Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2 3   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Мистична астрология на дванадесетте животни на силата  (Прочетена 5181 пъти)
DArkAngel
Гост
« -: Октомври 23, 2010, 23:31:20 »

СОКОЛ

1

1. Месец на раждане

2. Земно влияние

3. Слънчево влияние

4. Влияещ вятър

5. Влияещ елемент

6. Елементен клан

7. Рожден и животински Тотем

8. Растителен Тотем

9. Минерален Тотем

10. Тотем на полярността

11. Проявление на личността

12. Любов и секс

13. Здраве

14. Подходящ цвят

15. Благоприятни периоди

16. Външна цел и вътрешно желание

17. Духовна алхимия

18. Предизвикателства на живота

19. Жизнен път и основна задача

20. Триграма на Идзин

21. Как да се отнасяме с хората с тотем

 

 

 

ОБОБЩЕНИЕ

 

Рождена дата: 22 март–19 април.

Земно влияние: Време на пробуждане.

Влияещ вятър: Източен.

Посока: Североизток.

Преобладаващ елемент: Огън.

Елементен клан: Ястребов (огнен) клан.

Функция: да започва.

Рожден и животински тотем: Сокол.

Растителен клан: Глухарче.

Минерален тотем: Опал.

Тотем на полярността: Гарван.

Подходящ цвят: Жълтозелен.

Музикален резонанс: До диез.

Личност: Активна. Енергична. Устремена.

Чувства: Бързо възбудими.

Намерения: Активност – нови начинания.

Характер: Импулсивен.

Положителни черти: Предприемчивост. Инициативност. Склонност към приключения. Приветливост.

Отрицателни черти: Себичност. Егоизъм. Нетърпеливост. Показност.

Сексуалност: Лесно възбудим. Бърз, огнен и страстен.

Съвместимост: Сьомга и Бухал.

Съзнателна цел: Да започва и да води.

Подсъзнателно желание: Придобиване на знания чрез личен опит.

Жизнен път: Утвърждаване на личността чрез отличие.

Триграма Идзин:  Цян. Небеса. Успех чрез усилия.

Духовна алхимия: Преобладаващ ян.

Трябва да култивира: Търпение. Упоритост. Състрадание.

Трябва да избягва: Суета. Самонадеяност. Нетолерантност.

Начални Тотеми: Сокол. Орел. Ястреб. Глухарче. Опал. Гарван.

 

1.1. Месец на раждане: 21 март–19 април

1.2. Земно влияние: Време на пробуждане

Времето на пробуждането е първият от трите цикъла на пролетта, който поставя началото на източния цикъл, характерен с растеж и светлина, времето, когато настъпва пролетното равноденствие на 21 март.

Хората, родени между 21 март и 19 април, влизат в земния живот по време на годишния цикъл, когато цялата природа, спала в мрака на зимата, се пробужда за нов живот. Родените по това време дават израз на новата жизнена енергия, която има нужда от много любов и грижи, за да разцъфти с пълна сила през пролетта.

Тези човешки “кълнове” приличат на семена, правещи първите си опити да покълнат в почвата и на пъпките, които дават нов живот на дърветата и растенията. Те са изпълнени с огромна енергия, но все още не осъзнават напълно света извън тях.

Те се движат стремително напред, тласкани от порива да докажат, че са личности. За тях е важно да осъзнаят, че не са сами и идеите, които лесно възникват в ума им, са само потенциална възможност, която се нуждае от сътрудничеството на околните, за да узрее и се претвори в практическа реалност.

Времето на пробуждането носи способност за динамично развитие и промяна и затова е един от периодите с най–ускорен растеж в годишния земен цикъл. Хората, родени през Времето на пробуждането, носят в себе си импулса да се развиват бързо и да се приспособяват. Затова и целта на част от живота им е стремеж към търпение и упоритост и адаптация, без да правят компромиси с идеалите и принципите си.

Времето на пробуждането започва в деня на слънчевото равноденствие, отбелязващо настъпването на пролетта, когато Майката земя се заема с раждането на новия живот, който е лежал в утробата £ цяла зима. Това е времето на обещаното ново раждане, което се съдържа във всяка смърт. Това е възраждането за нов живот на всичко, което е изглеждало мъртво и сякаш завинаги изчезнало в света на невидимото. Неговото послание е видно навсякъде около нас – в блясъка на зелените листа на дърветата, в покълването на тревата под краката ни, в разтварящите се пъпки, в разцъфтяването на пролетните цветя, които разтварят сърцата си, за да изразят с пълен глас своето възхищение и радост, че живеят. Това не е просто времето на събуждане, а време на ново раждане, защото е настъпил моментът отново да те има. С него пристигат и свежите пролетни ветрове, които обогатяват въздуха с кислород, за да вдъхнат в живота ни сила да разчистим хаоса и развалините, които са се натрупали през зимата. Това е времето на новите пролетни одежди, чието изящество ще ни помогне да усетим поривите на обновлението.

 

1.3. Влиянията на Слънцето

Периодът отбелязва началото на пролетта, когато слънчевата енергия се увеличава и добива мощ, за да роди новия живот и да му даде криле. Затова хората, родени през този месец, ще пожелаят да се впуснат в света на практическия опит с ентусиазъм и да потърсят поле за изява на творческите си възможности. Те ще се стремят да се задълбочат в изследването на въпроси от психологическо и нравствено естество.

Тези хора са темпераментни. Понякога проявяват леко непостоянство, което може да се сбърка с надменност или безразличие, но зад него, дълбоко в себе си, таят дълбока обич, която лесно излиза на повърхността.

Съответният слънчев знак е Овен.

 

1.4. Влияещият вятър: Източен

Посока: Североизток

Тъй като източните пролетни ветрове привличат всички да излязат на открито, след като са прекарали зад стените на дома си дългата зима, качеството, свързвано с източните ветрове, е откровеност. Родените във Времето на пробуждането ще почувстват необходимост да отворят сърцето си. Ако поддържат ума си отворен за проблемите, с които се сблъскват, те влизат в хармония с енергията, която им влияе, но в случай, че проявят упорство или догматичност, притокът на енергия ще се блокира и ще им причини трудности и неприятности.

Източните ветрове пристигат от посоката на зората и изгряващото слънце и също се свързват с пробуждането, с раждането на едно ново съзнание, когато заревото осветява всичко, което е било скрито или затъмнено. Хората, родени в този период, ще чувстват подтик да опознаят всички сфери на живота – нужда да виждат нещата по–ясно, да разберат причинните взаимовръзки между тях и начина, по който се проявяват.

Хората, родени в периода, когато природата се събужда от сън, изпитват влиянието на източната посока – посоката, която носи духа и мъдростта на Изтока. Нейната енергия стимулира желанието да започнем нови проекти, да приемем нови предизвикателства и да се впуснем в нови начинания.

Тотемът, който помага на коренните американци да се свържат по–лесно с тази неосезаема духовна сила и който е използван от много племена като неизменен символ на Изтока, е орелът.

За орела е характерна способността да вижда надалеч, а далновидността е най–важното качество на Изтока. Тя е типична за родените през този месец. Помага им да не се втурват в дадено действие поради лична изгода, а да гледат напред, да обмислят и да откриват последиците от своите намерения.

Силата на Изтока преди всичко влияе на духа, затова всички, родени през Времето на пробуждането, живо ще се интересуват от духовните измерения на събитията и когато многократно се сблъскат с един и същ проблем, няма да търсят причините в околните, а в себе си.

 

1.5. Влияещ елемент: Огън

Огънят се свързва с духовното ниво на съществуването, което не се долавя с осезанието, очите или ушите, а със сърцето. То се проявява чрез любов, но не чрез себелюбие, а чрез любовта към някой друг. Способността да обичат безрезервно е забележително умение на родените през Времето на пробуждането.

Те са повлияни от силата на елемента огън. Неговата мощ се проявява в пламенния ентусиазъм, с който подхождат към нещата, които ги привличат, но ако не се научат да контролират огнената енергия, тя може да ги направи твърде импулсивни и избухливи.

Родените през този период са пълни с енергия и са винаги в движение, защото огънят ги зарежда със сила за действие. Те са съзидателни, възторжени, многостранни и насочени навън, към света. Всичко това е проява на качествата на елемента огън.

 

1.6. Елементен клан: Ястреб

Ястребът е голяма и величествена граблива птица, изключително красива, когато е в полет. Червеният ястреб е бил почитан от много племена на коренните американци и перата му се използвали при ритуали и лечение. Често е свързван с феникса – митична огнена птица, която се преражда от собствената си горяща пепел и затова е символ на лъчиста енергия, на прокарване на нови пътища, на интуитивен проблясък и на гръм, вещаещ неочаквана промяна.

Елементният клан дава характеристика на основната функция на хората, които принадлежат към него, по отношение на останалите от племето или общността. Принадлежащите към Клана на Ястреба са мислители, вдъхновители и лидери. Родените през Времето на пробуждането са инициаторите – пионерите, които винаги вървят пред другите. Те са хората, които дават живот на всяка нова идея, използвайки енергията на своя вътрешен огън.

Хората на пробуждането непрекъснато се оглеждат наоколо и търсят нови предизвикателства, за да се включат в тях и да започнат нови проекти, които другите да довършат. Те палят нови огньове, които други ще поддържат. Притежават интуитивен усет, който се появява като светкавица под формата на внезапен проблясък на светлина, но за да го развият е нужно да потърсят помощ от по–старите и по–мъдрите. Осъзнаването ще им даде онова проникновение, което им е нужно, когато се изправят пред взимането на важни решения.

Тъй като огънят оказва влияние както по отношение на посоката, така и спрямо циклите, хората, родени във Времето на пробуждането, трябва да се пазят от прегряване и да не изразходват безразборно жизнената си енергия, за да не изгорят в огъня, който сами са запалили.

 

1.7. Рожден и животински тотем: Сокол

Съществуват много видове соколи, но всички имат дълги, остри пера и опашки и големи глави и вратове, в сравнение с размерите на тялото. Соколите не свиват гнезда, за разлика от ястребите, а снасят яйцата си в чужди или изоставени гнезда. Соколите са прекрасни, когато са в полет, когато се спускат над плячката си, връхлитайки стремглаво от голяма височина.

Масивният и красив, с пропорционално развито тяло, прериен сокол (Falco mexicanus) е популярен тотем сред някои племена, подобно на американския керкенез (Falco sparverius). В Европа възможният еквивалент е обикновеният керкенез (Falco tinnunculus), който е най–разпространеният вид сокол.

Керкенезът е една от най–красивите грабливи птици. Той е много полезен за човека, защото се изхранва с насекоми – обикновено скакалци и бръмбари – които опустошават реколтата. Макар че е свиреп, може да бъде много кротък и се подчинява на обучение от човек. В миналото е бил използван за лов и забавление.

Керкенезът има сива, подобна на ветрило опашка, с черна ивица на края. Гърбът му е кестеняв. Както при всички соколи, човката и ноктите му са изкривени. Истинско удоволствие е да го наблюдаваш в полет, когато кръжи и се рее в небето и изведнъж връхлита с голяма скорост, от значителна височина, за да улови плячката си. Соколът е способен дълго да виси във въздуха, преди да се спусне, като енергично размахва криле.

Хората, родени през Времето на пробуждането, подобно на своя тотем, обичат да разперват криле. Те също са добри ловци, но тяхната плячка е някоя нова идея, нов опит, ново място за посещение, ново начинание. Те също безстрашно се спускат след желаните неща.

Както соколът е способен да се издигне на голяма височина, така и хората, споделящи този тотем, имат високи и възвишени цели. Понякога обаче им липсва търпение и упоритост, за да завършат започнатото.

Хората, чиито тотем е соколът, започват всяко нещо с устрем, но бързо се отегчават и не стигат до край. Затова една от задачите в живота им е да се научат да балансират енергията си, като поддържат жив интереса си към даденото начинание и да отделят нужното време, за да доведат започнатото до успешен край.

На соколите им липсва концентрация, за да останат достатъчно дълго в дадена ситуация, за да извлекат максималната полза от нея. Те лесно се уморяват от това, което са започнали и се пренасочват към следващия обект, който привлече погледа им. Въпреки че посрещат всяко ново предизвикателство с ентусиазъм, често им липсва издръжливостта, която би донесла възнаграждение за усилията. Следователно, устойчивостта е качество, което всеки човек, роден по това време, трябва да култивира и развие.

Друг урок, който трябва да научат, е да търсят причините за неуспеха първо в себе си, а после в околните.
Активен
DArkAngel
Гост
« Отговор #1 -: Октомври 23, 2010, 23:32:19 »

1.8. Растителен тотем: Глухарче

Растителния тотем на соколите е глухарчето (Taraxacum officinale), многогодишно растение, намиращо се почти навсякъде по пасищата, целините и бреговете на реките в Северна Америка и Европа. В обработваните земи се счита за плевел.

Неговите широки листа, израснали от млечни корени, около дълги кухи стебла, имат неравни, назъбени краища. Именно тази характерна особеност на растението е дало английското наименование “dandelon”, което е променен вариант на френската дума “dent–de–lion” (лъвски зъб). Жълтите съцветия са съставени от около 200 различни цветчета, които нощем се затварят.

Всички части на растението могат да се използват за медицински цели – корените, листата и цветовете.

Глухарчето е наречено още “кълбо” или “пухче”, поради познатата ни чепка от семенца, която се появява след цвета и се състои от пухкави обърнати надолу снопчета, които носят семената като парашут при вятър. Семената пускат корени почти навсякъде, където намерят почва.

Соколите приличат на своя растителен тотем глухарчето – вятърът лесно ги отнася от едно място на друго, от една идея към следваща. Те отлитат от нещата без да имат време да ги огледат. В същото време изпитват остра потребност да бъдат полезни и могат да пуснат корени навсякъде.

Макар и да е класифицирано от градинарите и земеделците като плевел, глухарчето е истинско съкровище с полезните си свойства. Екстрактът от корените му оказва влияние върху всички секреции в организма. Помага за образуването на жлъчен секрет, отстранява отрови от тялото и действа като тонизиращо и стимулиращо средство.

Коренът му може да бъде изсушен и да се използва за приготвяне на кафе без съдържание на кофеин, което има вкуса на нескафе. В билколечението помага при проблеми с черния дроб и за регулиране на нивото на кръвната захар.

Листата на глухарчето са много полезни. Употребяват се за приготвянето на зелена салата, защото са богати на витамин А, С, и G и съдържат минерали, калций, желязо, фосфор и натрий, които пречистват кръвта.

Подобно на своя растителен тотем, соколите са много съпричастни не само към новите идеи и проекти в работата си, но и към хората, с които контактуват.

Тяхната прямота често действа като очистително средство срещу идеи и концепции, които са изпълнили предназначението си и вече не притежават никаква стойност. Макар че някои хора не харесват искреността и праволинейността на соколите, ако се вслушат в думите им ще открият поука за себе си.

Соколите се повлияват чудесно от лечебните свойства на своя тотем.

 

1.9. Минерален тотем: Опал

Минералният тотем на соколите е опалът – прозрачен камък, некристална форма на кварца. Обикновеният опал е млечнобял, но има и черни и жълтозелени. Всички съдържат в себе си блестящи червени и пурпурни оттенъци.

Опалът произхожда от места с висока температура и налягане. Такива са кухините на вулканичните скали или шуплите, намиращи се в близост до минерални извори. Опалът е камък, който издържа на горещина и налягане и може да бъде от огромна полза за хората, които се намират под емоционално напрежение или са подложени на сурови изпитания.

Опалът е съставен от силициев двуокис, който в древността е бил считан за втвърдена космическа светлина. Той се намира навсякъде, където съществува порив към светлината. Силициев двуокис има във възлите на стъблото на тревата и житните култури, на които помага да стоят изправени. Има го в хрущяла на интервертебралния диск в гръбнака. Силициевият двуокис се съдържа в лещите на очите и помага да виждаме ясно. Заради тези си свойства опалът се свързва с възвишените стремежи към някакъв идеал и с търсенето на яснота и истина, които са характерни черти на соколите.

Опалът притежава мощни отражателни свойства и съдържа космически лъчи, усилващи силата на характера на човека, който го притежава. Той е своеобразен катализатор и засилва типичните черти на своя носител, независимо дали са положителни или отрицателни. Тъй като е много чувствителен към трептенията, опалът по–скоро трябва да се държи, отколкото да се носи на врата.

Соколите са много любознателни и опалът може да разшири способността им да се вглеждат в нещата и да им помогне да проникнат по–дълбоко в себе си.

Някои племена ценят високо огнения опал, защото съдържа и известен процент вода. Някога приемали опала за огън, който се разпространява като водата. Обясниха ми, че този камък е полезен за всеки, който се сблъсква с “огъня, възникващ от водата на емоциите”. Соколите ще се сблъскат с много ситуации в живота, които ще ги научат как да овладеят своите емоции, а огненият опал е камък със силно хармонизиращи способности на емоционално ниво и е особено полезен за разпръскване на отрицателните емоции.

Опалът е камъкът на търсещия човек, чието дирене на истината идва по–скоро от сърцето, отколкото от интелекта.

 

1.10. Тотем на полярността: Гарван

Допълващият тотем за соколите е гарванът (22 септември–22 октомври). Подобно на основния тотем, гарваните бързо се приспособяват и имат бърза реакция, но са стъпили здраво на земята. Макар че фермерите ги считат за вредители, коренните американци виждат в тях същества, които поддържат равновесието, като изпълняват една жизнено важна функция в екологията – да бъдат чистачи на неща, които са изхвърлени. Съществуват различни гарвани, като видът Corvus corax e най–едрият сред тях. Той строи гнездата си по върховете на дърветата или на високи места и макар че се рее високо в небесата, прекарва много време и на земята, от която се храни. Коренните американци тълкували този факт като съчетаване на енергията на небето (въздуха) и земята и оттам, като указание за нуждата от осъществяване на идеите в света на практическата действителност. Гарванът, като тотем на полярността, учи сокола, че преследването на себичния интерес, което е присъщо за него, трябва внимателно да бъде балансирано, за да не се стигне до крайности и фанатизъм.

Както соколът изразява индивидуалното, така неговата полярност, гарванът, който предпочита групите или ятата, изразява стремежа към групиране и създаване на общност. За да се балансират, соколите трябва да се стремят към сътрудничество с някаква група, за да развият чувство на лоялност и вярност към дадена общност. С други думи, посланието на гарвана е, че за да има истинска стойност, идеализмът трябва да бъде балансиран с практически, земни стремежи, които са потребни както на самия човек, така и на другите.

Соколите ще намерят своята пълна реализация, когато потърсят възможности за уравновесяване на личните си цели със служене на другите. Така гарванът показва на соколите, че е нужно да стъпят на здрава почва и да дарят на земята това, което са научили в небесата.

 

1.11. Проявление на личността

 

Възрастен

Подобно на новите кълнове през пролетта, хората, родени през Времето на пробуждането, са много напористи, когато убеждават другите да участват в техните планове, докато не възникне друг проект, който ги привлича. Жизнерадостни, неуморни, предприемчиви, енергични, с интереси, насочени към външния свят, соколите сякаш са родени за действие. Те са инициатори, но тяхната импулсивност ги принуждава да правят прибързани съждения и да вземат необмислени решения, за които по–късно съжаляват.

Техният оптимизъм и силна воля им позволяват да преодолеят разочарованието и неуспеха и да се издигнат над всяка преграда.

Притежават силно чувство за независимост, което ги кара да възприемат отношението “карай сам”, ако техните партньори или колеги не отговорят на идеите им. Притежават активно въображение, което заедно със заразяващия ентусиазъм ги прави склонни към преувеличения и фантазии.

Соколите не са най–добрите дипломати на света. Тяхната откровеност и стремеж да разкриват сърцето си понякога ги прави нетактични и ги въвлича в много неудобни ситуации.

Соколите са повлияни силно от елемента огън. По природа са енергични и ентусиазирани, макар че са импулсивни и лесно раздразними. Пламъкът на сокола гори с голяма яркост, но само за кратко, така че трябва да се научат да го контролират.

Соколите трябва да се пазят да не се увлекат в своето чувство за собствена значимост и да не приемат себе си като незаменими, за да не бъдат заслепени от самомнение и суета. Склонни са лесно да късат с миналото и да пренебрегват бъдещите последствия. За сокола е важно само настоящето.

Положителни черти: Пионери. Склонни към приключения. Предприемчиви. Смели. Енергични. Приветливи.

Отрицателни черти. Себични. Егоистични. Импулсивни. Нетърпеливи. Избухливи. Суетни.

Професионални възможности: Актьорско майсторство. Рискови занаяти. Стоматология. Електроника. Инженерство. Фризьорство. Бижутерия. Журналистика. Военни професии. Професионални спортове. Стенография. Хирургия.
Активен
DArkAngel
Гост
« Отговор #2 -: Октомври 23, 2010, 23:33:05 »

Дете

Бебето сокол прохожда по–рано от повечето деца, но това го прави подвластно на нещастни случаи, затова родителите трябва да го пазят от наранявания при падане или сблъскване с предмети.

Бебетата соколи са мили и обичливи, но са много взискателни и тяхната пламенна природа скоро се проявява в раздразнимост, когато исканията им се отклоняват. Нетърпението им също много скоро излиза на повърхността и се проявява в нежеланието им да чакат. Те искат своите бонбони сега – една черта, която им остава за цял живот, ако не бъде овладяна.

Бебето сокол трябва търпеливо да бъде приучено към дисциплина от най–ранна възраст, иначе ще страда повече в зряла възраст, когато се изправи пред авторитет и конкуренция. Ако тогава се отнесат сурово с него, ще изживее сериозна криза.

Децата соколи обичат да им разказват приказки и с израстването си развиват любов към писменото слово. Те са много умни, но често не желаят да вложат особени усилия в училище, така че имат нужда от насърчаване и стимул. Децата соколи изглеждат по–чувствителни към похвали и предизвикателства, отколкото към наказания, и приемат критиката враждебно.

В детството трябва да се поддържа активността на соколите, в противен случай техните бездейни ръце ще правят пакости. Нуждаят се от много сън, за да възстановят енергията си. Ако се отнасяме към детето сокол с чувство на такт и любов, то ще оправдае надеждите, които му се възлагат.

 

Родител

Въпреки че родителите соколи са доста склонни да насаждат дисциплина, общо взето възпитават поколение, което притежава чувството за независимост.

Мъжът сокол се превръща в горд и всеотдаен баща, при все че може да недоволства, ако съпругата му отрежда второ място в своята любов. Понякога е догматичен, дори диктаторски настроен към децата, особено при избора им на кариера и приятели.

Майката сокол е грижовна, но не до степен, че да ги задуши с внимание и да се държи наставнически. Нейното въображение £ помага да създаде около децата си един приятен свят, изпълнен с фантазия.

 

1.12. Любов и секс

Въображението играе толкова важна роля в любовта на сокола, колкото и в другите области на живота. Мъжът сокол се стреми към романтиката от книгите и търси принцесата, която ще бъде единствената му истинска любов. Обикновено е верен любовник, макар и да възприема брака по свой собствен начин. Жената сокол е склонна да издигне любимия си на пиедестал и да очаква прекалено много от него. И мъжете и жените соколи притежават силно чувство за собственост и са доста ревниви и избухливи, с което могат да наранят партньора си.

Мъжът сокол може да бъде страстен любовник и да разпали въображението на определено момиче със своето внимание, но е склонен да бъде и доста себичен. Позволява си да флиртува, защото това стимулира егото му, но тежко на онзи мъж, който заглежда партньорката му. Неговото отношение се характеризира много точно с думите: “Тя ми принадлежи.”

Жената сокол може да бъде пленителна, с обаяние, което привлича и съблазнява, но нейната откровеност, искреност и внезапни избухвания могат да бъдат голяма пречка. Романтична е и отговаря на обичта с нежност и великодушие.

Соколите обичат нежните слова, защото те възвисяват тяхното самолюбие, но трябва да внимават да не станат жертва на ласкателство.

Както мъжете, така и жените соколи лесно се влюбват и стават пламенни и страстни любовници, но любовта им е кратка. В секса, както и в другите области на живота, трябва да се научат на търпение и да вземат под внимание нуждите на своите партньори.

Съвместимост. Соколите са съвместими със сьомгите и бухалите (родените между 22 юли–21 август, и между 23 ноември–21 декември).

Духовна сексуалност: (+) Основната духовна сексуалност на соколите е мъжка, но това няма връзка с пола. То означава, че соколите обикновено са активни, енергични и насочени към външния свят. Те са инициатори във всичко. В любовните взаимоотношения са склонни да бъдат огнени и импулсивни.

 

1.13. Здраве

Времето на пробуждането се свързва с главата и мозъка. То оказва влияние и върху жлезите, които изпомпват адреналина в потока на кръвта. Соколите често са предразположени към проблеми в тези зони, като главобоhttp://www.shambhalabg.com/magic_ring.htm получени от стрес. Главоболието е предупредителен сигнал за нуждата от отдих и релаксация. Стресът и нервните разстройства могат да бъдат причинени от усилията им да свършат прекалено много работа, от невъзможността да завършат нещо навреме или от силни емоции. Соколите трябва да вземат поука от природата, в която има абсолютно равновесие между почивка и работа. Като хора на огъня, соколите са податливи към високо кръвно налягане и болки, които възникват внезапно.

 

1.14. Подходящ Цвят: Жълтозелен

Цветното съчетание, към което соколът има влечение, е жълтият цвят, който се променя към зелен. Жълтият цвят е жизнерадостен, защото е част от слънчевата светлина, която пристига от изток като пречистен израз на творчески способности. Това е цветът, който се свързва с интелекта и олицетворява нуждата от постоянно стимулиране и активност.

Цялата природа е облечена в зелено – това е цветът на растежа и баланса на тази земя. Свързва се с творческия огън, който носи в себе си водата на живота и средствата, позволяващи на растителността да избуи и да продължи да съществува.

Жълтозеленият цвят дава израз на един аспект на състояние между ума и материята, който поражда и физическата, и умствена активност. Това цветово съчетание стимулира нуждата от признание и популярност. Това е цветът на личността, която се стреми да прави впечатление.

Музикален резонанс. Соколите се настройват към музикалната нота до диез.

 

1.15. Благоприятни периоди

Най–добрите месеци в годината за соколите са 21 март–19 април, 22 юли–21 август и 23 октомври–21 декември.

Най–добрият ден на седмицата е вторник.

Най–доброто време на деня е от 3 до 5 часа следобед

Соколите са в най–блестяща форма рано сутрин. Това е времето, когато идва вдъхновението им. За предпочитане е да оставят по–рутинната работа за следобед, когато енергията на вдъхновението и творчеството затихва и ще бъдат по–продуктивни, ако се заемат с обикновените задължения на ежедневието. Ранната вечер е най–подходящото време за отдих и зареждане с нови сили.

 

1.16. Външната (съзнателна) цел и вътрешното (подсъзнателно) желание

Съзнателната цел на сокола е да бъде инициатор, да води и да започва нови неща. Тъй като соколите се стремят към самоизява, те проявяват силна тенденция да прокарат своето виждане за всеки проект, в който са ангажирани. Този порив може да бъде толкова силен, че да са склонни да реагират по детски, ако някой прояви несъгласие с идеите им или ако, по някаква причина, не могат да се реализират.

Желанието на вътрешния Аз на сокола е да достигне до знанието чрез личен опит. Соколите са егоцентрични и мотивацията им идва от самите тях. Те носят вечния вътрешен подтик да експериментират във всичко. Готови са на всякакви предизвикателства в преследването на целта, която в даден момент е привлякла интереса им. Цял живот се стремят към знания и личен опит.
Активен
DArkAngel
Гост
« Отговор #3 -: Октомври 23, 2010, 23:34:00 »

1.17. Духовна алхимия

Тъй като Североизточната посока има тенденция на движение от хладно към топло, тя се символизира от ин, който се движи към ян . Тя е признак също за равновесие между мъжката и женската, положителната и отрицателната, и екстровертната и интровертна полярност (+ –). Елементът огън влияе на активността, както на посоката, така и на циклите (+ +). Духовността на сокола носи подчертано мъжки характер (+). Така съчетаването на тези съществени фактори (+ – , + + +) свидетелства за личност, чиито интереси са ориентирани основно към външния свят, с неголяма тенденция за вглеждане в себе си.

Силното влияние на огъня сочи, че соколите притежават голяма активност и винаги се стремят да вършат нещо. Подобна концентрация на огнена енергия може да бъде определена от някой шаман като могъща, струяща навън сила, която търси своето проявление чрез деятелност. Същността на тази деятелност може да бъде определена като стремеж към самоизтъкване. Част от целта в живота на сокола трябва да бъде в стремежа да контролира огъня вътре в себе си, за да могат жизнено важните енергии да му бъдат винаги на разположение, вместо да се задоволява само с отделни техни проблясъци. Соколът трябва да се научи да поддържа огъня, не само да го пали, трябва да съумее да си служи с него и да го направлява.

 

1.18. Предизвикателствата на живота

В своя стремеж към знание, родено от опита, соколите трябва да култивират прозорливост и умереност, така че да не бъдат пленени от всичко, което блести и да не скачат от крайност към крайност при всеки порив на вятъра.

Възможно е да попадат в ситуации, които ще им осигурят възможности да укротят своята импулсивност и нетърпение и ще ги научат колко важно е да са скромни и толерантни към другите.

Соколите трябва да култивират умереност, търпение, състрадание, толерантност и скромност. Трябва да обуздаят всякакви тенденции към нетърпеливост, импулсивност, неспокойствие, нетолерантност и диктат.

 

1.19. Основна задача и жизнен път

Основната задача на сокола е да придобие знание чрез опита на инициативата. Целта е да постави на изпитание собствената си индивидуалност и да открие дали е в състояние да съществува самостоятелно, без да зависи от другите. Щастието се постига чрез споделяне. Соколите изпитват нужда да бъдат такива, каквито са, а не да се превръщат в онова, което другите искат от тях. Затова е нужно да открият самите себе си и да утвърдят собствената си личност, като се опитат да осъществят хармония с дадена група или среда.

Тръгнали по този път, те са стимулирани от огнен ентусиазъм да бъдат инициатори, и са тласкани от такава могъща сила, че се стремят да преминат със замах през проблемите, които стоят пред тях, вместо да спрат и да потърсят околни пътища.

Пътят на соколите е пътешествие, изпълнено с изпитания и дръзновение. Нужно е да си вземат необходимите поуки и да осъзнаят, че понякога най–безопасният и най–лесен начин да се справят с една преграда е да я заобиколят, вместо да се опитват да си пробият път със сила. В подобна ситуация на преден план излиза необходимостта от развитие на духовните идеали и нравствените принципи при посрещане на предизвикателствата на живота.

Способността да лансират творчески идеи и да ги реализират трябва да бъде първостепенна задача за соколите, макар че много от тях се радват на кратък живот.

Като родители соколите могат да бъдат вдъхновени водачи.

Ето защо основната цел на соколите е да успеят чрез опита да открият нещата, които имат истинска стойност и да поемат лична отговорност за делата си.

 

   1.20. Триграмата на Идзин: Цян, Небе.

 

Тази триграма носи идеята за единство и индивидуалност. Тя символизира и творческата сила на идеята, която привежда нещата в движение. Тя загатва, че това, което е създадено в настоящето, може да доведе до изпитания в бъдещето; това, което днес е пуснато в движение, утре ще може да бъде проверено. Нейното послание е: “Знай къде ще те отведат твоите дела”. Това, което соколите пускат в движение и лансират, може да породи огромни вълни, които да донесат неочаквани последици.

Като се съчетае с огъня, то е знак за успех, постигнат чрез усилия, постоянство и бистър ум.

 

1.21. Как да се отнасяме със соколите

Соколите не се интересуват особено от бъдещето, а от това, което става тук и сега, затова можете да ги заинтересувате с неща, които се отнасят до настоящето или до непосредственото бъдеще.

Бъдете ентусиазирани, позитивни и точни, когато общувате със соколите; не се обиждайте от тяхната привидна надменност и не се сърдете, ако соколът засегне някое чувствително място във вас. Отнасяйте се към сокола с такт и вежливост.

Соколите са нетърпеливи и лесно се отегчават, така че много дълги и подробни обяснения едва ли ще ги впечатлят. Те искат всичко да им бъде изложено кратко и ясно, само в най–общи щрихи. Ако се интересуват от подробности, сами ще ги поискат.
Активен
DArkAngel
Гост
« Отговор #4 -: Октомври 23, 2010, 23:35:05 »

2

БОБЪР

 

1. Месец на раждане

2. Земно влияние

3. Слънчево влияние

4. Влияещ вятър

5. Влияещ елемент

6. Елементен клан

7. Рожден и животински Тотем

8. Растителен Тотем

9. Минерален Тотем

10. Тотем на полюрността

11. Проявление на личността

12. Любов и секс

13. Здраве

14. Подходящ цвят

15. Благоприятни периоди

16. Външна цел и вътрешно желание

17. Духовна алхимия

18. Предизвикателства на живота

19. Жизнен път и основна задача

20. Триграма на Идзин

21. Как да се отнасяме с хората с тотем

 

 

ОБОБЩЕНИЕ

 

Дата на раждане: 20 април–20 май.

Земно влияние: Време на растежа.

Влияещ вятър: Източен.

Тотем: Орел.

Посока: Изток:

Преобладаващ елемент: Земя с огън.

Елементен клан: Клан на костенурката (земен).

Функция: консолидиране.

 Рожден и животински тотем: Бобър.

Растителен тотем: Дива детелина.

Минерален тотем: Ясписов халцедон.

Тотем на полярността: Змия.

Подходящ цвят : Жълт

Музикален резонанс: Ре диез.

Личност: Решителен. Находчив. Оперативен. Методичен.

Чувства: Силни, напрегнати.

Характер: Работлив.

Намерение: Притежаване.

Положителни черти: Силна воля. Деловитост. Упоритост.

Отрицателни черти: Стремеж към собственост. На първо място са собствените му желания. Непреклонност.

Сексуалност: Искащ.

Съвместимост: Кълвачи, кафяви мечки и гъски.

Съзнателна цел: Сигурност чрез притежание.

Подсъзнателно желание: Освобождаване от привързаностите.

Жизнен път: Да открие и постигне това, което има трайна стойност.

Триграма Идзин:  Ли. Неугасващият огън. Успех чрез упоритост.

Духовна алхимия: преобладаващ Ин.

Трябва да култивира: Приспособимост, предприемчивост, състрадание.

Трябва да избягва: Стремежа към собственост, непреклонността, ината.

Начални тотеми: Бобър, орел, костенурка, дива детелина, ясписов халцедон, змия.

 

2.1. Месец на раждане: 20 април–20 май

2.2. Земно влияние: Време на растежа

Времето на растежа е вторият от пролетните цикли. Това е периодът, когато тревите израстват бързо и буйно, и преобразят пейзажа. В природата се извършват драматични промени, новият живот избуява и пуска дълбоки корени, земята процъфтява.

Това е времето, когато пролетта достига разцвета на своето проявление – с напълно разлистени дървета и разцъфнали цветя. Съзидателни сили на природата са напълно пробудени.

Хората, родени през Времето на растежа, са най–земните, най–материално настроените от всички, родени през пролетта. Те носят силна потребност от просперитет в материално отношение.

Този период заема възлово място върху Годишното колело. Той се намира на пресечната точка в сезонния цикъл – точно на средата на пътя между пролетното равноденствие на 21 март и лятното слънцестоене на 21 юни. Тази точка съвпада с последния ден на април, но от северните народи по–често е празнувана на 1 май. В древността народите от севера отбелязвали тази ден с Фестивала на пробуждането и инициациите, в чест на порастването и превръщането на децата в юноши, осъзнаващи любовта и сексуалното привличане. Този период бил възприеман и като време за изпитание, през което трябва да премине всеки, който се стреми да хармонизира ума, тялото и духа си.

Хората, родени през този месец, са романтични, с развито сексуално съзнание и макар че по природа са материалисти, те са устремени и към умствено и духовно усъвършенстване. Като цяло жизненият им път не е много гладък, защото са в непрестанен преход от едно ниво към друго и срещат доста изпитания, които понякога са мъчителни.

 

2.3. Слънчево влияние

Това е периодът, когато пролетта достига зенита си и ни подсказва, че слънчевата енергия се увеличава по пътя към връхната си точка. Затова хората, родени през това време, задължително проявяват творческа активност и организационни умения. Но ако използват слънчевата енергия в отрицателен аспект, могат да проявяват разточителство и арогантност.

Хората на този период са темпераментни и нежни по природа, но те могат да бъдат хладни, дори отмъстителни, ако считат някого за неприятел.

Съотнасят се със слънчевия знак Телец.

 

2.4. Влияещ вятър: Източен

Посока: Изток

Източните ветрове карат тревите да растат, а хората, които са им подвластни, подтикват към прозорливост. Тъй като Времето на растежа е по–скоро период на вкореняване, отколкото на покълване и буйно израстване, хората, родени през този месец, ще проявяват по–ярко изразено предпочитание към неща, които могат да докоснат и да им въздействат, отколкото към чисти идеи.

С други думи, тяхната прозорливост навярно търси онази сигурност, която можем да усетим, когато виждаме нещата отвъд границите на настоящето и на близкото бъдеще. Те се интересуват повече от материалните аспекти на живота, свързани обаче с дълбоките идеи на ума и с духовните принципи.

Изтокът е посоката на зората и пробуждането, затова олицетворява времето, когато трябва да се направят първите крачки към превръщането на мечтите в реалност. Затова духовното влияние, характерно за Времето на пробуждането, все още присъства в природата, но във Времето на растежа вече се насочва от вътрешно проявление към външна реализация – както при венчелистчетата на разцъфнало цвете. И тъй, докато соколите обичат да започват нови начинания, хората от Времето на растежа са по–склонни да стоят на едно място, за да осмислят и усетят това, което се намира около тях. Докато хората на пробуждането ще се хвърлят право в кипежа на събитията, дори да вали дъжд от неприятности, родените през месеца на растежа са по–склонни да наблюдават света от мястото, където са, дори и ако се намират в дъждовна капка.

Тотемът на Изтока е орелът.

 

2.5. Влияеш елемент: Земя с огън

Хората, родени през Времето на растежа, се влияят от силата на посоката и на елемента огън, който ги насища с трептения. Това е енергия, която по–скоро им дава възможност да получават нещо наготово, вместо сами да го направят. Неговата светлина се проявява във възторга, който изпитват към нещата, които ги привличат. Влиянието на огъня се отразява в творческите възможности, многостранност и практичност при преобразяване на нещата, които намират за съществени за собствената им сигурност и благополучие.

Тъй като огънят се свързва с духа, всички, родени през Времето на растежа, трябва да открият и осъзнаят духовните качества, стоящи в центъра на всяко материално проявление. С други думи, необходимо е да погледнат отвъд външната реалност и да постигнат острото зрение на орела, за да видят действителността зад границите на материята.

В своята циклична активност и земята въздейства върху хората, родени през месеца на растежа. Влиянието £ се долавя в стремежа им да притежават материални блага и в тяхната целеустременост и решителност. Но ако се прояви в негативен аспект, земята ще ги направи непреклонни и неподатливи към промяна, и дори малко алчни.

Полярността на огъня е (+), а на земята (–).

 

2.6. Елементен клан: Кланът на костенурката

Хората, родени през Времето на растежа, са свързани с клана на костенурката, който символизира влиянието на елемента земя. Не е трудно да се разбере защо от всички животни точно костенурката е избрана за символично олицетворение на земята. Тя носи твърда външна черупка, която покрива едно живо същество. Костенурката се появява бавно над водата, както някога земята бавно се издигнала над морето, а формата на гърба £ наподобява суша, гледана откъм морето. След като снесе яйцата си, костенурката ги оставя да се излюпят сами – също както прави Майката Земя с хората.

Елементът земя запазва стабилността и сцеплението на всички материални форми. Същите свойства и черти проявяват и родените под нейно влияние от Клана на Костенурката.

Хората от Клана на Костенурката изпитват остра нужда от стабилен дом, в който да се чувстват защитени и да пуснат корени, затова се стремят към здрави и градивни основи.

Те бавно постигат успех чрез постоянство и упоритост. Именно земният елемент в техния характер им позволява да напредват сигурно, упорито и трайно. Необходимо е обаче да се научат да поддържат земната енергия в равновесие с огнената, иначе стабилността им може да се превърне в инат и ненужно упорство, което ще донесе разочарование както на тях, така и на околните. Твърдостта може да се превърне в закостенялост на духа и липса на съчувствие, разбиране и състрадание, а естествената им грижливост да се изроди в нетактичност и незачитане. Постоянството и упоритостта са положителни качества, но ако липсва баланс, могат да се превърнат в студенина и да блокират проявата на чувства до такава степен, че родените през Времето на растежа да претърпят много болка и страдание.

 

2.7. Рожден и животински тотем: Бобър

Рожденият и животински тотем за родени между 20 април и 20 май е бобърът – земноводен гризач, който може да израсне до 90–100 сантиметра и тежи до 32 килограма.

При все че е преимуществено земно животно, сърдечно–съдовата система на бобъра му дава възможност да складира кислород и да стои под вода повече от четвърт час. Подвижните му предни крайници му позволяват да държи храната и да гризе като хамстер, а също така и да пренася през водата материали, с които да подобри естествената си среда.

Задните му крака са с ципести лапи, подобни на гребла и му позволяват да се движи с голяма скорост. Бобърът има мека кафява кожа, осеяна с множество мастни жлези, които я правят водоустойчива. Има и широка, плоска, люспеста опашка, която във водата му служи като кормило, а на сушата – като балансьор.

Бобрите са архитектите и строителите в животинското царство. Те могат да променят околната среда и да си осигурят безопасност и удобство. Способни са да отсекат дървета и клони с острите си зъби, за да имат материали, с които да строят бентове и да изградят изкуствени локви или езера, където да построят жилищата си от пръчки и кал. Способни са да дълбаят канали, простиращи се на стотици метри и да струпат земни пластове, които да служат като шлюзове за поддържане нивото на водата. Бобрите използват тези шлюзове, за да имат през годината постоянно нужното им количество вода.

Подобно на своя тотем, хората, родени през Времето на растежа, се трудят неуморно. Като бобрите, те винаги са заети да променят и подобряват жилищата и офисите си, като крайната цел е да почувстват сигурност и спокойствие, качества, съществени за тяхното благополучие.

Бобрите са хора, които лесно се приспособяват и имат творчески способности. Те са търпеливи и упорити и обикновено завършват това, което са започнали. Притежават градивен и творчески нюх и обикновено са добри в преустройството, както в емоционален, така и в материален план.

Бързи в усвояването на нови умения и пъргави в ръцете и ума, бобрите са добри в инженерните работи. Те успяват да задоволят своите потребности и да помогнат на околните да подобрят жизнената или работната си среда. Промените, които извършват, не са егоистични, от тях се възползват и околните.

Стабилността е много важна за хората, родени през Времето на растежа. Те се стремят да изградят трайни взаимоотношения и се привързват към всичко, което намират за ценност.

 

2.8. Растителен тотем: Дива детелина

Дивата детелина (Trifolium pratense), понякога наричана червена детелина, е многогодишно растение, което покрива като килим полята в райони на Северна Америка и на части от Европа. Тя е обичан тотем сред много племена на коренните американци. Има късо, добре закрепено коренище, от което излизат няколко влакнести стъбла, които израстват на петдесет сантиметра височина. Листата са с три овални листенца и имат едно съцветие с червеникави и червеникавобели цветове.

Растението захранва почвата с азот и предоставя на пчелите прашец, от който става великолепен мед. Детелината дава и прекрасен фураж за добитъка.

Детелината е използвана за медицински цели от коренните американци и от народните в Европа. Служи за лекарство против запек и за повишаване на апетита. Твърди се, че от нейните съцветия може да се приготви чай, който стимулира черния дроб и жлъчката. Отварата от листа се прилага за успокояване на астралното и емоционалното тяло, когато човек е подложен на напрежение и стрес.

Подобно на своя растителен тотем, чийто корени не проникват дълбоко, а са закрепени здраво на повърхността на земята, за да предостави пищен килим от зеленина, бобрите имат “земно” поведение и се придържат към онази стабилност, която поражда всички “земни” неща. Както растението подхранва почвата и животните с полезните си вещества, така и бобрите дават помощ и подкрепа на хората и проектите, с които са свързани. Нектарът на детелината дарява на пчелите суровина, от която правят чудесен мед, а хората, които са близо до бобрите, усещат тяхната доброта и стабилност.

 

2.9. Минерален тотем: Ясписов халцедон

Ясписът е матов кварц с червеникавокафяво, жълто и зелено оцветяване. Ясписът, свързван с хората, родени през Времето на растежа, е зеленият вариант, осеян с червеникави петна и е познат като халцедон или хелиотроп. Хелиотроп означава “слънцеотражател”. Както зелените листа на растението се издигат нагоре към слънцето, така и хелиотропът е бил разглеждан като помощник при извисяване на човешкото съзнание към духовното слънце и бил считан за камък на духа. Халцедонът е ценен високо от древните народи, които го дарявали с много свръхестествени способности. Неговите червени точици съдържат желязо, което му придава сила да действа като кръвоспиращо средство. Коренните американци използвали камъка за предпазване от рани и ухапвания от насекоми, както и за спиране на кръвотечение от носа или при порязване. Носен на пъпа, помагал при лечение на стомашни болки и чревни разстройства.

Ясписът е използван и за стимулиране на енергийните центрове в тялото (чакрите). За целта по гърба на лекувания се правели кръгови движения. Способността на халцедона да подрежда нещата в порядък, така че да работят ефективно, била ценена много високо.

Камъкът се използва за приготвяне на лечебен тоник. Поставя се в съд с вода за един–два дни и после се изнася на слънце. След няколко дни водата се изпива. Смята се, че водата абсорбира енергията от камъка, като тонизира и балансира енергията на финото тяло.

Подобно на своя минерален тотем, бобрите притежават способност да привеждат в хармония живота на други хора, ако използват правилно енергията си. Но ако тези енергии, било преднамерено или подсъзнателно, се насочват към чисто егоистични цели или за манипулиране на другите заради лични придобивки, тя има обратен ефект и поражда бъркотии, раздори и мъка.

 

2.10. Тотем на полярността: Змия

Европейските митове за змията и особено някои религиозни алегории, са я превърнали в същество, което много хора намират за отблъскващо и страшно. Но в източните културни традиции змията е ценена много високо заради способността си да се преобразява – да сменя често кожата си. Змията е била почитана от коренните американци като “учител по мъдрост”.

Бобрите изпитват вътрешен порив да реализират нещата във физически план. Те притежават способност да облекат идеите си във форма и да добият материални блага. Това, което хората, родени през Времето на растежа, могат да научат от своя допълващия тотем, змията, е много важно за духовния им възход и материално им благополучие. Змията може да научи бобрите, че материалната собственост сама по себе си може да предложи само незначително, мимолетно удоволствие и само нейното споделяне, а не притежание, може да донесе истинско задоволство. Най–големите радости в живота са тези, които споделяме с околните. Само тогава настъпва трансформиране на отношението от “Това е мое” в “Това е наше”. Бобрите ще подобрят живота си ако съберат малко мъдрост от змията, вникнат по–дълбоко в тайнствата на живота и открият онези нива, които стоят зад външната причинност на нещата.

 

2.11. Проявление на личността

 

Възрастен

Практични, надеждни и методични, бобрите са постоянни в намеренията си и упорстват, докато не постигнат целта си. Привързани са към дома си и ценят домашния уют до такава степен, че го превръщат в комфорт. Нужна им е спокойна и хармонична атмосфера, иначе стават нервни, лесно раздразнителни, напрегнати и склонни към смущения в храносмилателната система.

Бобърът е надарен с практичен ум и сръчност, притежава и добро художествено и естетично чувство и обича да изглежда добре. Бобрите са привлечени от красивите вещи, независимо дали е разцъфнало цвете или дърво, произведение на изкуството или елегантна дреха. За тях светът се състои от физически усещания.

Бобрите са консервативни и внимателни в поведението си и тъй като често вярват само на това, което виждат със собствените си очи, общо взето са ортодоксални в религиозно и философско отношение.

Мъжете бобри са упорити, прецизни, продуктивни и целеустремени. Тъй като сигурността е от съществено значение за тях, малко вероятно е да предприемат рисковани начинания.

Жената бобър притежава изтънчен усет към облеклото и въпреки практичността си има нюх към красивото Обича задушевната и уютна атмосфера и обикновено е добра къщовница.

Положителни черти: Практични. Надеждни. Търпеливи. Делови. Упорити. Решителни. Притежават силна воля. Мили.

Отрицателни черти: Мързеливи. Капризни. Непреклонни. Склонни към инат. Злопаметни.

Професионални възможности: Земеделие. Бизнес и търговия. Готварство. Шоу-бизнес. Домакинство. Инвестиране. Минно дело. Музика. Военна кариера. Недвижими имоти. Естествени науки. Театър. Скулптура. Писане.
Активен
DArkAngel
Гост
« Отговор #5 -: Октомври 23, 2010, 23:36:03 »

Дете

Бебето бобър проявява две качества: жажда за собственост и упоритост, достигаща до инат. То не обича да споделя играчките си. Ако друго дете вземе играчката му, ще плаче упорито. Бебето бобър трябва да бъде отучено от желанието си да притежава, но това трябва да се направи с чувство за такт и нежност.

В училище младият бобър е склонен повече да зубри, отколкото да проявява фантазия, но има добри възможности за концентрация, така че успехът му е гарантиран. Младите бобри понасят добре здравата дисциплина и ясните, необременяващи правила, които им носят усещане за сигурността. Обикновено са най–зрелите членове на своята група.

 

Родител

Мъжът бобър намира удоволствие в ролята си на родител и обикновено е щастлив да отделя време на децата си, отговаряйки на техните нужди с топлота и обич. Тъй като има склонност да поставя акцент върху материалните неща, има риск да разглези децата си с лакомства, особено ако са дъщери. Той навярно ще постави високи изисквания към децата си. Бобърът е внимателен, толерантен и отзивчив, когато са по–малки, но става по–взискателен, като поизраснат.

Майката бобър обожава децата си и им се отдава изцяло. Когато поотраснат, става по–взискателна и не толерира мързела и безредието.

Когато децата влязат в юношеството, при родителите бобри се наблюдава тенденция към трудности в намиране на път към младото поколение и разбиране на техните идеи и поведение, които им изглеждат много по–различни от техните. Тази грешка е породена от техния консерватизъм и строгост.

 

2.12. Любов и секс

Бобрите са чувствени и вълнуващи любовници, с голям сексуален апетит и могат да бъдат много търсещи. В любовната игра са бавни и предпазливи.

Те са верни и всеотдайни любовници, но нуждата им да се чувстват сигурни ги кара постоянно да търсят доказателства, че партньорите им изпитват същите чувства към тях. Ако случайно партньорът даде повод за подозрение или събуди ревността им, стават непоносими и изискват непрекъснати доказателства за вярност.

В емоционално отношение стабилните и нежни взаимоотношения са от съществено значение за тях.

Мъжът бобър може да бъде истински чаровник, влагащ всички романтични нюанси в любовната връзка. Неговият сексуален апетит е толкова неутолим, колкото и стомахът му.

Жената бобър обича партньорът £ да бъде силен, дори малко агресивен, без да се опитва да я подчини, защото не обича да £ заповядват. Просто £ харесва партньорът £ да бъде истински мъж.

Съвместимост: Бобрите са съвместими с кълвачите, кафявите мечки и гъските (родените между 21 юни–21 юли, 22 август–21 септември, и 22 декември–19 януари).

Духовна сексуалност: (–) Основната духовна същност на бобрите е женска, но тя няма нищо общо с пола. Това означава, че бобрите обикновено са възприемчиви и стеснителни в своето поведение и желания и са по–скоро отзивчиви, отколкото агресивни. Във физическите взаимоотношения това означава, че е по–вероятно да отговорят на инициатива, отколкото сами да я поемат.

 

2.13. Здраве

Общо взето бобрите имат яко телосложение, но поради своята пристрастеност към хубавата храна и хубавите неща в живота често си угаждат и с напредването на възрастта стават податливи на сърдечни болести и смущения в бъбреците.

Най–уязвимата им област е гърлото. Податливи са на гърлени инфекции и страдат от гърло по–често от останалите. Другите области, предразположени към проблеми, са матката, простатата и пикочният мехур.

 

2.14. Подходящ цвят: Жълт

Жълтият цвят е вдъхновяващ и изразителен, жълтото е баграта на въображението и фантазията. Той разширява възможностите на ума, стимулирайки умствените способности. Жълтият цвят е цветът на спонтанността и на копнежа за разнообразие, затова родените през Времето на растежа трябва да се научат на радостта от промяната и разнообразието. Те имат богато въображение, но проявяват склонност към празни фантазии.

Жълтият цвят се свързва с интелекта и способността за разбиране. Какво се стремят да разберат бобрите? Първо – макар че може би не го осъзнават – те се стремят да разберат преди всичко себе си, при все че имат нужда да разберат и света около тях.

Музикален резонанс: Бобрите са настроени на музикалната нота ре диез.

2.15. Благоприятни периоди

Най–добрите месеци на годината за бобрите са 20 април–20 май, 22 септември–22 октомври и 22 декември–19 януари.

Най–добрият ден от седмицата е петък.

Най–добрите периоди на деня са от 5 до 7 часа сутринта и от 5 до 7 часа следобед.

 

2.16. Външната (съзнателна) цел и Вътрешното (подсъзнателно) желание

Движещата сила на бобрите е насочена към сигурност, която се поражда от желанието да притежават. Основният им стимул е желанието да имат и да притежават. Това им носи удовлетворение. Целта им е да усетят сигурност. Желанието на подсъзнателния аз на Бобъра е да се откъсне от тази привързаност – да се освободи от натрапчива жажда за собственост. Така че бобрите навярно ще бъдат въвлечени във ситуации, където ще намерят връзка между материалното и духовното начало. Именно тази връзка е “тяхната скъпоценна перла”, защото един от уроците в живота им е да се издигнат над очарованието на сетивата и да открият, че удовлетворението, за което жадуват, се намира отвъд привързаността им към чисто материални неща.

 

2.17. Духовна алхимия

Както видяхме, бобрите са под влиянието на съчетанието от “насочения” огън (+) и цикличната дейност на земята (–). Елементът земя активизира необходимостта да се изградят стабилни основи и да се натрупат блага. Но земята не би могла да съществува като жива единица без огъня, който гори в нейното ядро, както и без светлината и топлината, която идва от огъня на слънцето, така че бобрите трябва да открият своята вътрешна сила, която да ги мотивира, както и външната светлина, която им дава възможност да видят накъде вървят. Ясното виждане е необходимо за всеки човек, за да изгради върху твърда основа всичко, което прави, така че да осъществи целта си. Без това виждане каквото и да постигнем няма да бъде трайно, защото ще бъде подвластно на закона за промяната. Твърдата основа, от която бобрите действително се нуждаят, са истинските духовни ценности. А това, въпреки трудолюбието и упоритостта им, често се пренебрегва от усърдния бобър.

Влиянието на посоката е от пасивна към активна (– +), а духовното измерение на бобъра е женско (–). Следователно, съчетаването на тези полярности (+ – , – + и –) е знак за активна личност, която желае да бъде забелязвана и оценена, и която е подвластна на един силно балансиращ фактор, водещ към отзивчивост и приобщаване. Когато бобърът се намира под напрежение или стрес, импулсът да си прокара път чрез по–нататъшна активност трябва да бъде овладян, защото е по–добре духовният метаболизъм да бъде оставен да работи спокойно, за да намери своите вътрешни пътища, да застане на една линия с промяната и да донесе равновесие.

 

2.18. Предизвикателствата на живота

Макар че бобрите имат силно развита необходимост да се чувстват сигурни и стабилни в материално отношение, през живота си трябва да се научат да вървят по материалната пътека, без да се вкореняват прекалено много в земните неща и без да изпитват такава привързаност към тях, която да ги прави зависими. Именно тази привързаност и зависимост, стигащи почти до пристрастеност, им носи много мъки и страдания. Ако тенденцията да се впримчат в тази привързаност се разпространи в личните взаимоотношения и започне да доминира чувството за собственост, бобрите изживяват много тежки емоционални сривове.

Бобрите трябва да култивират своята гъвкавост и приспособимост и да преодолеят тенденциите към строгост, безразличие и прекалено големи чувствени апетити.
Активен
DArkAngel
Гост
« Отговор #6 -: Октомври 23, 2010, 23:36:42 »

2.19. Главна функция и жизнен път

Главната задача на бобъра е да изгради солидни, сигурни и трайни основи. Стремежът към сигурност, когато се разгледа успоредно с връзката, която бобърът има с полярната си противоположност – змията – дава ключ към вътрешната духовна пътека. Бобрите са заети с търсене на материалната собственост, защото я приемат за доказателство за своята истинска стойност, но това е само сянката на вътрешния стремеж да открие нещата, които имат вечна стойност. Бобрите желаят свобода, но истинското освобождение идва само тогава, когато нещата, които притежават, вече не са окови. Присъщата способност на бобрите да работят творчески, контролира в известни граници стремежа им към материалното.

Жизненият път на бобъра ще ги научи как да облекчават болката от вътрешните рани, които причиняват страданията в ежедневието и как да проявяват състрадание и отзивчивост към изпадналите в нужда.

Главната цел може да се обобщи така: изява и контрол.

 

 2.20. Триграмата Идзин: Ли. Неугасващият огън

Блестящ, ясен и логичен. Проявява се в удоволствие, удовлетворение, чувственост и упоритост. Когато се съчетае със земята, подсказва за необходимостта от външна гъвкавост, така че вътрешната природа да запази своята устойчивост. Сочи успех, постигнат чрез постоянство.

 

2.21. Как да се отнасяме с бобрите

Бъдете добри слушатели. Бобрите обичат да дават съвети и да изразяват своите добре обмислени становища. Бъбриви са и няма да ви благодарят, ако се опитвате да ги надприказвате.

Правете им комплименти за това, което са придобили или постигнали. Ако сте поканени на гости у тях, вие ще намерите цял куп неща, които да харесате.

Бобрите са щастливи, когато ги похвалите или им дадете висока оценка. Направо засияват от радост. Но не се опитвайте да ги ласкаете. Бобрите мразят имитацията и всичко, което не е истинско и мирише на фалш или мошеничество. Бъдете искрени към хубавите неща, които казвате.

Бъдете внимателни, когато давате съвети. Бобрите приемат натрапените съвети като вмешателство, особено, когато засягат техния личен или семеен живот. Бобрите рядко са толкова горди, че да не поискат съвет, особено от хора, на които се доверяват и уважават.
Активен
DArkAngel
Гост
« Отговор #7 -: Октомври 23, 2010, 23:37:11 »

3

ЕЛЕН

 

 

1. Месец на раждане

2. Земно влияние

3. Слънчево влияние

4. Влияещ вятър

5. Влияещ елемент

6. Елементен клан

7. Рожден и животински Тотем

8. Растителен Тотем

9. Минерален Тотем

10. Тотем на полюрността

11. Проявление на личността

12. Любов и секс

13. Здраве

14. Подходящ цвят

15. Благоприятни периоди

16. Външна цел и вътрешно желание

17. Духовна алхимия

18. Предизвикателства на живота

19. Жизнен път и основна задача

20. Триграма на Идзин

21. Как да се отнасяме с хората с тотем

 

 

ОБОБЩЕНИЕ

 

Дата на раждане: 21 май–20 юли.

Земно влияние: Време на цъфтежа.

Влияещ вятър: Източните ветрове.

Посока: Югоизток.

Преобладаващ елемент: Въздух с огън.

Елементен клан: Пеперуден (въздушен) клан.

Елементен и животински тотем: Елен.

Растителен тотем: Лопен.

Минерален тотем: Ахат.

Тотем на полярността: Бухал.

Подходящ цвят: Оранжев.

Музикален резонанс: Ми.

Личност: Бърз. Буден, Приказлив. Обаятелен. Капризен.

Чувства: Силни, но неискрени.

Намерение: Многостранност.

Характер: Жив.

Положителни черти: Приветливост. Остроумност. Интелектуалност.

Отрицателни черти: Непостоянство. Неспокойство. Мързел. Обезвереност.

Сексуалност: Възбуждащ.

Съвместимост: Гарвани и видри.

Съзнателна цел: Да обединява.

Подсъзнателно желание: Овладяване на ума.

Жизнен път: Координация.

Триграма Идзин:  Дуй. Щастливото езеро. Успехът идва чрез издръжливост.

Духовна алхимия: преобладаващ Ян.

Трябва да култивира: Концентрация. Упоритост. Съчувствие.

Трябва да избягва: Капризи. Непостоянство. Преднамереност.

Начални тотеми: Елен. Орел. Пеперуда. Лопен. Ахат. Бухал.

 

3.1. Месец на раждане: 21 май–20 юни

3.2. Земно влияние: Време на цъфтежа

Времето на цъфтежа е последният цикъл от пролетта. Това е периодът, когато посадените семена са покълнали и са се превърнали в млади растения.

Това време напомня младостта, когато човек навършва пълнолетие. То е период на натрупване на нови знания, но често истинското им осмисляне се замества от нетърпението на младостта.

Това е период на задълбочено осъзнаване, когато околният свят се възприема в по–широка гледна точка. Хората, родени през Времето на цъфтежа, притежават способността да разгърнат изцяло вродения си потенциал и да открият собствената си роля в цялостната схема на живота. За целта е нужно да приложат всичките си умения и способности и цялата си интуиция, за да видят нещата, които са отвъд обхвата на физическите им сетива.

Времето на цъфтежа е период на прехода от пролетта към лятото, когато дърветата напълно са се разлистили, цветята са разцъфнали и цялата природа е в зенита на своята съзидателна сила.

 

3.3. Влияние на Слънцето

Това е период, когато слънчевата енергия нараства, за да достигне връхната си точка в деня на лятното слънцестоене. Родените през този период проявяват бързо и интензивно творческите си способности и успяват да привлекат вниманието на околните към себе си. Те са активни и многостранни, но често са склонни да изпадат в лошо настроение, което понякога е толкова потискащо, колкото отрупаното с облаци небе в зноен летен ден.

Тези хора притежават огнен темперамент и добър характер, но когато не са в настроение, стават много трудно поносими за всички, които са близо до тях.

Съотносителният знак в слънчевата астрология е Близнаци.

 

3.4. Влияещ вятър: Източен

Посока: Югоизток

Чудотворната, носеща енергия сила, която с настъпването на пролетта дава нов живот, достига връхната си точка в третия период на сезона, когато ударението се премества от събуждане и активизиране към процеса на трансформация. Влиянието на източните ветрове по Времето на цъфтежа се асоциира с младостта, когато човек за първи път усети изпитанията на любовта. Източните ветрове носят безстрашие – качество, присъщо на младостта, когато човек рядко обръща внимание на опасностите, които крие дадена ситуация, преди да пристъпи към действие.

Както при хората от другите два пролетни цикъла, родените през Времето на цъфтежа се нуждаят от повече далновидност, откровеност и яснота – качества, важни за тяхното развитие. Те се ръководят в живота от непрестанен импулс за промяна и развитие, от придвижване от една ситуация в друга. Те носят нещо от духа на трансформацията, който кара цветята и дърветата да разцъфнат и променя околната среда само с едно докосване, част от жизнена сила, която променя света.

Тотем на Изтока е орелът (вж. 1.4.).

 

3.5. Влияещ елемент: Въздух с огън

Силата на елемента огън, която се свързва с Изтока, дава на родените през Времето на цъфтежа един вътрешен подтик да се стремят към всичко, което е по възможностите им да достигнат. За съжаление, те често не успяват да осъзнаят, че огънят идва от самите тях и най–важната промяна, която трябва да направят, е да преобразят себе си.

Хората, родени през Времето на цъфтежа, обикновено са ярки, блестящи и живи личности, с много енергия, устремени към всичко, което ги привлича, но са по–малко заинтересовани, дори апатични, към проблемите на приятели и колеги. Понякога не проявяват заинтересованост и към собствените си интереси, за голямо удивление на близките си.Тези хора са подвластни на елемента въздух, който се асоциира с ума, мислите и идеите, както и със смяната на посоките.

 

3.6. Елементен клан: Пеперуден (въздушен) клан

Хората, родени по Времето на цъфтежа, принадлежат към Пеперудения Клан, който се управлява от елемента въздух. Пеперудата е най–красивият символ на въздуха, защото е винаги в движение и непрекъснато сменя положението и посоката си.

Родените между 21 май и 20 юни приличат на пеперуди – прехвърчат от едно място на друго в търсене на нектар, но се спират само за миг, преди да плеснат с криле и да отлетят. Сякаш са подвластни на някакво неутолимо любопитство, което ги води в едно изследователско пътешествие – тук ще погледнат, там ще зърнат. Те са очаровани от всичко, което попада пред погледа им, но то рядко е достатъчно силно, за да останат при него.

Точно както пеперудите помагат за опрашването на растенията, така и родените през Времето на цъфтежа помагат на другите, дарявайки ги с новите идеи и част от свежата енергия, които носят.

 

3.7. Рожден и животински тотем: Елен

Бързоногият елен е рожденият и животински тотем на хората, родени през Времето на цъфтежа.

Въпреки че съществуват различни видове елени, отличаващи се по размер и тегло, всички имат една обща черта – грациозност. Мъжкарите носят красиви разклонени рога, които започват да растат в началото на лятото и завършват растежа преди сезона на разгонването в края на есента. Всяка година през януари и февруари, преди да се родят малките, рогата падат от главите на елените и те стават много уязвими.

Мъжките и женските живеят в отделни групи, докато не настъпи сезонът на размножението. Тогава мъжкарите се състезават за своята избраница, но рядко се бият до смърт. След съвкупяването те живеят за известно време на малки стада.

Елените добре се вписват в околната среда и долавят всеки звук и движение. Те издават многобройни звуци – от най–обикновени, наподобяващи блеенето на овца, до пронизващ писък, ако животното е изплашено или се намира в опасност. Елените с хранят с трева, листа, клони, малки храсти и дървесна кора. Кошутите раждат най–често по две или три еленчета.

Подобно на своя животински тотем, хората, свързвани с елена, са чувствителни, будни и подвижни. Притежават силна интуиция и лесно могат да доловят чувствата на околните. Силната им емоционалност откликва на настроенията на околните и елените могат да бъдат състрадателни и отзивчиви. Елените слушат, но не винаги внимателно. Мислите им връхлитат толкова бързо, че чутото поражда у тях върволица от мисли, събуждащи взрив от емоции, които незабавно трябва да намерят словесен израз. В резултат на това имат досадната склонност да прекъсват разговора и да не позволяват на събеседника да довърши мисълта си.

Елените ценят красотата и красивите предмети. Наблюдавайте някой млад мъжки елен, когато хубаво момиче се изпречи на пътя му! Но не само повърхностната красота ги привлича. Те притежават достатъчно проницателност, за да открият красотата, която се крие в душата. Притежават изобретателност да създадат нещо оригинално, използвайки най–обикновени материали. Те изпитват нужда да творят красота, която да се проявява не само във физически, но и в емоционален план и са способни да извлекат най–доброто от хората около тях.

Подобно на своя животински тотем, елените обичат компанията на собствения си пол и добре общуват със себеподобните. Такива приятелства обикновено надживяват приятелствата с хората от противоположния пол, с които срещат трудности в общуването. Както елените скачат от място на място, така и хората–елени често скачат от идея на идея, от една ситуация в друга и тъй като никъде не се застояват достатъчно дълго, често не успяват да изпълнят онова, което са си наумили. Те притежават една дива, неконтролируема сила, която ги прави трудни за разбиране както от околните, така и от самите себе си. Един от уроците, които трябва да усвоят в живота си, е да разберат стойността на дисциплината, последователността и постоянството. Елените нямат усет за време и изразходват много енергия, тъй като животът им не е организиран по най–ефективния начин.

 

3.8. Растителен тотем: Лопен

Лопенът (Verbascum thapsus) е растение с дебели кадифени листа и гъсти класовидни съцветия. На височина достига до 180 см и расте по диви места и полета. Наричат го още “бархетно” растение или “пухкав плевел”. Известно е и като тоягата на Аарон, защото стъблата му приличат на пръчка, а листата му имат влакънца, сякаш са облечени в бяла бархетна одежда. Жълтите, с пет венчелистчета цветове, израстват върху високите съцветия, непосредствено до стъблото. Цъфтят през юли и август.

Лопенът е полезно растение с многостранни лечебни свойства. Използва се от коренните американци за лекуване на простуда и кашлица, както и против чревни разстройства Листата му са се ползвали за третиране на рани и контузии. Според коренните американци отварата от лопен е полезна за бъбреците и пикочния мехур. Маслото от пресовани свежи цветове на лопен се използва за премахване на брадавици. Изсушени листа от лопен били употребявани от някои коренни американци за приготвяне на микстура, която е служела за облекчаване на астма и белодробно възпаление.

Подобно на своя растителен тотем, елените са общо взето многостранни и надарени хора и се издигат над нивото на много други хора. Стремят се да бъдат оценени в своята работа, при все че по характер са малко объркани.

 

3.9. Минерален тотем: Ахат

Ахатът е приличащ на восък кварц, който често набраздява кухините в скалите и има ивичест вид. Неравномерността на слоевете е причинена от различния период на разпад на отделните елементи. Цветовете му варират от бял до сив, от син до зелен, от кафяв до черен. Ахатът символизира материалния свят и затова се свързва от хората на Запада с късмета. Една разновидност на ахата е ониксът, който има бели, черни, кафяви и зелени ивици. Ониксът е наричан и камък на “слуха”. На Изток вярват, че подпомага при медитация, позволявайки на човека, който я практикува, да чуе вътрешния глас на своя висш Аз.

Добре е елените да носят ахат на медальон, огърлица или пръстен, защото той оказва влияние върху фините енергии на аурата, ако се носи близо до кожата. Той стимулира и чакрите в областта на слънчевия сплит, сърцето и гърлото да заработят в хармония. Ахатът стабилизира емоциите, а това е важно за елените, чиито емоции често са объркани.

Общо взето елените са толкова бързи при придвижването от една идея или ситуация в друга, че не разполагат с достатъчно време да разпознаят истината, която е пред очите им. Минералният тотем може да бъде от голяма полза за стабилизирането на енергията им и да им помогне да преодолеят тази трудност. Ахатът е бил смятан за лечебен камък от много племена на коренните американци.

 

3.10. Тотем на полярността: Бухал

Елените имат нужда от ръководството на бухала, тяхната противоположност, за да култивират интелекта си, така че той да стане инструмент за разширяване на съзнанието им отвъд границите на това, което е очевидно в непосредствената околна среда.

Еленът обича да трупа информация, но не я осмисля достатъчно добре, за да му служи по–ефективно. Бухалът е ясновидец, той е мъдрата стара птица, способна да помогне на елена да контролира интелекта си, за да достигне царството на интуитивното знание и да добие умение да вижда зад пределите на непосредствената близост.
Активен
DArkAngel
Гост
« Отговор #8 -: Октомври 23, 2010, 23:38:30 »

3.11. Проявление на личността

 

Възрастен

Приветливи, приспособими, искрящи и изразителни, елените разцъфтяват в разнообразието на промените. Те имат ярка индивидуалност, но се колебаят между самоувереност и обезвереност, екстаз и депресия и често създадат впечатление, че са две различни личности. Могат да бъдат чаровни, привлекателни и безкрайно забавни и едновременно с това раздразнителни, саркастични и унили.

Елените жадуват за разнообразие и непрестанно дирят вълнуващи развлечения. Притежават необходимите умения, за да решат широк кръг от проблеми, често са много сръчни, но лесно се отегчават от рутинни дейности и им липсва отговорност и практичност да ги довършат докрай. Ненавиждат скучната работа, еднообразието и рутината. Елените са общителни и могат да говорят за всичко и с всеки. Често говорят прекалено много, а слушат твърде малко и не успяват да извлекат максимума от дадени взаимоотношения. Лесно поглъщат информацията, но рядко остават с нея достатъчно дълго, за да я разберат, затова са склонни да правят прибързани заключения, преди да са узнали съществени факти. На елените им е нужно разнообразие, иначе случаи лесно се отегчават. Те живеят в свой свят на идеи и успяват да се наложат в света на умствените предизвикателства, които поемат в по–голяма мяра, отколкото могат да издържат. В резултат на това са податливи на нервни изтощения. Сменят работата си с лекотата, с която сменят дрехите си. Много са работливи и често допълват доходите си като работят на няколко места. Точността не е тяхна силна страна, но не защото не са организирани, понякога просто така се случва.

Положителни черти: Приспособими. Многостранни. Интелектуални. Остроумни. Логични. Разговорливи. Ярки.

Отрицателни черти: Капризни. Променливи. Неспокойни. Хитри. Непоследователни. Мързеливи.

Професионални възможности: Авиация. Комуникации. Танци. Електроинженерство. Електроника. Лингвистика. Автомобилна промишленост. Медии. Администрация. Спорт. Писано слово.

 

Дете

Бебетата елени са изтъкани от енергия – бързи, будни и живи. Притежават голямо въображение и могат да живеят в света на фантазиите си. Това е опасно, когато са в юношеска възраст, защото понякога не различават реалния свят от собствените си фантазии. Те не лъжат, нито измислят. Елените са убедени, че фантастичните неща наистина са се случили.

Децата елени трябва да бъдат насърчавани да се изразяват точно и ясно. Често им липсва търпение и концентрация, за да научат нещо в неговата пълнота. Бързият им ум често се задоволява да се плъзга по повърхността на нещата.

 

Родител

Елените стават предани, дори педантични родители и могат да бъдат толкова обзети от своя стремеж да осигурят на поколението си най–доброто, че не се спират пред никакви жертви, за да го направят. Затрудненията настъпват по–късно, когато не се сбъдват техните очакванията децата да им отговорят със същата преданост. Тогава настъпват разочарованията.

 

3.12. Любов и секс

Естествената дружелюбност на елените лесно може да се изтълкува като отявлено флиртаджийство. Мъжете елени са експерти по непринудено беседване с жени. Техният очарователен начин на водене на разговор предразполага жените да повярват във всичко, което им казват. Добрите им маниери подчиняват с обаянието си. Жените също обичат да разговарят. Когато са в добра форма, са остроумни, забавни и съблазнителни. Когато не са, не се спират пред нищо.

Елените, както мъжете така и жените, обичат нежността преди сексуалния акт. В секса са толкова добри, колкото са остроумни в разговорите. Склонни са да говорят, когато се любят. Тъй като разнообразието е ключ към разбирането на темперамента на елените, верността обикновено не е най–силната им страна.

Пътят към сърцето на елена минава през споделянето на техните стремежи и интереси. От своя страна те не обичат да споделят домашните задължения и макар че обичат хубавите ястия, рядко изпадат във възторг от готварството.

Съвместимост: Еленът е съвместим с гарвана и видрата (родени между 22 септември–22 октомври и между 20 януари–18 февруари).

Духовна сексуалност: (+) Основната духовна сексуалност на елените е мъжка, т.е. обикновено са насочени към външния свят и са активни в поведението и желанията си. Винаги са склонни да поемат инициативата в свои ръце.

 

 

3.13. Здраве

Хората, родени през Времето на цъфтежа, имат толкова активен ум, че често лягат късно и рядко се наспиват добре. Тъй като са склонни да живеят под напрежение, нервното изтощение е постоянна заплаха за тяхното здраве.

Времето на цъфтежа е свързано с проблеми във външните части на тялото, като ръцете и раменете. Най–уязвимите вътрешни органи са белите дробове и дихателните пътища, така че трябва да се вземат мерки при грип и настинка, за да не прераснат в бронхит и пневмония.

 

3.14. Подходящ цвят: Оранжев

Оранжевият цвят се намира между жълтия и червения и тъй като жълтият се свързва с умствената дейност, а червеният – с физическата, оранжевият се възприема като мост между ума и физическия свят. Така силата на ума (жълтия цвят) се проявява във физическата дейност (оранжевия цвят). Влиянието на оранжевия цвят се проявява в захранване на мисълта с енергия, която дава сили на творческите възможности да се разгърнат. Да се реализира е една от целите в живота на елена. Оранжевият цвят е топъл и приветлив, затова елените се чувстват удобно в топла и весела атмосфера. Те реагират на нехармоничната атмосфера като се свиват в себе си и започват да странят от околните.

Музикален резонанс. Елините се настройват към музикалната нота ми.

 

3.15. Благоприятни периоди

Най–благоприятните месеци през годината за елените са 21 май–20 юни, 22 септември–22 октомври и 20 януари–18 февруари.

Най–добрият ден от седмицата е сряда.

Най–доброто време през деня е между 7 и 9 часа и между 19 и 21 часа.

 

3.16. Външна (съзнателна) цел и Вътрешно (подсъзнателно) желание

Съзнателната цел на елена е да свързва и обединява, да установява връзки и да подкрепя. За елените е важно да консолидират енергията си, вместо да я пилеят на много места. За тях е проблем как да обединят творческите способности на ума и сръчността на ръцете и как да адаптират идеите си към сетивния свят. Мисловният процес на елените обикновено следва пътя на логиката. Но животът ще ги изправи пред необходимостта да разширят своя светоглед отвъд интелекта, за да станат господари на ума, вместо негови слуги. Това е истинският стремеж на висшия им Аз.

 

3.17. Духовна алхимия

Елените се носят от вятъра на идеите от една привлекателна възможност към друга, към всяко нещо, което стимулира ума. Те се движат, водени от един вътрешен огън, който ги тласка към вечна промяна. Това, от което се нуждаят, за да балансират енергията си, е проявата на мислите и идеите в практическата реалност. Средствата за това се намират в самите тях. Необходимо е да гледат от по–голяма перспектива, да отделят на всяка идея достатъчно време, за да проникнат под повърхността на видимото.

Влиянието на посоката се променя от пасивна (–) към активна (+). Полярността на огъня, както и на въздуха е (+). Духовната сексуалност е също мъжка. Съчетанието е (– +, + + и +).

 

3.18. Предизвикателствата на живота

Елените са подвластни на безброй случайни събития, които могат да ги отклонят от пътя и да ги провалят. Често обстоятелствата, които възникват, ограничават възможностите им. Целта на подобни неуспехи е да забавят елените, защото те започват да изпреварват самите себе си. Нужно е да гледат на подобни ситуации като на благословия, която им предоставя възможност малко да починат, да обмислят последиците и да разгледат алтернативите. Неуспехите са единственият начин да “застигнат” себе си, да открият собственото си темпо и да отговорят на въпросите, които са от истинско значение.

Елените трябва да развият възможностите си за концентрация и да добият стабилност и издръжливост. Нужно е да избягват безпокойството и разпиляването на енергията си в безплодни начинания и да обуздават своето униние и липса на благодарност към живота.

 

3.19. Главна функция и жизнен път

Главната функция на елените е обединението на всичко, което изглежда противоречиво и привеждането му в хармония. Техният жизнен път ги води към приемането на факта, че за да намерят равновесие трябва да приведат своя интелект, интуиция, разум, съзнание и подсъзнание в хармония. Задачата им е да премахнат разделението, което извира от самите тях. Елените притежават огромно любопитство, което все ги отклонява към нови експерименти и разнообразие. Духовният смисъл на любопитството е постигане на познание, което, за да има стойност, трябва да бъде приложено. Елените трябва да осъзнаят, че знанието, което се добива чрез опита, трябва да бъде приложено при определяне на алтернативите в живота. Едва когато истинските стойности надделеят над всичко преходно и хората, родени през Времето на цъфтежа, се научат да проявяват достатъчно търпение, за да съберат плодовете, ще постигнат реализация.

 

 3.20. Триграмата Идзин: Дуй, Езеро.

 

Триграмата символизира радостта, възникнала от нещо, което е добре направено, щастието и удовлетворението от постигнатото. Символизира и необходимостта от хармония, толкова присъща на елените. Учи, че постоянството води до успех.

 

3.21. Как да се отнасяме към елените

Не подценявайте интелигентността на елените, размишлявайте заедно с тях над трудни въпроси, но винаги се съобразявайте с емоционалната им уязвимост.

Бъдете добри слушатели. Елените обичат да говорят, но мразят да бъдат апострофирани и прекъсвани. За елените добър събеседник е този, който изслушва всичко, което му кажат.

Елените обичат разнообразието и ненавиждат рутината. Стремете се да им представяте обикновените неща по различен начин.

Елените са много напрегнати, затова трябва да ги накарате да се чувстват по–спокойни и отпуснати във вашата компания.
Активен
DArkAngel
Гост
« Отговор #9 -: Октомври 23, 2010, 23:39:46 »

4

КЪЛВАЧ

 

1. Месец на раждане

2. Земно влияние

3. Слънчево влияние

4. Влияещ вятър

5. Влияещ елемент

6. Елементен клан

7. Рожден и животински Тотем

8. Растителен Тотем

9. Минерален Тотем

10. Тотем на полюрността

11. Проявление на личността

12. Любов и секс

13. Здраве

14. Подходящ цвят

15. Благоприятни периоди

16. Външна цел и вътрешно желание

17. Духовна алхимия

18. Предизвикателства на живота

19. Жизнен път и основна задача

20. Триграма на Идзин

21. Как да се отнасяме с хората с тотем

 

 

ОБОБЩЕНИЕ

 

Дата на раждане: 21 юни–21 юли.

Земно влияние: Време на дългите дни.

Влияещ вятър: Южен. Тотем: Мишка.

Посока: Юг–югоизток.

Преобладаващ елемент: Вода.

Елементен клан: Кланът на жабата (воден).

Рожден и животински тотем: Кълвач.

Растителен тотем: Дива роза.

Минерален тотем: Розов кварц.

Тотем на полярността: Гъска.

Подходящ цвят: Розов.

Музикален резонанс: Фа.

Личност: Емоционални. Чувствителни. Покровителствени. Уязвими.

Чувства: Майчински. Романтични.

Намерение: Преданост.

Характер: Взискателен.

Положителни черти: Въображение. Нежност. Пестеливост. Съчувствие.

Отрицателни черти: Чувство за собственост. Капризност. Злопаметност.

Сексуалност: Необходимост.

Съвместимост: Змии. Вълци. Бобри.

Съзнателна цел: Емоционално разкриване.

Подсъзнателно желание: Своевременност.

Жизнен път:Осъзнаване.

Триграма Идзин:  Дуй, Езеро. Желание

Духовна алхимия: преобладаващ Ин.

Трябва да култивира: Интуитивност. Съобразителност. Способност да прощават.

Трябва да избягва: Самосъжаление. Завист. Чувство за собственост.

Начални тотеми: Кълвач. Мишка. Жаба. Дива роза. Розов кварц. Гъска.

 

4.1. Месец на раждане: 21 юни–21 юли

4.2. Земно влияние: Време на дългите дни

Времето на дългите дни е първият от трите периода на лятото. Началото му е в деня на лятното слънцестоене, когато природата започва да забавя своя ход, очаквайки плодовете да узреят.

Лятното слънцестоене, което отбелязва началото на Времето на дългите дни, е връхната точка на годината, когато дните са най–дълги и нощите най–къси. Това е време на възторг и наслада, когато въздухът е пълен с опияняващото ухание на цветята и пищната растителност ни зове да излезем сред природата.

Може да бъде сравнено с онзи миг в живота на човека, когато младостта почти е отминала и настъпват първите изпитания на зрелостта. Хората, които имат рожден ден през Времето на дългите дни, притежават потенциала да съберат много плодове и да прекрачат в зрелостта, придобили мъдрост, опит и отговорност.

Времето на дългите дни може да бъде сравнено с пладне, когато слънцето достига своя зенит и ни дарява с най–ярката си светлина и топлина. Хората, родени през този период, трябва да преминат през много изпитания и промени, за да разкрият максималния потенциал на качествата, които са донесли със себе си в деня на своето раждане.

Това е време на очакване на дългите горещи летни дни, които тепърва предстоят, и на надежда, че лятото ще възнагради положените през пролетта усилия.

Ето защо в древността лятното слънцестоене било отбелязвано като ден на надеждата.

 

4.3. Влияние на слънцето

Природата щедро храни и защитава всички живи същества, докато Слънцето се движи към своя зенит, за да възвести великолепието на лятото и на радостта от живота, която, донесена от слънчевите лъчи, се чувства навсякъде.

Кълвачите са много чувствителни към силата на съзидателната енергия, която в този период изобилства в природата.

 

4.4. Влияещ вятър: Южен

Посока: Юг–югоизток

Както лъчите на слънцето в ярък слънчев ден не се засенчват от облаци и даряват топлина и енергия на всичко, до което се докоснат, така хората, родени през Времето на дългите дни, са се въплътили чрез топлите ветрове на Юга и са повлияни от техния дух, който им дава възможност да се развиват на основата на личния опит и прекия контакт със света. Влиянието на южните ветрове е онзи фактор, който позволява на хората, повлияни от тях, да видят нещата в дълбочина и да проумеят истинската им същност.

Родените през Времето на дългите дни носят силата на южната посока, чиято зряла енергия поражда доверие и невинност. Доста често Югът се възприема като “мястото на доверието и невинността”. Позволете ми да обясня по–подробно. Коренните американци вярват, че всичко, което расте, в процеса на своето развитие успява да извлече от земята достатъчно полезни вещества, за да има сили да порасне и узрее, да реализира целта, която се съдържа в семето и да се увековечи. Някои хора определят тази вяра като божествена и изконно присъща на всичко живо, което расте и се развива. Приложено към човека, това означава една детска (но не детинска) зависимост от собствените, вродени качества на всеки от нас, способност да повярваме на своя вътрешен глас и чрез него да намерим реализация на главната цел в живота си. Означава да имаме сила да не отклоним истинската си същност в глуха линия и да не изпаднем в плен на илюзорните страхове, фалшивите ценности и комплексите за вина, присъщи на зрялата възраст.

За коренните американци невинността не е синоним на наивност, а проява на безпристрастност и обективност. Тя е особена проява на необвързаност. Проява на истинската ни същност, която не е егоистична и обсебваща и не вижда различията, а единството във всички неща, онази изначална хармония, която се проявява в двойствеността на мъжкия и женския аспект на целия живот. Невинността е състоянието на ума, изискващо особена чистота на зрението, освободено от лични и егоистични съображения. Това е осъзнаването на единството, което съществува между виждащия и видяното. За коренните американци невинността е запазване на чистотата на детството за цял живот и постоянна готовност да научим и оползотворим опита на всяко ново начинание, така че животът винаги да бъде пълен с вълнения, радост и реализирани цели.

Коренните американци вярват, че силата на Юга ни дава възможност да се освободим от нечистотиите, които задръстват извора на истинската ни природа, заглушават вътрешния глас, съзнанието или истинската ни същност, така че да не бъде разпозната.

Животното, което се свързва със силата на Юга като тотем, не е толкова голямо и силно, колкото би се искало на схематично настроения бял човек. В действителност, то е малко и незначително – мишката. На пръв поглед мишката изглежда абсолютно неподходящ тотем и източник на знание. Но не забравяйте, че според коренните американци всяко живо същество знае нещо ценно, на което може да ни научи, затова не бива да пренебрегваме малката мишка. Мишката олицетворява способността да разберем нещата, които можем да докоснем или усетим чрез осезанието. Мустачките на мишката всъщност са много специален орган на осезанието, който £ позволява да опознае непосредствената околна среда. Мишката възприема нещата чрез близостта си до тях и чрез опипване. Това е и основната характерна черта на Юга.

Хората, родени по Времето на дългите дни, са много подвластни на усещането си за близост до нещата и на близостта на своето осезание. Поведението им и решенията, които вземат, се определят в значителна степен от техните емоции.

 

4.5. Влияещ елемент: Вода

Хората, родени по Времето на дългите дни, са повлияни от елемента, свързван с Юга – водата. Той определя живота на тази планета и показва как всички космически сили и духовни енергии се абсорбираните в полето на човешката аура. Водата, която още от древността се асоциира с емоциите, се проявява посредством чувствата. Затова родените в периода на дългите дни усещат много дълбоко всичко и в тяхното поведение емоциите са решаващи. Подобно на обикновената вода, елементът вода има свойството флуидност и способността да потече във всяка посока, в която бъде отправен. Емоциите носят подобна характеристика, затова ако се затворят в бутилка, могат да причинят чувство на безсилие и горчивина, дори болест. Както водата обновява и освежава, така и елементът вода носи способността да преобразува. Полярността на водата е женска, отзивчива (–).

 

4.6. Елементен клан: Кланът на жабата (вода)

Хората, свързвани с Времето на дългите дни, принадлежат към клана на жабата, затова имат влечение към водата, която им оказва много благоприятно въздействие. Една разходка край брега на море, езеро или река, дори само слушането на течаща вода, има успокояващо въздействие върху тях и поражда приток на вдъхновяваща творческа енергия. В периоди на тревога и стрес близкият контакт с водата ще им помогне да възстановят равновесието си и ще изиграе положителна роля при вземането на важни решения.

Както водата има свойството да бъде разтворител и разредител, така хората от Жабешкия Клан имат способността да откриват емоционалните блокажи у околните и да ги разтварят. Те успяват да разредят и разпръснат натрупалата се отрицателна енергия и да предотвратят много физически, умствени и емоционални проблеми. Но голямата им чувствителност е вредна за самите тях и хората от клана на жабата често причиняват емоционални блокажи в собственото си тяло и блокират притока на енергия не само в самите себе си, но и в хората, които са в непосредствена близост до тях. Силата си хората от Клана на Жабата е в непрекъснатия стремеж към развитие и усъвършенстване.

 

4.7. Рожден и животински тотем: Кълвач

Животинският тотем на родените по Времето на дългите дни е кълвачът – красива и колоритна птица, със силна къса човка, която дълбае клоните и стъблата на дърветата, за да си направи хралупа или дупка, в която да примамва и улавя насекоми.

Кълвачът е почитан от коренните американци, защото ритъмът, с който дълбае дърветата, е сходен с ударите на шаманския тъпан, който, от своя страна, наподобява туптенето на сърцето и естествения ритъм на самата земя. Ако наблюдавате кълвачите, ще откриете, че почукват по дърветата в захлас не поради нужда от храна или убежище, а защото им доставя удоволствие. Това качество им е спечелило симпатиите на коренните американци. Кълвачът има остри нокти, с които успява да се прикрепя към дърветата. Подобно на своя животински тотем, кълвачите са склонни да се придържат упорито към нещата и хората. Подобно на птицата, кълвачите също стават добри родители, но им е много трудно да пуснат младите да си отидат, когато поотраснат достатъчно, за да поемат своя път в живота. Често остават привързани към децата си до старини, карайки ги да се чувстват зависими. Да пуснат децата им да отлетят е едно от най–тежките решения за кълвачите, едно сериозни изпитание за силата на любовта им.

Както птиците правят удобни гнезда за себе си и за своето поколение, така кълвачите изпитват потребност от удобен и уютен дом. Домът и взаимоотношенията в него са от жизнено значение за благополучието на кълвачите. Ако не са в състояние да споделят своето “гнездо” с някого, когото обичат, кълвачите, особено жените, могат да се ожесточат, дори да изпаднат в депресия.

Кълвачите изпитват искрена необходимост да служат на някого или на нещо, да му отдадат своята енергия и преданост. Ако им липсва обект за канализиране на тази преданост, те се чувстват много нещастни и попадат в плен на безброй негативни емоции.

 

4.8. Растителен тотем: Дива роза

Съществуват много видове дива роза – бодлив храст, с влачещи се, катерещи се или прави стъбла. Цъфти през май и юни с розови, червени или бели цветове с пет венчелистчета. След като изчезнат цветовете узряват плодове, подобни на шипки, които почервеняват, когато узреят. Стават годни за бране през есента.

Дивата роза притежава много полезни свойства. Изсушените розови цветове са лек против главоболие, а когато се смесят с мед, могат да се прилагат като тоник за пречистване на кръвта. Розовата вода, приготвяна от коренните американци, била използвана за промиване на очите и за облекчаване на страдащите от сенна хрема. От розовите цветове се получава розово масло, което се употребява като парфюм. Използва се и за освежаване на въздуха. Плодовете са дивата роза са богати на витамин С и са много добро лекарство при простудни заболявания, възпалено гърло и грип. Както своя растителен тотем, хората, родени по това време, внасят хармония и свежест в живота на близките си,  макар че носят бодлива жилка в характера си и понякога се държат прекалено покровителствено към тях.

 

4.9. Минерален тотем: Розов кварц

Розовият кварц е кристал, чийто изящен розов цвят се дължи на следи от манган. Той е камък, който трепти в хармония със сърдечната чакра и прави хората съпричастни към всички красиви неща, не само като усилва естетическото чувство към красивите предмети, но и към звуците (музиката), цветовете (изкуството) и формите (поезията).

Тъй като влиза в хармония със сърдечната чакра, розовият кварц помага за разпръскване на душевни травми, тъга, страхове и недоволство, които претоварват сърцето, и съдейства за създаването на разбирателството. Този камък служи едновременно за предавател и приемник, затова трябва бъде носен от кората, чийто тотем е. Твърди се, че розовият кварц насърчава любовта между родителите и децата и притежава способността да сплотява семейството и рода.

Хората на този тотем поддържат здрави семейни взаимоотношения и често се жертват за децата си. Розовият кварц се слави със способността да установява приятелски взаимоотношения и да разпръсква страха и конфликтите.

Розовият кварц има лечебни свойства и е безценен помощник в критични ситуации. По подобен начин и кълвачите са незаменими, когато възникнат критични случаи и често се справят успешно, благодарение на своята интуитивна проницателност.

 

4.10. Тотем на полярността: Гъска

Силните чувства на кълвачите чести ги карат да се държат покровителствено с близките си. Желанието за опека понякога може да добие такива размери, че домът им да се превърне в затвор.

Кълвачите трябва да се поучат от своята противоположност – гъската – и да разширят хоризонта си извън пределите на дома, като потърсят начини да служат на хора, които са извън тяхното семейство или клан. Кълвачите трябва да си намерят занимания извън дома, увлекателно хоби или спортна дейност.

Кълвачите често става жертви на собствената си силна емоционална енергия, затова им е нужда дисциплина и самоконтрол. В това отношение гъската може на много да ги научи. За кълвачите е важно да се научат да не се позовават на миналото и на неосъщественото, за да се избавят от разочарованията. Гъската може да ги научи да използват по–ефективно енергията си.

 
Активен
DArkAngel
Гост
« Отговор #10 -: Октомври 23, 2010, 23:40:19 »

4.11. Проявление на личността

 

Възрастен

Емоционални, чувствителни, покровителствени и уязвими, кълвачите притежават силен бащински или майчин инстинкт. Вниманието им е съсредоточено в дома, където се чувстват в безопасност. Те са сърдечни и нежни към най–близките, но понякога са сурови към външни хора.

Кълвачите са много емоционални и лесно се разстройват. Понякога си играят със съчувствието и верността на своите близки, защото често се чувстват емоционално онеправдани и пренебрегнати, преувеличавайки дадена ситуация до невероятни размери.

Кълвачите изпитват силна привързаност и упорито се придържат към нещата, които смятат за важни. В действителност, точно привързаността им им причинява най–много стрес, тревоги и болести. Натрупвайки житейски опит трябва да се научат да преодоляват прекомерната привързаност, ако искат да поемат контрол над живота си.

По природа са доста притеснителни. Богатото им въображение често може така да се развихри, че да започнат да се интересуват много повече от бъдещето, отколкото от настоящето.

Кълвачите се люшкат между две крайности – или са сърдечни, мили и внимателни, или сурови, мрачни и надменни.

Положителни черти: Чувствителни. С богато въображение. Съчувстващи. Покровителствени. Нежни. Умни. Пестеливи.

Отрицателни черти: Прекалено емоционални. Свръхчувствителни. Капризни. Злобни. Небрежни.

Професионални възможности: Изкуство. Банково дело. Гражданско право. Консултантски услуги. Търговия. Медицинската сфера. Военноморския флот. Парфюмерия. Недвижими имоти. Театър. Духовенство.

 

Деца

Детето кълвач общо взето е щастливо, когато го оставят да си играе само. То не изисква постоянно внимание и е едно от лесните за отглеждане деца. То харесва собствената си компания, защото богатото му въображение му помага да намери собствени забавления.

Децата кълвачи са чувствителни и лесно раними. Една сурова дума може да има опустошителен ефект и за дълго да спусне тъмен облак над тях. Притежават отлична памет, която им помага да поемат лесно всяка нова информация. Лесно възприемат чужди мнения, които след това считат за свои.

 

Родители

Кълвачите стават грижовни родители. Обичат децата и се грижат за тях с удоволствие. Чувствителната им природа е отзивчива към уязвимостта и невинността на детето.

Бащите кълвачи са горди, покровителствени и търпеливи, а майките кълвачи са толкова грижовни, че са склонни да прекаляват с покровителството си и често разглезват децата си. Майката кълвач приема с неохота порастването на децата. Тя ги възприема като свои “бебета” дълго след като те самите са станали родители..

 

4.12. Любов и секс

Кълвачите обичат да бъдат галени, прегръщани и да се отнасят нежно с тях. Изпитват удоволствие и когато галят, и когато приемат ласки и се възбуждат от целувки, особено ако са бавни и продължителни. Кълвачите са толкова силно заредени с емоционална енергия, че веднъж дадат ли сърцето си някому, те се обвързват напълно с него.

Мъжът кълвач изпитва нужда повече от емоционално, отколкото от физическо удоволствие. Може би търси повече майката, отколкото съпругата.

Жената кълвач има по–изявен сексуален интерес. Може да се каже, че сексът за нея е толкова важен, колкото храната.

Кълвачите лесно се оставят да бъдат наранени, разочаровани и изпълнени с чувство на безсилие. В такива моменти стават мрачни и са убедени, че никой не ги обича.

При все че кълвачите могат да бъдат любезни и приветливи, грижовни и отзивчиви, често те са в състояние да се плъзнат в другата крайност и да станат раздразнителни, унили и избухливи. Понякога се отнасят със съчувствие и разбиране към проблемите на своите партньори, а друг път, когато затъват в собствените си преувеличени беди, всяка дребна обида им изглежда като ужасна несправедливост и става повод за постоянно мърморене.

Съвместимост: Кълвачите са съвместими със змиите, вълците и бобрите (хората, родени между 23 октомври–22 ноември, 19 февруари–20 март и 20 април–20 май).

Духовна сексуалност: (–) Основната духовна сексуалност на кълвачите е женска, като това няма отношение с пола. Това означава, че те са съсредоточени в себе си, грижовни и покровителствени. Емоционалната отзивчивост на кълвачите ги прави особено уязвими и обидчиви.

 

4.13. Здраве

Общо взето кълвачите се радват на добро здраве и бързо се възстановяват от повечето болести. Много са чувствителни към болката и имат нисък праг на поносимост. Слабите им области са гръдният кош и стомахът. Предразположени са към инфекции на дихателните пътища и стомашни смущения. Стомашните разстройства са причинени от постоянни тревоги.

 

4.14. Подходящ цвят

Тъмнорозовият цвят поема повече от енергията на червения и въздейства върху емоциите. Той е особено полезен на кълвачите като средство за балансиране и предпазване от унилост и крайности.

Подобно на съответното цвете, розовият цвят се свързва с нежността и сантименталността, защото това е баграта на състраданието и обединението Той олицетворява и желанието да служим на някого. Белег е за любезност – качество, от което кълвачите имат нужда, за да балансират вътрешната си динамика.

Кълвачите ще открият, че носенето на нещо с розов цвят, независимо дали е дреха, аксесоар, носна кърпа, брошка или игла за вратовръзка, ще окаже благотворен ефект върху начина, по който се чувстват, и ще балансира прекомерната им емоционална уязвимост.

Музикален резонанс: Кълвачите са настроени на вълните на нотата фа.

 

4.15. Благоприятни периоди

Най–добрите месеци през годината за кълвачите са 21 юни–22 юли, 23 октомври–22 ноември и 19 февруари–20 март.

Най–добър ден през седмицата е понеделник

Най–доброто време през деня е от 9 до 11 часа и от 21 до 23 часа.

 

4.16. Външна (съзнателна) цел и вътрешно (подсъзнателно) желание

Погледнати отвън, кълвачите сякаш са подтиквани да се изразяват основно с помощта на чувствата. Проблемът е, че този емоционален израз често ги прави уязвими.

Във вътрешен аспект, в тях съществува желание да знаят кога е подходящото време да действат, кога трябва да се сдържат и кога следва да дадат простор на чувствата си. Тази липса на ориентация ги кара да изпитват неувереност и несигурност.

Поведението на кълвачите много често се оформя от миналия опит и по–специално от събитията, които са ги карали да се чувстват заплашени и не на място. Те ги задържат в паметта си, сякаш са се случили вчера и дълго време таят в себе си обида. Макар че са състрадателни по природа, кълвачите могат да бъдат много злопаметни спрямо хора, които са заплашвали тяхната сигурност или са изкарвали на повърхността тяхната липса на ориентация.

Обединяването на външното и вътрешното проявление ще настъпи само тогава, когато кълвачите се научат да се освобождават от спомените и да казват: “Каквото било – било!” При наличието на този вътрешен конфликт основната им задача е да се научат да се справят с промените и да се адаптират. Когато успеят да го постигнат, те ще освободят творческите си сили от самоналожените ограничения и ще ги приложат на дело там, където ще са полезни на другите. Така ще изпитат истинска сигурност.

 

4.17. Духовна алхимия

При наличието на едно толкова подчертано ударение върху елемента вода, кълвачите съществуват чрез своите емоции. Те са толкова чувствителни, че често изстрадват вътрешно емоционалните травми на другите, особено на членовете на семейството. За тях е важно да познават емоциите си и да не ги потискат.

Както водата намира собственото си място и се приспособява към околната среда, така и кълвачите трябва да се научат да се адаптират не само към физическата среда, но и към хората, с които им се налага да контактуват.

Тъй като посоката юг–югоизток се движи от топло към горещо, тя се представя от два пъти ян (=) или (+ +). Елементът вода въздейства както върху активността на посоката, така и върху цикличната активност (– –). Духовната сексуалност на кълвача е женска. Съчетанието на описаните фактори е (+ +, – – и – ), е знак за личност, която е по–скоро пасивна, отколкото активна, но обича да покровителства.

 

4.18. Предизвикателства на живота

Кълвачите постоянно се тревожат за нещо и могат да съзрат обреченост и беда във всяко начинание. Те се безпокоят как ще завърши дадена работа преди още да е започнала. Една от задачите в живота им е да открият как да живеят в настоящето. Опитът в живота трябва да ги научи колко важно е да ценят момента.

Кълвачите трябва да култивират своята интуиция и интелигентност и да осъзнаят, че прошката е лечебен мехлем за душата. Трябва да избягват самосъжалението, обвиненията и завистта. Чертата на характера, от която задължително трябва да се освободят, е чувството за собственост.

 

 

4.19. Главна задача и жизнен път

Основната задача на кълвачите е да натрупат опит на основата на чувствата и да извлекат от него знание и мъдрост, за да успеят да реализират цялата си емоционалност. Пътят на кълвачите трябва да ги отведе до осъзнаването, че и любовта има своята полярност, която трябва да бъде проявена, за да може любовта да бъде приета, освободена и продължена. Ако се държи в примката на жаждата за притежаване, тя се задушава и умира. Ударението в живота е върху тоталната ангажираност, върху необходимостта да бъдат приети всички изпитания, трудности, конфликти и поражения, за да може кълвачът да се прояви като силна личност. Най–голямата трудност в пътя им е да успеят да се справят със собствените си противоречия и да проявят цялата си вътрешна сила.

Ето защо основната задача на кълвачите е да хармонизират своята дълбока и емоционална природа и да я подчинят на собствената си воля, за да достигнат истинската зрялост на своето проявление.

 

 4.20. Триграма Идзин: Дуй, Радостно езеро

Хората, родени през Времето на дългите дни в юг–югоизточната посока на Колелото на годината, споделят същата триграма като тези на предишния период в югоизточната посока. Щастливото езеро символизира желанието за удовлетворение, което е много силно у кълвачите. Това е радостта от физическата любов и удовлетворението, което идва от постижението и успеха при добре свършената работа.

 

4.21. Как да се отнасяме с кълвачите

Отнасяйте се с тях нежно. Те са силно емоционални и променливи и ще се свият в черупката си, ако си помислят, че някой или нещо, което обичат, е под заплаха.

Бъдете позитивни, когато сте в тяхната компания. Ще се почувствате по–добре, ако споделите с тях неприятностите си, защото кълвачът е склонен да съчувства и да утешава. Кълвачите долавят всяка тревога, както някои хора се разболяват дори от въздуха.

Не се опитвайте да оказвате натиск върху кълвачите. Те се оставят да бъдат водени, но не и да бъдат принуждавани.
Активен
DArkAngel
Гост
« Отговор #11 -: Октомври 23, 2010, 23:41:09 »

5

СЬОМГА

 

1. Месец на раждане

2. Земно влияние

3. Слънчево влияние

4. Влияещ вятър

5. Влияещ елемент

6. Елементен клан

7. Рожден и животински Тотем

8. Растителен Тотем

9. Минерален Тотем

10. Тотем на полюрността

11. Проявление на личността

12. Любов и секс

13. Здраве

14. Подходящ цвят

15. Благоприятни периоди

16. Външна цел и вътрешно желание

17. Духовна алхимия

18. Предизвикателства на живота

19. Жизнен път и основна задача

20. Триграма на Идзин

21. Как да се отнасяме с хората с тотем

 

 

ОБОБЩЕНИЕ

 

Дата на раждане: 22 юли–21 август.

Земно влияние: Време на узряването.

Влияещ вятър: Южен. Тотем: мишка

Посока: Юг

Преобладаващи елементи: Огън с вода.

Елементен клан: Ястребов (огнен) клан.

Функция: дейност.

Рожден и животински тотем: Сьомга.

Растителен тотем: Малина.

Минерален тотем: Карнеол.

Тотем на полярността: Видра.

Подходящ цвят: Червен.

Музикален резонанс: Фа диез.

Личност: Горда.

Чувства: Силни. Страстни.

Намерение: Господство.

Характер: Изискващ.

Положителни черти: Щедрост Великодушие. Съзидателеност.

Отрицателни черти: Деспотизъм. Надменност. Догматизъм. Нетолерантност.

Сексуалност: Неутолими.

Съмвестимост: Бухал и Сокол.

Съзнателна цел: Да командва.

Подсъзнателно желание: Емоционална стабилност.

Жизнен път: Да намери цел.

Триграма Идзин:  Кан, Вода. Желание за последователност.

Духовна алхимия: преобладаващ ян

Трябва да култивира. Толерантност. Правилни възгледи. Емоционална стабилност.

Трябва да избягва: Високомерие. Егоизъм. Надменност. Апатия.

Начални тотеми: Сьомга. Мишка. Ястреб. Малина. Червеникав халцедон. Видра.

 

5.1. Месец на раждане: 22 юли–21 август

5.2 Земно влияние: Време на узряването

Периодът от 22 юли до 21 август е време, когато слънцето изпраща най–много топлина, за да узреят плодовете на земята. Това е време, когато по традиция хората отдъхват от неуморния труд и се наслаждават на животворната слънчева светлина, преди да започне работата по прибиране на реколтата, която наближава. Това е времето, когато цялата природа благодари от сърце на Слънцето, давайки обилни плодове.

Времето на узряването е било считано за период на радост и топлина и тези качества намират отражение в хората, чиито рождени дни попадат в него.

По средата на този период хората в Северна Европа празнували “Фестивала на огъня”, наречен Ламмас, когото древните келти наричали Лугназад. На други места бил празнуван на 1 август и в Британия носел името “Празник на първите плодове”. С него се отбелязва началото на жетвата, докато лятото е още в разгара си. Но фестивалът бележи и една преломна точка – древните вярвали, че след деня на лятното слънцестоене слънцето започва да отслабва и неговата мощ е в упадък.

Въпреки че бил празник на радостта и веселието, Фестивалът на огъня напомнял на хората, че нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Макар че слънцето все още грее с пълна сила и дните са горещи, кръгът вече се накланя към мрака, дните стават по–къси и напомнят, че идва есента, която е предвестник на зимата. Този фестивал е едно напомняне към хората, че нищо в материалния свят не е постоянно. Това е време и за осмисляне какво сме днес и какво се надяваме да станем утре.

 

5.3. Влияние на слънцето

През този месец се намираме в разгара на лятото, когато животворната сила на слънцето достига зрелостта си и поражда голяма трудова активност. Това е времето, когато топлината на нашето светило кара плодовете на земята да узреят. Родените през този период, когато слънцето достига най–голямата си мощ, обикновено са енергични, творчески и активни личности, чийто темпераментът може да бъде определен като “слънчев”.  Влиянието на слънчевата енергия върху тяхната личност е очевидно. То се проявява в чувството им за самоуважение. Подобно на слънцето и те обичат да ги гледат и да им се радват.

Съответстващия знак от слънчевата астрология е Лъв.

 

5.4. Влияещ вятър: Южен

Посока: Юг.

Топлите южни ветрове носят на хората, родени по Времето на узряването, приток на жизнена енергия, даряваща ги със способността да се захващат с трудни задачи, които другите биха отклонили, и да поемат бремето на отговорността. Силата на южната посока им дава енергия, която ги прави активни, енергични, дръзки и решителни, истински лидери, изпитващи радост да бъдат водачи.

Животинският тотем на Юга е мишката. Фактът, че хората, родени по Времето на узряването, които са толкова дръзки, агресивни и властни, се сравняват с малката мишка, може да изглежда нелеп, но както бе обяснено в предишната глава, значението на това животно не бива да бъде подценявано.

Мишката олицетворява разбирането на нещата, защото е много близко до тях. Това умение е валидно и за хората, особено по отношение на тяхната доверчивост и невинност.

Пълното обяснение на този тотем е направено в предишната глава.

Хората, родени в този период от годината трябва да вярват на усещанията и интуицията си, когато настъпят мъките на промените, които се изпитват в процеса на зреенето.

 

5.5. Влияещи елементи: Огън с вода

Водата олицетворява силата и мощта на Юга и, както видяхме в предишната глава, въздейства върху емоциите и чувствата.

Но водата е и реактив на “смесването” – течност, чрез която се постига разтваряне и разреждане – ето защо тя се отнася и към процеса на преобразуването.

Въздействието, което водата оказва на родените по Времето на узряването, не настъпва изведнъж. Това е процес, които изисква време. Хората от този период са обладани от мощен порив да се впуснат напред и да постигнат желаните промени, но едновременно с това те искат и да задържат постигнатото. За тях семейството е най–добрият източник на опора и сигурност.

Огънят поражда една особена циклична сила, която превръща всички, които са £ подвластни, в катализатори на събитията и пионери при прокарването на нови пътища.

 

5.6. Елементен клан: Ястребов (огнен) клан

Хората, родени през Времето на узряването, попадат в Ястребовия Клан, който се отъждествява с елемента огън. Огънят ги прави активни и енергични, пълни с неизтощим вътрешен плам. Тези хора обикновено са в центъра на всяка дейност, в която участват. Изпълнени са с толкова много усърдие, че ако не внимават, се излагат на опасност да изгорят в пламъка на своя прекален устрем.

Обичат топлината и близките взаимоотношения и са склонни да се обграждат с красиви предмети. Обстановката в техните домове е приятна и луксозна. Афинитетът им към слънцето и огъня често оказва благотворно въздействие. Често, когато са въвлечени във вихъра на някаква дейност или се нуждаят от възстановяване поради изтощение, излизането на слънце, отпускащото въздействие на солариума, гледката на пламъците в камината, дори простото съзерцаването на горяща свещ, оказва забележително успокояващ ефект и бързо възстановява загубеното равновесие.

Хората от ястребовия клан притежават вътрешна светлина и огнен темперамент, затова трябва добре да познават слънцето и неговите фази и сезони, което може да им помогне да разберат собствения си характер и да се научат как да регулират собствената си вътрешна светлина.

 

5.7. Рожден и животински тотем: Сьомга

В Британия и Северна Европа в древността сьомгата е почитана като царицата на рибите. Тя е величествено създание, което стига на дължина до 120 см и може да тежи над 30 килограма. Проявява удивителни умения, когато се отправя от морето към реката на своето раждане, където хвърля хайвера си, плувайки срещу течението. По време на това пътуване тя може да прескочи водопади с височина до 3 метра. Може би по тези причини в легендите се разказва, че сьомгата плува във водите на вдъхновението и пророчеството и е символ на мъдрост и целеустременост.

Друга подобна риба, есетрата, била почитана като тотем от много племена на коренните американци. Тя също се придвижва от морето към сладководни басейни. Живее в тинестото дъно на естуарните устия и през пролетта мигрира нагоре по течението на реките, за да хвърли хайвера си. Кожата £ е много груба, обсипана с костни пластини, които я правят царица на водите. Според коренните американци есетрата била символ на дълголетието, защото доживява до дълбоки старини. Хората, които имат сьомга или есетра като тотем, са благословени с дълголетие, така че могат да остареят с финес.

Движението на сьомгата и есетрата във водата е толкова грациозно, че почти не предизвиква вълнение. Хората, родени по Времето на узряването, носят някои от чертите на своя тотем и трябва да се научат да плуват в морето на живота, без да създават проблеми и безпокойства, и да се освободят от непрестанното съпротивление към промените и желанието си да подчинят другите, които са основа за всичките им беди. Водата се свързва с емоциите, а сьомгата е изключителен майстор при придвижване във водата, затова задачата на сьомгите е да се научат да владеят емоциите си.

 

5.8. Растителен тотем: Малина

Малината (Rubus strigosus) е високо горско растение, което достига на височина до 150 см и има светло зелени листа, с бледи долни страни. Цъфти с чашковидни цветове, а плодовете £ узряват през май. Плодовете са съставени от много дребни топчици, като всяко има собствена семка.

Малините са чудесни на вкус плодове, които се използват и в медицината, защото пречистват организма, действат като леко разслабително средство и стимулират отделителната система

Коренът на малината се използва като кръвоспиращо средство и има антибиотични свойства. Листата се употребяват за приготвянето на приятен билков чай, който облекчава гаденето, особено при бременните жени и е полезен по време менструация. Помага за прочистването на лигавиците и регулира нивото на кръвната захар.

Подобно на своя растителен тотем, сьомгите са популярни сред приятелите си, защото винаги са готови за удоволствия. Подобно на плода на малината, сьомгите не са това, което изглеждат. Малината прилича на зърно, но фактически е съвкупност от множество малки, отделни плодчета. Сьомгите, на свой ред, изглеждат твърди, дори груби и изпълнени със смелост, но под повърхността им тупти меко и нежно сърце. В обратен план могат да изглеждат чаровни и мили, дори мекушави, но същността им да се окаже бодлива.

Както малината, сьомгите трябва да бъдат полезни за околните и да им помогнат да решат проблемите си.

 

5.9. Минерален тотем: Карнеол

Карнеолът е полупрозрачен халцедон с гладка, восъкообразна форма, който се намира в пукнатините на скалите. На цвят може да бъде червен, оранжев или червеникавокафяв. Името му означава “с цвят на месо”.

Този камък олицетворява почтеността и сред коренните американци често е символизирал силата и красотата на земята. Карнеолът притежава свойствата на добър резонатор, затова му е приписвана способността да подтиква към действие, да смекчава конфликтите и да разпръсква гнева – състояния, на които сьомгите са подвластни. Карнеолът създава чувство на удовлетворение, затова родените през Времето на узряването трябва да носят този камък.

Тъй като обикновено сьомгите са силни личности, със склонност да се налагат над другите и да действат импулсивно, карнеолът може да им помогне да развият самоконтрол.

Това е камъкът на кръвните връзки и семейното единство, защото основното му качество е способността за укрепване.

Коренните американци вярвали в лечебните свойства на карнеола и го използвали при лечение. Понякога го окачвали на ремък и го пускали да се люлее като махало над открита рана, защото кръговото движение задействало процеса на излекуване.

 

5.10. Тотем на полярността: Видра

Пламенният темперамент на сьомгите и желанието им винаги да бъдат с нещо, може да ги подтикне към импулсивни действия, водещи до недоразумения, които да наранят чувствителната им природа.

Те могат да се предпазят от това, като вземат поука от своята противоположност – видрата, която макар и да се счита за най–благородното животно в същото време е много забавно същество. Видрата може да послужи за пример на сьомгата как да балансира напрегнатата дейност с мигове на отмора и как да регулира своята агресивност, трансформирайки я в нежност.

Сьомгите могат да се научат от видрата, че нежността също притежава сила, а в състраданието се крие енергия, която може да ги доведе до желани резултати.

Човек може да достигне до истинските ценности, когато даде воля на чувствата си и никога не забравя, че получаването върви ръка за ръка с даването. Видрата може да посочи пътищата за преоткриването на тези истини.
Активен
DArkAngel
Гост
« Отговор #12 -: Октомври 23, 2010, 23:42:12 »

5.11. Проявление на личността

 

Възрастен

Няма половинчати неща за гордите, енергични и възторжени сьомги. Цялата им природа излъчва самоувереност. Те не само няма да оставят и капка съмнение, че ще управляват нещата, но ще претендират за правото да контролират живота на околните. Сьомгите предявяват претенциите си толкова добросърдечно, че другите често са склонни да им позволят да ги осъществят.

Сьомгите са категорични в мненията си. Тяхната дума винаги е най–меродавна, каквито и тези да се разискват. Проблемът е, че са склонни да променят вижданията си радикално и да ги поддържат с толкова жар и убеждение, че ще убедят другите, че никога не са променяли становището си. Тяхното самочувствие се съчетава с жажда за слава и стремеж към самоутвърждаване, но в емоционално отношение са много уязвими и раними, когато ги пренебрегнат или отхвърлят любовта им.

Макар че са много рационални, за сьомгите е трудно да взимат правилни решения, защото егоистичната им природа ги прави уязвими за ласкателства и измами. Обичат да драматизират нещата и в резултат на това преувеличават проблемите и трудностите на дадена ситуация.

Мъжът сьомга е много сръчен, независимо дали става дума за ремонт на домакински уреди или за нечий живот. Сьомгите са експерти по даване на съвети на околните, но не са способни да открият и разрешат собствените си проблеми.

Дори когато пред тях има оптимистични перспективи, сьомгите често се оказват в плен на мрачни настроения и безнадеждност, ако почувстват враждебност, ако не им провърви в любовта или бъдат предадени от близък приятел.

Жената Сьомга се грижи за външния си вид и е доста придирчива към дрехите си. Тя е добра приятелка, но преценките £ не почиват винаги на здрава основа. Вместо да премерва хората според техния характер и топлината, която носят, тя лесно се оставя да бъде измамена от привидности и ласкателства.

Сьомгите, както мъжът, така и жената, отделят голямо внимание на външния си вид, като почти стигат до суета. Мъжът полага грижи за тялото си, а жената за дрехите, прическата и особено за грима си.

Положителни черти: Щедри. Великодушни. Творчески. Възторжени. Доверчиви. Авторитетни. Горди.

Отрицателни черти: Тиранични. Надменни. Тщеславни. Нахални. Догматични. Превзети.

Професионални възможности: Изкуство. Административна работа. Кино. Телевизия. Обществени науки. Психология. Политика. Журналистика. Военна служба. Шоу-бизнес. Теология.

 

Дете

Бебето сьомга има нужда от изключително внимание, стигащо до обожаване. Колкото повече шетня има около него, толкова е по–щастливо. Наблюдавайте такова кърмаче в кошчето му, докато е заобиколено от преданите родители и почитатели, и ще видите, че то се разтапя от щастие.

Бебето сьомга е игриво и приветливо, стига да получи това, което иска. Общо взето то се нуждае повече от внимание, отколкото от играчки. Ако продължите да глезите детето, когато порасне, ще отгледате един малък тиранин. То трябва да бъде възпитано да уважава правата на другите, така както уважава своите. Навярно ще е нужно да го научите на дисциплина и ясни правила, за да осъзнае, че не е единственото дете на света.

Децата сьомги са добри ученици, но са доста мързеливи, така че имат нужда от помощ. Насърчавайте ги да покажат, че могат да се справят по–добре от другите.

 

Родители

Сьомгите стават горди и любящи родители, макар че има опасност да са прекалено авторитарни и да властват над децата до такава степен, че да потискат тяхната личност и да ги лишат от самоувереност.

Сьомгите не се чувстват обременени в ролята си на родители. Възприемат я с възторг и прекарват много време с децата, изживявайки много радост и задоволство в този контакт.

 

5.12. Любов и секс

Любовта е от съществено значение за благополучието на сьомгите. Мъжът сьомга е темпераментен, пламенен и открит любовник. Жената сьомга притежава огнено обаяние и доста театрално изразява емоциите си.

Сьомгите се отдават напълно. Способни са на страстна и луда любов и са толкова енергични, че могат да се любят цяла нощ.

Като съпруг, сьомгата е добър къщовник. Не му е приятно ако има жена с кариера, още повече, ако нейната работа е по–отговорна и по–доходна от неговата. Кариерата на жена му трябва да бъде самият той.

Половият нагон в жената сьомга е силен и тя постоянно се нуждае от любов, за да бъде добре балансирана.

Съвместимост: Сьомгите са съвместими с бухалите и соколите, родените между 23 ноември–21 декември и 21 март–19 април.

Духовна алхимия: (+) Основната духовна сексуалност на сьомгата е мъжка, което означава, че обикновено са екстровертни, доверчиви и енергични.

 

5.13. Здраве

Сьомгите рядко се разболяват, а когато се случи, се възстановяват бързо. Интензивността на тяхната дейност им създава здравословни проблеми. Тъй като нямат спирачки и трудно признават своята емоционална уязвимост, те се изправят пред опасността да прекаляват с работа и в последствие да страдат от стрес и нервни разстройства. С възрастта имат склонност към високо кръвно налягане и влошено кръвообращение

Тяхната склонност да се напрягат с всичка сила ги прави податливи на наранявания, особено на гърба, и счупвания на краката или глезените.

 

5.14. Подходящ цвят: Червен

Червеният цвят, който е с най–голяма дължина на вълната и с най–малка честота на спектъра, се свързва повече с физическия аспект на човека. Той ободрява и стимулира, защото поражда адреналин, който възбужда приятно нервната система.

Хората, които се влияят от червения цвят, обикновено са самоуверени и в стремежа си да получат своето нямат никакви задръжки. Те са индивидуалисти и желаят да утвърдят както себе си, така и убежденията си.

Предназначението на червения цвят е да подтикне към проявление чрез външния опит. Той носи импулса за постигане на успехи, но хората, които са му подвластни, често виждат само обектите. Сьомгите изпитват удоволствие да се ангажират във водовъртежа на дадена дейност, но ако пътищата им за проявление и разрастване бъдат блокирани по някакъв начин, обхваща ги чувство на безсилие и тревога и изпитват силно нервно напрежение.

Сьомгите са склонни към крайности в поведението, проявявайки се като деспотични, агресивни и темпераментни в действията си. Трудно им е да постигнат баланс и толерантност към мнението на другите, защото червеният цвят им оказва много мощно въздействие. Големият урок, които Сьомгите трябва да научат, е че на света живеят и други хора, освен самите тях.

Периодите на спокойствие, когато не са нужни големи количества физическа енергия и време, отделено за размисъл и медитация, са пътищата към намиране на този баланс.

Музикален резонанс: Сьомгите са настроени към музикалната нота фа диез.

 

5.15. Благоприятни периоди

Най–добрите месеци на годината за сьомгите са 22 юли–21 август, 23 ноември–21 декември, и 21 март–19 април.

Най–добрият ден на седмицата е неделя.

Най–добрите периоди на деня са от 11 до 13 часа и от 23 до 1 часа.

 

5.16. Външна (съзнателна) цел и вътрешно (подсъзнателно) желание

Външният стремеж на сьомгата е власт. Сьомгите трябва да постигнат собствена реализация в живота, иначе ги обхваща най–ужасният им страх – от провал.

Вътрешната им задача е да натрупат мъдрост в емоционален план, защото колкото са здрави във физическо отношение, толкова са слаби в емоционално.

 

5.17. Духовна алхимия

Силата и желанието за промяна, породени от влиянието на огъня, се неутрализират от емоционалната чувствителност, породена от въздействието на водата. Това съчетание е знак, че израстването им идва чрез опита във взаимоотношенията с околните и от умението да бъдат искрени. Огънят на промяната влиза в контакт с водата на емоциите и прави възможно желанията и намеренията да се извисят над светските стремежи. При наличието на силно влияние на посоката (+ +), елементната полярност на огъня (+) и водата (–) и мъжката духовност (+), се получава по мъжки агресивна личност. По този начин съчетанието е (+ +, + – и +).

 

5.18. Предизвикателствата на живота

По своя жизнен път сьомгите навярно ще се озоват в ситуации, в които ще бъде необходимо да открият как да лекуват емоционалните си травми, без да загубят своята сърдечност, състрадание и способност да обичат и да бъдат обичани.

Едно от главните предизвикателства на живота им е да се научат да плуват през водите на емоциите, без да създават съпротивление, защото именно съпротивлението към промените и пренебрегването на емоционалните нужди на другите хора им причиняват най–големи травми и разстройства.

Трябва да култивират: Толерантност. Здрави преценки. Емоционална стабилност.

Трябва да избягват: Надменност. Надутост. Егоизъм. Безделие.

 

5.19. Основна задача и жизнен път

Основната задача на сьомгите е да култивират своя ярко изразен характер, който постоянно се стремят да изразяват. Но жизненият път ги води към нещо повече от това.

Желанието на сьомгите да са в центъра на вниманието се противопоставя на нуждата им да стоят извън тълпата и така да изявят своята индивидуалност. Макар че са надарени със силна воля, която им позволява да си пробиват път напред, те имат нужда от постоянно успокояване, за да запазят баланса.

Нужно им е да открият истинската си цел и посока, но тя може да бъде намерена само ако впрегнат цялата си воля в този посока, а не се разпиляват в опити да контролират околните. Трябва да осъзнаят, че могат да постигнат желаното чрез собствената воля, а не чрез използването на другите. Упоритостта да се справят сами е силата, от която се нуждаят, за да реализират заложбите си.

Усвояването на способността да контролират своя егоизъм изисква голяма сила – не става въпрос за физическа мощ, а за духовната енергия, която единствена е в състояние да управлява и най–трудните аспекти на човешката психика.

Основна задача на Сьомгите е постигането на умение да се доверят на доверието и почтеността, вместо на гордостта и суетата, а това не е лесна задача.

 

 5.20. Триграмата Идзин: Кан, Бездънната вода

 

Хората, родени по Времето на узряването, се намират в югоизточната посока на Колелото на годината. Прилежащата им триграма символизира несигурността на дълбоката вода, която е опасна за всички, с изключение на тези, които умеят да плуват добре.

Никой не може да остане спокоен в бързо течащата вода, защото постоянният напор на буйното течение няма да му позволи. Постоянството се постига ако човек остане верен на вътрешния си Аз, защото в него е съсредоточена една безкрайна мъдрост, която може да бъде отключена. Само вътрешният Аз дава спокойствие и хармония.

 

5.21. Как да се отнасяме със сьомгата

Действайте прямо и конкретно. Сьомгите не обичат бавенето и заобикалките. Изслушайте мнението на сьомгата – това е единственото, което е от значение за тях. Те стават нетърпеливи, когато ги прекъсват.

Насърчавайте сьомгите чрез похвала, но не с ласкателство. Ако заподозрат, че не сте искрен, бързо ще загубят уважението си към вас.
Активен
DArkAngel
Гост
« Отговор #13 -: Октомври 23, 2010, 23:43:17 »

КАФЯВА МЕЧКА

 

1. Месец на раждане

2. Земно влияние

3. Слънчево влияние

4. Влияещ вятър

5. Влияещ елемент

6. Елементен клан

7. Рожден и животински Тотем

8. Растителен Тотем

9. Минерален Тотем

10. Тотем на полярността

11. Проявление на личността

12. Любов и секс

13. Здраве

14. Подходящ цвят

15. Благоприятни периоди

16. Външна цел и вътрешно желание

17. Духовна алхимия

18. Предизвикателства на живота

19. Жизнен път и основна задача

20. Триграма на Идзин

21. Как да се отнасяме с хората с тотем

 

 

ОБОБЩЕНИЕ

 

Дата на раждане: 22 август–21 септември.

Земно влияние: Време на прибирането на реколтата

Влияещ вятър: Южен. Тотем: мишка.

Посока: Юг–югозапад.

Преобладаващи елементи: Земя с вода.

Елементен клан: Клан на костенурката (земен).

Функция: да променя.

Рожден и животински тотем: Кафява мечка.

Растителен тотем: Теменужка.

Минерален тотем: Топаз.

Тотем на полярността: Вълк.

Подходящ цвят: Кафяв и виолетов.

Музикален резонанс: Сол.

Личност: Работливи. Непретенциозни. Практични. Обстоятелствени.

Чувства: Сърдечни. Аналитични.

Намерение: Практицизъм.

Характер: Внимателен.

Положителни черти: Скромност. Проницателност. Точност.

Отрицателни черти: Заядливост. Некоректност. Лицемерие. Дребнавост.

Сексуалност: Нравствен.

Съвместимост: Гъски и Бизони.

Съзнателна цел: Пресяване. Борба.

Подсъзнателно желание: Усъвършенстване.

Жизнен път: Разграничаване.

Триграма Идзин:  Джън. Събуждащият гръм. Желание за освобождаване.

Духовна алхимия: преобладаващ Ин.

Трябва да култивира: Оптимизъм. Толерантност.

Трябва да избягва: Скептицизъм. Заядливост. Отлагане.

Начални тотеми: Кафява мечка. Мишка. Костенурка. Теменужка. Топаз. Вълк.

 

6.1. Месец на раждане: 22 август–21 септември

6.2. Земно влияние: Време на прибирането на реколтата

Това е времето, когато се прибира урожаят и земята ни дарява с цялата си щедрост, периодът, когато се събират плодовете, расли през цялата година. А родените през този период имат шанс да разгърнат всичките възможностите, които се крият в тях. Времето на прибирането на реколтата ги стимулира да открият талантите си и да ги развият, така че да разгърнат целия си потенциал. То напомня, че човек получава от живота съразмерно с това, което е вложил в него.

 

6.3. Слънчеви влияния

Пикът на лятната сила вече е преминал и слънчевата енергия отслабва, насочвайки се към нов преход в сезонния цикъл. Дните стават по–къси.

Слънчевата енергия по това време е благодатна за практическата дейност по събирането на реколтата. Ако тази дейност бъде пренебрегната, може да доведе до лишения в бъдеще.

 

6.4. Влияещ вятър: Южен

Посока: Юг, югозапад

Времето на прибирането на реколтата е последният период, който е под влиянието на духа на Юга. Той олицетворява доверието и процеса на узряването. Доверието, както видяхме в двата по–раншни цикъла на Юга, е зависимо от нашите вродени инстинкти, които не винаги успяват да надделеят над грубостта и фалша на външния свят.

Преходът от израстване към зрелост не трябва да става за сметка на невинността – едно от ключовите качества на Юга. Невинността не означава наивност, а състояние на необвързване, което не търси разликите, а единството, изграждащо хармонията на дадена общност. Доверието и невинността, както са разбирани от коренните американци, обогатяват нашия опит със способността да изпитваме най–простите радости на живота.

Доверието в самия живот ни опазва от опасността да станем прекалено цинични и критични към света и обстоятелствата. А стремежът към промяна и трансформация ни помага да не се придържаме догматично към установени принципи.

Израстването по посока на пълна зрялост и извисяване до сферите на духа може да се осъществи само ако нашата енергия е заземена и уравновесена. Влиянието на Юга е насочено в посока на прибирането на плодовете на положените усилия, но без да пречи на развитието на нашата интуиция и духовни търсения и по този начин ни дава възможност да разширим нашето осъзнаване отвъд границите на материалното.

Животинският тотем на юга е мишката, която се асоциира с разбирането на нещата, благодарение на непосредствената си близост с тях. Тя олицетворява чувствата и емоциите, както и доверието и невинността. Прочетете и предишните глави за по–пълно обяснение.

Хората, родени по Времето на прибирането на реколтата, трябва да влагат емоции и чувства в своите практически стремежи, за да подобрят качествата и свойствата на постигнатото.

 

6.5. Влияещи елементи: Земя с вода

Водата е не само прекрасен разтворител, който може да погълне и разтвори вредните нечистотии. Тя притежава и способността да задържи в себе си веществото, което е изсипано в нея.

Водата се уподобява на емоциите, които единствено могат да открият всички отрицателни влияния и да ги “разредят”така, че да не причиняват вреди. Емоциите са в състояние да събудят мощни духовни качества, които да се проявят в съответствие с волята и желанието на своя притежател.

Елементът вода оказва мощно влияние върху хората, родени по Времето на прибиране на реколтата. Тя може да им помогне за осъществяването на техните стремежи, породени от силни чувства и желания. Именно чрез водите на емоциите най–съкровените желания на хората, родени през този период, намират достойна изява, носеща полза на самите тях и на хората около тях.

Родените по Време на прибирането на реколтата са силно повлияни и от елемента земя. Тя поражда у тях силен афинитет към земята и родните места. Тези хора успяват само ако живеят в постоянна, стабилна и хармонична среда.

 

6.6. Елементен клан: Кланът на костенурката (земен)

Хората, родени през Времето на прибирането на реколтата, принадлежат към Клана на Костенурката, който олицетворява влиянието на земята. Лицата от този клан изпитват силна потребност да пуснат корени и да имат стабилна основа, за да могат да действат. Те обичат да са обградени със солидни и познати неща и ненавиждат внезапните промени.

Именно земният елемент в техния характер им позволява да напредват внимателно, посредством упоритост и постоянство.

Те притежават стабилността, която ги прави верни приятели, колеги или бизнес–партньори и достатъчно енергия, за да могат да преплуват през мътни води и да намерят твърда почва под краката си.

Притежават силен афинитет към природата и към земята и обичат да се занимават със земеделие. Изпитват силно влечение към хълмисти местности и планини.

 

6.7. Рожден и животински тотем: Кафява мечка

Кафявата мечка достига до един метър и половина на дължина и 180 килограма на тегло и макар че притежава огромна сила, тя е едно от най–кротките животни, а поведението £ е почти “човешко”. Кафявите мечки могат да ходят на два крака, да се катерят по дърветата и да ловят риба с лапите си. Общо взето, те са животни с добър нрав, освен ако не са хванати в капан или заплашени.

Кафявата мечка прави леговището си в пещери или зад водопади, а понякога в дупки или изоставени сгради. Храни се с почти всичко – трева, растения, горски плодове, орехи, зеленчуци, риба и малки животни. Особено е пристрастена към меда и боровинките.

Мечките прекарват зимата в летаргия, макар че понякога се събуждат в топли дни и дръзват да се покажат извън леговището си. Женските раждат в началото на пролетта и отглеждат малките си.

Подобно на своя тотем, хората–кафяви мечки са самоуверени и предпочитат да се уповават на себе си, вместо да разчитат на други. Необходимо им е известно време, за да се аклиматизират към промените. Предпочитат сигурността и комфорта на познатата обстановка. Те са добри конструктори и умеят да оправят нещата и да ги пускат в ход, било то при отстраняването на повреда в определено оборудване или при изглаждане на човешки взаимоотношения, където те често са в състояние да “привържат раната” с мехлем от нежност и разбирателство.

Коренните американци възприемали кафявата мечка като мечтател. Подобно на своя тотем, кафявите мечки, макар и да са надарени с практически умения, по душа са мечтатели. Богатото им въображение им позволява да “видят” всяка ситуация, в която биха желали да се намират. Те толкова се отвличат в мечти, че почти вярват в тяхната реалност. В резултат на това често ги обвиняват, че лъжат.

 

6.8. Растителен тотем: Теменужки

Теменужките са малки, красиви, многогодишни растения, които растат в горите и по ливадите. Някои видове цъфтят по–рано от другите пролетни цветя. Тъмнозелените им листа имат формата на сърце. Притежават цветове с пет венчелистчета, които при по–разпространените видове са виолетови или синьовиолетови на цвят. Корените им отделят подземни стъбла, които също пускат корени.

В медицината листата на теменужката се използват за приготвяне на отвара за гаргара, която облекчава болките при възпалено гърло, а от корените се прави сироп против кашлица. Чаят от листата на теменужка се ползва при стомашни и чревни разстройства

Навярно поради специфичното си ухание, теменужката се свързва с любовните и нежни чувства. Подобно на своя растителен тотем кафявите мечки изразяват своята сърдечност посредством съвсем реални, практически действия.

Подобно на теменужката, кафявите мечки имат сдържан характер. Не обичат да се натрапват и да се намесват в живота на другите. Но вродената им резервираност понякога да ги прави много самотни.

 

6.9. Минерален тотем: Топаз

Топазът е алуминиев флуорсиликат, който се намира в гранитни и други видове скали. Мекият златистокафяв топаз е нежен камък, но в него се крие голяма сила.

Той е почитан като камък, олицетворяващ експанзивността, който помага за увеличението на енергията и стимулира вътрешна светлина в човека, който го носи.

Смятало се, че топазът може да събуди надежда, подобна на тази, която се поражда в душите ни, когато наблюдаваме златистото зарево на изгрева, който известява зората на новия ден, на новото начало. Смята се също, че топазът премахва напрежението и абсорбира и разпръсква нервните трептения на неспокойния ум и затова е бил използван като средство против депресия и безсъние. Един от начините за използване на камъка за премахването на тревогите е човек да легне и да го постави между веждите си, близо до третото око.

Топазът е безценен помощник за кафявите мечки, защото им помага да прогонят усещането за ограничение и стимулира съзнанието да открие и реализира новите възможности, които стоят пред него. Той събужда надежда и радост у човека и му помага да ги предаде на другите.

 

6.10. Тотем на полярността: Вълк

Кафявите мечки са твърде самоуверени и носят своите разочарования, мъки и скърби скрити толкова дълбоко, че блокират енергийната си система, а това води до нервно разстройство и унилост. Биха могли да намерят помощ, ако погледнат към вълка – техният балансиращ тотем, и научат от него как да се издигнат над материалната привързаност и всекидневната практичност чрез откриване на един по–извисен кръгозор, който да разшири духовната им перспектива.

Подобно на кафявите мечки, вълците са склонни да се затварят в себе си, оттегляйки се от света в своята ясно очертана територия, но те са бързоноги и могат да се изкачват във високите планини.

Кафявите мечки трябва да разберат, че изкачването, което трябва да предприемат, се намира в умствената и духовната сфера и е нужно духовно развитие, а не само материални придобивки. Техният практицизъм, тясно свързан със земята, трябва да бъде балансиран с духовната далновидност на вълка.
Активен
DArkAngel
Гост
« Отговор #14 -: Октомври 23, 2010, 23:43:48 »

6.11. Проявление на личността

 

Възрастни

Трудолюбиви, практични, нетърпеливи, грижовни и издръжливи, кафявите мечки изпитват трудности при откъсване от омагьосания кръг на вечната активност.

Кафявите мечки вникват в подробностите, но лесно губят от погледа си същността. Те могат съвсем да се объркат, когато се сблъскат с някакъв проблем, затова е нужно да го разделят на по–дребни части, които да разгледат една подир друга.

Точно дребните неща в живота, които се приемат от други хора за относително незначителни, причиняват големи тревоги на кафявите мечки. Понякога кафявите мечки се страхуват, че не могат да се изразяват толкова ясно, колкото биха желали и тези опасения им създават огромни трудности, особено в областта на емоционалните взаимоотношения.

Кафявите мечки често се озовават в ролята на получатели на поръчки, затова се щурат насам–натам в желанието си да са полезни на близки и познати. Тъй като много се вълнуват как ги възприемат околните и са прекалено зависими към тях, често попадат в ситуации, при които някои хора се възползват от тяхното добро сърце и щедрост.

От една страна   кафявите мечки са надеждни, трудолюбиви и издръжливи и често се натоварват с повече задължения, отколкото могат да понесат, за да оправдаят очакванията на околните. От друга страна, могат да достигнат до етап, когато не желаят да изпълнят определени поръчения, затова започват да се преструват на болни или да търсят друг претекст, вместо да направят опит да разрешат въпроса чрез обсъждане или преговори.

Кафявите мечки са склонни да подценяват своите таланти и да пренебрегват възможностите си. Неспокойният им ум ражда толкова много възможности, че те губят от погледа си първоначалната идея, преди още да са започнали да я развиват.

Кафявите мечки притежават строго установени навици, което не е само въпрос на рутина да поставят нещата на определеното им място. Те предпочитат да ходят през ваканциите на едно и също място, просто защото им е познато и познават всичко из околността.

Притежават добър нрав и проявяват учудваща отзивчивост, когато ги помолят за нещо, и са предани приятели. По същество кафявите мечки са “помагачи” и видимо са по–доволни от позицията си на подчинени, отколкото на издаващи заповеди, макар че общо взето предпочитат да са на свободна професия или да работят за себе си, вместо заедно с други хора, които не са им приятни.

Положителни черти: Проницателни. Точни. Аналитични. Скромни. Съчувствени.

Отрицателни черти: Суетни. Двулични. Симуланти. Досадни.

Професионални възможности: Изкуство. Счетоводство. Деловодство. Журналистика. Право. Медицина. Издателска дейност. Механика. Политика. Телевизия. Радио. Стенография.

 

Деца

В най–ранните си изяви кърмачетата–кафяви мечки са общо взето по–слънчеви в сравнение с по–голяма част от новородените – те са това, което наричаме “добри бебета”. В детството си са лесни за гледане и рядко създават неприятности. Детето кафява мечка има нужда от нежност. То обича ритуалите и реда, защото те му дават необходимото чувство на сигурност. Дезорганизираността, бъркотията и липсата на ясен учителски авторитет травматизират детето кафява мечка до такава степен, че могат да му причинят не само тревоги, но и болести. Кафявите мечки изпитват нужда да знаят къде се намират.

 

Родители

Кафявите мечки обикновено стават предани и съзнателни родители. Майката–кафява мечка е взискателна към децата си относно чистотата и спретнатостта и лесно се разстройва, когато се завръщат мръсни или внасят кал по чистия под. Но макар и строга, тя притежава нежност, която предразполага децата £.

Бащите–кафяви мечки също се отнасят сериозно към родителските си задължения. Те своевременно, дори с цената на жертви, полагат грижи за насърчаване и подпомагане на децата си да завършат образование и да развиват способностите и наклонностите си.

 

6.12. Любов и секс

Тъй като кафявите мечки не изразяват лесно своите съкровени мисли и скриват истинските си чувства под маската на очевидно безразличие, те често остават неразбрани. Те се затрудняват от прилива на чувства, които напират в тях, и в опита си да ги преодолеят изглеждат сдържани и дори студени. Следователно, на кафявите мечки е необходимо време, за да установят трайни взаимоотношения, но след като намерят истинската си любов, верността им е пословична.

Кафявите мечки са мили и нежни любовници, като се любят бавно и внимателно.

Те много държат на морала и макар че бракът и семейството са важни за тяхното чувство на сигурност и психологическата им стабилност, склонни са да се разделят или да потърсят развод, ако партньорът или партньорката излизат прекалено често от правия път.

Съвместимост: Кафявите мечки са съвместими с гъската и бизона (лицата, родени между 22 декември–19 януари и между 20 април–20 май).

Духовна алхимия: (–) Основната духовна сексуалност на кафявите мечки е женска, което означава, че те са склонни да бъдат интровертни, отзивчиви и грижовни.

 

6.13. Здраве

Стомашните разстройства, проблемите с червата и обривите по кожата, от които страдат кафявите мечки, навярно са физически реакции на забраните и ограниченията, които сами си налагат, често поради прекалено голямото внимание, което отделят на дребни и незначителни въпроси, които допускат да прераснат в големи проблеми.

Умственото напрежение може да се отрази на стомаха, така че кафявите мечки са предразположени към язви и колити. Ръцете и краката им също са уязвими към нараняване.

 

6.14. Подходящи цветове: Кафяв и виолетов

Почвата е кафява, кафяви са скалите – материята има кафяв цвят, затова хората, свързвани с този цвят, имат материалистично отношение към живота. Това предполага труд, усилена продуктивност, затова тези хора общо взето са съзнателни, работливи и надеждни, и проявяват постоянство в начинанията си. Кафявият цвят е знак за необходимост от материална сигурност и “собственост”. Хармоничният дом и личното пространство, в което да се оттеглят и да бъдат в безопасност, е от съществено значение за кафявите мечки.

В своите по–светли нюанси, кафявият цвят носи топлина и желание да помогнеш на ближните и неоправданите. Той е знак, че можеш да предприемеш работа, която другите не желаят да свършат. Неговите по–тъмни отсенки са знак за непримиримост, инертност, инат и умствена ограниченост. Подобно на зеления цвят, кафявият носи силата на равновесието. Той е цвят, тясно свързан със земята, който поставя ударение върху практическите качества.

Върху кафявите мечки оказва влияние и виолетовият цвят, който е ориентиран към духовния край на спектъра и помага да се свърже материалното с нематериалното, обективното със субективното. Това е цветът, който увеличава духовните аспекти на човека и помага за коригиране на дисбаланса, който се получава при прекалено силното ударение върху материалните аспекти на живота.

Това е цветът и на чувствителността – на хората, които бързо се повлияват от настроенията на другите и от атмосферата на околната среда, на хората, които се нуждаят от време, за да размислят, преди да се въвлекат в поредица от действия, започнати от друг или преди да се оттеглят от ситуация, в която се чувстват ограничени или хванати в капан.

Виолетовият цвят се свързва с очарованието и фантазията. И когато кафявите мечки започнат да фантазират и да дирят отдушник от практическата действителност, заживявайки в мъглявия свят на мечтите, нужно е да потърсят баланса, който може да им донесе кафявият цвят, намиращ се в най–физическия край на спектъра.

Музикален резонанс: Кафявите мечки са настроени на нотата сол.

 

6.15. Благоприятни периоди

Най–добрите месеци на годината за кафявите мечки са 22 август–21 септември, 22 декември–19 януари и 20 април–20 юни.

Най–добрият ден на седмицата е сряда.

Най–добрият период на деня е от 13 до 15 часа.

 

6.16. Външна (съзнателна) цел и вътрешно (подсъзнателно) желание

Вечният стремеж на кафявата мечка да търси най–добрите начини за изграждане на взаимоотношения във физическата и практическата сфера фактически е израз на подсъзнателното желание да се открие местонахождението на семето на духовността, която се крие в материята. Така че нестихващият ежедневен практицизъм представлява всъщност дирене на съвършенството на една вътрешна реалност, в която се крие истинската сигурност.

 

6.17. Духовна алхимия

При кафявите мечки земята е силата, намираща проявление посредством работа и служене, а водата е силата, която носи способността за натрупване на знание чрез един или друг опит, и която е отзивчива към мнението и чувствата на другите и извлича полза от тях. Ударението се поставя върху необходимостта от баланс, защото земята се нуждае от вода, за да даде плодове, а водата има нужда от земята, за да удовлетвори желанието си да служи на някого. Нужно е тези две сили да бъдат в равновесие. Прекалено много земя ще доведе до суша и безчувственост, а прекалено голямото количество земя и вода се превръща в кал и води до нестабилност. Ако има равновесие, има растеж, плодородие и радост.

Влиянието на посоката е положително, с движение от горещо към топло (+ +), а елементната полярност е отзивчива при водата (–) и при земята (–). Духовната сексуалност е женска (–), така че личността клони повече към пасивност и отзивчивост.

 

6.18. Предизвикателства на живота

Хората, свързвани с кафявата мечка, трябва да се научат да не позволяват на тяхното желание за стабилност да се превърне в непреклонност и инат, в противен случай ще попаднат в дяволския кръг на вечното повтаряне на проблеми и трудности.

Една от целите на живота им е да докаже нуждата от балансиране на мечтите и реалността и по този начин да се научат да правят разлика между това, което има истинска стойност, и онова, което е обслужвало някаква временна цел.

Трябва да култивира: Оптимизъм. Толерантност Яснота.

Трябва да избягва: Скептицизъм. Меланхолия. Глупава сантименталност. Залитане по незначителни подробности. Дребнавост. Липса на деловитост.

 

6.19. Основна задача и жизнен път

Основната функция на кафявите мечки е разграничаване. В живота си те се научават да откриват нещата, които притежават истинска стойност, да ги задържат, усвояват и складират в паметта си за бъдеща употреба и да елиминират всичко изкуствено и непотребно.

Но те отиват и отвъд своята вродена способност да разграничават нещата, за да разберат как действат. Задачата им е много по–голяма от това да задоволят любопитството си. Нужно е да открият елементите, които са част от творческия замисъл, за да ги подобрят и усъвършенстват.

Както дървото пуска корени, за да образува нови разклонения и да изследва пространството около себе си, така и кафявите мечки проникват в почвата на жизнения си път, за да открият нови способи чрез които да разширят проявите на вътрешния си Аз.

В този отрязък от пътуването по Колелото на живота ви очаква осъзнаването, че мъдростта не се постига чрез борба и завладяване, а само чрез пътешествие във времето. Тя идва с приемането, че това, което търсим, се намира на територията на собствения ни живот.

Осъзнаването на този факт ще ни доведе до примирение с това, което не може да се промени и ще ни помогне да влагаме енергия само в неща, които могат да се преобразят.

Основният урок на това пътешествие е приемането на мисълта, че търпението е предварително условие за всеки успех.

 

 6.20. Триграмата Идзин: Джън, Събуждащият се гръм.

Родените по Времето на прибирането на реколтата са в южна – югозападната посока върху Колелото на годината. Триграмата на събуждащия се гръм символизира разширяващата се активност. Тя символизира растежа, който носи подобрение. Подсказва събуждането на творческия потенциал и раждането на нови идеи. Подчертава значението на концентрирането само върху една основна идея и желанието за претворяването на мислите в проявления.

 

6.21. Как да се отнасяме с кафявите мечки

Позовавайте се на практическата страна в техния характер. Проявете интерес към работата и грижите им да намерят благополучие. Помогнете им да видят идеите си от гледна точка на практиката.

Кафявите мечки не обичат липсата на сигурност и точност, така че не ги принуждавайте да чакат. Те са отзивчиви към истинската загриженост, привързаност и нежност. Ако подхождате твърде прибързано и емоционално, кафявата мечка навярно ще ви обърне гръб и ще избяга.
Активен
Страници:  [1] 2 3   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Тотеми: животни на силата « 1 2 »
Астрология и нумерология
wolfspirit 27 9907 Последна<br />публикация Ноември 19, 2012, 13:18:52
от wolfspirit
Мистична руска група
Видео клипове
Турист 1 1055 Последна<br />публикация Юни 01, 2011, 18:43:55
от sharga
Клипове с животни
Видео клипове
Турист 0 1294 Последна<br />публикация Октомври 01, 2011, 20:37:24
от Турист
Говоря с животни
Необичайни преживявания
execute 11 1898 Последна<br />публикация Декември 13, 2012, 13:35:42
от Niranya
Да създадем приют за животни!
Инициативи
Еlsha 4 795 Последна<br />публикация Март 02, 2013, 13:51:28
от Sine Wave Zero

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright