Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Ведическата Астрология  (Прочетена 1124 пъти)
DArkAngel
Гост
« -: Септември 19, 2010, 11:21:09 »

Ведическата астрология (Джьотиша-шастра) е част от древната ведическа наука. Тя е подраздел на Атхарва Веда – едно от четирите основни ведически писания, предназначени за духовно познание, записани преди повече от 5 000 години. Джьотиша съществено се различава от широко разпространената в съвременния свят „западна астрология”. В основата на тази система са фиксираните положения на самите звездни знаци от зодиака, докато в западната традиция се използва проекцията на знака към земните тропици. Затова западната традиция в астрологията се нарича „тропическа”. Поради изменението на точките на равноденствието, проекцията на знака също се променя. Поради тази причина, зодиака, който се използва на запад се нарича подвижен.

От дълбока древност ведическите астрономи познавали концепцията за изначалния естествен ред във Вселената и мястото на човека в него. Това знание, базиращо се на обширните ведически текстове, давало възможност за сериозен научен подход при обяснение на заобикалящата ни действителност. Учените на древна Индия не само познавали законите, описващи движението на небесните тела, но и следвали моралните и духовни принципи, произтичащи от описания във ведическите произведения божествен ред. Ведическата астрология е наричана също и „лунна астрология”, поради специалното място на Луната в нея. За разлика от Джьотиша-шастра, западната астрология е наречена „слънчева” или свързана с равноденствието и влиянието на Слънцето. По тази причина, за зодиакален знак в звездната система се счита този, в който се намира Луната в момента на раждането. Махавишну Ведическата астрология разглежда човешкия хороскоп от гледна точка на кармата, като действена причина за повтарящите се въплъщения на обусловената душа (прераждане). Джьотиша-шастра хвърля светлина върху тъмните полета в бъдещето, основавайки се на закона за карма, който е основополагащ за ведическата традиция. Според този закон, човек получава добрите и лоши резултати от миналите си дейности и желания, докато не постигне равновесие и регулиран живот, в синхрон с ведическата Вселена и мъдрост. Според този вечен закон, душата (атма), нашето вечно „аз”, попадайки в материалния свят бива заключена във фината обвивка на грубото тяло (линга шарира). Кармата може да бъде разгледана и описана в следните три категории: карма-санчита (намираща се в латентно състояние, подобно на семето преди да бъде засято), карма-прарабдха (даваща плодове в момента) и карма-агами (създаваща се в момента, която ще даде плодове в бъдеще). Това, че звездите са подредени по определен начин в мига на нашето раждане, не означава, че те са виновни за евентуалните ни бъдещи страдания. Нашата вече „изработена” карма, формирана в съответствие с тези три категории, ни дава възможност да се родим при точно определена комбинация на небесните тела, която позволява всичките ни минали дейности и желания да получат своя естествен и законен резултат. Това, разбира се, е тясно свързано с науката за живота и здравето – Аюрведа. От кармата зависят здравословното състояние, дълголетието, просперитета и много други показатели в човешкия живот.
Активен
DArkAngel
Гост
« Отговор #1 -: Септември 19, 2010, 11:23:01 »

В мига на смъртта душата напуска грубото материално тяло и се отправя към новото си местонахождение, водена от Свръхдушата (Параматма) така, както човек сваля връхната си дреха и облича нова. Новото тяло, в което душата намира подслон, е резултат от сложната комбинация на желания, мисли, чувства и действия в миналия й живот. Процесът на раждане и смърт (самсара) продължава до тогава, докато душата не достигне освобождение (мукти) от всички материални желания и качества. Това може да се осъществи чрез следване метода на получаване на знание, описан във ведическата литература. Според Ведите, знанието, описано в тях, може да бъде предадено без изменение от себепознала се душа, по пътя на ученическата последователност. В „Чандогя Упанишад” (6.14.2) се казва: „ачаряван пурушо веда” – този, който следва ученическата последователност от духовни учители (ачарии), знае нещата такива, каквито са. В „Мундака Упанишад” (1.2.12) се казва: „тад-вигянартхам са гурум евабхигачхет”, за да разбере трансцеденталната наука, всеки трябва незабавно да се обърне към авторитетен духовен учител (гуру).

Разбирайки механизма, по който създаваме своята карма, както и пътя за освобождение от нея, можем да се възползваме от ведическото знание, заемайки се с духовна практика под умелото ръководство на гуру за постигане на желаното съвършенство. Според „Иша Упанишад”, този свят е съвършено устроен и подреден от неговия Творец, на когото, ако служим с любов и преданост (бхакти), ще можем да постигнем смисъла на човешкия живот.

Във всички дванадесет знака на ведическата астрология се използват 27 основни звезди (накшатри), лунни спирки. Всяка от накшатрите заема 13 градуса и 20 минути от пространството и затова всеки знак включва в себе си три звезди. Накшатрите имат различни характеристики и раждането под определена звезда се обуславя от кармата, натрупана в предишни прераждания. За разлика от съвременната западна астрология, в Джьотиша-шастра намира приложение традиционната, по-проста и резултатна схема за домовете. За прецизно тълкуване на хороскопа в тази традиция се използват и множество помощни таблици (амса), шестнадесет, от които се считат за основни. Тяхното съставяне е много сложно, поради което в съвременната ведическа астрология се прилагат главно две от тях: раси и навамса. Таблицата раси е основната карта на раждането, която дава информация за миналия и бъдещия живот, а навамса е таблица за определяне на силата на планетите, както и за уточняване на множество детайли в хороскопа. Друга важна част от съставянето и разчитането на хороскопа са изчисленията на планетните периоди (дас) и подпериоди (бхукти). Те спомагат за определяне на минали и прогнозиране на бъдещи кармични проблеми. Така Джьотиша-шастра, основавайки се на древни ведически писания като „Парашара-хора-шастра”, „Брихад-джатака”, „Уттара Каламрита” и др., позволява на хората да коригират личната си карма, постигайки духовно равновесие с реда във Вселената.

Във ведическата астрология основно значение имат девет планети: Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн, както и планетите Раху и Кету, имащи фина материална природа.

Слънцето се свърза с вторичния творец на Вселената Брахма, който има четири глави и е причина за четирите основни материални елемента: земя, вода, огън, въздух. То дава прана, управлява дишането, силата да се взимат самостоятелни решения, степента на осъзнаване на душата (атма) и т.н. Хората, които имат в хороскопа си ярко изразено Слънце, притежават силно тяло, привлекателна външност, голямо и кръгло лице, среден ръст, тъмни коси и по-тъмен цвят на кожата. Силното Слънце дава здраве, здрави жизнени принципи, разцвет, високо обществено положение и популярност. То управлява горната част на гърба, сърцето, дясното око на мъжете и лявото при жените. Неговият метал е злато, денят от седмицата – неделя, а цветът – оранжев. Скъпоценни камъни за тази планета са диамант и рубин. Слънцето управлява Лъв, най-силно е в Овен, а на-слабо – във Везни.

Положението на Луната в хороскопа е от най-съществено значение. Тя символизира финото тяло или кармата. Тя управлява зачеването и раждането на децата, самия зародиш и детската възраст. Хората, които имат силна Луна в хороскопа си са чувствителни, емоционални, обичат дома и децата, имат добра памет, богато въображение и музикален талант. Те са добросъвестни, обичат природата, хармонията и красотата. Луната управлява мозъка, гърдите, лявото око на мъжете и дясното при жените. Ден от седмицата – понеделник, метал – сребро, цвят – бял, камък – перла или други млечни и бели камъни (лунен, халцедон и т.н.). Луната управлява Рак, най-силна е в Телец, а най-слаба – в Скорпион.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Галийска астрология
Астрология и нумерология
11WOLF11 1 1361 Последна<br />публикация Февруари 13, 2010, 18:50:08
от zaharisa
Непалска астрология
Астрология и нумерология
11WOLF11 1 1402 Последна<br />публикация Февруари 13, 2010, 18:51:58
от zaharisa
Минерална астрология
Астрология и нумерология
11WOLF11 0 1662 Последна<br />публикация Юни 15, 2009, 01:08:50
от 11WOLF11
Скандинавска астрология
Астрология и нумерология
11WOLF11 0 1364 Последна<br />публикация Юни 15, 2009, 01:11:09
от 11WOLF11
Хорарна астрология
Астрология и нумерология
11WOLF11 1 2534 Последна<br />публикация Февруари 13, 2010, 19:29:59
от zaharisa

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright