Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Арфа цери малчуани  (Прочетена 527 пъти)
delfin
Гост
« -: Февруари 11, 2010, 22:33:04 »

АРФА ЦЕРИ МАЛЧУГАНИ


Възможно ли е музиката да лекува? Да, убедени са в единственото помощно училище в Сливен "Д-р Власаки Шуманов". Вече трета година 88-те деца, които посещават школото, се лекуват под звуците на арфа. "Ефектът е много добър и имаме намерение да продължим", категорична е директорката на училището Мариана Иванова.


"Лековитите" арфи са дарение от Германия. Идват в Сливен благодарение на неправителствената организация "Европа Фелс". "Връзката с тях направи преподавателката от езиковата гимназия Надежда Койчева", разказва Мариана Иванова. Когато предложението за арфите идва в помощното училище, директорката свиква педагогически съвет. Оказва се, че част от учителите не са ентусиазирани да пробват нетрадиционната терапия. Скептици има и сред родителите на децата. Една от причините - арфата тежи доста и ще е проблем за питомците на помощното училище. Учители и родители се боят още, че децата са с умствена изостаналост и ще им е трудно да научат нотите. Въпреки това директорката успява да прокара идеята си. Заминава лично за Германия, откъдето през 2007 г. се връща с двете арфи. И изненада - инструментите са съвсем "по мярка" на малчуганите. Всяка арфа е дълга около 50 см и тежи малко над два килограма. И хлапетата без проблем свирят на тях.


Партитури за здраве

Заедно с чудодейните инструменти от Германия пристига и социална педагожка и за седмица научава учителите как се работи с "лековитите" инструменти. "Освен да свирят, всички преподаватели се научиха и как се правят партитури", разказва директорката Иванова. Условието на дарителите е едно - учителите да не пришпорват децата. Да не очакват от тях да станат виртуози и да ги "лекуват" с познати мелодии. Не след дълго обаче започват да се случват чудесата.


Малки виртуози

Ако някой иска да види как момче, болно от церебрална парализа, което не чува, свири на арфа, то задължително трябва да дойде в помощното училище в Сливен. Христо ползва слухов апарат. Без него не чува. С арфата обаче е един от най-добрите. Музиката го успокоява и се чувства много добре, хвалят го специалистите. А малкият Бетовен свири като същински виртуоз "Одата на радостта". След него на арфата е 16-годишната Снежана. Тийнейджърката, която учи за помощник-готвач, предпочита Моцарт. И признава, че музиката я отпуска и зарежда със сили.


Фермерът изобретател

Директорката Мариана Иванова и до днес поддържа контакти с изобретателя на уникалните арфи - немецът г-н Фий. Майсторът на инструменти живее в малкото баварско градче Охсенфурт. 75-годишният баварец има четири деца. Най-малкият му син, днес на 34 години, е роден със синдрома на Даун. Именно заради него Фий, който дотогава се занимава с фермата си за свине, се обръща към музиката. И изобретява уникалната арфа.

Музикалната терапия пробва първо върху момчето си. Всяка вечер семейството се събира и заедно свирят на арфа. А детето се повлиява изключително добре и скоро се подобрява. Тогава Фий измайсторява още няколко арфи - за приятели, които също имат деца с проблеми. Чудодейните инструменти стават прочути. И след две години Фий зарязва свинете и се отдава на арфите. Днес инструментите му се продават освен в Германия, и в Русия, Полша и Финландия. A оборудването във фабриката на Фий е последен писък на модата. "Всичко е компютризирано, дори мелодиите се композират със специален софтуер", споделя впечатленията си Мариана Иванова. А немецът Фий дори има собствена формация от 13 музиканти с увреждания, наречена "Арпеджо", която изнася концерти из цяла Германия.


Първи изяви

Днес всяко от децата в сливенското помощно училище се обучава по индивидуална програма. Музикалната терапия не просто успокоява децата, а действа благотворно и върху развитието на фината моторика при хлапетата с увреждания. "Спомага координацията "ръка-ухо", както тази на двете ръце", обяснява Мариана Иванова. Малките музиканти вече имат и първите си изяви пред публика.

Миналата година децата са изнесли концерт в сливенската зала "Зора". "След него и децата, и родителите им, и ние придобихме самочувствие", признава Мариана Иванова. Пробивната директорка вярва, че разковничето при работата в такава институция е в сътрудничеството с неправителствени организации. "Трябва непрестанно да пишем проекти, да работим с тях", категорична е директорката. И споделя, че девизите на училището са два - "Всички са различни и всички са равни" и "Помогни ми да се справя сам". "Важно е обществото да знае, че тези деца ги има и те могат", убедена е Мариана Иванова.

Георги Мангинов

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-02-11&article=312977
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright