Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Как да бъдем себе си ?  (Прочетена 1511 пъти)
DArkAngel
Гост
« -: Октомври 19, 2010, 22:16:16 »

Добре всеки говори, че трябва да бъде себе си, а вие какво рабирате под това и дали някой изобщо го прави? Не си ли слагаме всички маски на много добри и мили само за да не засегнем някого? Казвате " бъдете себе си ", но се приемат начина на поведение само на милите и добри хора, а който е малко по рязък веднага става лош и му се дават ред съвети какво не трябва да прави и как да се държи и тем подобни. Е добре тогава кажете има ли нещо като правила за живеене само в определени рамки или всеки може да бъде какъвто иска без това да пречи на някого?
Активен
nia.boneva6
Гост
« Отговор #1 -: Октомври 19, 2010, 22:20:03 »

Има нещо като правила за живеене само в определени рамки, но всеки може да бъде какъвто иска без това да пречи на някого.

Така излиза...
Може да бъде какъвто иска, без да пречи на някого, но хората нито са такива, каквито искат да бъдат, нито такива, каквито са, нито не пречат на останалите... Е, повечето хора. Не съвсем всички.. но..
Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #2 -: Октомври 19, 2010, 22:37:59 »

Ако критиката към един човек е признак колко е честен и откровен-значи аз съм самата Справедливост! Ухилен


Според мен,трябва да се казва истината-не рязко,а тактично,така,че този,на който я казваш-да я разбере без да се засегне!

Но това са си тънкости на занята! Усмивчица
Активен
Gayatri
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 609


 • Град: София
 • « Отговор #3 -: Октомври 19, 2010, 22:44:56 »

  само искам да вметна, че според мен има разлика между деликатност и фалшивост.
  Ако някой човек преосмисля как да каже нещо Истинно и Искрено на друг човек по деликатен начин, опитвайки се да не засегне човека и достойнството му.. това е едно нещо.
  Съвсем друго нещо обаче е, когато човек казва мили неща без да ги мисли.

  Рязкостта също няма нищо общо с лошотията.... Лошотията не идва от реакциите, а от мислите. Това, че някой човек е импулсивен, воден от истинни чувства и борба за правдивост няма нищо общо с пошлите мисли и последващото държание след това.

  Цитат
  Е добре тогава кажете има ли нещо като правила за живеене само в определени рамки или всеки може да бъде какъвто иска без това да пречи на някого?

  Мдам, има общоприети норми и рамки. Но колкото и рамки да следваме, все ще излезем от тях и няма да се харесваме на някой. Затова по- добре да не се хабим.

  И от критика до критика има разлика. Едно е градивната критика, където помагаш на човек да види и осъзнае грешките си, а съвсем друго е да плюеш по някой и да търсиш под вола теле, за да намериш нещо кофти в него.
  Активен
  Kery
  Гост
  « Отговор #4 -: Октомври 19, 2010, 23:11:00 »

  Според мен има някакви абстрактно очертани граници... Иначе излиза, че не трябва да спираме сериийния убиец, например, да бъде себе си...
  Прави каквото поискаш, но без да пречиш на никого, защото така му пречиш да бъде себе си, но и не прави това, което не искаш да ти направят...нещо такова е моята позиция Усмивчица но всяко правило си има изключения... например в буквалния смисъл не бих обърнала и другата буза, ако ме ударят...ако мисля, че не го заслужавам... да - определено границите са абстрактни - всеки си ги налага въз основа на неговите принципи Усмивчица (или безпринципност)
  Активен
  shining_star
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 728

  « Отговор #5 -: Октомври 19, 2010, 23:34:47 »

  1 закон в будизма: не причинявай страдание.
  На н и к о е   живо същество, нито на себе си.
  От там нататък можеш да бъдеш какъвто решиш - себе си, или не себе си...
  Активен
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1374


 • Град: Варна
 • « Отговор #6 -: Октомври 19, 2010, 23:48:07 »

  Black_Pearl  в темата Любовни приказки и притчи си ни дарила с много красота!
  Защо го направи?
  Отговора го знам.
  Но в този твой отговор се крие и рамката която ти си избрала нали?
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  Aldonza Dulcinea Lorenzo del Toboso
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 362


  AЗ ВЯРВАМ

  « Отговор #7 -: Октомври 19, 2010, 23:49:42 »

  Искам да добавя, че замислянето за реакцията на околните когато даваме крайно мнение не се определя само от рамките на обществото -за мен се определя от рамките на добротата -от това да ти пука за душата на околните без значение дали ги познаваш или не -те са хора като теб и както казва Рабено, важното е да те разберат, а не да им го кажеш..така че....
  Но и категорично остротата на откровението не означава лошотия! Колко пъти ми се е исакло да ми кажат веднъж и завинаги истината в очите -ей така  - с мачетето веднъж и завинаги..а не да ме размотават със заблуди....
  Активен

  There's no such thing as MYSELF since I am constantly changing. ME
  shining_star
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 728

  « Отговор #8 -: Октомври 19, 2010, 23:55:44 »

  Хайде стига с това "истината в очите", и "себе си", много спекулирате тука с тези неща!Истината е конкретна.
  Иначе така: някои хора...а пък други...?..
  Активен
  DArkAngel
  Гост
  « Отговор #9 -: Октомври 20, 2010, 00:02:11 »

  Black_Pearl  в темата Любовни приказки и притчи си ни дарила с много красота!
  Защо го направи?
  Отговора го знам.
  Но в този твой отговор се крие и рамката която ти си избрала нали?
  Така е Странник всеки си избира рамки за себе си, но някак не вкарваме ли в тези наши рамки и другите? А пък за критиката мисля, че има 2 пътя или да не я приемаш или да се вслушваш и ако прецениш се променяш.
  Активен
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1374


 • Град: Варна
 • « Отговор #10 -: Октомври 20, 2010, 00:09:43 »

  Black_Pearl  уверен съм че всеки има избор и всеки избира какво ИСКА да бъде.
  Въпроса е да бъдеш достатъчно толерантен за да оставиш такъв избор!
  А не да изправяш до стената човек и да няма никакъв такъв.
  Това не се отнася за теб Black_Pearl разбира се.
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  Aldonza Dulcinea Lorenzo del Toboso
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 362


  AЗ ВЯРВАМ

  « Отговор #11 -: Октомври 20, 2010, 00:19:31 »

  Хайде стига с това "истината в очите", и "себе си", много спекулирате тука с тези неща!Истината е конкретна.
  Иначе така: някои хора...а пък други...?..
  Ok - конкретна - еми хубаво, ама не става само с конкретност! Да дадеме някакви примери -например детето ви бърка. Вие как реагирате -казвате му - ами виж моето дете -ти си куха лейка или му казвате -уууу чудно си, ама не така ....или..как реагирате? Каква е всъщност крайната цел ? ВИЕ да кажете истината или другия да ви разбере? Защото ако кажете - "абе ти бъркаш!" се получава така, че включваш автоматичните защити на егото и постигаш единствено обръщане на негативизнма към себе си...въпроса е - ако предцениеш, че е твоя работа да се изказваш да бъдеш деликатен, защото за мен крайната цел е да те разберат, а не ДА КАЖЕШ.....
  Активен

  There's no such thing as MYSELF since I am constantly changing. ME
  stefanica
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 180

 • Град: sofia
 • « Отговор #12 -: Октомври 20, 2010, 00:26:03 »

  Не всички са лицемерни!!! Аз например казвам това което мисля и чувствам:) Границата на познанието е тази която разширява рамките. :)Ако си достигнал до това ниво,то ти вече намаш нужда изкуствено да си слагаш рамки Усмивчица Има хора които просто не приемат съветите и то дори те да са градивни,защото или не могат да прозрат важното за тях или не са дотигнали да го направят! Има и такива които не могат да ги приемат и за по лесно ги обръщат в негативни реплики.Тогава даващия се превръща в 'лошия' и най лесното е да го 'нападнем' Усмивчица А замисляли ли сте се защо не сме свиканли да приемаме критики? Усмивчица Защото не сме се научили да виждаме нещата като странични наблюдатели и да си вземем поуките които ще ни спестят бъдещи проблеми.Защото все си мислим ,че ние знам и можем всичко :)Толкова ли е трудно да признаем,че не винаги е така?! Намигване Тук аз подкрепям Странник защото най важното е да сме достигнали сами да имаме лично мнение и да го споделим такова каквото е! Предпочитам истината отколкото няколко мили думи!Дори да боли тя ще ми помогне!Нали израстване търсим всички?!Защо тогава не го допускате да се случи? Усмивчица
  Активен

  Щом има желание,винаги има и начин Усмивчица
  DArkAngel
  Гост
  « Отговор #13 -: Октомври 20, 2010, 00:46:35 »

  Цитат
  Предпочитам истината отколкото няколко мили думи!Дори да боли тя ще ми помогне!Нали израстване търсим всички?!Защо тогава не го допускате да се случи?
  Да така е, но за съжаление не всички я казват. Аз също предпочитам истината.Макар и кофти понякога тя е много по градивна от всяка мила дума.
  Активен
  Еруин
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 417


 • Град: Варна
 • « Отговор #14 -: Октомври 20, 2010, 00:59:32 »

  Предпочитам истината отколкото няколко мили думи!Дори да боли тя ще ми помогне!Нали израстване търсим всички?!Защо тогава не го допускате да се случи? Усмивчица
  Как аз мисля... (разбира се, това едва ли е най-правилния начин за мислене, но пък си е моя) :
  Нещата не са толкова прости и едностранни, коя съм аз, за да знам Истината за някой, че и да претендирам, че е полезно да го нараня казвайки му я.

  Може да намекнеш на някой, че дадено нещо в него не ти се струва добро и чак ако видиш, че човека е готов да възприема, тогава да изложиш своето мнение, но не и да го нападаш с "истини". Згреших От нападения и излишна болка смисъл няма.
  Аз лично предпочитам да не обръщам внимание на това, което не ми харесва.
  Разбира се, аз също правя грешки... но се мъча да не тормозя хората само за спорта или защото на мен ми е криво Усмивчица На всеки може да му се намери някакъв кусур, но не виждам какъв е смисъла в това.
  Активен

  I told you
  That we could fly
  'Cause we all have wings
  But some of us don't know why
  Страници:  [1] 2   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Промените по света и около нас - сегашни и предстоящи « 1 2 ... 5 6 »
  Великият преход
  delfin 79 21584 Последна<br />публикация Март 10, 2013, 00:24:22
  от yyy
  Какво разкрива рождената година за нас
  Астрология и нумерология
  Админ 5 3766 Последна<br />публикация Август 07, 2012, 10:33:53
  от Щуродино
  Що е бушкрафт и има ли той почва у нас « 1 2 3 4 5 »
  Природосъобразен начин на живот
  protoplasma 71 10857 Последна<br />публикация Септември 06, 2013, 09:28:24
  от вожда
  Ангелите са сред нас
  Необичайни преживявания
  Ru Alfa 2 1563 Последна<br />публикация Април 19, 2013, 12:57:56
  от Ru Alfa

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright