Духовно развитие

          

Страници:  1 [2]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Теория за огледалата и приемането  (Прочетена 2553 пъти)
protoplasma
Гост
« Отговор #15 -: Октомври 16, 2011, 05:16:05 »

Темата, късаеща разликите и единението между финна и груба същност е дълбоко залегнала във философията и психологията още от както съществуват.
Ако човек има достатъчно добро въображение, би могъл да разграничи всеки един аспект от своята същност и да го раздели на съставните му части. Между другото, първата книга, която ме наведе на тази мисъл, относно наличието на нещо по-стойностно у човек, е "Малкия Принц".
И именно ето този пасаж:
Възрастните обичат цифрите. Когато им разказвате за някой нов приятел, те никога не ви питат за същественото. Никога не ви казват: "Какъв е гласът му?  Какви игри предпочита? Събира ли пеперуди?" Те ви питат: "На каква възраст е? Колко братя има? Колко тежи? Колко печели баща му?" Едва тогава смятат, че го познават. Ако кажете на възрастните: "Видях една хубава къща от розови тухли със здравец по прозорците и с гълъби на покрива...", те не могат да си представят тази къща.  
 Трябва да им кажете: "Видях една къща, която струва сто хиляди франка." Тогава възкликват: "Колко хубаво!"
Така, ако им кажете: "Доказателството, че малкият принц е съществувал, е, че беше очарователен, смееше се и искаше овца. Когато някой иска овца, това е доказателство, че съществува", те ще свият рамене и ще се отнесат с вас като с дете. Но ако им кажете: "Планетата, от която дойде, е астероид Б 612", тогава ще се убедят и ще ви оставят на мира с въпросите си. Такива са. Не бива да им се сърдим. Децата трябва да бъдат много снизходителни към възрастните.


Ако попитаме някой дали се познава, обикновено бърза да даде положителен и категоричен отговор. Когато ги накарате да разкажат за себе си, заслушайте се и ще видите, че те не разказват за себе си, а се самоопределят, според предпочитанията си.
Например, някой ще каже:
"Аз съм парашутист, слушам рок, футболен хулиганин съм, обичам криминални романи и филми на ужасите. Нося дрехи на адидас, професията ми е шлосер и съм с патриотични, клонящи към нацистки убеждения.
Обикновено, повечето от тези неща, са старателно подчертани в елементи от външния вид, поведението и речника на човек.
Трудната част е, когато се опитате да му обясните, че това не е той, а неговият... аватар, за тази реалност.
Когато се опитате да му обясните, че той е това, което ще остане, след като махнете всички гореизброени неща.
Без парашут, без рок, без футбол, без криминални романи и филми на ужасите, без всичко, което го радва, ядосва и натъжава... всичко, което знае, може и притежава, защото всичко това са само пластове, които удебеляват грубата му същност. Това, което остане, това е финната му същност... или самия той.
И това важи за всички нас.
Рядко се познаваме и помежду си. Познаваме навиците си, предпочитанията и вкусовете си. При по-продължително отношения, може да опознаем и по-финните си заблуди, като страхове, страсти, терзания... но за онзи, който е във връзка със себе си... който се е намерил, тези неща нямат значение. Той ще се опита да ги отлепи, едно-поедно и ще изкара от вас истинската ви същност, защото от това, по-голяма красота няма, а той го знае. Не, че ще ви учи или ще ви кара да правите неща, които не искате. До сега съм забелязал два вида подход, от такива хора. Едните са много внимателни и любящи. Истинските учители са на този принцип. Другите... тяхното е малко ходене по ръба. Те ще се присмеят на всичко, което смятате за особено ценно и важно. Ще се подиграят със страховете ви и ще излеят кофа студена вода върху всичките стремежи и амбиции на вашия ум, отнесени до тази реалност. Всъщност, те пак са учители, но се намират по-рядко. То е като... двата начина, по които човек се учи на... например на себеуважение... и съответно на уважение.
Единя е - с уважение да се научи на себеуважение... Когато го лансираме, при всяко негово решение и го подкрепяме, независимо дали го смятаме за правилно или не... Лека-полека, той сам започва да се харесва, да уважава себе си и да се чувства значим и красив.
Другия начин е - когато го подритват, подиграват му се постоянно, тъпчат го навсякъде, предават го хора, които е смятал за приятели... и един ден си казва "бе я чакайте бе, аз да не съм ви изтривалка тука" и става, изтупва се, вдига глава... и... изпита е взет Намигване
Сигурно, някои хора, ще разпознаят тези учители, в собствения си житейски път, поглеждайки назад. И независимо от кой тип са те, благодарете им и продължете с усмивка... защото щом още сме тук, то едно е сигурно - още не сме завършили "университета - Живот". Някои имат повече домашни, други по-малко...  Онези, които внимават в часовете, изкласват по-лесно Намигване Кофтито е, когато се налага да повтаряме.
За добро или за лошо (предполагам, че е за добро), нашето поколение -75; 76; 79,  десетина години бяхме в голямо междучасие, поради известният на всички преход, от тотална стегнация - към анархия.
Вероятно за това сега сме на поправителна сесия  Ухилен Дано само не ни оставят да повтаряме.
Активен
Уж-Ум
Vakuu
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 54

NO MORE!

« Отговор #16 -: Октомври 16, 2011, 07:31:11 »

емоциите не засегнах добре, емоциите са може би нещо като трети аспект от теб, което има трето внимание или по скоро невнимание. Според това как се чувстваш и какво изпитваш/чувстваш усещаш, се изявяват преживяваш съответни емоции. Мисли, чувства, съзнание са трите аспекта. емоциите създават мисли, мислите създават емоции, това е ако нямаш съзнание, тогава си подвластен на мислите и чувствата си и те взаимно те запращат в съответен филм, самонаслагващи се. Таа чрез съзнанието ти можеш да си избираш мислите, можеш да си избираш и емоциите. Да станеш независим от мислите си и емоциите си. Чрез съзнанието ти може да развиеш контрол над мисли и чувства. Можеш да мислиш, можеш да чувстваш, но можеш и да се съзнаваш какво мислиш и какво чувстваш в този момент. Така когато присъства съзнанието ти имаш контрол над какво мислиш, над какво чувстваш и си наясно със себе си. Любимите ми състояния които избирам да чувствам сега са душевен покой, радост, щастие, изпълненост, аз знам какво са тези чувства, изпитвал съм ги много пъти, защо да не си ги чувствам, когато си поискам. Мислите може да са относно миналото или бъдещето, но ти се намираш само тук и сега, и така като се замислиш за миналото си и за някой спомен той ти навява някакви чувства, но тези чувства са нереални, те се отнасят до друг момент от време това не са твоите чувства идващи от момента в който се намираш, а ти се намираш винаги в момента "сега". В момента "сега" се намира съзнанието, съзнанието се намира само и единствено в момента сега. И когато застанеш в момента сега, там няма минало няма бъдеще, имаш всички избори на света, няма мисли, няма емоции, всичко избираш ти, и чрез този момент като правиш избори в този момент, ти избираш делата си, ти избираш мислите си, ти избираш емоциите си, тези избори като бъдат направени, те остават в миналото ти, те те насочват към бъдещето ти, в момента сега се намира душата, ммента сега е чиста душа, когато застанеш в момента сега, ти си себе си, ти си в покой и любов, ти приемаш всичко такова каквото е, ти не го съдиш, не се страхуваш, не мислиш, нямаш емоции, ти чувстваш душата си, ти си душата си. Чрез съзнанието си ти можеш да се научиш да живееш в момента сега. Когато си искаш може да се впускаш в света на мислите и емоциите, и винаги можеш да се връщаш в момента сега, чрез съзнанието си, като се съзнаеш.

Някъде трябваше да вмъкна, че идеята при вживяването е да балансираш между мисли и емоции. Ако чувствата много започнат да те изкарват извън релси, започваш да мислиш и анализираш, така се овладяваш, ако почнеш много да мислиш и неможеш да се спреш, почваш да чувстваш и така се спираш да мислиш. последната мисъл не е доизшлайфана ама нямам време сега Усмивчица
« Последна редакция: Октомври 16, 2011, 07:40:02 от Уж-Ум » Активен

Който ме подценява, че мога да се справя и сам. Може спокойно да се отдръпва и да не се притеснява. Усмивчица
Самотата е илюзия. Усмивчица
Заедността е истина, независимо от илюзиите за самота. Усмивчица
iti2
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 98

« Отговор #17 -: Октомври 16, 2011, 13:39:17 »

Благодаря за включването в темата и на sanguinary и примера с малкия принц и нещата от живота , много добре описват как ние не познаваме вътрешно себе си , а се самоопределяме от външния свят и когато нещо не ни хареса обвиняваме външния свят , че ни е виновен и ни кара да се чувстваме  зле.

Уж Ум още веднъж . Оцели ме в най-болното ми място ,а това са емоците. Подвластна съм на тях и  съм много емоционален човек. Това ме води до проблема с мисленето и вземането нарешения. Първо чувствам и завладяна от емоцията правя неща, а после мисля какви ще са последствията. Контрола с емоциите  е голям проблем. Темата , която подхвана за съзнанието и за това как чрез него да живеем в сегашния момент , много хубаво го обясни. Не случайно Шекспир е казал : "Само влюбените живеят. Останалите просто съществуват " защото само влюбените живеят в настоящия момент  изпитвайки своите взаимни чувства и емоции, а ние хората сме свикнали да се лутаме в мисли за миналото и бъдещето , но не и да изживеем момента , който ни е даден сега.
Накрая хубаво си го написал -  Когато си искаш може да се впускаш в света на мислите и емоциите, и винаги можеш да се връщаш в момента сега, чрез съзнанието си, като се съзнаеш
Големият проблем на хората е че не могат да са съзнати, защото отвясякъде се опитват да  ни манипулира по всякакъв начин и да ни натрапят да мислим  за какво ли не, а човек за да може да съзнае себе си и да познае тези хубави чувства и емоции за който ти говориш като любов,която носим в себе си , хармония и щастие то трябва да се обърнем навътре към нас  самите, към нашата  същност и да прогледнем. Юнг не случайно споменава ,че 95 процента от хората проспиват живота си имайки предвид ,че те не живеят тук и сега осъзнато ами някъде другаде.
Трудно е да задържиш сегашния момент и да живееш в него, но съзнаеш ли го ,че го има с учене и контрол над мислите и емоците ще се получи  Усмивчица
Хората са свикнали да живеят в миналото , защото само то им е познато и им е донесло някакви мисли и спомени, но това не е реалноста и сегашния момент , в който трябав да направим изборите за нашето бъдеще и така самото минало ни дърпа назад да останем там , сегашния момент не го съзнаваме защото мислите са ни другаде , а бъдещето ни е неопределено и непознато  и понякога вместо да направляваме собствената си съдба и да взимаме решенията за нея , ние просто се пускаме по течението с другите... Един извод и от мен  Усмивчица

« Последна редакция: Октомври 16, 2011, 13:48:30 от iti2 » Активен
Уж-Ум
Vakuu
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 54

NO MORE!

« Отговор #18 -: Октомври 16, 2011, 15:31:40 »

Още една книжка: Толтекска книга на мъдростта на Дон Мигел Руиз, другото име на тази книга е 4те споразумения, ако не си я чела, мисля, че е полезна при общуване с хора, и по скоро нашата независимост и отстояване на себе си, и себеотдаване.

Аз благодаря и на теб iti2 и на Ich за дето ме сложихте на топа на устата, че докато си го смуча от пръстите да си направя по-хубави представи за поднасяне Усмивчица

относно показването пред другите не е необходимо да се показваш, всъщност необходимо е да се приемеш такава каквато си, и така няма да се притесняваш от себе си или от това че нямало да те разберат правилно и да те видят в правилната ти светлина, защото не е важно дали другите те виждат, важното е ти да се виждаш ти да се разбираш, да си си в комфорта и покоя, а когато си в тези състояния ти светиш най-хубаво и другите виждат красотата ти Усмивчица независимо от външен вид и т.н. Чрез състоянието в което се намираш и програмираш и излъчването си, а слепите директно зареждат това излъчване и започват да те харесват без да съзнават защо. А съзнатите виждат пробудеността ти, осъзнатостта ти. Ако пък имаш негативно мислене за себе си или страх, слепите директно пък зареждат това негативно нещо и започват да те мислят по начина по който ти се мислиш. Така можеш да управляваш частично начина по който гледат другите на теб. Чрез вътрешното си усещание за самия себе си. Една от любимите ми нагласи беше: вселената е прекрасна, а аз съм част от вселената следователно и аз съм прекрасен и заслужавам всичко най-хубаво. Но това беше преди да се науча да бъда себе си. Когато се научих да бъда себе си. всичко се опрости. Нямам нужда от нагласа дори Усмивчица Просто участвам със себе си. Аз съм себе си, всичко е прекрасно.

ако си жадна за осъзнатост и пробуденост, дай знак като прочетеш илюзии, селестинското пророчество и толтекста книга на мъдростта. Струва ми се, че имаш потенциала да си освободиш умът Усмивчица безгранично Усмивчица
Активен

Който ме подценява, че мога да се справя и сам. Може спокойно да се отдръпва и да не се притеснява. Усмивчица
Самотата е илюзия. Усмивчица
Заедността е истина, независимо от илюзиите за самота. Усмивчица
iti2
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 98

« Отговор #19 -: Октомври 16, 2011, 18:36:49 »

Любимият ми цитат от Толетската книга на мъдроста , който прикова вниманието ми още като я отворих беше " Погледнал отново звездите и осъзнал, че не звездите създават светлината, а по-скоро светлината създава звездите."

Ще я прочета, защото така и не го направих преди време , когато ми грабна вниманието . Усмивчица Благодаря ти много  за отделеното време и желането да ми обясниш всички тези неща така хубаво и разбираемо  Усмивчица .Ще ти сигнаизирам като напредна с домашното 
Активен
protoplasma
Гост
« Отговор #20 -: Октомври 16, 2011, 22:01:35 »

Мнението за дон Мигел, Кастанеда и всякакви подобни псевдошаманистки и псевдоиндиански, наркомански учения, ще го запазя в тайна. Е... поне останалата част от него.
Аз лично, бих ти препоръчал Уейн Дайър... и някои други, но виж той как ще ти се отрази.
Прикачвам книгата, тъй като я има в елелтронен вариант. И останалите му ги има тук, но тази, поне според мен, е най-добра, като начало.

* У.Дайър - Истинска_Магия.doc (1261 KB - свалено 591 пъти.)
Активен
Ich
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #21 -: Октомври 16, 2011, 22:55:15 »

  Благодаря ти много  за отделеното време и желането да ми обясниш всички тези неща така хубаво и разбираемо  Усмивчица .Ще ти сигнализирам като напредна с домашното 

  Може би ще ти е от полза, преди да сигнализираш,
  да видиш какво се случи с една друга негова "ученичка" по приемане:

  http://indigota.com/index.php?topic=5105.0
  Активен
  Еlsha
  Диди
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 523


  « Отговор #22 -: Октомври 20, 2011, 21:38:32 »

  Едните са много внимателни и любящи. Истинските учители са на този принцип. Другите... тяхното е малко ходене по ръба. Те ще се присмеят на всичко, което смятате за особено ценно и важно. Ще се подиграят със страховете ви и ще излеят кофа студена вода върху всичките стремежи и амбиции на вашия ум, отнесени до тази реалност. Всъщност, те пак са учители, но се намират по-рядко.

  Ми звучи ми като поредните хора, които се оправдават пред съвестта си с: "Целта оправдава средствата."
  Това е най-масовото оправдание, което съм чувала за липсата на контрол над емоции и реакциите на някой, който избира по-лесният вариант, пред това да реагира с уважение и с уважение и разбиране да изкара доброто наяве!:) (мое мнение)
  Активен

  Карма - КаРаМа - движение, живот, анализиране. Усмивчица
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #23 -: Октомври 21, 2011, 01:35:01 »

  Цитат на: elsha
  Цитат на: sanguinary
  Едните са много внимателни и любящи. Истинските учители са на този принцип. Другите... тяхното е малко ходене по ръба. Те ще се присмеят на всичко, което смятате за особено ценно и важно. Ще се подиграят със страховете ви и ще излеят кофа студена вода върху всичките стремежи и амбиции на вашия ум, отнесени до тази реалност. Всъщност, те пак са учители, но се намират по-рядко.
  Ми звучи ми като поредните хора, които се оправдават пред съвестта си с: "Целта оправдава средствата."
  Всъщност, в случая, тяхната съвест и това, дали са оправдани или виновни, няма никакво значение. Това са просто проявления. Същото би било, ако кажеш, че... дъждовния и ветровит ден е по-кофти учител от слънчевия. Няма нужда от оправдание - просто вали дъжд. Ако ти е гадно, че си мокра, това не означава, че дъжда трябва да се оправдава.
  Цитат на: elsha
  избира по-лесният вариант, пред това да реагира с уважение и с уважение и разбиране
  Ами не, не избира. Просто следва природата си. Няма как да го накараш да се напъне и да започне да те уважава. Ако например, е стигнал това ниво на развитие, в което да осъзнава зависимостта и равнопоставеноста на вскеки, спрямо всеки... то тогава, той може да избира между различни начини, за "преподаване на уроците", но не и ако е на ниво - хищник.
  Старите знаят какво е да си млад, но младине не знаят какво е да си стар.
  Активен
  Еlsha
  Диди
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 523


  « Отговор #24 -: Октомври 21, 2011, 02:16:54 »

  Цитат
  Ами не, не избира. Просто следва природата си. Няма как да го накараш да се напъне и да започне да те уважава. Ако например, е стигнал това ниво на развитие, в което да осъзнава зависимостта и равнопоставеноста на вскеки, спрямо всеки... то тогава, той може да избира между различни начини, за "преподаване на уроците", но не и ако е на ниво - хищник.

  Тогава той не е учител:) Целта не оправдава средствата... това, че не може да разбере, си е негов проблем!:)
  В такива случаи, не самите хора са учители(които прилагат подхода), а учениците избират хората с подобно поведение, за да ги научат на себеуважение и тнт.Усмивчица Там е разликата, няма хора, които имат учители с груб и унизителен подход, а ученици, които избират да се поучат от хора, склонни към такова поведение и отношение! Но поучаването, не прави хората, от чиито лош модел на поведение са се поучили- учители!:)
  Активен

  Карма - КаРаМа - движение, живот, анализиране. Усмивчица
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #25 -: Октомври 21, 2011, 04:53:32 »

  Цитат на: elsha
  Тогава той не е учител:)
  Всеки... е учител!
  Активен
  Alida
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 253


  « Отговор #26 -: Октомври 21, 2011, 10:00:30 »

  Тогава той не е учител:) Целта не оправдава средствата... това, че не може да разбере, си е негов проблем!:)
  В такива случаи, не самите хора са учители(които прилагат подхода), а учениците избират хората с подобно поведение, за да ги научат на себеуважение и тнт.Усмивчица Там е разликата, няма хора, които имат учители с груб и унизителен подход, а ученици, които избират да се поучат от хора, склонни към такова поведение и отношение! Но поучаването, не прави хората, от чиито лош модел на поведение са се поучили- учители!:)
  В училище на един ученик, на когото не му се учи и най- кадърния учител  да му сложат, той като си мисли за игра, нищо няма да научи. Според мен основното не са качествата на учителя, а готовността на ученика.  Титла "учител" според мен няма. Това, че някой иска да научи някого на нещо, си е негов проблем.Поука не се дава, тя се взема- и като по правило, в началото от хора, които ни карат да се чувстваме гадно. Всеки по някое време изпитва необходимост да стане ученик. А по-късно става служител. Спрямо тези, които желаят да се учат от него, той се явява учител, но основното, с което се занимава, е да им служи.

  Активен

  "Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #27 -: Октомври 21, 2011, 16:03:49 »

  Учениците - също са учители, учителите също са ученици. Процеса е двустранен. Учейки се от някой, ти му предаваш учение и учейки някой, ти се учиш от него или посредством него.
  Същото е и за служителите. Всъщност - тази схема е универсалана. Може да се обобщи така:
  Когато взимаш - даваш. Когато даваш - взимаш. Всеки индианец е вожд, така както вожда - също е индианец. Намигване
  Активен
  Уж-Ум
  Vakuu
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 54

  NO MORE!

  « Отговор #28 -: Октомври 21, 2011, 16:17:07 »

  Благодаря ти много  за отделеното време и желането да ми обясниш всички тези неща така хубаво и разбираемо  Усмивчица .Ще ти сигнализирам като напредна с домашното  

  Може би ще ти е от полза, преди да сигнализираш,
  да видиш какво се случи с една друга негова "ученичка" по приемане:

  http://indigota.com/index.php?topic=5105.0

  Ахахаха, Ich, мнението ти за мен прозира Усмивчица Също така и мирогледа ти. А дали си пристрастен си е твоя работа, също така дали имаш представа, кое как трябва да става също си е твоя работа. В резултат емоциите които изпитваш също са си твоя работа. Приятно работене, дано насмогнеш в тоя живот.
  ако ли пък не - здраве да е -  в следващия... когато тогава

  послепис:
  само да добавя, че щайнер няма да помогне, той започва от по-горните курсове, на първолаци не преподава.
  « Последна редакция: Октомври 21, 2011, 16:26:24 от Уж-Ум » Активен

  Който ме подценява, че мога да се справя и сам. Може спокойно да се отдръпва и да не се притеснява. Усмивчица
  Самотата е илюзия. Усмивчица
  Заедността е истина, независимо от илюзиите за самота. Усмивчица
  извън Вехонт
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 23

  « Отговор #29 -: Октомври 21, 2011, 21:45:13 »

  Само да добавя, че Щайнер няма да помогне, той започва от по-горните курсове, на първолаци не преподава.

  Явно много подробно си чел Щайнер, за да кажеш това. Не че нещо, ..ама не ми се вярва да го познаваш особено добре.

  А ти знаеш кой е първолак и кой – не? В Приемащото си Съзнание разделяш хората на първолаци и ..друголаци?
  В такъв случай кажи какво се учи в първи клас.
  Във всеки случай, един човек, отдавна минал първолачеството, би трябвало да пише собствените имена с главна буква. Както и началото на изреченията, разбира се.

  Послепис: "Моля постът да бъде приет, все едно не съм го писал аз!"
  Написал си каквото си писал, хората имат право да го приемат или да не го приемат както искат.
  Приеми правото на хората да не те приемат.
  « Последна редакция: Октомври 21, 2011, 21:54:09 от извън Вехонт » Активен
  Страници:  1 [2]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Теория на торсионните полета « 1 2 »
  Езотерика
  delfin 15 4014 Последна<br />публикация Октомври 21, 2010, 15:55:40
  от Странник
  Теория на струните
  Космогенезис
  izida 7 4055 Последна<br />публикация Февруари 28, 2010, 04:43:36
  от Еруин
  Фрактална теория за произхода и смисъла на Живота
  Космогенезис
  Evolution 3 3293 Последна<br />публикация Ноември 10, 2010, 00:15:53
  от onzi
  Забавната теория - The Fun Theory
  Инициативи
  Georgio 1 771 Последна<br />публикация Декември 25, 2010, 14:05:21
  от nia.boneva6
  „Три очерка по теория на сексуалността“ - ФРОЙД
  Книги
  viosta 0 974 Последна<br />публикация Февруари 09, 2013, 18:33:51
  от viosta

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright