Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Сънуването е едно от най-странните и интересни преживявания в живота ни  (Прочетена 2795 пъти)
7dc
Гост
« -: Март 07, 2010, 03:12:07 »

Сънуването е едно от най-странните и интересни преживявания в живота ни.
По време на Римската ера, някои мечти дори са били представени на Римския Сенат за анализ и тълкуване. Те са били смятани за съобщения от боговете. Тъклуватели на сънища са придружавали дори и военни лидери в битки и кампании! В допълнение към това, също така е известно, че много творци са получили своите творчески идеи от сънищата си.
Но какво действително знаем за сънищата?

Ето петнадесет интересни факти за сънищата:


1. Забравяме 90% от сънищата.

В рамките на 5 минути, половината от сънищата са забравени. За 10, 90% ги няма.

2. Слепите хора също сънуват

Хората, които ослеящват след раждането виждат картини в сънищата си. Тези, които са родени слепи не виждат картини, но имат сънища еднакво живи включващи друите сетива – слух, мирис, допир и емоция.

3.  Всеки сънува

Всеки човек сънува (с изключение на тези с тежки психологически разстройства). Ако мислите, че не сънувате, просто забравяте сънищата си.

4. В сънищата си виждаме само лица, които вече познаваме.

Нашият ум не измисля лица - в сънищата си ние виждаме лицата на реални хора, които сме видели през нашия живот, но може би не познаваме или не помним. Видели сме стотици хиляди лица през живота си, така че имаме безкрайно количество за нашия мозък да използва по време на нашите сънища.

5. Не всеки сънува цветно

12% от хората сънуват изключително в черно и бяло. Останалите сънуват цветно. Това показвчат проучвания от 1915 до към 1950 показват. Но тези резултати започват да се променят през 60-те. Днес, само 4,4% от сънищата на хората под 25 години са в черно и бяло. Последните изследвания предполагат, че тази промяна е свързана с преминаването от черно-бяла към цветна телевизия и печат.

6. Сънищата са символични

Ако сънувате за някакъв определен предмет, не означава, че сънят е за това. Сънищата говорят на един дълбоко символичен език. Какъвто и символ да си избере съня, то е много малко вероятно да се възприема буквално.

7. Емоции

Най-честата емоция в сънищата е тревожност. Отрицателните емоции са по-чести, отколкото положителни.

8. Човек може да има 4-7 съня за една нощ

Средно, може да сънуваме навсякъде от един или два часа всяка нощ.

9. Животните също сънуват

Проучвания са направени на много различни животни и всички те показват едни и същи мозъчни вълни по време на сън като хората. Гледайте куче спящо някъде. Лапите се движат все едно бяха и издава звуци все едно гони нещо.

10. Парализа на тялото

REM фазата на съня е нормален етап на съня, характеризиращ се с бързи движения на очите. REM съня при възрастни хора обикновено заема 20-25% от общия сън, около 90-120 минути на нощния сън.


По време на REM сън тялото е парализирано от механизъм в мозъка с цел предотвратяване на движенията на физическото тяло, които се проявяват в съня. Въпреки това е възможно за този механизъм да се задейства преди, по време или след нормален сън, докато мозъкът се събужда.
11. Вграждане в съня

Нашият ум интерпретира външните дразнители, с които сетивата ни са бомбардирани, когато сме заспали, и да ги направи част от нашите сънища. Това означава, че понякога в сънищата ни, може да чуваме звук от реалността и да го включим по някакъв начин в съня. Примерно, може да сънуваме, че сме на концерт, докато някой свири на китара наоколо.

12. Мъжете и жените сънуват различно

Мъжете са склонни да сънуват повече други мъже. Около 70% от героите в съня на мъжа са други мъже. От друга страна, сънищата на жената съдържат почти равен брой мъже и жени. Освен това, мъжете обикновено имат по-агресивни емоции в сънищата си, отколкото жените.

13. Предсказващи сънища

Резултати от изследвания в няколко големи групи показват, че между 18% и 38% от хората са имали поне един пророчески сън и 70% имали дежа ву. Процентът на хората, които вярват в предсказващи* сънища е дори по-висок, вариращиот 63% до 98%.


---
* Предчувствие/предсказване, наричано също гледане в бъдещето, се отнася до възприемане, което включва придобиване на информация от бъдещето, която не може да бъде извлечена от настоящия момент.
14. Ако хъркате, тогава не може да се сънувате

Този факт се повтаря в целия Интернет, но аз не съм убеден дали това е наистина вярно, тъй като не открих никакви научни доказателства, които да го подкрепят.

15. Може да изживеете оргазъм в съня си

Вие не само може да изживеете секс на сън толкова приятно, както и в реалния живот, но също така и да стигнете до оргазъм толкова силен, колкото е на реално, и то без мокри странични резултати. Усещанията при ясен сън (докосване, развлечение и др.) може да са толкова приятни и силни (вярвам дори още по-силни), както усещанията в реалния свят.

Източник: http://www.boredpanda.com/15-interesting-facts-about-dreams-dreaming/

С благодарност към BeIT за експресния превод! 

Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #1 -: Март 07, 2010, 12:43:12 »

Мозъкът крие наистина много тайни.Това,което знаем за него е само повърхностно.Все пак използваме само 5 процента от него.Това е органът,който направля останалите,който ни казва какво да правим,който е свързан с пророците и медиумите,с третото око,със съня и с още много други функций,които дори не знам все още.Мозъкът е свързан и с телепатията,телекинезата и т.н.!
Активен
nia.boneva6
Гост
« Отговор #2 -: Ноември 12, 2010, 15:21:59 »

Един въпрос: Как по-точно се изследват сънищата?
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
"Необичайни" преживявания-Случки от живота « 1 2 ... 87 88 »
Необичайни преживявания
giti 1310 108038 Последна<br />публикация Октомври 30, 2013, 16:55:44
от tetraeder
Интересни и полезни книги
Книги
giti 13 6155 Последна<br />публикация Май 10, 2011, 03:38:15
от mengel
Преживявания близки до смъртта
Необичайни преживявания
DArkAngel 11 4233 Последна<br />публикация Юни 20, 2012, 19:00:21
от един човек 7777
Преживявания на 11.11.11
Великият преход
i.am.eternal 6 1662 Последна<br />публикация Ноември 13, 2011, 20:21:36
от Sita
Необичайни преживявания
Необичайни преживявания
aleksandar 3 1789 Последна<br />публикация Май 08, 2012, 17:18:16
от stargate

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright