Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Безсмъртната Turritopsis nutricula  (Прочетена 1894 пъти)
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« -: Декември 02, 2010, 21:41:09 »


Безсмъртната Turritopsis nutricula
4
Posted by compass | Posted in Открития | Posted on 07-06-2009

Единственото безсмъртно същество на Земята, вероятно е медузата Хидроид (Turritopsis nutricula), която има диаметър едва 4-5 мм,. Тя е уникално животно, което е способно да се подмладява, според вестник The Times. Обикновено медузите загиват след размножаването си, обаче Turritopsis умее да се възвръща от стадия на “възрастна” медуза към „детския“стадий на полипа.

Теоретично, този цикъл може да се повтаря до безкрайност, което прави дадено същество потенциално безсмъртно. Turritopsis nutricula са намерени в топлите тропически води, но учените подозират, че този вид се разпространява и в други райони.

Медузите и хидрите отдавна вече са попаднали в полезрението на биолозите и генетиците, които се надяват с помощта на тези същества да разкрият тайните на процеса на стареенето. Теорията за „биологичното безсмъртие“ на хидрата била представена още през XIX век, а в края на 1990-та експериментално било доказано, че хидрите не умират поради стареене.

Трябва да се отбележи, че на биолозите са известни и други „безсмъртни“ клетки, способни при благоприятни условия да се делят безкраен брой пъти. Към такъв вид се отнасят, например, стволовите клетки.
Активен

"weird " is indication for creative force ♥
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #1 -: Декември 02, 2010, 21:43:01 »


Учени откриха безсмъртни медузи
От ДневникTurritopsis се среща в топлите тропически води
Associated Press
Медузата Turritopsis nutricula е единственото безсмъртно същество в света, твърдят учени, цитирани от в. "Таймс".

Медузите обикновено умират, след като дадат потомство, но Turritopsis се връща към цикъла си на полова незрелост, след като стане възрастна, и може да се подмладява. Мекотелото с диаметър 4-5 мм е известно като представител на клас хидрозоа и е единственото, известно на учените, което може да се връща към младежкото си състояние на полип. Теоретично, този цикъл може да се повтаря безкрайно, което прави медузата потенциално безсмъртна.

Turritopsis се среща в топлите тропически води. Предполага се, че се разпространява по света, когато корабите източват баластната си вода в пристанищата. Макар да живеят уединено, тези животни са хищници и се размножават безполово от фазата на полип.

Медузата и характерното за нея обръщане на посоката на стареенето сега се изследват от морски биолози и генетици. Те предполагат, че мекотелото се подмладява чрез процеса трансдиференциация, в който клетките се превръщат от един тип в друг. Клетките обикновено сменят ролите си, когато части от един орган регенерират. В жизнения цикъл на Turritopsis обаче изглежда, че това е нормално състояние.
Активен

"weird " is indication for creative force ♥
JuJkA [Sunshine]
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 38


 • Град: Разград
 • « Отговор #2 -: Декември 05, 2010, 18:38:30 »

  Интересно Усмивчица
  Активен

  Music Makes Me Happy
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Романтично настроените, търсещи безсмъртната любов
  Любопитни факти
  delfin 0 651 Последна<br />публикация Февруари 11, 2010, 19:39:32
  от delfin

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright