Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Сблъсък на галактики  (Прочетена 1194 пъти)
Kery
Гост
« -: Август 08, 2010, 10:13:28 »

Сблъсък на галактики

НАСА публикува снимка от сблъсък на галактиките Antennae (обектите  NGC4038 и NGC4039) с висока резолюция. Учените са направили и малко видео, което можете да видите тук.

Фотографията представлява композиция от три кадъра, направени от телескопа Chandra (син), Spitzer (червен) и Hubble (жълт). На снимката се виждат добре вътрешните структури на сблъскващите се галактики, разположени на 62 млн. светлинни години от Земята в южното съзвездие Гарван.

Според учените процесът на сблъсък продължава поне 100 милиона години. В региона, където се сблъскват галактиките, се наблюдава интензивно звездообразуване. Младите звезди нагряват газа и праха и светлината се вижда добре в инфрачевения диапазон, в който работи Spitzer.

Освен това данните от Chandra, който води наблюденията в рентгеновия диапазон, показват присъствието в този регион от Космоса на голямо количество останки от свръхнови.

Наскоро учените, работещи с Hubble, публикуваха снимки на мъглявината NGC 2467, разположена в съзвездието Кърма. Мъглявината се състои основно от водород и е отдалечена от Зeмята на 13 000 светлинни години.
http://www.dnes.bg/technology/2010/08/08/trio-teleskopi-pokaza-sblysyk-na-galaktiki.95993
http://www.nasa.gov/mission_pages/chandra/multimedia/antennae.html
« Последна редакция: Септември 25, 2010, 10:53:23 от indigo » Активен
nia.boneva6
Гост
« Отговор #1 -: Септември 26, 2010, 23:29:43 »

Красота!
Активен
bars_i
Гост
« Отговор #2 -: Септември 27, 2010, 00:50:54 »

Екипът на космическия телескоп Хъбъл публикува цяла галерия с нови снимки на сблъскващи се галактики в най-невероятни форми и космически образувания. Те ни дават представа за бъдещето на нашата собствена галактика Млечния Път, която се очаква да се сблъска с близката Андромеда до 5 милиарда години.

Когато две галактики се срещнат, сблъсъкът им е грандиозна гледка. Отделните звезди са на достатъчно голямо разстояние, за да може да няма дори нито 1 сблъсък между слънца, но все пак интензивните гравитационни сили на материала от двете галактики, образува невероятни форми, както и така наречените "приливни опашки" (tidal tails), които се разтеглят, докато ядрата на галактиките се приближават все повече едно към друго.

При това феноменално събитие, смесващите се облаци прах и газ предизвикват звездо-образувателен процес със скорост 100 пъти по-голяма от при нормални обстоятелства. Така след съвсем малко време ново-образуващата се галактика се осейва с планетарни мъглявини от масивни звезди, които хабят горитово си по-бързо и са експлодирали в свръхнови.

Именно чрез смесването на галактики смятат повечето астрономи, че се образуват ултра-масивните черни дупки с маса милиарди пъти нашето Слънце. Чрез сливането на черните дупки на две галактики, например Млечният Път и Андромеда.

Сблъсъци на галактики са наблюдавани и преди с наземни телескопи, но снимките на Хъбъл са много по-детайлни и разкриват отделни звездни купове в галактиките и много фини детайли по "приливните опашки".

Разбира се снимките са на сблъсъци от преди милиарди години и всеки един се наблюдава в различен стадии на развитие. За това учените наблюдават голям брой подобни събития и така могат да изградят адекватен модел за процеса на смесване на галактики и евентуално да разкрият тайната на образуването на ултра-масивни черни дупки.

ТУК можете да видите официалното изявление на екипа на Хъбъл, както и галерия с над 60 детайлни снимки на галактически сблъсъци.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=RBFc1ldP_Ps" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=RBFc1ldP_Ps</a>
http://www.space-odyssey-bg.net/2008/04/blog-post_24.html
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright