаяние и безнадеждност. Светът и бъдещето изглеждат мрачни. Апатията е състояние на безпомощност, нейните жертви страдат от липса не само на ресурс, но и на енергия да си помогнат сами. Ако не се достави енергия отвън, може да се стигне до пасивно самоубийство.

Скръб: (75)
Това е ниво на скръб, загуба и зависимост. Хората на това ниво, водят живот на постоянно съжаление и униние. Това е нивото на оплакване, тежка загуба и угризения за миналото. В Скръбта човек вижда печал, униние навсякъде и това се отразява на цялостното му съществуване.

Страх: (100)
От гледната точка на това ниво светът изглежда опасен, пълен с капани и заплахи. Когато човек се фокусира върху Страха, се задава безкраен поток от тревожни събития. Страхът става завладяващ и може да приеме всяка форма. Той ограничава растежа на личността и създава задръжки. Понеже надмогването на Страха отнема енергия, подтиснатите не могат да достигнат по-високо ниво без чужда помощ.

Желание: (125)
Желанието ни кара да полагаме огромни усилия за постигане на цели или получаване на награди. Желанието също така е нивото на пристрастеностите, които понякога стават по-важни от самия живот. Желанието има връзка с натрупването и лакомията. Но Желанието може да ни насочи и по пътя на осъществяването. Така то може да се превърне в трамплин към по-високи нива на съзнанието.

Гняв: (150)
След като хората се измъкнат от Апатията, Скръбта и победят Страха като начин на живот,  започват да искат; Желанието води до неудовлетворение, което се превръща в Гняв. Гневът се изразява най-често като възмущение и отмъщение и поради това е лесно възбудим и опасен. Тъй като Гневът води началото си от неудовлетворено желание, той се базира на енергийното поле, което го предизвиква. Чувството на неудовлетвореност води до преувеличаване важността на желанията. Гневът води лесно до омраза, която има ерозиращ ефект във всички области на живота на личността.

Гордост: 175
В контраст на по-ниските енергийни полета, на това ниво хората започват да се чувстват положително. И все пак Гордостта изглежда добре само в контекста на по-ниските нива. Гордостта е отбранителна и уязвима, понеже тя зависи от външните обстоятелства, без които може бързо да се върне към по-ниските нива. Гордостта се подхранва от надутото его, което е винаги готово да атакува. Оттук идва близостта на Гордостта с високомерието и отричането. Тези й характеристики блокират израстването.

Смелост: (200)
На ниво 200 Мощта се появява за първи път. Смелостта е зона за изследване, осъществяване, сила на духа и самоопределение. На ниските нива светът изглежда безнадежден, тъжен, плашещ, или разочароващ, но на нивото на Смелостта животът става вълнуващ, предизвикателен и стимулиращ. На това енергийно ниво човек е в състояние да се справи и ефективно да насочва създадените възможности в живота. Оттук растежът и образованието се превръщат в постижими цели. Препятствията, които спират хората с нива на чувствата под 200, действат като стимул на тези, които са се развили до първото ниво на истинската Мощ. Хората от това ниво връщат на света толкова енергия, колкото вземат; на по-ниските нива народите, както и индивидите, черпят енергия от обществото нереципрочно.

Колективното ниво на съзнанието на Човечеството е било 190 в продължение на много столетия и неочаквано скочи до днешното ниво от 207 през последното десетилетие (става въпрос за 1985 - 1995 г., б. пр.).

Неутралност: (250)
Енергията става много позитивна, когато достигнем това ниво. Под 250 съзнанието има склонност да вижда дихотомно (противопоставящо) и да заема твърди позиции. Неутралното състояние допуска гъвкавост и реалистично оценяване на проблемите. Да бъдеш Неутрален означава да си относително необвързан от резултата; да не се вземе нечия страна в спор вече не се смята за пораженческо, плашещо или разочароващо. Това е нивото на сигурността. Лесно е да бъдеш до хора от това ниво и е безопасно да се свързваш с тях, защото те не се интересуват от конфликт, конкуренция или вина. Тези хора са непретенциозни и относително спокойни в емоциите си. Този манталитет е неосъждащ и не води до потребност да контролираме държанието на другите.

Готовност: (310)
Това ниво на съзнание може да се разглежда като врата към високите нива. На Неутралното ниво задълженията се изпълняват адекватно, но на нивото на Готовността работата се извършва добре и успехът във всички начинания е видим. Растежът е бърз тук; това са хора, избрани за успех. Под ниво 200 хората клонят към затвореност, но на ниво 310 настъпва голямо отваряне. На това ниво хората стават истински приятелски настроени и социалния и икономически успех, изглежда, идва автоматично. Тук хората помагат на другите и допринасят за доброто на обществото. Те също така са склонни да търсят вътрешни решения и нямат проблеми с ученето. Със своята способност да избягват злополуките и да се учат от опита, те са склонни към самокоригиране. Отказвайки се от Гордостта, те забелязват своите дефекти и се учат от другите.

Приемане: (350)
На това ниво се извършва голяма трансформация, с разбирането, че човек сам е едновременно източник и творец на преживяванията си. Всички хора под 200 се чувстват безсилни и виждат себе си като жертви, оставени на милостта на живота. Това произлиза от вярата, че източникът на нечие щастие или причината за нечие нещастие е „някъде там". На етапа на Приемането нищо „някъде там" няма силата да направи някого щастлив и любовта не е нещо, което се дава или отнема от някой друг, а се създава вътрешно. Приемането позволява да се поемат задължения в живота при неговите условия, без да се опитва човек да се приспособява към някакъв дневен ред. На това ниво индивидът не се интересува от разграничаването на добро или зло, а вместо това се посвещава на разрешаването на спорове и разбиране как да се справя с проблемите. Дългосрочните цели имат предимство пред краткосрочните, самодисциплината и надмощието са забележими.

Разсъдливост: (400)
Умът и рационалността излизат на преден план, когато човек се издигне над емоционалността на по-ниските нива. Това е нивото на науката, медицината и на общо увеличения капацитет за концептуалност и разбиране. Знанията и образованието са търсени тук като най-важни. Това е нивото на носителите на Нобелова награда, големите държавници и върховните съдии. Айнщайн, Фройд и много други велики мислители от историята попадат тук. Разсъдливостта не осигурява сама по себе си път към истината. Тя произвежда голямо количество информация и документация, но няма възможността да разреши противоречията в данните и заключенията. Разсъдливостта сама по себе си, парадоксално, е най-голямата преграда към постигането на по-високите нива на съзнанието. Издигането над това ниво е относително рядко в нашето общество.

Любов: (500)
Тук не става дума за Любовта, описвана в масмедиите. Защото когато тази любов е неудовлетворена, тя често води до гняв и зависимост. Тази любов може да се трансформира в омраза. Нивото 500 се характеризира с Любов, която е безусловна, неизменна и постоянна. Тя не се колебае - нейният източник не зависи от външни фактори. Любовта е състояние на съществуване. Тя е прощаващ, грижовен и поддържащ начин на отношение към света. Любовта не е интелектуална и не изхожда от ума; Любовта води началото си от сърцето. Любовта се фокусира върху добротата на живота във всичките му измерения. Това е нивото на истинско щастие. Само 0.4% от населението на замята някога е достигало това ниво на еволюция на съзнанието.

Радост: (540)
Когато Любовта става все повече безусловна, тя започва да се преживява като вътрешна радост. Радост носи всеки момент на съществуването; 540 е също ниво на лекуването и на основаните на духовен принцип групи за взаимопомощ. От ниво 540 нагоре започва територията на светците, напредналите духовни личности и лечители. Характерно за това енергийно ниво е огромното търпение и постоянство на положително отношение при среща с продължително нещастие; отличителен белег на това състояние е състраданието. Хората, достигнали това ниво, имат забележително влияние върху другите. Те са надарени с продължителен, отворен втренчен поглед, който предизвиква състояние на любов и мир. На височината на 500-те светът, който вижда човек, е озарен от прелестна красота и съвършенство. Всичко се случва без усилие и в синхрон. Чувства се Присъствие, чиято мощ съдейства за появата на явления, надхвърлящи нормалните очаквания на реалността, определяни като чудотворни от обикновения наблюдател. Преживявания близко до смъртта  често позволяват на хора да изпитат енергийното ниво между 540 и 600.

Покой: (600)
Това енергийно ниво се свързва с опитност, обозначавана с такива термини като трансценденталност, самореализация и Божествено съзнание. То е изключително рядко, достигано от само 1 на 10 милиона души. Когато се достигне това състояние, разликата между субект и обект изчезва и няма определена фокусна точка на възприятие. Възприятието при ниво 600 и нагоре понякога се описва като случващо се в забавен филм, висящ във времето и пространството - нищо не е неизменно, всичко е живо и излъчващо. Макар че този свят е същият, който виждат и другите, той се превръща в плавно протичащ, идеално координиран еволюционен танц. Величественото откровение се проявява нерационално, така че има безкрайна тишина в ума, който е спрял да анализира. Това, което виждаме с очите си и това, на което сме били свидетели преди се слива; наблюдателят се разтваря в пейзажа и се слива с наблюдаваното. Велики произведения на изкуството, музиката и архитектурата, калибрирани между 600 и 700, могат да ни пренесат временно до по-високи нива на съзнанието и са всеобщо признати за вдъхновени и вечни.

Просветление: (700 - 1000)
Това е нивото на Великите Личности в историята, които са поставили начало на духовни модели, следвани от безброй хора през вековете. Това е нивото на могъщото вдъхновение; тези същества създават енергийни полета на привличане и влияние върху цялото човечество. На това ниво вече не съществува чувство за отделеност на индивида от останалите; по-скоро има идентифициране на Себе със Съзнанието и Божественото. Това е върхът на еволюцията на човешкото съзнание. На това ниво вече няма идентифициране с физическото тяло като „мен" и по този начин неговата съдба не е от значение. На тялото се гледа просто като на инструмент на съзнанието с посредничеството на ума, негово първично средство за комуникация. Това е ниво на недвойнственост, на пълно Единение. Най-високото ниво, достигнато от някой, живял откакто се пише история. Великите Аватари, на човечеството са: Бог Кришна, Бог Буда, Бог Исус Христос.

Интересни факти:

    * Концепцията и теориите зад тези експерименти са подкрепени от повече от 20 год. използване на различни Кинезиологични тестове и изследвания.
    * Кинезиологията има почти 100% точност на отчитане всеки път. Тя винаги разкрива отговори Да или Не, Истина или Лъжа.
    * Мускулите отслабват при лъжа, увеличават силата си при истина.
    * Опит с ябълка, торена с естествен тор или с пестициди.
    * Опит с изкуствен подсладител (на езика, държан в ръка, скрит в плик) - показва мускулна слабост всеки път.
    * Всичко, което беше неистина даваше „слаб" отговор.
    * С помощта на тези тестове може да се определи дали някой е честен, дали е свързан с нещо, дали трябва да яде определена храна, да отиде на избрана почивка и пр.
    * Примерите на сила се свързват със здравето, тези на слабост - с болест. Всяка мисъл, емоция, дума и действие имат един или друг модел. Във всеки момент от деня ние се придвижваме към здравето или болестта.
    * Колективно съзнание: Тези експерименти разкриват, че има една по-висша сила, която свързва всичко и всеки. Тя показва, че истината не може да бъде скрита, дори ако разумът не я осъзнава. Чрез тези тестове хората са осъзнавали истина за неща, чието съществуване не са предполагали.
    * Всичко се измерва (калибрира) на определено ниво от слабо (ниско) до силно (високо), включително книги, храна, вода, дрехи, хора, животни, сгради, коли, филми, спорт, музика и т.н.
    * Голяма част от музиката днес се калибрира на нива под 200. Оттук тя води до поведения, свързани с по-ниски енергийни нива на съзнанието.
    * Повечето филми отслабват хората, които ги гледат, като свалят енергийното им равнище под 200.
    * 85% от човешката раса се калибрира под критичното ниво 200.
    * Общото ниво на човешкото съзнание се определя на 207 (към 1995 г., б. пр.).
    * Съзнанието на човечеството се е колебаело на ниво под 200 (190) в продължение на много столетия преди внезапно да нарасне до сегашното си ниво. Оттук предсказанието на Нострадамус за края на света беше избегнато (той е направил предсказанията си  във време, когато нивото на човешкото съзнание е било под 200). Задържането нивото на човешкото съзнание под 200 за продължителен период от време без съмнение би довело до унищожаване на човешкия род.
    * Енергията на малкото на брой индивиди на върха уравновесява слабостта на масите.
    * 1 индивид на ниво 300 уравновесява 90 000 души под ниво 200
    * 1 индивид на ниво 400 уравновесява 400 000 души под ниво 200
    * 1 индивид на ниво 500 уравновесява 750 000 души под ниво 200
    * 1 индивид на ниво 600 уравновесява 10 милиона души под ниво 200
    * 1 индивид на ниво 700 уравновесява 70 милиона души под ниво 200
    * 12 индивида на ниво 700 се равняват на 1 Аватар (напр. Буда, Исус, Кришна) на ниво 1000.
    * За каквото и да е смислено човешко удовлетворение не може да става дума при ниво под 250, където започва да се появява чувство на самоувереност.
    * Когато нивото на съзнание на човек падне под 200, във всеки един момент той започва да губи енергия и става по-слаб и склонен да позволи да бъде манипулиран от обкръжението му.
    * Части от живота на човек могат да се калибрират на по-високо ниво на съзнанието, докато други периоди се калибрират на по-ниски нива. Сборът от тези стойности дава средното ниво на съзнание на личността.

* Непрофесионален превод на Атанас Дюлгеров. Моля за извинение за допуснатите неточности. Можете да изпращате предложения за корекции и подобрения на adyulgerov@gmail.com.

Тук може да видите по четливо:
http://adyulgerov.blogspot.com/2010/12/blog-post_10.html
Активен

Не мога да променя това което виждам,но мога да променя точката през която гледам.
Това е достатъчно да промени онова което изживявам,а това променя цялата гледка.

Всичко перфектно е точно такова,
течащ в безкрая свещен резултат!
Бъди сега причината нова,
за твоя бленуван в мечтите ти свят.
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright