Духовно развитие

          

Страници:  1 [2] 3 4   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Адолф Хитлер  (Прочетена 7661 пъти)
Странник
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #15 -: Октомври 13, 2010, 14:15:56 »

  rabeno все повече цитираш външни източници.
  Постоянно развиваш чужди идеи.
  Цитирането на празна пропаганда и статистики какво ти доказва или помага?
  Ти самия вече нямаш лична изява и креативност.
  Това харесва ли ти?
  Изпълва ли те?
  Осмисля ли дните ти?
  И се нервирам понеже вие,изучените,мислите,че това,което казвате е напълно праилно и че вашите разбирания за живота са същите като на по-висш свят,или като на Бог!Ох,вие не вярвате в по-висши свеотве и Бог...е щом не вярвате(а на мен ми писна да повтарям:Вярвайте!Вярвайте!),тогава не смейте да ми правите изказвания за света и за любовта!Надявам се ме разбрахте правилно и прочетохте нещо от това,което написах!!!
   Усмивчица Приятен ден!

  И все по-често ще си изнервен,все по-често самотен и неразбран.
  Вече все по-често си говориш сам -забелязваш ли?
  Накрая ще останеш сам.
  Не можеш да кажеш на абсолютно никой - Не смей...
  Не можеш да заповядаш на абсолютно никой в какво да вярва или не.
  Няма как да ми заповядаш да те подкрепя или помогна ако те почувствам чужд и разрушителен.
  Погледни в себе си,това което виждаш харесва ли ти?
  Отговори си сам,аз отговори не искам!
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #16 -: Октомври 13, 2010, 14:21:00 »

  ОМГ,просто представям факти!Не твърдя нищо за тази теория,просто представям факти!

  Що се отнася дали съм съгласен с нея,аз не харесвам евреи откакто се помня!Просто ви давам информацаия,която според мен е важна.А вие си преценете и решавайте!

  Аз нищо не ви налагам...Бог обаче,не ви го налагам,а припомням.Сега не ме разбирате,ясно го виждам и осъзнавам,самотата не е нещо лошо,самотата ти помага да разбереш повече неща!
  Да,харесвам се такъв,какъвто съм!Да,харесват ми тези идеи и убеждения,защото те нарушават вашите идилични представи за спокоен живот в сърцето на Дявола и аз нямам нищо против да разрушавам и да продължа да разрушавам тези ваши представи,защото те нарушават моите представи относно Бог и относно България и за мен тези представи са толкова свещенни,че не бих ги продал дори за живота си,дори за милиардите пари на Земята-не,не!
  Активен
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #17 -: Октомври 13, 2010, 14:31:34 »

  rabeno ти евреин познаваш ли лично?
  Как можеш да мразиш нещо което не познаваш?
  Познаваш ли културата и религията им?
  Защо повечето велики учени в историята са евреи?
  Какви шедьоври на изкуството са създали нацистите?
  Не допускаш ли в своя наивитет че евреите е възможно да са представени като най-голямото зло на планетата и това да обслужва нечии интереси?
  Нямаш ли чувството че повтаряш нещо което се говори от много отдавна?
  Нима ни смяташ за тотално задънени малоумници ,че нямаме идея кой е Хитлер и че нямаме идея за евреите и цялата пропаганда която цитираш?
  Чел ли си "Моята борба" ?
  Знаеш ли че фашизма е създаден в Италия?
  Знаеш ли че банковото дело е създадено и утвърдено като почтена професия пак в Италия от Медичите?
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #18 -: Октомври 13, 2010, 14:46:54 »

  Странник,няма намерение да развивам този безсмислен спор,така,че ме извини!

  Така,продължавам....

  Всъщност,ще кажа какво мисля!

  Мисля и никой не може да ме разубеди,и аз не го налагам на никой,но това е лично мое право да споделям мислите си:
  Мисля,че днешния свят е една тоалетна,в която група люде си изхвърлят боклуците.Тази група люде,не ги знам кои,само ги има,е дала корените на разделението още в древността,с появата на религиите.Рептили ли са тези?Не знам,ама ги има,защото не ми се вярва хората сами да затънат в тая помия с тея убеждения!

  Убеден съм,че бъдещето е единението на цялото човечество,вярата в
  Бог и разбирането на Вселенските закони,по които да живеем.


  Разделението,бездуховноста и живеенето ни в маниакално-идилично светове ни превръщат в марионетки на Новия световен ред.Така яко сме се окопали в ла*ната му,че не виждаме света отвън и само можем да си го представяме като чудна поляна където ще ни мирише на цветя!Еми,празните мечти на никого не вредят,освен на надеждата!

  И какво да направим,за да се отърсим от злините?Можем,имаме шанса...но не го използваме!

  Първо,държави винаги е имало и винаги ще има!Проблема е само,когато те не се разбират и воюват помежду си всякак за безсмислени неща.
  Вместо,държавите да се обединят в един духовен съюз(истинското братско обединение не е материално,а в душата се намира то),и всяка държава да има определен принос в определена насока за развитието на човеците,ние се колим и мразим!
  Вярата в Бога,слушането на интуицията и възприемането на духовните ценносите са портите към рая!Към висшите светове,най-чистият път за познание към тях!

  И тъй като света сега е масово разединен,обединението трябва да почне от някъде.Силите вече концентрираха енергията си в дадени страни и от между тези страни ще се изградят мостове,които да обединят хората по-пътя към любовта и прогреса!

  Всички знаем кои са тези държави,има достатъчно сведения:
  Балканите са важна теиротирия,заради България(най-важния елемент),Сибир е важен-Русия,както и териториите около Централна Азия-Афганистан,Казахстан(ако сте чули за мистериите в Казахстан),Според Ванга от Индия ще се роди учението на обединението,а Китай ще го поемат и ще въведат в държавата си-те щя родят новото християнство,обединяващо хората.
  Разбираемо е,заради близостта с Непал и Тибет,че цялата Азия + Русуя ще се превърнат в родители на новото учение.И макар това да не е факт все още,аз виждам целия план проектирам в главата ми.

  Каква е ролята на Балканите и по-специално на България?Ами да пренесат духовното начало във най-важния континент за арииската раса-Европа!Да се махне старото Папство,да му се сложи край и на негово място да дойде новата религия,която да превърне България в духовния център на Европа,буфера между Азия и Европа!Понеже и Русия е буфер,нищо чудно да стане един славянски съюз между Източна Европа,Русия,Балтииските и Скандинавски държави.

  Така,имаме един Азиатски съюз,един Славянски съюз,и Европа-Романски съюз-ЕС му е като някакъв слаборазвит прототип.В най-практичния случай,Романския съюз трябва да се обедини със Славянския,така както Арабския съюз ще се обедини със Азиатския.

  Как ще се развива този свят?


  « Последна редакция: Октомври 13, 2010, 15:04:58 от rabeno » Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #19 -: Октомври 13, 2010, 15:03:06 »

  Как се е развивал този свят досега?
  Изтока-крайно духовен,Запада-крайно материален!Това е грешка,за да работи този организъм,трябва да има различия между двете посоки,но те да са умерени и да си контрастират както знаците на Ин и Ян!

  Затова Славяните ще са Прехода от едното в другото,ние ще направляваме разивитоето им!Ще влагаме нужния материализъм в духовното и ще налагаме нужното духовенство в материализма,за да няма различия,които да унищожат хармонията!

  Северна Америка-САЩ,ще бъдат унищожени от самия Бог.Просто вярвайте,няма да оцелелят дълго,ако Америка се покае и приеме и те да са нещо като буфери между Запада и Изтока-ще ги приемем.Ако не-Бог ще се оправя с тях,може и ние да се оправим с тях! Усмивчица

  Центрлана,Южна Америки,Африка,Австралия,Океания и т.н. ще се премахне тази бедност и ще се създаде едно нормално добре развито общество,равностойно на европейското!

  Така света ще върви напред!Славяните-с център България ще бъдат като...учители на останалия свят и ще го направляват.

  Така...все ще се намери някой,който с оръжие в ръка да се противопостави на Вселенския план!Война ще има господа...или вечно ще живеем в мизерия или ще има промяна.А промяна без конфликти не може,тъй като не всички са узрели така както вие смятате,че сте!

  И Америка ще го отнесе,тя ще отнесе цялата агресия,която другите таят в душите си!Трябва да я пуснат някъде,не оже,иначе ще умрат от задушаване в собствената си агресия!
  И така САЩ ще паднат,а както е казал Едкагр Кейси,хората,които ще оцелят на променената Северна Америка ще приемат хармонията между духа и материята!

  Според мен,факта,че при пускане на някоя ядрена бомба,света ще изчезне е пълна пропагнада,целяща да държи всички в скован страх от Промяната!Която ще настъпи независимо дали ние я искаме или не...защото тя е природен процес,който не можем да контролираме,а ако опитаме ще стане лошо.

  Такава битка ще има,но страхът у хората от смъртта ги принуждава да отхвърлят Положението,в което сме.Все пак и аз изпитвам инстинктивен страх от смъртта,но живота е вечен и Вселената го изисква.Една малка крачка и ще я прегърнем!!!Всъщност сега сме на един мост-ред на с е Бог,а зад нас Дявола,скрит в Божии облик.Трябва да чувстваме чрез душата си,към кое да отидем и да съберем воя и да отхвърлим първобитния ни свят,който ни тегли назад към фалшивия първобит на глупоста!!!

  Сега сме на този мост и ние славяните,трябва да бъдем душата на човечесвото,защото и Петър Дънов е казал,че България ще въведе света в Рая!!!

  Пак ли ще ме наречете измамник и лъжец?!


  Сега,в интернет,четох някакво мнение,което признава Хитлер за талантлив владетел,но се казва,че никой не е успял да подчини света,защото света е дуален.Замислих,че това е доста правилно!
  Това значи ли,че двама души биха могли да управляват целия свят?
  « Последна редакция: Октомври 13, 2010, 15:25:03 от rabeno » Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #20 -: Октомври 13, 2010, 16:42:13 »

  Повече за Хитлер


  Ранните години
  http://www.boinaslava.net/thirdreich/imena/baby.jpg
  Адолф Хитлер(всъщност фамилията му е Хидлер,но погрешно е записан като Хитлер) се ражда в малкото градче Браунау до реката Ин между Австрия и Германия на 20 април1889 г. Това се случва в 6,30 часа, в навъсена събота срещу Великден, в семейството на митнически чиновник на 52 години - Алоис Шиклгрубер Хитлер и 20-годишното селско момиче Клара Пьолцл Хитлер. Има доста спорове около произхода на Хитлер като основната причина за това е, че баща му е извънбрачно дете и формално остава такъв чак до своята 39-годишнина. Алоис Хитлер е син на Мария Ана Шиклгрубер. Когато Мария се омъжва за Йохан Георг Хидлер, съпругът не признава приживе извънбрачното й дете. Причината за това е кръвосмешение. Фактически дядо на Адолф е Йохан Непомук Хютлер, брат на официалния му дядо Йохан Георг Хидлер. Това ще рече, че Йохан Непомук е не само дядо на Адолф Хитлер по бащина линия, но и като дядо на майка му е същевременно негов прадядо по майчина линия. Адолф Хитлер е дете от връзката между Алоис Хитлер и дъщерята на неговата природена сестра.

  Родословното дърво на Хитлер
  http://www.boinaslava.net/thirdreich/imena/rod.htm

  И майката и бащата на Хитлер произхождат от Долна Австрия от селяни, водещи тежък живот. Клара е третата жена на Алоис и му ражда пет деца, от които оцеляват само Адолф и сестра му Паула. Майката на бъдещия диктатор е скромна, здраво работеща жена с тъжно и бледо лице. Тя трепери над Адолф, защото го смята за болнав. Бащата се държи строго със сина си. Алоис има сурово виждане за живота. Обича да си попийва и на младия Адолф по-късно често се налага да прибира в дома пияния си баща. Алоис Хитлер се държи господарски в семейството си. Интелигентният и буден Адолф отрано започва да се налага на твърде снизходителната си майка.

  До 1892 г. не се случва нищо интересно в семейството. През август 1892 г. Алоис Хитлер е повишен и е принуден да се премести в Пасау, защото в Браунау няма толкова висока длъжност.

  Адолф е на пет години, когато на 1 април 1894 баща му постъпва на служба в Линц. В началото семейството остава в Пасау, вероятно заради бебето на Клара Едмунд. Децата в семейството рядко виждат баща си. Влиянието на Алоис по това време върху Адолф е твърде слабо.

  През април 1895 г. семейството на Хитлер се събира в Линц, за да се отправи от там за Хафелд край Ламбах на река Траун, където Алоис купува къща с 38 000 квадратни метра парцел. На 1 май 1895 г. Адолф постъпва в еднокласното основно училище на Фишлхам край Ламбах. На 25 юни 1895 г. след 40 години служба баща му се пенсионира по здравословни причини и вече разполага с повече време за сина си.

  Адолф е много добър ученик, който всява надежди у честолюбивия си баща, и получава само отлични оценки. През 1896 г. се учи при Франц Рехбергер във второ отделение на ламбахското манастирско училище. Майка му е силно религиозна и се надява, че синът й ще стане монах. Като член на детския хор той слуша много за известния на всички в Ламбах игумен Хаген, в чийто герб и пръстен има стилизиран пречупен кръст.

  На 21 януари 1896 г. се ражда сестрата на Хитлер Паула. Към нея той е благосклонен и тя води домакинството му след 1936 г. под името Паула Волф.

  През юли 1897 г. Алоис продава имота си в Хафелд и се преселва в Ламбах. По думите му по това време Адолф започва да мечтае "все повече и повече за всичко, което някак си беше свързано с война или поне с военщина". В училище момчето често кара приятелите си да играят на война и започва да предвкусва своето омагьосващо въздействие върху слушащите го.

  1898 г. бащата купува къща край гробищата в село Леондинг край Линц. Нанасят се в нея през февруари 1899 г., непосредствено преди Адолф да тръгне в четвърто отделение. Новото училище е вече трето по ред и в него Адолф се учи до септември 1900 г.

  На 2 февруари 1900 г. от дребна шарка умира Едмунд и Адолф остава единствения жив син на Клара Хитлер. Баща му възлага много на него и през септември го изпраща в държавното реално училище в Линц.

  От това време са запазени две училищни снимки. На едната Адолф е в четвърто отделение на основното училище в Леондинг( http://www.boinaslava.net/thirdreich/imena/uchenikLeonding.htm ), а на другата - в първи клас на реалното училище в Линц( http://www.boinaslava.net/thirdreich/imena/uchenikLinz.htm ). На леондингската фотография се вижда едно доста самонадеяно момче, което приковава погледите към себе си.


  Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #21 -: Октомври 13, 2010, 16:49:06 »

  Докато учи в Линц, Хитлер живее в бащиния си дом в Леондинг и така до ранната смърт на Алоис през януари 1903 г. След това през пролетта на 1903 г. постъпва в общежитие в Линц. Въпреки отличните си оценки в основните училища във Фишлхам, Ламбах и Леондинг Хитлер остава да повтаря първи клас на реалното училище в Линц. Той е "неравномерно" трудолюбив и успехите му по математика и естествена история не са достатъчни за преминаване. Бащата на Адолф не крие желанието си синът му да стане чиновник като него и отрано се опитва да ориентира детето си в тази посока. Адолф обаче не проявява интерес и твърдата воля на Алоис Хитлер още от малък го кара да се държи твърдоглаво и непокорно.

  Като ученик във втори клас в реалното училище в Линц, на 3 януари 1903 г., Адолф губи баща си. Въпреки всички препирни и обтегнатите им отношения момчето много обича баща си и преживява тежко раздялата. Адолф продължава да ходи на училище, но вече е сигурен, че няма да стане чиновник, а художник. Чувства се по-свободен отпреди и е единственият мъж в къщата в Леондинг при майка си, сестра си Паула, леля си Йохана Пьолцл и наемателката Елизабет Пльокингер. Като помощно средство за възпитанието на Адолф след смъртта на баща му майката ползва пръчка. На 21 юни Клара продава къщата и се мести с децата си в Линц. Ангела се омъжва на 14 септември 1903 г. за чиновника Лео Раубал и напуска бащиния дом.

  На 22 май 1904 г. Адолф е на 15 години и завършва трети клас. Миропомазва се в Линц. На училище ходи с неохота. Най-омразни са му часовете по френски. Може да продължи в четвърти клас само ако се яви на поправителен. Есента на 1904 г. се явява и го издържа, но трябва да обещае на преподавателя д-р Едуард Хюмер, че ще учи в четвърти клас в друго училище.

  През септември 1904 г. се записва в четвърти клас в държавното средно реално училище в Щайр. Там е сред най-добрите ученици до септември 1905 г. В Щайр Хитлер живее у търговеца Игнац Камерхофер при съдебния чиновник Конрад Едлер фон Чичини, на Зеленчуковия пазар, по-късно площад "Адолф Хитлер". След края на срока, на 11 февруари 1905 г., Адолф получава зрелостното си свидетелство и на тържество с приятелите си се напива сериозно. На другия ден той се връща в училището, за да изкара дубликат на документа, изгубен след тържеството, но четирите части на свидетелството вече са там. В безпаметството си младият Хитлер го е използвал за тоалетна хартия. Посрамен дава клетва, никога повече да не пие. В споменатото свидетелство знанията му по немски, френски, математика и стенография са оценени със "слаб". Много добър и отличен има съответно по рисуване и гимнастика, а останалите предмети са с оценки "добър" и "среден".

  На 16 септември 1905 г. получава окнчателни оценки:

  Благонравно държане - добър;
  Усърдие - добър;
  Вероучение - среден;
  Математика - среден;
  Химия и физика - среден;
  Геометрично чертане и дескриптивна геометрия - среден (след поправителен);
  Рисуване - отличен;
  Гимнастика - отличен;
  Пеене - добър.

  Напуска училище поради заболяване. Адолф гледа на това като на спасение от нещо, с което не желае повече да се занимава. По препоръка на лекар Адолф в бъдеще не бива да стои затворен в канцелария. Най-сетне пред мечтата на момчето се открива истинска възможност да се махне от реалното училище и да се запише в Художествената академия. Заминава с вече болната си майка за Шпитал. Там под контрола на д-р Карл Кайс от Вайтра Адолф бързо се възстановява.

  За следването във Виенската академия последното му зрелостно свидетелство е достатъчно. През май 1906 г. Хитлер пътува до Виена, където остава до юни и си тръгва преди изпитите. Отлага ги за следващата година. Заедно с Клара и Паула живее на "Хумболдщрасе" 31 в Линц. Записва се в библиотеката на Обединението за народно образование и на Музейното обединение, взема уроци по пиано, ходи редовно в Провинциалния театър, посещава всички постановки на опери от Вагнер, чертае, рисува, пише стихове, композира, нахвърля проекти за театри , мостове, градски и пътни строежи. С приятеля си Кубичек често се занимава с мистицизъм. През януари 1907 г. майка му се подлага на операция (злокачествен тумор в малкия гръден мускул). Живее още само 11 месеца, но пред Адолф симулира подобрение. Септември осемнадесетгодишният Хитлер заминава за Виена.

  Там Адолф заварва 112 кандидати за академията на "Шилерплац". Младият Хитлер успява да издържи първата част от изпита, на която са скъсани 33-ма от конкурентите му. Следва втора част с пробна рисунка. Адолф показва работите си от Урфар и Линц. Професорът не е доволен от факта, че сред тях има твърде малко глави, и не допуска младежа до следване в академията. С Хитлер се провалят още 51 "художници", сред които е Робин Кристиан Андерсен, по-късно ръководител на курс по живопис във Виенската академия и проректор на Академията за изобразителни изкуства.

  Сам Хитлер твърди, че се среща с ректора и последният го съветва да се ориентира към архитектурата, защото работите представени от него разкриват способностите му именно в тази област. Това може да е вярно. Хитлеровите рисунки показват наистина повече връзка с архитектурата отколкото с творческата живопис. Човешките фигури в градските му пеизажи са твърде малко. Те са с декоративен характер, изглеждат вдървено и принудено.

  Скъсан във Всеобщото рисувателно училище на академията, Адолф Хитлер кандидатства за Архитектурната й школа. За нея обаче той няма ценз, тъй като не си е взел матурата.

  Ноември 1907 г. се завръща в Урфар край Линц. Грижи се за смъртноболната си майка. Води домакинството и изпълнява функцията на глава на семейството. На 23 декември 1907 г. погребва майка си в гробището в Леондинг. Приема тежко загубата на човека, който до този момент е обичал най-силно.

  1908 г. получава значителна сума от наследството на мйка си. Месечно Хитлер получава 58 крони от бащиното си наследство. Към тях се прибавят 25 крони сирашка пенсия, а големите наследства от леля му Йохана Пьолцл и майка му го правят състоятелен мъж.

  Напуска Линц и заминава отново за Виена. Там живее до септември заедно с приятеля си Аугуст Кубичек при полякиня на име Цакрайс на "Щумпергасе" 29. Ходи на уроци по изкуство при виенския скулптор Панхолцер и се готви за следващия приемен изпит в академията.

  Явява се през есента на 1908 г. Не успява да покаже работите си, нарисувани през време на подготовката, защото "не е допуснат до пробата" ( според "Класификационния списък" за учебната 1908/1909 г.). Хитлер е силно разочарован от повторния неуспех. Иска да скъса с досегашния си начин на живот и напуска квартирата си, без да остави новия си адрес на Кубичек. Хората, които го познават, губят връзка с него. Това има отражение и в друга посока - австрийските военни власти от есента на 1909 до 1914 г. не могат да го принудят да отбие военната си служба, защото не знаят къде се намира.
  Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #22 -: Октомври 13, 2010, 16:55:23 »

  Войник
   
  През 1924 г. Адолф пише: "Напуснах Австрия по политически причини. Не исках да се бия за хабсбургската държава". Но австрийската полиция не го е забравила. Служителите й се обръщат с молба за съдействие към мюнхенските си колеги и получават информация, че търсеният от тях австриец е "регистриран от 26 май 1913 г. на "Шлайсхаймерщрасе" 34/III у Поп". На 18 януари Хитлер получава призовка от Мюнхенската криминална полиция да се яви на военна комисия на 20 януари в Линц. На 19 януари в австрийското консулство му е съставен протокол: "Според наблюденията на полицията и впечатленията на тукашното учреждение... той трябва да страда от заболяване, което го прави негоден за военна служба... ". На Адолф е наредено да се яви на 5 февруари в Линц. Получава разрешение по финансови причини да отиде вместо в Линц в Залцбург. Там на 5 февруари 1914 г. е обявен за "негоден за военна и помощна служба", защото е "прекалено слабоват".

  В Германия вниманието на Хитлер се прехвърля от антисемитизма и марксизма към германо-австрийската външна политика. Той смята за погрешни съюзите на двете страни от 7 октомври 1879 г., от 18 юни 1881 г. и Тройния съюз между Германия, Австрия и Италия от 20 май 1882 г. Хитлер е убеден, че Германия се е обвързала "с една държава-труп", която ще "повлече двамата (съюзници) към бездната".

  За него страната, която е напуснал, не може вече да се смята за германска, защото в нея постепенно са започнали да надделяват чуждите елементи. Това личи от мнението му по едно изключително важно събитие. За убийството на австрийския престолонаследник Франц Фердинанд и жена му на 28 юни 1914 г. в Сараево от сърби Хитлер казва: "Най-великият приятел на славяните падна под куршумите на славянски фанатици". Той нарича събитието "мъст на непредсказуемата съдба".

  Покушението е официалният повод за Първата световна война. Запазена е снимка( http://www.boinaslava.net/thirdreich/imena/august1914.htm ), на която се вижда радостно възбуденото лице на Хитлер сред тълпата на 1 август 1914 г. на мюнхенския "Одеонсплац", къдетомноголюдието научава за прокламацията за обявяването на война. ( http://www.boinaslava.net/thirdreich/imena/Hitler(v_diasno).jpg ) "Негодният за военна служба" Хитлер бързо подава молба до Лудвиг III Баварски за разрешение да постъпи като австриец в баварската войска. Молбата му е удовлетворена още на следващия ден. Изборът му пада на 16-и резервен пехотен полк, който по-късно получава името на загиналия в края на октомври 1914 г. командир полковник Лист. Хитлер постъпва на 16 август на служба и се заклева на 8 октомври 1914 г. на краля на Бавария и на император Франц Йосиф. След твърде кратка подготовка е изпратен на фронта в средата на октомври. Там Адолф Хитлер е колегиален, съобразителен, особено храбър войник. До 1916 г. служи като ординарец, а след това като вестоносец. За 4 години участва в 47 битки, често пъти в разгара на боевете. Раняван е на два пъти. Получава награда Железен кръст I степен - отличие, което носи с гордост до края на живота си. Орденът дължи на евреин. Връчен му е по предложение на еврейския полкови адютант Хуго Гутман. Заслугата на доброволеца Хитлер е, че при особено тежки условия упява да се добере до позицията на германската артилерия и предотвратява възможността тя да вземе под обстрел собствената си пехота. Адолф спасява живота и на офицер от 9-а рота на 17 юли 1918 г. и след две седмици Железният кръст му е връчен. Три седмици по-късно е в служебен отпуск в Нюрнберг и на 25 август е одостоен със служебно отличие III степен. На 10 септември отпътува в домашен отпуск за Шпитал.

  В средата на октомври 1918 г. Хитлер е ранен край Ла Монтан. Ослепен е при обгазяване. Постъпва в баварски полеви лазарет в Оденаарде, а от 21 октомври в пруския резервен лазарет в Пасевалк в Померания. Постепенно възвръща зрението си. Там на 7 ноември 1918 г. научава, че войната е приключила и Бавария е станала република.

  До края на войната за Хитлер не е ясно дали ще бъде архитект или политик. В лазарета обаче той взима решението " да стане политик". На 21 ноември 1918 г. е изписан. Остава в казармата в своята част на караулна служба. За допълнителни средства сортира военни дрехи. В началото на февруари 1919 г. се записва за охрана на военнопленниците в Траунщайн. На 20 февруари Националното събрание във Ваймар приема мирния договор. На 7 март се завръща в старата си рота в Мюнхен, защото лагерът Траунщайн е разформирован.

  В началото на 1919 г. в Мюнхен Хитлер става свидетел на 69 доста бурни в политическо отношение дни. Той остава встрани от тях и не се обвързва с никого. Продължава да разпалва антисемитизма си като условията за това са по-подходящи от всякога.
  Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #23 -: Октомври 13, 2010, 17:00:57 »

  За кратко време Бавария е обявена за Съветска република. Властта на комунистите не надхвърля границите на град Мюнхен. Положението на гражданите обаче е много тежко. В началото на май с бойни действия режимът на Съветите е свален. Обаче преди войските на противниците им да влязат в града в някои военни части се гласува какво да е поведението на войската. Дали да се подкрепи Червената армия или доброволците на фон Еп, или да се заеме пасивна позиция. В казарма "Макс II" Хитлер се качва на стол и казва: "Бойни другари, та ние не сме революционна гвардия на притичалите евреи. Фелдфебел Шюслер е прав, когато предлага да останем неутрални".

  След тези бурни събития войникът Хитлер е натоварен да издири подофицерите и войниците, подкрепяли комунистическите Съвети. Изпълнява задачата и от 5 до 12 юни 1919 г. е командирован на курс за подлежащите на демобилизация и завръщащите се от плен войници по "основи на държавно-гражданско мислене". Тези антиболшевишки курсове са за подбрани войници от баварския Райхсвер. В тях Хитлер има възможност да се срещне с хора, близки до неговите позиции. Сред тях е доцент инж. Готфрид Федер. Всички са единодушни, че за спасението на Германия е нужна нова партия, демонстрираща принципно различна позиция от тази на известните по това време политически формирования. До учредяването й обаче не се стига.

  Една от причините, които насочват Хитлер към политиката, е, че след войната той няма твърде много възможности за препитание, защото няма професионално обарзование. На споменатия курс Хитлер се изказва антисемитски и прави това много убедително. Впечатлен от ораторския му талант, ръководителят на отдела за просвета го взема за политическа работа в Райхсвера. Картината след рагзромa на Съветите в Германия е с доста черни краски. Навсякъде могат да се намерят борци срещу еврейството и болшевизма. В страната има размирици, стачки, комунистически опити за преврат, а икономическата мизерия е всеобща. Бавария е пълна с военизирани доброволчески корпуси и обединения за самозащита. Преобладаващата част от тях са десноекстремистки.

  Сред организациите прокламиращи "нова формула" е обществото "Туле" (гнездото, от което ще се излюпи NSDAP). С 220 членове в Бавария то е прикрита организация на учредения през 1912 г. Германски орден със следното становище: "...сега ние искаме да кажем, че евреинът е смъртният враг, от днес нататък ние ще действаме". "Туле" подкрепя всички обединения, готови да се борят срещу евреите. Именно в това дружество възниква Германската работническа партия (DAP).

  Хитлер пише: "Един ден аз получих заповед от прякото началство да видя как стои случаят с едно привидно политическо обединение, което под името "Германска работническа партия" възнамеряваше в близките дни да проведе събрание и на което Готфрид Федер също щеше да говори. Аз трябваше да отида там, да огледам съюза и после да напиша отчет.".

  Ефрейтор Адолф Хитлер на 12 септември се явява в "Щернекеровата пивоварна", където се събират 45 души. На срещата един професор на име Бауман взема думата и излага виждането си, че Бавария трябва да се откъсне от Германия и да сключи съюз с Австрия. Хитлер не се сдържа и също произнася реч. Ефектното му слово зашеметява публиката. Професорът е поразен с думи и изчезва. Първият председател на DAP, шлосерът Антон Дреклсер, е очарован от словото на Хитлер и му дава екземпляр от брошурата си "Моето политическо пробуждане".

  Няколко дни след това Хитлер получава пощенска картичка от ръководството на DAP. Съобщава му се, че на 16 септември ще се проведе заседание в гостилницата "Старата розоварна" на "Хернщрасе" 48. Управителното тяло го уведомява още, че вече е приет в партията, и го кани на сбирката.

  По този повод през 1924 г. Хитлер пише: "Подир двудневно мъчително умуване и размишление аз стигнах... до убеждението, че трябва да направя крачката... Връщане назад не можеше и не биваше да има."

  На 16 септември Адолф Хитлер се включва в партия ограничена единствено в Мюнхен с общо 55 членове.
  Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #24 -: Октомври 13, 2010, 17:04:47 »

  Общество "Туле"

  http://www.boinaslava.net/thirdreich/dopylninfo/thule.gif
  Фрейхер Рудолф фон Зеботендорф (1875-1945) през ноември 1918 г. в Мюнхен основава обществото Туле. Това формирование с характер на ложа е прикриваща организация на пангермански, патриотични, фьолкиш (националистични; шовинистични) съюзи. Първоначално името на обществото е "Studiengruppe für germanisches Altertum". Зад твърдението, че се занимават с изследването на старогерманска литература, членовете на Туле крият истинското си лице. В идеите на организацията са съчетани националистични предвоенни традиции от пангерманистичните кръгове с окултно-езически расистки схващания, които намират израз най-вече в антирепубликанска и антисемитска пропаганда. Централата на Туле се помещава в Мюнхен в хотела "Четири годишни времена" на братята Валтершпил.

  Туле-общество разполага със собствен вестник "Münchener Beobachter" (Мюнхенски наблюдател), който от август 1919 г. излиза под името "Völkischer Beobachter".

  Предисторията на Туле е свързана с основания през 1912 г. по масонмски модел Германски орден и съюза Чук (и двете формирования са във връзка с шовинистичния Пангермански съюз). Самото общество в най-добрите си времена наброява 1500 членове (из цяла Бавария, а в Мюнхен 250 души). В социално отношение хората в обществото са журналисти, поети, професори и военни. Сред тях са бъдещи ръководни представители на NSDAP като Рудолф Хес, Алфред Розенберг, Готфрид Федер, Макс Аман, Ханс Франк и Дитрих Екарт. От кандидатите за постъпване Туле иска удостоверение за "арийски" произход до трето коляно. Емблемата на организацията е пречупен кръст с меч, а мотото й гласи: "Gedenke, daß Du ein Deutscher bist. Halte dein Blut rein!" (Помни, че си германец. Пази кръвта си чиста!)

  В качеството си на крайнодесен таен съюз, който разполага с връзки във влиятелните кръгове от баварското общество, Туле подготвя планове за преврат и подкрепя антиреволюционно настроените групи. Обществото насърчава и изграждането на Немската работническа партия (DAP). По време на революцията от 1918/19 г. Туле създава милитаристичен Боен съюз, който заедно с Freikorps (Доброволческия корпус на фон Еп) взима участие в свалянето на Баварската съветска република. Членовете на Туле решават да убият Курт Айснер, лидер на Баварската комунистическа революция, но са изпреварени на дело от Антон граф Арко-Валей, млад офицер с еврейски произход, отхвърлен от членство в обществото. Арко, решен да засрами отритналите го с "пример на смелост", убива Айснер през февруари 1919 г.

  Много от членовета на Туле се сближават с Антон Дрекслер, работещ в мюнхенския жп-парк, за да им служи като връзка с работническата класа. Дрекслер основава DAP, по-късно станала NSDAP.
  Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #25 -: Октомври 13, 2010, 17:08:13 »


  Немска работническа партия

  Deutsche Arbeiterpartei - DAP

  http://www.boinaslava.net/thirdreich/nsdap/DAPlog.jpg

  Малката и непопулярна партия на Антон Дрекслер и Дитрих Екарт, основана в Мюнхен скоро след края на Първата световна война. През септември 1919 г. неин член става Адолф Хитлер. Той бързо успява да се наложи като лидер и променя облика на партията, а и името й през април 1920 г. на NationalSozialistische Deutsche ArbeiterPartei - NSDAP.


  Немската работническа партия (DAP) е учредена на 5 януари 1919 г. Нейни основатели са шлосерът от жп-завод Антон Дрекслер и спортният журналист Карл Харер, член на обществото Туле и изпълняващ неговите задачи. В началото партията със своите 20-40 членове е една от многото мюнхенски шовинистични антисемитски групи от крайнодясното пространство, които търсят съмишленици. Борбата срещу определените като "ноемврийски престъпници" демократически партии и агитацията срещу "позорния диктат" на Версайския договор обединява антирепубликанската десница в омразата й срещу "еврейската" Ваймарска република.

  С помощта на демагогския талант на Адолф Хитлер, който на 12 септември 1919 г. присъства на едно от събранията на DAP и няколко дни по-късно се включва в редиците й, партията бързо придобива популярност и извън Мюнхен. Прохождащият в политиката, току що напуснал райхсвера, талантлив оратор скоро става незаменим за Немската работническа партия. Хитлер и Дрекслер създават първоначално една в значителна степен антибуржоазна и социалреволюционна програма. На 5 януари 1920 г. партията напуска Карл Харер. На 24 февруари 1920 г. в Хофбройхаус в Мюнхен се състои първата масова сбирка на DAP с около 2000 души. Представени са 25-те точки на програмата. През април става факт и преименуването на партията от DAP на Националсоциалистическа немска работническа партия (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP).
  Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #26 -: Октомври 13, 2010, 17:11:44 »

  Издигане до партиен лидер
   
  В рамките на две години Хитлер успява да стане абсолютния и непоклатим лидер на малката партия.http://www.boinaslava.net/thirdreich/imena/kartina.jpg. Сменя името й от DAP на Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (Националсоциалистическа немска работническа партия), известна навсякъде като NSDAP. Появява се акронимът Nazi от думие National SoZIalist. Адолф напуска армията, за да се отдаде изцяло на политическата си дейност. Условията за това са благоприятни: в страната има икономическо напрежение и силно негодувание срещу победилите във войната Съюзници. В програмата си от 25 точки, която обявява на 24 февруари 1920 г., Хитлер включва идеите си, оформени още от престоя му във Виена: антисемитизъм, силен национализъм, идея за арийско расово господство, презрение към либералната демокрация и принципа на водача. Платформата, с която излиза партията му, е направена така, че да заинтригува всеки, който е недоволен от нещо. Повечето от идеите в нея не са нови, но той успява да ги направи привлекателни и ясни. Негово е решението символ на новата партия да стане свастиката (пречупения кръст, носен преди това от по-стари расистки групировки) и за поздрав да се използва думата "Heil!". Успява да осигури и вестник за движението си - "Völkischer Beobachter". За охрана на събранията си учредява организацията Sturmabteilung (по известна със съкращението си SA) на мъжете с кафеви ризи, ръководени от близкия му приятел Ернст Рьом. Хитлер си създава и преторианци в лицето на високо дисциплинираните, готови да се сражават до смърт за своя лидер, черноризци от Schutzstaffel (SS).
  http://www.boinaslava.net/thirdreich/imena/H_Ludendorf_Roehm.jpg
  В края на 1923 г. Хитлер е убеден, че Ваймарската република е пред прага на своето рухване и че сега може да изпълни обещанието си за "поход към Берлин" и поваляне на правителството от "еврейско-марксистки предатели". Той се надява с подкрепата на армията да постави Германия под националистически контрол. В плана му се включва и реакционният милитарист и национален герой от Първата световна война генерал Ерих Лудендорф. На Бирения пуч състоял се на 8-9 ноември 1923 г. в Мюнхен двамата застават на преден план в хаотичната политическа ситуация с цел да накарат лидерите на местното правителство и началниците на местния райхсвер да обявят национална революция. Хитлер обсажда с мъже от SA бирарията Бюргербройкелер, силно превъзбуден скача на един стол и обявява революцията: "Утре Германия ще има национално правителство или ще бъдем мъртви!". На следващия ден нацистите маршируват по улиците на Мюнхен към военното министерство, но кордон от полицаи открива огън по тях и разпръсва редиците им. Пучът се проваля.
  http://www.boinaslava.net/thirdreich/imena/vLandsberg.jpg
  На 26 февруари 1924 срещу Хитлер започва съдебен процес с обвинение в държавна измяна. Съдията познава подсъдимия от по-рано. Той го е съдил за подстрекателство, когато веднъж кафевите ризи с ръкопашен бой разтурват сбирка на комунисти. Съдията е благосклонно разположен към лидера на нацистите и те очакват както първия път сравнително лека присъда. Адолф Хитлер се възполва от всичко това и се опитва да превърне процеса си в пропаганден триумф. За тази цел той се защитава сам и по блестящ начин използва красноречието си. Поема пълната вина за организирането на пуча. "Това е моето становище: По-добре да бъда обесен в болшевишка Германия, отколкото да склоня глава пред френския меч". Хитлер си позволява смело да говори за наближаването на деня, в който тълпите от улицата със своите знамена с пречупени кръстове ще се слеят с тези, които стреляха по тях. Групите ще нараснат в батальони, батальоните в полкове, полковете в дивизии, заканва се той. "Даже и да ни осъдите хиляди пъти, богинята на вечния съд на историята ще се засмее и ще скъса решението на този съд, и ще ни признае за невинни." След целия спектакъл Хитлер е осъден на пет години затвор. Поведението му в съдебната зала прави силно впечатление на германците, които започват да го възприемат като голям национален герой. Лично за него пучът е сериозен урок, от който научава, че за да успее да вземе властта в свои ръце ще трябва да използва легални средства.

  От присъдата си Хитлер излежава само девет месеца. В затвора Ландсберг той е в килия със значителни удобства и има достатъчно време, за да премисли добре сторените грешки. Закусва в леглото си, държи дълги слова пред съкилийниците си и прави разходки в градината. Всичко прилича повече на санаториум, отколкото на затвор. При тези условия започва да диктува на секретаря си Рудолф Хес книгата си Mein Kampf (Моята борба), която по-късно става политическа библия за нацисткото движение. В това нескопосано, раздуто и разхвърляно "произведение" Хитлер разказва живота си, философията си и представя подробно програмата си, която иска да реализира в Германия. Основна тема на писанията му е социалния дарвинизъм - индивидите и нациите са представени като участници в постоянна бирба за живот. Предимството винаги е на страната на силния, а моралът е признак на глупост. Расово по-висшите германци са заплашени от евреите, "гъвкавия демон на човешкото падение", марксистите, болшевиките, либералите и от хуманистите, без значение от какъв тип. Германия отново може да бъде велика само ако обяви безпощадна война на тези вътрешни врагове. На новото нацистко движение се пада задачата да подготви стратегията за световното господство, която неминуемо е свързана с безмилостна борба с Франция и овладяването на Изтока. Mein Kampf е многословна и досадна книга, но в края на краищата става бестселър. До 1939 г. тя е преведена на единадесет езика и от нея са продадени над 5,2 милиона копия, а авторските хонорари правят Хитлер богат човек.
  Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #27 -: Октомври 13, 2010, 17:18:26 »

  Възстановяване на партията

  http://www.boinaslava.net/thirdreich/imena/priBavarskiNazisti1924.jpg
  Провалът на пуча от 1923 г. довежда до временното разпадне на NSDAP. Скоро обаче Хитлер е амнистиран. През декември 1924 г. той напуска Ландсберг и сериозно се залавя за реорганизиране на партията си. Подпомаган от двама тесни последователи - магьосника на пропагандата д-р Паул Йозеф Гьобелс и въздушния ас от Първата световна война капитан Херман Гьоринг, Хитлер се захваща с трудната задача да си спечели масова подкрепа. Първият сериозен проблем, пред който е изправен, е да на прави избор между социалистически ориентираната левица от привържениците му в Берлин и десните националисти в Мюнхен, между членовете на партията от севера, водени от Грегор Щрасер, и приятелите си от Бавария. За тази цел Хитлер събира всички по-големи ръковдители на партията в страната на конференция в Бамберг Южна Германия на 14 февруари 1926 г. Времето на срещата е специално подбрано така, че за повечето северняци да бъде трудно да се откъснат от основната си работа и да присъстват на обсъждането на партийната програма. От представителите на севера пред мнозинството на юга имат възможност да говорят само Грегор Щрасер и Гьобелс. На конференцията партията е поделена на две - едната група е водена от Грегор Щрасер, представляващ градаските, социалистически и революционно настроени елементи, а другата група е на Готфрид Федер, отразяващ провинциалните, расистки и популистки идеи. Хитлер е посредата на двете враждебни страни. Той никак не е склонен да позволи младата му партия да поеме по посока на "нестройните социалистически принципи". Решението идва в изясняването на въпроса за становището по отчуждаването на собствеността на аристокрацията. Хитлер държи двучасова реч, в която разяснява на делегатите, защо не трябва да гласуват за отчуждаване. Националсоциализмът, казва той, не трябва да помага на движенията, вдъхновени от комунистите; отчуждаванието няма да спре с изпращането на Вителсбаховата и другите германски династии на бунището на историята. Гьобелс, от който се очаква да подкрепи позицията на Щрасер, предусеща какъв ще е крайният изход и преминава на страната на Хитлер. Като награда получава поста на гаулайтер (партиен районен ръководител) за Берлин и стартира успешната си кариера в партията. Въпреки събитията на конференцията разривът в NSDAP между националисти и социалисти намира (кърваво) решение едва в Нощта на дългите ножове през 1934 г.

  Пропагандната дейност на партията е насочена към низшите класи на обществото, които понасят тежки удари от икономическата депресия. Настойчивостта на Хитлер този път движението да се придържа към легалните средства за борба за властта (която дори му донася прякора Адолф Легалния) му спечелва престиж в редиците на милитаристите, националистите и традиционалистите. Комбинацията от проницателност по отношение на психологията на масите и готовността да работи заедно с десните консерватори е важен фактор за Хитлер по пътя му към абсолютната политическа власт. Той бързо възстановява и значително засилва позициите си, загубени след безплодния бирен пуч. През 1930 г. Адолф Хитлер е безспорният лидер на нацисткото движение. В хазната на партията потичат капитали от едрите индустриалци на Рейнланд, които виждат в лицето на Хитлер единствения си защитник пред тревожещите ги профсъюзи и пред набезите на комунистите. NSDAP получава нарастваща подкрепа от стабилните буржоазни елементи както и от недоволните работници, като на всички Хитлер обещава закрила и освобождение от "грабещите ги еврейски финансисти".
  Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #28 -: Октомври 13, 2010, 17:21:38 »

  Постигане на политическа власт

  http://www.boinaslava.net/thirdreich/imena/H&Hindenburg.jpg
  В 1928 г. на изборите за райхстаг нацистите печелят само 12 места - слаб резултат в сравнение с 54-те мандата на комунистите. По време на икономическата депресия от 1929 г. Хитлер заедно с националиста Алфред Хугенберг води кампания срещу плана Юнг. Чрез контролираните от Хугенберг вестници най-сетне пред Хитлер се открива възможност да изложи идеите си пред нацията. Освен това той има шанса да спечели на своя страна повече едри индустриалци и бизнес магнати, които да осигурят солидна финансова подкрепа за движението му. През 1930 г. изборите за райхстаг правят NSDAP втората по големина парламентарно представена политическа сила със 107 депутати (за нацистите гласуват над 6 милиона души). Комунистите успяват да вкарат 77 свои представители. Изводът за всички е ясен - шумната пропаганда на Хитлер е спечелила вниманието на германския избирател.

  Нацистите обаче имат проблем, който може да послужи като оръжие в ръцете на враговете им. Лидерът им Адолф Хитлер все още е с австрийско гражданство. Той и поддръжниците му добре разбират, че това му положение би улеснило един евентуален опит да бъде изгонен от страната. Фрик, министърът нацист от правителството на Тюрингия, предлага на Адолф да го назначи в местните полицейски сили, но в крайна сметка Хитлер става консул на провинция Брунсвик в легацията й в Берлин. Поемайки поста, той полага клетва за вярност към Ваймарската република и на практика става германски гражданин. Премахнал една съществена пречка по пътя на политическата си кариера Хитлер решава да пробва силата на партията си като се кандидатира за президент. Настоящият застаряващ президент Паул Хинденбург е подкрепян от социалистите, католиците и обикновените работници. Другите двама кандидати за поста са Теодор Дюстерберг, офицер от армията, и лидерът на комунистическата партия Ернст Телман. Хитлер подхожда с присъщата му енергичност към кампанията за изборите на 13 март 1932 г. и печели над 30% от вота, лишавайки Хинденбург от пълната победа. На финалните избори от 10 април старият герой от Първата световна война Хинденбург е преизбран с 53% или 19 359 650 (Хитлер - 13 418 011; Телман - 3 706 655). На изборите през юли за райхстаг нацистите тържествуват с 230 места и стават най-силната политическа партия в Германия. Но на следващите избори Хитлеровото движение загубва малко от гласовете си, което води до намаляването депутатите на 196 (комунистите нарастват на 100). NSDAP остава най-голямата партия в парламента, но уличните схватки между кафевите ризи и Червения фронт придобиват особена острота.

  Междувременно политическата ситуация сериозно се изражда. Канцлерът Хайнрих Брюнинг, привидно либерален и напредничав, се проваля, започвайки да управлява с укази. Това му решение в действителност прокарва път към диктатура. На 30 май 1932 г. Хинденбурготстранява Брюнинг от поста му. Започва тежка задкулисна политическа борба между юнкерите от изтока, едрите индустриалци от запада и офицерите от райхсвера. Тези три групи стоят зад поредния кабинет, първоначално оглавяван от Франц фон Папен, ловък политик и интригант, а после и от генерал Курт фон Шлайхер, представител на армията, който желае постигането на военна диктатура. Фон Папен сключва политическа сделка с Хитлер. Двамата тайно се срещат на 4 януари 1933 г. и решават да работят заедно за правителство, в което Хитлер ще бъде канцлер, а хора на фон Папен ще заемат по важните министерски постове. Освен това постигат съгласие да елиминират социалдемократите, комунистите и евреите от политическия живот. Хитлер обещава да се откаже от социалистическата част в своята програма като срещу това фон Папен ще поръчителства за него пред индустриалците за по-нататъшни финансови инжекции за нацисткото му движение. Остава една единствена задача - да се спечели доверието на стария президен Хинденбург, който не е особено благосклонен към грубото парвеню и най-обикновен ефрейтор от Първата световна война (веднъж вече президентът е отхвърлил желанието на Хитлер да го направи канцлер, предлагайки му вицеканцлерския пост, който Адолф не приема). Оскар фон Хинденбург, синът на президента, загрижен за имението в Нойдек на изток, и заможният банкер Курт Фрайхер фон Шрьодер принуждават Паул Хинденбург да приеме предложенията за бъдещия кабинет на фон Папен. На 30 януари 1933 г. президентът с голяма неохота обявява Адолф Хитлер за канцлер на Германия с коалиционен кабинет, отказвайки му извънредна власт. Това е велик момент за някога незначителния бродяга от Виена. Той постига тази висока цел без пуч и без революция, а както е обещал - по конституционен път.
  Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #29 -: Октомври 13, 2010, 17:26:04 »

  Началото на Третия райх 1933-1934
   http://www.boinaslava.net/thirdreich/imena/1934.jpg

  http://www.boinaslava.net/thirdreich/imena/den_na_partiata1934.jpg


  Хитлер твърди, че Третият Райх, започнал с избиранетому за канцелр, ще просъществува 1000 години.Веднъж взел властта в свои ръце, той действа бързо и решително, за да затвърди позициите си и да постигне пълна диктатура. В райхстага новият канцлер няма пълно мнозинство и за да си осигури такова, той постига споразумение с Хинденбург да се състоят избори. Първата му задача след това е да вдигне в тревога страната заради заплахата от червен терор. Разбира се, едно отслабване на комунистите ще затвърди властта му. С палежа на сградата на райхстага на 27 февруари 1933 г. Хитлер получава официален повод и възможност да се рзправи с политическите си опоненти и да положи основите на тоталитарната си система. На местопрестъплението е заловен слабоумният 24-годишен холандски скитник Маринус ван дер Любе, който някога е бил член на комунистически клуб в родината си. Предполага се обаче, че пожарът е запален от щурмоваци на нацистката партия, със съдействието на Херман Гьоринг. През тунел те влизат в райхстага, заливат завесите и килимите със запалима течност, след което вкарват психически лабилния бивш комунист, за да запали сам малки отделни огньове. Отговорността за пожара все още е обект на дискусия сред историците.

  Запален от нацистите или не, изгорелият райхстаг свършва добра работа на Хитлер. Арестувани са 4000 души. Вината за палежа е хвърлена върху Германската комунистическа партия. През март полицията залавя нелегално пребиваващите в страната Георги Димитров (ръководител на нелегално бюро на Коминтерна за Западна Европа), Благой Попов и Васил Хаджитанев (членове на Политбюро на нелегалната Българска комунистическа партия). Те получават обвинение за подпалването на райхстага. Процесът срещу тях се следи с голям интерес от много страни. Получават се протести от различни места. Димитров, който се защитава сам, се превръща в герой за комунистите със смелото си поведение (успява да вбеси Гьоринг). В крайна сметка нацистите са принудени да пуснат българите и те са изпратени в Москва. NSDAP печели изборите на 5 март 1933 г. и увеличава местата си в парламента от 196 на 288. С подкрепата на националистите Хитлер си осигурява мнозинство от 52 процента (мандатите на комунистите са касирани). На 24 март 1933 г. райхстагът гласува Закон за извънредни пълномощия на правителството. С него на парламента са отнети законодателните права, контрола на бюджета, правата за иницииране промени в конституцията и правото на одобрение на договори с чужди страни. За срок от четири години те са предоставени изцяло на райхскабинета. За няколко месеца всички други партии освен NSDAP са забранени (една част от тях се сливат "доброволно" с нея, а други се "саморазпадат"). Представители на партията контролират управлението на немските провинции. Търговските обединения са разпуснати, профсъюзите също (създаден е Трудовият фронт-
  Монолитна трудова организация, свързана с нацистката партия и създадена от Хитлер, за да замени множството профсъюзи на Ваймарската република.). Почти цялото население е организирано в различни обединения под контрола на партията.

  Хитлер затвърждава властта си с предварително планирана бруталност и терор. Тези, които се осмелят да говорят против режима му, биват веднага надвити, арестувани, хвърляни в затвор или убивани. Хитлер внимателно се стареа да не накърни интересите на силни групировки. Внимателно изтлсаква настрана консерваторите и предпазливо овладява радикалите. Той води ловка политика по примера на Макиавели. Не се колебае да лиши опонентите си от обикновените им човешки права или дори да ги ликвидира физически. Правителството, закона, образователната система и религията работят за националсоциализма. "Heil Hitler!" става задължителен поздрав, свастиката символ на държавата, а "Horst Wessel Lied" официален химн. Под ръководството на д-р Паул Йозеф Гьобелс широко се пропагандира величието Фюрера.
  Активен
  Страници:  1 [2] 3 4   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Еволюция на съзнанието - Български филм « 1 2 »
  Филми
  Administrator 24 7308 Последна<br />публикация Януари 31, 2011, 03:35:15
  от nre
  Полезни теми от форума отнасящи се до децата
  За родителите
  Eona Lightholder 9 3026 Последна<br />публикация Май 15, 2012, 03:19:52
  от oldrecord

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright