Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Упражнения за самоусъвършенстване чрез йога на смеха  (Прочетена 1700 пъти)
freyle
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1

« -: Юли 29, 2010, 15:26:41 »

От половин година водя часове по Хася йога или "Йога на смеха". При нея целта е да се достигне медитативно състояние чрез смях. Наскоро открих следните упражнения и реших да ги споделя и с вас.

Упражнение 1: Смях на агресор

Мислете си за човек, който ви е причинил нещо лошо и не можете да му го простите. Това може да е също човек, който мислите че ви вреди по някакъв начин и се страхувате да не ви нарани. Представете си, че поглеждате този човек в очите и двамата избухвате в смях. Смейте се на това колко е нелепо да се безпокоите за този човек. В момента, в който се посмеете заедно, отношението ви към него се променя.

Упражнение 2: Смях на недостатък

Всеки знае своите недостатъци, дори и да не си ги признава. Ако бъдете откровени, ще намерите поне няколко качества, които не харесвате в себе си. Това може да са например: неприязън, ревност, страх, ниска оценка на външния вид. Представете си как се гледате отстрани, докато проявявате това си качество. Например, ако се безпокоите за външния ви вид, представете си как се гледате неодобрително в огледалото. Толкова е смешно, нали?
Посмейте се хубаво на това. Може да практикувате същото упражнение и срещу огледало, като правите жестове и мимики, които напомнят на начина, по който проявявате недостатъка си.

Упражнение 3: Смях на най-големия ни проблем

Помислете кой е най-големият ви проблем в момента. Не мислете дълго, обикновено това, което ви идва наум още в началото, ви тормози най-много. Осъзнайте защо ви притеснява то, а после осъзнайте как ще отмине и след време ще се ви е смешно колко сте се ядосвали. Затова, смейте се още сега! Забавлявайте се от сърце, проблемът ще престане да ви се вижда толкова сериозен и разрешението ще се появи по-бързо, отколкото очаквате.

Упражнение 4: Освободете се чрез прошка

Затворете очи и няколко пъти поемете дълбоко дъх и издишайте през устата силно. Докато издишате мислете за следното:
- Помислете отново за човека от първото упражнение и му простете от цялото си сърце.
- Простете си, че проявявате недостатъка от второто упражнение. Никой не е безгрешен и всеки проявява някакви недостатъци. Вие също, така че издишайте с облекчение – няма нужда да сте идеални.
- Простете си, че се ядосвате на проблема от третото упражнение. Всички хора имат проблеми и вие не сте изключение. Колкото и да ни се иска да сме над ситуацията, тя понякога ни повлича и проявяваме нетърпение, макар да знаем, че всичко се нарежда в крайна сметка. Почувствайте се освободени и си подарете усмивка Усмивчица

За повече информация: www.laughteryoga.bg
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Упражнения и лечение с цветовете
Ароматерапия и цветотерапия
giti 7 5958 Последна<br />публикация Август 15, 2010, 18:04:14
от giti
Упражнения за защита
Духовни учения
Administrator 0 2621 Последна<br />публикация Юни 23, 2009, 22:35:53
от Administrator
Йога - какво е йога, видове и др.
Йога
delfin 14 4141 Последна<br />публикация Февруари 22, 2013, 15:11:11
от Търсач
Упражнения за здраве
Здрав дух здраво тяло
Админ 0 2319 Последна<br />публикация Декември 10, 2009, 02:05:20
от Админ
Тай Чи (Tai Chi) – упражнения за ума и тялото
Здрав дух здраво тяло
Админ 4 7568 Последна<br />публикация Октомври 14, 2011, 18:50:57
от Престолски

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright