Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2 3 4   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: СЛЪНЦЕТО - предупреждение  (Прочетена 7390 пъти)
11WOLF11
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 301


 • Град: София
 • « -: Юли 02, 2009, 15:31:01 »

  ВНИМАНИЕ


  ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 2012 г. милиони хора остават без ток, питейна вода и осветление.


  Скъпоценната течност няма как да се изпомпва по високите етажи. Небето е в проблясващи цветни сияния. Невиждани, ужасяващи, опасни. Угасват хиляди градове и селища в Щатите, Европа и Азия. Инфраструктурите им са напълно унищожени. Спира транспортът, разчитащ на електричество. За болниците остават 72 часа резервно захранване, но в много от тях то не достига до кувьози, апарати за изкуствено дишане и други животоподдържащи системи. Измират стотици недоносени бебета и пациенти.
  Операциите са немислими
  След 72-рия час модерното здравеопазване се превръща в мит. Заводи, фирми, печатници, медии, администрации са изправени пред дилемата как да работят без ток. Мисията - невъзможна. В края на първия месец електрическите станции, трансформатори и мрежи са напълно повредени. Трябва да се изграждат изцяло и наново, което в рамките на една държава ще отнеме година. От строя излизат тръбопроводите с газ и гориво, зависими от електричеството. ТЕЦ-овете на въглища имат само 30 дни. Атомните централи са обречени. Ситуацията е критична без ток за отопление в студените географски ширини или охлаждане в горещите точки на света, без хладилници, вода, светлина и бърза помощ. Най-застрашени са болните, разчитащи на лекарства. Фармацевтичните компании няма как да произвеждат, запасите се стопяват бързо. Липсват инсулин и медикаменти за сърдечносъдови, онкологични, кръвни, бъбречни заболявания. Година по-късно милиони ще са мъртви. Световната банка обявява Америка за развиваща се страна. Старият континент, Скандинавия, Китай и Япония се опитват с последни сили да оцелеят след страшната буря, разразила се на 150 милиона км от повърхността на Слънцето. Колкото и фантастично да звучи, този сценарий е предречен в последния извънреден доклад на Американската национална академия на науките, спонсориран от НАСА. Той предупреждава, че рисковете за планетата нарастват с всеки пореден слънчев максимум. Следващият е през 2012 г. Тогава, през пролетта или есента, вероятно ще настъпи грандиозен пик на геомагнитните бури. Именно по време на равноденствията ориентацията на Земята спрямо Слънцето я прави уязвима за удари на плазмени потоци.

  Приближаваме катастрофата с всеки изминал ден. Активността на светилото се усилва на цикъл от 11 години, заедно с петната му. Трудно е да приемем, че е способно да помете цивилизацията ни. Но тази е самата истина!" - категоричен е Даниел Бейкър, експерт от Лабораторията по атмосферна и космическа физика към университета в Колорадо, Булдер, и председател на академичната комисия, отговорна за доклада.

  Слънчевата повърхност е бушуващ океан от плазма, зареден с високоенергийни частици. Някои от тях се откъсват и устремяват през Космоса като слънчев вятър. Този вятър е способен да пренася милиарди тонове плазма, приличаща на гигантски огнени сфери. Явлението се нарича коронарно изхвърляне на маса. При нахлуване в атмосферата на Земята настъпват бързи промени в магнитното й поле. Породените геомагнитни бури индуцират ток в електрическите мрежи, които не са годни да се справят с директната енергия „отгоре". Завишеното електричество създава мощни магнитни полета, атакуващи медните жици и сърцевината на трансформаторите. Крайният ефект е тяхното подгряване и стапяне На свой ред далекопроводите пренасят" и разпространяват пораженията на големи територии. Точно това се случва в канадската провинция Квебек през март 1989 г., когато 6 милиона души останаха 9 часа без електричество. Хаотичното движение на заредени частици в горния атмосферен слой на Слънцето създава магнитни вихри, които се извиват, въртят и преобръщат., разделят и свързват отново. При този процес могат да се откъснат милиарди тонове вещество. Щом плазмата поеме курс към Земята, тя се ускорява, пътувайки през космическото пространство. Накрая магнитното й поле достига планетата ни. В зависимост от ориентацията му спрямо земното, са възможни два варианта. Ако са обърнати в една и съща посока, слънчевото ще се приплъзне над Земното без директно навлизане. То обаче е неизбежно, когато плазменият поток атакува пряко магнитосферата ни. Коронарната слънчева маса просто я пробива като отварачка за консерви и нахлува вътре" - обяснява Джеймс Грийн, шеф на отдела за планетарни науки в НАСА.

  Без изход
  ТРИ са нерешимите проблеми.
  Първо, модерните електрически мрежи функционират при много високи волтажи в обширни зони. Този плюс им осигурява голяма ефективност и ниски загуби, но ги прави уязвими от магнитните бури и Слънцето. Мрежите действат като антени, които ще улавят и насочват към трансформаторите чудовищния по интензитет слънчев ток в случай на изригване.

  Второ, от тях зависят системите, поддържащи човешкия живот: водоснабдяване и канализация, различни производства, търговски и аптечни вериги, контролни станции на атомни централи и летища, финансови пазари, Бърза помощ и болници.

  Трето, бурите предизвикват сривове в работата на глобалната позиционна система (GPS), на сателити, самолети, комуникационни средства и влияят гибелно на здравето. „Съберете едното с другото и ще ви стане ясно, че ако се повтори дори изригването от 1859 г.. последиците ще са катастрофални. Връхлети ли ни по-мощна вълна, апокалипсисът е неминуем!" - твърди Джон Капенмън, анализатор от калифорнийската корпорация „Метатек" и съветник към комисията на Американската научна академия. Според изготвения от нея доклад при такава буря генерираният от Слънцето ток ще елиминира над 300 ключови трансформатора в Щатите само за 90 секунди, отрязвайки електричеството за над 130 милиона души. „От този момент часовникът на унищожението ще започне да тиктака за Америка. Най-зловещият факт е, че ситуацията няма да се подобри с години!" - предупреждава Капенман.

  Изследването е основателно
  „ИЗСЛЕДВАНЕТО на академията не е с цел да всява паника - коментира астрофизикът Майк Хапгуд от Европейската космическа агенция. - Учените по природа са консервативни. затова и написаното от тях е сериозно и основателно. Отговорността за критични ситуации, свързани с космическия климат, е твърде размита на Стария континент. Европейските електроинсталации са взаимосвързани и също изключително податливи на каскадни сривове при магнитни бури." „Сбъдне ли се втора 1859 г., ураганът „Катрина" ще ни се стори като детска играчка. Едва ли бихме преживели по-мощно изригване" - признава и Пол Кинтнер, професор по електрическо и компютърно инженерство и физика на плазмата от Корнуелския университет в Итака, Ню Йорк. - Икономическите и социалните щети от „Катрина" са оценени между 81 и 125 млрд. долара. Според официалния документ прогнозираните геомагнитни бури ще доведат до загуби над 2 трилиона долара за САЩ. При това само през първата година след събитието. Възстановяването ще отнеме 10 години и ще струва още милиарди. Кошмарният сценарий ще засегне всяка страна с високо-волтажни електрически инсталации. Китай е на път да изгради 1000-киловолтова електрическа мрежа, двойна на американската. В случай на буря тя ще е суперпроводник и свръхантена, улесняваща движението на слънчевата енергия Европа също не е подготвена."

  С широко затворени очи
  Най-важният индикатор за приближаваща буря е сондата на НАСА Advanced Composition Explorer (ACE), пусната през 1997 г. на постоянна слънчева орбита.

  Тя изпраща данни за посоката и скоростта на слънчевия вятър и други потоци от заредени частици, преминаващи край сензорите й. АСЕ предупреждава за геомагнитни бури в рамките на 15-45 минути, а електрическите компании се нуждаят от 15 минути, за да подготвят системите си за критичното събитие. Лошата новина е. че изхвърлената коронарна маса пътува доста по-бързо от очакваното и взема разстоянието от сондата до Земята за по-малко от 15 минути. Тоест ще ни удари, преди да сме взели мерки" - пояснява Хапгуд. Освен това АСЕ е на 12 години, животът й отдавна е изтекъл, детекторите й са стари и увредени. „факт е. че нямаме с какво да я заменим, нито стратегия какво ще правим, щом угасне. А това е безкрайно глупаво и безотговорно! Какво да правим? Никой не знае, дори и ние!" - алармира Бейкър, който още преди 3 години заяви, че на сондата не трябва да се разчита. Другите сателити за наблюдение на звездата, като Слънчевата и хелиосферна обсерватория (SOHO), могат да осигурят някаква информация, но тя ще е недостатъчна и закъсняла. „Светът ще се прозява, докато не го помете унищожителна слънчева буря. Ако политиците останат равнодушни към последния ни доклад, тяхното безразличие ще струва десетки милиони живота. Може би ни делят само 3 години от най-страшното бедствие. връхлитало някога Земята" - обобщава Капенман.

  Огнен ад
  НАЙ-СТРАШНАТА слънчева атака в историята на Земята е от 1859 г.
  Пръв забелязва началото й британският астроном Ричард Карингтън. „На два пъти от огромна група слънчеви петна се откъснаха ярки бели пламъци. Представлението приключи за 5 минути, суровият космически климат се усещаше 8 дни!" - пише той на 1 септември 1859 г. В същата нощ небето над цялата планета избухва в червени. зелени и виолетови сияния, толкова ослепителни, че е можело да се четат вестници, сякаш е ден. Шокиращите светлини пулсират дори и над екваториални ширини. Наблюдават ги в Куба. Бахамите, Ямайка, Ел Салвадор и Хаваите. Телеграфните мрежи по цял свят се повреждат. Пред очите на вцепенените от ужас оператори телеграфната хартия се самозапалва. Даже и когато изключват батериите, захранващи линиите, съобщенията продължават да се препращат - сиянията индуцират електрически ток по жиците. „Карингтън е свидетел на безпрецедентна експлозия от магнитна енергия, на свръхмощно слънчево избухване. Тя обаче може да бъде в пъти по-интензивна. Ако това се случи, със сигурност няма да я преживеем!" -убеден е Джеймс Грийн.
  Но също знам, че НАСА има цяла флотилия от космически кораби: SOHO, сондите STEREO, ACE, Wind, които работят денонощно. Физиците в НАСА използват данните от космоса, за да изучават и предвиждат слънчевите изригвания и геомагнитните бури.
  « Последна редакция: Юли 03, 2009, 00:03:40 от 11WOLF11 » Активен
  lotus
  Гост
  « Отговор #1 -: Юли 02, 2009, 16:57:19 »

  Много "мрачна" прогноза  Шокиран, между другото имаше мого такива при настъпването на новото хилядолетие, за радост не се сбъднаха  Намигване, надявам се и този сценарии да се окаже неточен всичко зависи от нас хората, дали ще успеем да опазим планетата си  Ухилен
  Активен
  Muko
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 24

  « Отговор #2 -: Юли 02, 2009, 17:49:09 »

  Най-малко във форум като този би трябвало да се пускат такива статии, всяващи(всъщност целящи да всеят) страх. Най-малко индиго-обществото би трябвало да разпространява такива откровени лъжи, достойни за сектантски гуру.
  11WOLF11 , нищо лично!  Усмивчица Реакцията ми е единствено към статията.
  Активен

  Приказките помагат на децата да заспят, а на възрастните да се събудят
  Administrator
  Дидо
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 640


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « Отговор #3 -: Юли 02, 2009, 21:28:23 »

  Muko, това не са лъжи, вярно е написаното по-горе. Преди време бях гледал и научно документален филм, в който се обясняваше именно за слънцето. Бурята, която се очаква към 2012 година, която се нарича още супер буря, не се случва за първи път, преди стотина години е имало такава буря, но тогава хората са я усетили със силно главоболие, зачестили инфаркти за хора със слаби сърца, но тогава е нямало техниката която има сега.

  Този вид буря може да съсипе всички радио предаватели, електроцентрала да изгори, и да се унищожи много техники, които няма да издържат на силните вълни. Тази супер буря се повтаря през определен период от цикъл, това е изригване на слънцето, от което преминава по-голям брой лъчи на земята.

  За съжаление написаното по-горе е вярно, и е хубаво да се говори по въпроса на високо ниво, за да може да се вземат мерки. Защото ако бъде определено точното време на бурята, и бъде изключено електричеството и радио вълните, тогава бурята няма да нанесе поражения. Но и да не забравяме, че има сили които ни пазят.
  Активен

  11WOLF11
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 301


 • Град: София
 • « Отговор #4 -: Юли 02, 2009, 21:42:39 »

  Темата я публикувах по две причини, първо че идва от научните среди и второ е научно обоснована. Целта ми беше да провокирам мисленето и как можем да се предпазим от такъв вид заплахи, както и нашата държава дали е подготвена? Щях да помоля Индиго като се свърже с хората от БАН да обърне внимание на тази тема и ако е нужно да се разпратят  позивни до министерствата на Република България. Но щом не Ви харесва. Безмълвие
  Активен
  delfin
  Гост
  « Отговор #5 -: Юли 02, 2009, 23:09:01 »

  Това е отскоро хипотеза, но си има смисъла. На едно място в книгата на Ян Ван Хелсинг "Не пипай тази книга" също се споменава за подобно нещо. Представете си какво ще е както всички сме свързани към електричеството.  Пълен хаос ще настъпи.

  А и съм гледала филм с подобна тематика, за изригването на Слънцето и какви тежки поражения имаше на планетата.
  Активен
  omnia
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 59


  Omnia ab Uno

  « Отговор #6 -: Юли 04, 2009, 05:00:13 »

  Харесва ми всичко, което може да помогне за предотвратяването на каквито и да е поражения.
  Както казват старите хора- "Приготви се за зима, пък нека да е лято".

  Гледах подобно филмче и доколкото разбрах сондите Stereo ще ни предупредят 5-6 дни преди бурята да достигне земята.

  Поне гледката към небето ще е красива няколко нощи  Ухилен
  Активен

  Обичай "противника" си преди и след битката, а по време на нея му разкажи с всяко свое движение за Бога в теб.
  11WOLF11
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 301


 • Град: София
 • « Отговор #7 -: Юли 09, 2009, 12:38:06 »

  Да но за да снимаме небето ще трябва да извадим от килера старите руски фотоапарати, които са без никаква електроника. Готин
  Активен
  giti
  Гост
  « Отговор #8 -: Юли 09, 2009, 14:31:22 »

  Аз имам такъв,заедно с цяла лаборатория да си правя сама снимките. Подарък ми е от тати. Изврънкан подарък по-точно.Той си го е взел преди много години,когато е работил в Русия и му е скъп спомен,но аз си го изпросих след много мрънкания.  Ухилен И само ако знчете какъв кеф е да си правиш сам снимките. само дето е малко трудно в днешно време да се снабдиш с лента и химикали,но все още има фирми снабдители и на това. Обаче цените какви са не е истина Ядосан
  Активен
  delfin
  Гост
  « Отговор #9 -: Юли 14, 2009, 16:19:02 »

  Статия с повече допълнения по тази тема -

  http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=12532
  Активен
  Бунтарката
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 179

 • Град: София
 • « Отговор #10 -: Юли 20, 2009, 23:28:42 »

  Не ми се четат такива депресиращи неща  Угрижен ,за мен по-важният въпрос  ,ако това е истина е мога ли аз да направя нещо по-въпроса и ако мога какво е то?
  Активен

  Внимавай какво си пожелаваш!
  delfin
  Гост
  « Отговор #11 -: Октомври 24, 2009, 16:57:02 »

  СОЛАРНА КРИЗА


  Представете си, че сте модерен човек ползващ всички, или повечето блага на 21 век и изведнъж света ви се обръща и се връщате в 1970 година, но без да сте подготвен за това. Или пък още по-назад, в 50-те години, 20-те, или направо в 19 век.
  Как ще реагирате? Как ще реагират хората около вас, близките ви, политиците, банкерите и пазарите?

  Смятате, че не е възможно ли? Въпроса е не дали, а кога това ще се случи.

  Представете си следната ситуация:

  Излизате от работа и искате да се обадите на жена си, а вашият мобилен телефон или не иска да работи, или се чува само отчайващо пукане и пращене, или пък ви свързва с други абонати, но не и със съпругата ви!

  Зарязвате опитите си и отивате до близкия банкомат, за да изтеглите пари за вечеря. Банкоматът обаче не работи! Отивате до друг, той работи, но вместо исканата от вас сума от 50 лева, изплюва 400, след което на порции започва да бълва пари, докато те не свършат в търбуха му. Ще сте изумен, нали? Изумлението ви обаче няма да свърши до тук. Изведнъж усещате, че светът около вас не е същият! Светофарът на познатото старо кръстовище не работи, няколко нови автомобила са запречили улицата, а собствениците им се суетят безпомощно около тях. Пристигналият полицай се опитва да се свърже с колегите си по радиостанцията си, но отново безполезно. Гледате известно време суматохата, а после бавно тръгвате към къщи, а светът около вас е все по-странен. Спрели по платното автомобили, изнервени или учудени лица на хора, опитващи се да се свържат с пътна помощ или близките си. Уплашени погледи. Влизате в близкия супер, решил да пазарите вечерята, пълните количката си и решавате да платите на касата с карта.
  Невъзможно! Картата показва, че нямате наличност или апаратът въобще не работи. Докато плащате в брой токът изведнъж спира. Вътре свети само все още дневното слънце. Десетките хладилни витрини и осветление не работят. "Какво става?" - питате вие, а всеки около вас вдига рамене.

  Влизате в близката банка, за да съобщите за проблемите с дебитната или кредитната ви карта. Вътре обаче е тъмно и само изплашените погледи на служителките ви показват, че и тук нещата не са наред.

  Отивате си в къщи и когато след няколко дни пускат тока се оказва, че електрониката у вас - телевизори, компютри, плеъри, дори домофона ви и електронната ви ключалка не работи.

  Какво всъщност се случва?

  Отдавна съм се интересувал от влиянието на слънцето върху живота ни, търсейки зависимости, които биха ни засегнали като борсови спекуланти.

  Тези дни в разговор с мой приятел и ученик, служител в IBM обсъждахме хипотетични ситуации за влиянието на слънчевите бури върху хората и икономиката.
  Сам запален анализатор, познатият ми сподели следния факт - При висока слънчева активност имат много работа и проблеми (той е компютърен специалист по професия), при слаба, нямат работа или е слаба.

  С интерес ще следя неговите наблюдения, още повече той се закани да напише една дълга и подробна статия върху влиянието на слънцето върху електрониката, която сигурно ще прочетем с интерес.

  Нищо ново под слънцето.

  Както се знае от древни легенди и исторически записи, човешките дейности, институции и технологии винаги са били жертва на неблагоприятните природни условия.

  Около средата на 19-ти век, обаче, обществото в развитите части на света, става уязвима към различен вид на екстремно явление.

  От 28 август до 2 септември, множество петна и слънчева факли са били наблюдавани на слънцето. В 11:18 часа, в безоблачно хубаво утро, четвъртък, 1-ви септември 1859 година, 33-годишният Ричард Карингтън, астроном от Англия е в частната си обсерватория. Както обикновено, във всеки слънчев ден, телескопът проектира на 11-инча широк-образ на слънцето върху екран. Нея сутрин Карингтън, наблюдава огромна група от слънчевите петна. Изведнъж пред очите му, две блестящи мъниста на ослепително бяла светлина се появяват през слънчевите петна, много бързо, и след миг стават бъбрековидни. Осъзнавайки, че е бил свидетел на нещо безпрецедентно, объркан и изненадан Карингтън по-късно пише - "Аз се завтекох да намеря някой, който да види това заедно с мен. На връщане, в рамките на само 60 секунди, бях изумен да открия, че явлението вече е много променено и отслабва."

  Точно преди зазоряване на следващия ден, небето над планетата Земя, избухва в червено, зелено и лилаво така брилянтно, че вестниците могат да се четат толкова лесно, колкото и през деня.

  Зашеметяващи северни сияния се наблюдават дори и в тропическите ширини над Куба, Бахамските острови, Ямайка, Ел Салвадор, и Хавай.
   
  Сиянието над Скалистите планини в САЩ е толкова силно, че миньорите златотърсачи се събуждат и започват да си правят закуска защото мислят, че утрото настъпва.
  Светлината била така силна, че можело нощем да се чете вестник без проблем по улиците на Лондон, все едно е обед.

  Още по-объркващо!

  Телеграфни системи по цял свят са побъркват. На места, в офисите на телеграфистите в Европа и САЩ прехвърчат искри и пламва хартиената лента, стават пожари и дори когато телеграфистите откачат батериите по кабелите, се индуцира електрически ток в проводника, до степен още да се изпращат съобщения.

  Това е най-силното слънчево изригване през последните 500 години.

  За щастие на хората от 1859 година, електрическо оборудване е грубо и електромагнитни импулси (ЕМИ) причиняват малко щети.

  Днес мили от кабели опасват земята и ние сме много по- зависими от техниката и електрониката от всеки друг път. По-зависими и по-уязвими.

  Телефони - В 7:04 ч. на 15 май 1921 година САЩ. Цялата система изляла от строя, последвана от пожар в контролната кула на ул. "57-ми и Парк Авеню. Пламък обхваща таблото и запалване на цяла сграда, със загуба от $ 6,000. Зад океана, в Швеция, телефонна станция изгаря, като освен това прекъсва телефона и телеграфа с по-голямата част на Европа, оставяйки Швеция изолирана.

  През 1942 година слънчева буря нарушава работата на съюзническите радари в Англия. Mоже би само подобни проблеми и липсата на информация са спрели Луфтвафе да атакува.

  В 1960 г., слънчевата буря е отразена в големи радио смущения и аномалии, забелязвани и в България.

  На 4 август, 1972, много по- слабо изригване нокаутира телекомуникациите в Илинойс. Подобни пристъпи на 13 март, 1989, провокирани от геомагнитни бури, прекъсват електрическа мощност Квебек, оставяйки 6 милиона души в тъмнина, в продължение на 9 часа.

  Геомагнитна буря, през месец май 1921, която е десет пъти по-силна от бурята поразила в 1989 Квебек, подпалва старите, вече забравени от нас телефонни централи, прекъсвайки връзките, предизвиквайки пожари и хвърляйки в паника телефонистките.

  Друга слънчева буря удря до разтопяване и пожар трансформатори в Ню Джърси.
  През декември 2005 г., друга слънчева буря прекъсва спътник и изкарва от строя Глобалната система за позициониране (GPS), като навигационните сигнали спират за около 10 минути.

  Вече, предполагам, ви е ясно, че повторение на събитието от 1859, може да причини катастрофа в размери, които светът никога не е виждал и това ще е криза точно обратното на това, което ще сме свикнали да виждаме. Обикновено по-слабо развитите региони на света са най-уязвими на природни бедствия, но този път жертва ще бъдат технологиите, дори от много по-слабо изригване в сравнение с това от преди 150 години.

  Според проучване, едно изригване би нокаутирало 300 ключови трансформатора в рамките на около 90 секунди, прекъсвайки електроенергията на повече от 130 милиона души в САЩ. От този момент, часовникът ще тиктака за Америка, Европа и за цивилизования свят въобще.

  Слънчевите бури са изблици на енергия и материя, която е избягала от слънцето и може да се насочи към Земята, където дори и слаби бури могат да повредят сателитите и електрическите мрежи, смущения комуникации, ел. захранване и GPS.
  Един силен взрив на "слънчевия вятър" може да застраши националната сигурност, транспортни, финансови услуги и други основни функции.

  Необичайно дългото, дълбоко затишие на слънцето последните години, можем лесно да обясним с дъното на слънчевия цикъл, като пика по прогнози ще е в края на 2011 или средата на 2012. По прогнози следващия цикъл ще бъде "умерено слаб" и с не много изригвания. По прогнози пак, през май 2013 година ще имаме 90 изригвания средно на ден.

  Най-честите мерки за интензивност на един слънчев цикъл е броят на слънчевите петна. Повече петна и до Земята достига повишена магнитна дейност. Колкото повече петна има, толкова по-вероятно е, че слънчеви бури ще се случват, но и може да се случи голям ураган по всяко време.

  Ами ако магнитна буря подобна на тази от май 1921 възникне днес?

  Проблемът започва с електрическата мрежа. "Електрическата енергия, е крайъгълен камък на цивилизацията ни, от която зависят почти всички други инфраструктури и услуги. За съжаление, тя е особено уязвима към геомагнитни бури. Те могат да предизвикат топене на медните намотки в трансформатори и да са в основата на много енергийни системи и за дистрибуцията на електроенергия.

  Електрическите мрежи днес са по-уязвими от всякога. Проблемът е, взаимосвързаност. Взаимосвързаността прави системата, податлива на големи каскадни прекъсвания.

  Проблеми

  Проблем 1, веднага и за някои хора, е питейна вода.

  Всеки, който живее в апартамент на високо и където водата трябва да се изпомпва, за да го достигне, ще бъде отрязан веднага.

  За останалите, питейна вода все ще идва може би за половин ден. При липсата на електричество за изпомпване на вода от язовири или от кладенци водния проблем е сигурен.

  Транспорт и храни. Ще спрат влаковете, а много възли управляващи транспорта ще са извън строя. В наше време, когато се стремим да сме максимално ефективни, това ще означава, че рафтовете в супермаркетите ще се опразнят много бързо. Камионите, може би, ще вървят, но в мига, когато горивото им свърши няма да могат да зареждат, защото помпите в бензиностанциите няма да работят.

  За болниците, това би означавало смърт за някой пациенти, спиране на жизненоважни уреди, а лекари и технически персонал ще са безпомощни.

  Истински шокиращо заключение е, че цялата тази ситуация не би се подобрила в продължение на месеци, може би и години. Разтопените и изгорели трансформатори не могат да се поправят, а само могат да се заменят. Дори да има няколко резервни трансформатора наоколо, инсталирането на нов отнема, на добре обучен екип, седмица или повече. А ако няма екип наблизо или той е претрупан с работа (както и би било)?

  В рамките на един месец, максимум, резервните трансформатори (ако въобще ги има) ще бъдат изчерпани. Останалите ще трябва да бъдат построени по поръчка, нещо, което може да отнеме до 12 месеца!

  Дори, когато някои системи са способни да получават власт отново, няма гаранция, ще има кой да дава. Почти всички тръбопроводи за природен газ и гориво изискват електричество, за да работят. Въглищните електроцентрали, обикновено държат резерви въглища за 30 дни, но без транспортните системи (работещи с гориво), ще бъдат без ток във втория месец.

  При липсата на енергия за отопление, охлаждане или хладилни системи за запазване на храните, хората биха могли да започнат да умират в рамките на дни.
  Има непосредствена опасност за тези, които разчитат на медикаменти. Бързоразвалящите се лекарства, като инсулин например, скоро ще бъдат с дефицит. В Европа има, може би, около един милион хора с диабет. Без производство, разпространение и съхранение на инсулин, животът им е изложен на огромен риск.

  Електропреносните мрежи в Европа, тези в САЩ и Канада са силно свързани помежду си и изключително уязвими към каскадни спирания. Спиранията на тока в средата на десетилетията го показаха, когато едно спиране на електричеството в Италия засегна и Франция и Швейцария.

  Шансовете за повторение на събитието от 1859 година са 1 на 500, но и много по-слаби, като това в 1921 година, могат значително да засегнат нас, света от който сме се обградили, както и финансовата ни система, много и силно зависима от електрониката.

  Загуби

  Общият икономически ефект загуби, в първата година след бурята може да достигне 2 трилиона долара. А може и много повече.

  Някои от проблемите ще се коригират сами, с избледняване на бурята (зависи колко би била силна).

  Радиото, телевизията и GPS системите може да се възстановят сравнително бързо, но пак зависи от размера на бурята и пораженията, които е нанесла и върху електрониката.

  Силна буря би могла да извади електрониката въобще от играта.

  В днешния свят, така силно обвързан с високите технологии, това ще е удар с ужасна сила.

  Мисля много от вас са запознати с въздействието на силен електромагнитен импулс върху електронните компоненти.

  Това ще означава, че много от днешните автомобили няма да могат да запалят. Мобилните телефони ще са безполезни. Вън от строя ще телевизори, радио, системи за сигурност, противопожарни системи, болнично оборудване, електронните ключалки на входните врати на жилището ви. Буквално може да изпържи спътниците в орбита и да прекъсне комуникациите ни за години напред. Компютърните сървъри, настолния ви домашен компютър и лаптопа който носите. Такъв удар ще остави хората в асансьорите, в хотелските стаи с електронно заключване. Ще удари модерните компютъризирани и технологични ферми, от което последствията за селското стопанство ще са значителни. Ръчния часовник на ръката ви също може да спре, а по липса на съобщения пожарните и без това претоварени с работа няма да могат да получат информация за хилядите пожари избухнали едновременно.

  Ако самите противопожарни служби могат да работят въобще! Как би реагирала електрониката в стотиците хиляди самолети пълни с пасажери и намиращи се във въздуха?

  Горната сума със загубите е само приблизителна и чисто теоретична.

  Как ще се отрази на пазарите подобно природно явления трудно може да предвидим.
  И докато в 1921 година, или в 1859 сделките на борсата се извършват по телефона, лично, или по телеграфа, а банковите преводи, в брой или с чекове, то в днешно време, с компютърните терминали, банкови преводи, за търговия, електронни платформи прехвърлящи милиони за секунди положението може да се окаже фатално за милиони хора. Самите борси ще замрат, банковите преводи също, но ако това би било по-малката беда, то кой би се заел да разплете стотиците хиляди сделки, изпарили се за секунда, или грешките които биха се допуснали, заради бурята?

  Как би се възстановила информацията при брокери и банкери?

  Къде биха били личните ви спестявания, банкови сметки, акциите ви, облигациите ви, парите ви, ако подобен удар се стовари?

  Какво би станало с информацията за тях?

  Да приемем обаче, че една такава буря би била по-слаба и подобна на тази от 1960 година.

  Тогава е имало на моменти сериозни смущения в радиопредаванията и телевизията, както и са наблюдавани странни аномалии.

  И ако в 1960 година електрониката не е така навлязла в бита на хората, то днес положението е съвсем друго.

  Мобилни оператори, комуникационни и информационни компании - всички те ще са с нарушена работа, а какво отражение може да даде това на бизнеса им, на техните акционери и на техните клиенти тепърва може да се мисли.

  Надеждното прогнозиране е от ключово значение.

  Ако спътниците ни предупредят, то може да се вземат мерки за намаляване на щетите - например, прекъсват се кабели, екранира се уязвимата електроника или се прекъсва захранването към важен хардуер. По-добре няколко часа без електричество, отколкото няколко седмици или месеца.

  В момента НАСА има флотилия от космически кораб за изследване на слънцето и неговите изригвания, който могат да ни предупредят. Проблемът е готови ли сме да посрещнем тази опасност и готови ли сме да се справим с нея? Ще имаме броени мунути за реакция.

  В момента никой не знае кога следващата супер слънчева буря ще избухне. Тя може да бъде след 100 години, или само след 100 часа.

  Идващия слънчев цикъл ще бъде от 30 до 50% по-силна от последния. Какво точно ще се случи не знаем.


  Източник: http://borsi.blog.bg/biznes/2009/10/05/solarna-kriza.410146
  Активен
  Инил
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 186


  « Отговор #12 -: Октомври 24, 2009, 21:10:03 »

  Мога само да кажа-"Когато навън стане тъмно, запали вътрешното си осветление" Намигване
  « Последна редакция: Октомври 25, 2009, 14:47:47 от Инил » Активен

  delfin
  Гост
  « Отговор #13 -: Март 10, 2010, 17:51:21 »

  Слънцето се върти под малък ъгъл 7,25 градуса, почти колкото и Земята. Въртенето около оста под такъв ъгъл предизвиква триене на повърхността, което се изразява в слънчеви петна и изригвания. Последният слънчев цикъл беше през 2001 год. Всеки цикъл има период, през който изригванията са най-силни. Обикновено те стават около слънчевия екватор, наричани соларен максимум.

  Следващият соларен максимум съвпада точно с 21.12.2012 г.

  Слънчевите изригвания, изстрелвани в космоса, освобождават радиация и силни ел. течения. Често те падат обратно в/у самото слънце. Когато изригването е много силно, то напуска слънцето и се изстрелва като снаряд към планетите.

  Повечето изригвания са малки, но даже те са опасни. През 1989г. такова изригване удря Сев. Америка и оставя без ток Сащ и Канда. Теоретично, голямо изригване може да унищожи земната йоносфера и да нанесе радиационен удар, погубвайки всеки жив организъм.
     
  Слънчевите изригвания и петна имат среден цикъл от 11,12 год.

  Сега по-важното - нашата слънчева система е част от огромен диск, оформен от звезди и планети - Млечния път. Ние се намираме някъде на ръба, малко над върха на тесния диск. Но скоро ще преминем под дъното на диска. Това ще започне да се случва на 21.12.2012 г.
     
  В същия ден, в който Слънцето ще има соларен максимум, ще се случи нещо, което не се е случвало никога преди това - еклиптиката на цялата наша Слънчева система ще се пресече с плоскостта на Галактиката, наричана Галакически екватор. Преди декември 2012 г. се движим отгоре.Така на 21.12.2012 ще бъдем точно на ръба на Галактическия екватор, където Галактическата гравитация е най-силна. След 2012г. каквото е останало отива към дъното и ще гледаме Млечния път от юг.


   
  По някаква случайност или не - ще пресечем Галактическият екватор точно в центъра на Галактиката,  където е най-голямата маса и плътност. Това означава повече гравитация.
     
  Но има и още - в началото на 2001 г. слънцето смени своите магнитни полюси - това става на всеки 11 год. В момента слънчевият северен магнитен полюс е на неговия южен географски полюс. Тъй като противоположните полюси се привличат, магнитните полюси на Слънцето и Земята сега са най-стабилни. Но точно около 21.12.2012 г. слънчевите полюси ще си сменят местата. Тогава може слънчевият магнитен полюс да привлече магнитното поле на Земята. Ако магнитните полюси се сменят, това ще има много лошо влияние в/у Земята... и всичко казано дотук, без изобщо да отчитаме възможната поява и влияние на Нибиру.


  От x-file

  ---------------------------------
  Според НАСА този пик ще е през май 2013.

  http://science.nasa.gov/headlines/y2009/29may_noaaprediction.htm
  Активен
  Kery
  Гост
  « Отговор #14 -: Май 08, 2010, 14:38:24 »

  Сигурна съм, че 2012 година ще има много загинали хора, вследстие на природен катаклизъм. Ужасно ме боли, че ще загинат невинни хора, хора нямащи нищо общо с всички тези жадни за власт и пари индивиди. Не знам какво ще стане точно, дали слънцето, дали вулкани, дали цунами...но оповавайки се на факта, че според маите в момента сме в период в който материалното властва над духовното, съм по-склонна да мисля, че причната поради която ще има много жертви, ше бъде в хората....дали ще е война, глад, причинен от криза, дали ще е съвкупност от двете...незнам...
  Сигурна съм обаче, че човечеството няма да загине. Ще останат хора, но кои, къде, колко...
  Ще започне един нов период, период на духовно извисяване, период на материално отрицание, ще започне и вярвам, че всички вие индиго и кристални деца сте на този свят точно за този момент. Вие сте тези които трябва да помагат на хората да осъзнаят кое е наистина важното на този свят. Трябва да е ясно на всички, че ние сме част от нещо по-голямо и трябва да живем в хармония с всичко заобикалящо ни! За съжаление в момента положението е драматично:деца гладуват, умират, великите банки алчни за пари...и всеки един от нас живее в една пропаганда на материализъм...от раждането си ние сме в плен на парите...
  Всеки от нас трябва да даде нещо от себе си, да насочи своята мисъл към положителното, да помага на останалите...Ако сме единни всичко ще бъде наред...само че това ще се случи след като човечеството остане без своите блага...само така то ще разбере, че те не са му необходими, че всичко е било само начин за печелене на пари, че не е честно всички ресурси да са съсредоточени в няколко процента от хората....
  За всичко човечеството е виновно, но вие деца сте тук за да върнете равновесието, за да посочите верния път, за да носите надежда и вяра!
  Не си хабете енергията за това какво може да се случи, а за това как да го наравим възможно най-леко, или дори как да го избегнем...или даже ако поддържам тезата за положителната мисъл и нейната сила, изобщо не трябва да мислите за разруха, а по-скоро за мир и любов

  Активен
  Страници:  [1] 2 3 4   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Изригване на слънцето
  Езотерика
  Neverland 3 1583 Последна<br />публикация Август 03, 2010, 21:14:21
  от nia.boneva6
  ! Откритие ! Земята не се върти в кръг около Слънцето * The Earth's Motion
  Обща тематика
  xxxx 0 757 Последна<br />публикация Май 22, 2012, 19:07:01
  от xxxx
  Транзит на Венера пред диска на Слънцето на 6 юни 2012 г. « 1 2 »
  Астрология и нумерология
  dayana 19 3122 Последна<br />публикация Юни 11, 2012, 22:14:02
  от Me.Racle
  Загадъчна тъмна материя около Слънцето
  Великият преход
  iti2 0 1119 Последна<br />публикация Август 11, 2012, 12:56:04
  от iti2
  Богът на Слънцето
  Духовни учения
  loop 11 3932 Последна<br />публикация Октомври 11, 2012, 12:03:14
  от loop

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright