Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Въображението и физическата, атлетическата форма...  (Прочетена 1006 пъти)
julenx
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 8


 • Град: София
 • « -: Ноември 17, 2010, 01:49:03 »

    Многобройни изследвания, проведени в целия свят показват, че въображението има огромно въздействие върху физическата и атлетическата форма.

     В експеримент на психологът Шломо Брезнич от Еврейския университет в Ерусалим наблюдава няколко групи израелски войници, които преминават в марш 40 км., като на всяка група дава различна информация. На някои им казва, че са изминали 30 км. и им остават още 10. На други съобщава, че те ще изминат 60 км., но в действителност те изминават само 40. На някои позволява да виждат километрични знаци, а на други не дава знаци колко са изминали и колко още им предстои да извървят. В края на изследването Брезнич открива, че равнищата на стресовия хормон в кръвта на войниците винаги отразява тяхната преценка, а не действителното разстояние, което са изминали. С други думи техните тела не реагират на реалността, а на това, което те си въобразяват, че е реалност.

    Руснаците също обстойно са изследвали връзката между въображение и физическо действие. В едно изследване фаланга руски атлети от световна класа била разделена на 4 групи. Първата група прекарва 100 % от тренировъчното време в тренировки. Втората прекарва 75 % от времето в тренировки и 25 % от времето във визуализиране на точните движения и постиженията, които те искат да постигнат в своя спорт. Третата прикарва 50 % от времето в тренировки и 50% във визуализиране, четвъртата отделя 25 % за тренировки и 75 % за визуализиране. Невероятно звучи, но на Зимните олимпийски игри през 1980 г. в Лейк Плесид, щата Ню Йорк, четвъртата група показва най-голямо подобрение на формата, следвана от групите 3, 2 и 1 - в този ред.

     Австралийският психолог Алън Ричардсън подобни резултати с баскетболисти. Той взема 3 групи баскетболисти и проверява тяхната способност да изпълняват свободни хвърляния. След това инструктира първата група да прекарва 20 мин. на ден в изпълнение на свободни хвърляния. На втората група казва да не практикува, а на третата - да прекарва 20 мин. на ден във визуализиране как забиват съвършени кошове. Както може да се очаква, групата, която нищо не прави, не показва подобрение. Първата група отбелязва 24 % подобрение, но само чрез силата на въображението третата група бележи подобрение с изумителните 23 %, почти колкото при практикуващата група.

  из "Холографската вселена" на Майкъл Толбот
  http://www.helikon.bg/books/28/41043_holografskata-vselena.html

  от тук може да бъде свалена в електронен вариант:
  http://truden.com/download-file-889.html  * 149237_10150329015955503_672050502_15926078_5144502_n.jpg (48.26 KB, 604x453 - видяно 216 пъти.)
  Активен

  Ние сме художници на своя си живот...
  nikoi
  Гост
  « Отговор #1 -: Ноември 17, 2010, 02:05:44 »

  В допълнение на казаното от julenx подобен похват е ползван и при група водещи физици по поръчка на Пентагона.Въпросния ефект е наречен ''отстраняване на белия шум'' .
  Случая е следния:
  Пентагона представя пред група талантливи физици и инжинери видеоматериал в който човек демонстрира технология с която се лети без наличието на реактивна тяга.В края на филма след взрив човека явно загива при несполучливата демонстрация.Пред тях са оставени останките от технологията и задачата им се свежда до това да преоткрият технологията.
  След месеци и години неуморна работа екипа излиза с готова работна версия която наистина има необходимите качества,но все още се е нуждаела от оптимизиране за да може реално човек да я носи на гърба си както е било във видеоматериала.
  От Пентагона са им благодарили и случая е бил приключен или засекретен.
  Фактологията е била следната:
  Видеоматериала е бил монтаж,такава технология въобще не е била откривана преди това и човека в нея не е загинал,а просто е бил статист.
  Подобен механизъм от човешката психика е и ефекта плацебо.
  Активен
  sanguinary
  Гост
  « Отговор #2 -: Ноември 17, 2010, 11:14:13 »

  Да, това са ценни научни експерименти, но са от време, когато още не е имало цветна фотография  Ухилен
  Квантовата физика, отдавна стигна до много по високи достижения, но все пак, експерименти като тези, са в основата на много други идеи.
  Хубава тема.
  Гледайте "What the beep we know", има го в замундата.
  Активен
  julenx
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 8


 • Град: София
 • « Отговор #3 -: Ноември 17, 2010, 11:36:35 »

  Да, "What the beep we know" е сред препоръчваните от мен филми. Също така горещо препоръчвам книгата "Холографската вселена" на Майкъл Толбот:
  http://www.helikon.bg/books/28/41043_holografskata-vselena.html

  от тук може да бъде свалена в електронен вариант:
  http://truden.com/download-file-889.html

  Активен

  Ние сме художници на своя си живот...
  sanguinary
  Гост
  « Отговор #4 -: Ноември 17, 2010, 11:52:18 »

  Цитат на: julenx
  Също така горещо препоръчвам книгата "Холографската вселена" на Майкъл Толбот:
  Между другото, помня че се колебаех между него и Робърт Уилсън, но в бързината избрах втората.
  Майкъл Талбот, всъщност, май само това е написал. А и доколкото разбирам, някои от светилата, от които се учи (поне двама от тях), са показателни за насоката му, горе-долу. А и аз съм привърженик на "даскалите", така да се каже. Карл Юнг, например (който май е най-уважаван от гореспоменатия господин Талбот), е ученик на Фройд.
  Много е дал Юнг на съвременната аналитична психология, но преди учениците, винаги е по-добре да се запознаем с учителите.
  Активен
  julenx
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 8


 • Град: София
 • « Отговор #5 -: Ноември 17, 2010, 12:00:39 »

  В "Холографската вселена" е събрана разнообразна информация. Юнг е едно... а в книгата има много други неща. Все едно да се спрем и да наблегнем в информирането си само на Фройд, само защото е положил основите преди Юнг. Но Юнг е стигнал много по-далеч от него... имал е по-широк поглед върху живота, първоизточниците на нашите възприятия и т.н. Той се е предвижил отвъд... Усмивчица Намигване
  Ако някога решиш да прочетеш книгата, ще знаеш за какво говоря. Усмивчица Иначе какво има да коментираме по нещо, с което само единия от нас е запознат Усмивчица
  Активен

  Ние сме художници на своя си живот...
  sanguinary
  Гост
  « Отговор #6 -: Ноември 18, 2010, 05:51:08 »

  Цитат на: julenx
  В "Холографската вселена" е събрана разнообразна информация. Юнг е едно... а в книгата има много други неща. Все едно да се спрем и да наблегнем в информирането си само на Фройд, само защото е положил основите преди Юнг. Но Юнг е стигнал много по-далеч от него... имал е по-широк поглед върху живота, първоизточниците на нашите възприятия и т.н. Той се е предвижил отвъд...
  Ако някога решиш да прочетеш книгата, ще знаеш за какво говоря. Усмивчица Иначе какво има да коментираме по нещо, с което само единия от нас е запознат
  Всяко нещо си има начало. Ученията, хипотезите, всяко едно твърдение. За да стигнеш до края, няма как да тръгнеш от средата, а камо ли направо от края. Трудно бих взел насериозно, твърдения, от автор само на една книга. Дилетанти с грандиозни теории и умозаключения, с лопата да ги ринеш. За това се спрях на Р. Уилсън тогава, а не че не ми се стори интересна. Иначе нямаше да се чудя. 

  Просто, да речем, че знам какво може да се очаква от подобни новаторски опити, от сорта на "хайде сега да проникнем в непроникновеното, а пък аз ще ви кажа как".
  Да, обикновено са много интересни, занимателни и словоохтливи тези автори, но ако не преписват, то ще си съчиняват.

  Мисълта ми беше, по-скоро - щом си я чел и си толкова възхитен, да кажеш, две-три добри думи, че да заинтересуваш някой.
  Може пък и да е стойностна, не знам. Нямам намерение да я чета, за да разбера, за това те питам.
  Активен
  julenx
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 8


 • Град: София
 • « Отговор #7 -: Ноември 18, 2010, 10:36:40 »

  Книгата е информативна. Нещо като еквивалент на "What the bleep do we know". Само дето е писана преди филма. Физика и подобни...
  Активен

  Ние сме художници на своя си живот...
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright