Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Прекрасни български художествени произведения  (Прочетена 2185 пъти)
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« -: Декември 10, 2010, 18:38:56 »

Тук може да се публикува информация и снимки на българското изкуство-рисуване,фотография,дърворезба,керамика,че и грънчарство даже!
« Последна редакция: Декември 10, 2010, 18:47:35 от Рабено » Активен
bars_i
Гост
« Отговор #1 -: Декември 10, 2010, 19:03:20 »

Дърворезбата е художествена обработка на дървесината чрез изрязване (резбоване) на различни декоративни мотиви и изображения. Думата също се отнася и за резултата от този творчески процес.
Първоначално за приложни, а по-късно и за декоративни цели, тя е известна на хората още от времето на неолита, когато за сечива са ползвали остър кремък. Развитие претърпява в началото на XIII век под влияние на италианската надгробна скулптура. На територията на България дърворезбата е била позната на древните славяни, като впоследствие търпи влияния от византийското, римското, мюсюлманското и руското резбарско изкуство. Разцвет има през XVIII и XIX век, когато се наблюдава общ подем в занаятчийството и архитектурата по българските земи.
ДърворезбаПроявления дърворезбата намира както в църковната архитектура и вътрешно оформление — иконостаси, амвони, резбовани врати на църкви, така и в дома и бита — резбовани тавани, мебели, сандъци, дървена посуда, бастуни, хурки, кобилици. Типични за дърворезбата декоративни мотиви са фигуралните композиции, плетеници и арабески, растителни мотиви като розетката, слънчогледът, лозата, дъбовият лист, „дървото на живота“, животински изображения като лъвска глава, грифон, змия, орел, паун, славей.
В периода на Българското възраждане се развиват няколко художествени школи, известни с дърворезбата си: Дебърска художествена школа, Банска художествена школа, Самоковска художествена школа, Тревненска художествена школа, Калоферска резбарска школа. В годините след Освобождението дърворезбата запа̀да, тъй като не успява стилово да се свърже с новите тенденции в архитектурата, и се пренасочва към дребните форми — цигарета, албуми, по-рядко мебели.Изкуството резба е било присъщо само на мъжете. Съществуват два типа резба– плоска резба известна като пастирска, и едра скулпторна Дърворезбарезба, означавана като занаятчийска. Украсените с пастирска резба предмети са наричани от народа писани – писана хурка, писана гайда или писан кавал. Това е така, защото върху гладката повърхност са правени чести врязвания с нож. Но най-известните творения на този тип резба са пищно украсените врати, тавани, конзоли под стрехите, парапети на възрожденските къщи и черкви.
Изящните широколистни розетки, плетеници, мрежи от ромбове, квадрати и триъгълници спират дъха щом отправиш поглед към всяка една част от тези къщи. Едрата склупторната дърворезба вплита в себе си божественото и митичното начало на природата и човека. ДърворезбаИзящно гравираните иконостаси, царски двери и владишки тронове, а също така малките композиции от библейски и житейски характер, пленяват и до днес всеки докоснал се до тях. За постигането на хармоничните форми и изящество върху дървото са нужни безкорисна любов и безкрайно търпение към него.За да се постигне това съвърщенство, пред което се дивим, отправили поглед към таваните, масите, парапетите или вратите на старите български възрожденски къщи , трябва да си надарен с точно око, силна ръка и богата на въображение и изпълнена със смиреност душа. Именно надарената с тези качества душа, поглъща красотата идваща от живота и природата, пречупва я през фантазията на майстора, извира през призмата на таланта, вдъхва частица живот и дървото се ражда отново, за да носи топлота и любов.
Единствено човек, който усеща дървото със сърцето си, има силите и благословията, да сътвори дърворезба - пълна с живот и дух. Само майсторът носещ в себе си дарбата вижда какво може да се направи от всяко дърво, с един поглед. В ръцете на майстора,дървото оживява. То не спира да ти шепне и да дарява. Внася природата и историята в твоя дом, като създава неповторим уют. Всяка дърворезба те обгръща с мекота, за да те слее с духа на гората, носещ хилядолетните тайни на славните български времена.* DSC00048[1].jpg (16.35 KB, 270x360 - видяно 336 пъти.)

* DSC00050[1].jpg (10.73 KB, 270x360 - видяно 318 пъти.)

* DSC00058[1].jpg (22.43 KB, 270x360 - видяно 356 пъти.)

* DSC00059[1].jpg (16.76 KB, 270x360 - видяно 352 пъти.)
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Български дух
За България
{-^-} 11 1249 Последна<br />публикация Март 04, 2012, 20:04:44
от ИВЕВЕ
Български сайт за сънища
Полезни сайтове
ashmodean 0 828 Последна<br />публикация Април 05, 2012, 19:17:04
от ashmodean
Как се казва на български периода в който луната е между два зодиакални знака?
Астрология и нумерология
Свързан 2 1863 Последна<br />публикация Септември 22, 2013, 16:39:04
от Свързан

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright