Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Гурувците, Егото, Пътят и Илюзията  (Прочетена 1643 пъти)
guru
Гост
« -: Ноември 18, 2010, 18:19:24 »

Уточнения:

1.   Множественото число на думата „Гуру” е „Гурута”, нарочно съм заменил думата.
2.   Ще се радвам, да коментирате, допълвате, критикувате.

  Легенда:

Гурувци: Водачи (индивидуални или организации) на един или повече Хора, обещаващи просветление, Духовно израстване, здраве, спокойствие и вечно Щастие. В случая термина, не включва истински Водачи.
Егото: …Егото
Пътят: Личният Път(в Духовно отношение) на всеки един от Нас.
Илюзията: схващането, че нещата идват отвън.

 Когато вървим по Пътя, винаги попадаме на Гурувци.. дали ще са под формата на Просветители, Йоги, Учители, Организации, Конспиратори..няма значение. Трябва да знаем, че когато възприемаме някой, като наш Гуру то това означава, само едно нещо – че сме се поставили в по нисшо положение, а това не е правилно. Разбира се това не означава да не проявяваме неуважение. Човек НЕ може да „падне” или да се „издигне” повече, отколкото ВСЕКИ друг човек!
 С тези си думи, нямам предвид да не слушаме никой, понеже Знанието е безгранично, а по скоро да внимаваме.. Тук говоря за „сляпото” следване и Ограниченията, които Ни налага това.
Например, отиваш на някакъв Просветителен семинар по Пранаяма (дихателни упражнения в йога) и там ти се казва „Дишай по 7000 пъти всеки ден, по тоя начин, 70 месеца и ще си по-здрав, по-щастлив, по-богат и по-осъзнат.”, същото ще ви каже и Соларният Човек: „Гледайте слънцето по 15 минути на ден и това ви Гарантира, че ще…”, същото ще ви кажа и аз: „Пипайте си петите всяка сутрин по 14 пъти, като при всяко докосване издавайте звука: „чхрмгзпцъ” през носа и тогава ще..”. Това ни води до извода, че няма Универсален начин за постигане на Просветление и Духовно израстване..
 Слушането на Гурувци е Винаги много Удобно – те ти дават, всичко „смляно” и наготово, няма нужда да достигаш до Свой си истини, няма нужда да мислиш.. Гурувците, използват всички средства за достигане на тяхната аудитория: на живо, в Интернет сайтове и форуми, в Масовите и не масови медии, книги, филми.

 Разликата между истински Водач, който наистина иска да сподели Знание и Гурувец е: Гурувците Изискват – Пари (най-вече), вашата Енергия, или Вашето внимание, т.е. да искат вид Обожествяване, понеже Гурувците имат високо Его и обичат да го чешкате, чрез изразяване на благодарност или „рекламиране” пред „други”. Егото.. Егото също ни подбутва към търсене на тях(гурувците).. Защото ние си мислиме, че след като даден Гурувец, ни обръща внимание, то ние сме нещо повече от Другите, които си нямат такъв велик и готин Водач, като Нашия.
Това е пълна Илюзия, защото вместо да насочваме Енергията, Мислите и Чувствата си в правилна посока, ние ги даваме за Чужда кауза. Пак повтарям, че това не означава да отхвърляме Знание, независимо от къде идва, важното е да бъдем винаги Критични и да не вярваме с леко сърце на НИЩО създадено/измислено от човек!

Основни неща за които трябва да следим при комуникация с Гурувци:
- Изискване на „лепта”, заплащане. Разбира се, естествено е когато някой Водач, иска да сподели Знание за много хора и има разходи за наем на зала, храна, напитки, да се плаща някаква такса.. но тя трябва да е в границите на нормалното. Ако Водачът, наистина иска думите му да докоснат сърцата на хората и да им помогне по този начин, то той би ви допуснал безплатно до лекцията си, след като го помолите разбира се.  Внимавайте и при предлагането на „безплатно” Знание, това е любим приом на различните Секти и тъмни организации. Не означава че всичко безплатно е Добро и качествено!
- *Много Важно*: Избягвайте Гурувци, които твърдят, че САМО тяхното Учение може да ви помогне във Вашите Търсения! Това не е вярно.
- Внимавайте, ако на дадено мероприятие (семинар, организирана среща..) се изпълняват Ритуали – пеене на Мантри, специфични танци/движения, молене/отдаване на почит на познати и непознати същества. Бог не Изисква почит, защото реално няма такова понятие като Бог (човешка измислица).

 Егото винаги се опитва да ни дърпа назад.. разбира се, то е нужно до един момент, за елементарното ни Оцеляване, но след като човек тръгне по Пътя то става излишно. То обича да ни изпраща Съмнения: „Това наистина ли е така? Във вестника пише друго…(поставяне в нисшо положение)”, „Това не може да е истина защото Обама (поставяне в нисшо положение) казва друго..”. Най-често използваната думичка във всяка една страна по целият свят е думичката „Аз”…
 Егото не иска да се измъкнем от Илюзията и би крещяло с пълна сила, само и само да ни отклони! То често пречи на развитието и на вече „извисени” хора, както и пречи на това да помагат на другите със Знания и действия, поради извинения от сорта на „това Знание е опасно”(има и такива знания наистина..)  „ще си прецакам Кармата” или „имам си специална мисия, нищо друго не важи”..
 Как да разберем, когато Егото говори чрез Нас? – Наблюдавайте думите и мислите си; Честата употреба на думи и фрази от сорта на: „Аз”, „Искам”, „Имам”, „Той/Тя/То в виновен”, „Самочувствие” и т.н. са сигурен индикатор за проблем с Егото. Когато го Знаеш, може да го Победиш..
 Голяма грешка, която вървейки по Пътя често допускаме е след като намерим Думи, които ни допадат или чувстваме като Истина, да започнем да пуснеме кепенците и да не приемаме никакви гледни точки противоречащи на тези Думи или на Гурувеца, който ги е казал! Друга „грешка” която се допуска е „Проповядването” т.е. след като човек е научил нещо, което е важно за Него самият в Личен план, или му е помогнало да реши даден проблем, да започне да го Налага на другите, като нещо задължително. Непоискано Знание, няма как да бъде разбрано. Доброто не проповядва, а Споделя! Можем да се „хванем” в проповядване и пускане на кепенците, ако например забележиме, че след всички Наши думи, слагаме името Си или това на нашият Гурувец…

 Завършвам с един импровизиран превод на песента „This is Your Life”/”Това е Твоят живот”, която е саундтрак към филма „Fight Club”/”Боен клуб” и е създадена от Dust Brothers (вече се казват Chemical Brothers). Истината не е само красиви, добри и светли думи, защото истината просто Е:

 Това е Твоят Живот

и ти отваряш вратата
и навлизаш навътре
сега  сме в нашите сърца
сега си представи твоята болка
тя е бяло кълбо от лечебна светлина
точно така, почувствай своята болка,
самата болка,
тя е бяло кълбо от лечебна светлина

( АЗ НЕ МИСЛЯ ТАКА ! )

това е Твоят живот,
добър до последната капка,
няма да стане по-добър от това
това е Твоят живот, и той изтича
с всяка една минута
това не е Семинар,
това не е и почивка за уикенда
там от където си сега дори
не можеш дори да си представиш,
как ще изглежда Дъното.

само след катаклизъм
ние може да се съживим
Само след като си изгубил
Всичко, само тогава си
свободен да правиш Всичко.
нищо не е в застой,
всичко еволюира
всичко се
разпада на части

Ти не си красива и уникална снежинка
Ти си същата разлагаща се
органична материя, както всичко друго
ние всички сме част от същата купчина компост
ние сме всичко-пеещите,
всичко-танцуващите ла*на на света
ти не си твоят банкова сметка
ти не си дрехите, които носиш
ти не си съдържанието на твоят порфейл
ти не си твоят рак на червата
ти не си твоето латте кафе
ти не си колата която караш
ти не си твоите ши*ани обувки от „каки”(вид плат)

Ти трябва да се предадеш

Ти трябва да Осъзнаеш, че един ден ще умреш,
докато не си осъзнал това, ти си безполезен
аз казвам,нека никога не бъда Завършен
аз казвам, нека никога не бъда задоволен
аз казвам, донесете ми от шведските мебели
аз казвам, донесете ми от новаторското изкуство
аз казвам, донесете ми по чиста кожа и перфектни зъби
аз казвам, ти трябва да се предадеш
аз казвам, еволюирай, и нека чиповете
падат там където могат

аз искам да ме удариш колкото сила имаш

Добре дошък в Боен Клуб,
ако това е първата ти вечер тук
ти трябва да се биеш
« Последна редакция: Август 05, 2011, 14:53:48 от Eona Lightholder » Активен
Gayatri
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 609


 • Град: София
 • « Отговор #1 -: Ноември 18, 2010, 23:39:38 »

  Гу, много интересна темичка за размисъл си пуснал Усмивчица

  Това, което казваш е абсолютно така- има разлика между Лъжеучител и Гуро/Водач. Истинския Учител и Водач сее семето на познанието без да очаква какви плодове ще получи.
  Учителят посява знанието, а дали и как то ще се развие зависи от това колко благоприятна ще е почвата( демек ученика). Да бъдеш Учител/Гуру е мисия и призвание.

  Но не Гурувците са виновни.. както се казва в едноименната приказка- " не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето им я дава". Те се възползват от духовния глад на хората и се опитват да го заситят с некачествена ГМО храна. Рано или късно обаче, всеки човек осъзнава, че това, което е ял е не само вредно, но и не може да му донесе онази енергийна стойност, която му е необходима, за да расте.

  Всяко нещо, в чиято основа е лъжа или изкуственост, рано или късно загива...

  Гурувци и лъжеучители ще има винаги, само че хората, които се осланят на тях ще почнат да стават все по- малко, защото рано или късно, те ще се научат да различават истината от лъжата Усмивчица
  Активен
  nre
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 129

  « Отговор #2 -: Януари 20, 2011, 15:39:35 »

  guru, поздравления за темата. Проличава си трезвеността на мислите ти.

  Цитат
  Егото обича да ни изпраща Съмнения: „Това наистина ли е така? Във вестника пише друго…(поставяне в нисшо положение)”
  Егото се противопоставя срещу опитите за промяна на убежденията ни. Всяка жива система цели запазване на неизменчивост, изразяващо се в необходимост от минимум енергия за съществуване.

  Показваш критично мислене и способност за анализ, което много ме радва. Мен също ме е страх от сляпата вяра и подлагам всичко на логическа обосновка. Смятам, че и метафизиката подлежи на математическо описание.
  Активен
  Vlasti
  Гост
  « Отговор #3 -: Януари 20, 2011, 18:51:58 »

   Мерси за хубавите думи Усмивчица
  Активен
  praiseyou
  Гост
  « Отговор #4 -: Март 14, 2011, 14:21:31 »

   Искам да допълня още нещо което разбрах наскоро - Истинският Учител не дава Отговорите, а дава Въпросите!
  Активен
  Търсач
  Търсач
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 387


  WWW
  « Отговор #5 -: Март 14, 2011, 14:29:37 »

  Истинския учител иска да направи и теб учител.  Усмивчица
  Активен

  Aldonza Dulcinea Lorenzo del Toboso
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 362


  AЗ ВЯРВАМ

  « Отговор #6 -: Март 14, 2011, 14:40:46 »

  Мога да кажа само едно  - Браво за съдържанието на темата и начина, по който е написана!!

  Активен

  There's no such thing as MYSELF since I am constantly changing. ME
  Чиста енергия
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 118


 • Град: Варна
 • « Отговор #7 -: Май 11, 2011, 22:09:30 »

  Страхотно. Някак си, като се запознахме на живо и докато четях, още повече го усетих, така както ти излъчваш, така както аз те усещам. Знам, че ти става неудобно, като го повтарям Власти... благодаря
   
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  ПЪТЯТ НА СТРАННИКА!!! « 1 2 »
  Послания
  dayana 16 3628 Последна<br />публикация Юли 10, 2010, 20:15:32
  от nia.boneva6
  Пътят на душите - Д-р Майкъл Нютон « 1 2 3 »
  Езотерика
  Админ 30 5040 Последна<br />публикация Януари 25, 2010, 17:04:52
  от Админ
  Вселенски закони - пътят на възпитанието
  Послания
  MAY 0 2989 Последна<br />публикация Март 11, 2010, 09:19:41
  от MAY
  Закон за егото « 1 2 »
  Вселенски закони
  nre 19 7409 Последна<br />публикация Юли 03, 2016, 18:17:17
  от Странник
  Азът и Егото « 1 2 »
  Духовни учения
  Ich 19 2860 Последна<br />публикация Юни 06, 2012, 22:27:17
  от sarabia

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright