Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: ЗОДИАКАЛНАТА ОБЛАСТ НА СТРЕЛЕЦА  (Прочетена 1520 пъти)
pluton
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « -: Юли 23, 2010, 14:53:19 »

  Зодиакален знак Стрелец;

  Качество – Подвижен;

  Елемент – Огън;

  Начало – Мъжко;

  Управител – Юпитер;

  Меркурий – в Заточение;

  Няма планети в Екзалтация или Падение.

  Предполага се, че Нептун може би екзалтира.

  Ключ към всеки един знак ще представлява елемента, качеството и началото.
  Слънцето преминава през този знак от 22 ноември до 22 декември, току преди Коледа, но не стига до нея, което е много показателно и е важен момент. Природата при Овена избухва, нощта се изравнява с деня (Пролетното Равноденствие). Помните как растенията тръгват, въпреки че няма кой знае каква топлина и светлина. Но денят за пръв път се изравни с нощта.
  Това, което се случва с природата и особено с растителният свят, е физическо проявление на това, което се случва в нас. Т.е., състоянието на природата е свързано пряко с душевния свят на хората, които се раждат през съответния период. Та при Овена имаме онова изригване на живота изпод земята, където живота винаги е съществувал. През зимата земята е много жива и само отвън изглежда, че природата е умряла, но всъщност не е така.

  КАК ДА РАЗЛИЧАВАМ ЖИВОТО ОТ НЕЖИВОТО

  През зимата положението е друго. Животът се пренася под земята, скрива се. И кипи. Лятно време не е така – под земята не кипи кой знае какъв живот. И зимата живота се е скрил от очите ни, които не могат да виждат надолу. Но, когато имаш развити сетива, по-душевен човек си и имаш по-голяма яснота за същественото, започваш да усещаш живота отдолу. И едно много ценно упражнение тук е следното (вземи семка от ябълка или някакво растение. Продават и копия от пластмаса направени. И започни да се учиш коя е истинската семка и коя не е. Защото като ги поставиш по-надалече и копието е добро, чисто физически не може да ги разграничиш. Същото е и с изкуствените растения, когато ги гледаш по отдалече. Има хора, които и от близко не могат да направят разлика, което говори, че те съвсем не могат да различават живо от неживо. А това означава, че във вътрешния свят нямат особено развитие. Това със семката е трудничко, затова като начало може да започнеш с изкуствена и истинска ябълка – да започнеш да ги различаваш от близо, а после от все по-далече. Трябва да стане така, че в един момент физическите сетива изобщо да не могат да ти подскажат коя е истинската и коя фалшивата. И да решиш коя е истинската с духовно сетиво. Де факто това е духовно сетиво за живот – така се нарича.) Човеците имат способност да различават кое е живо и кое не, извън физическите сетива. Когато не можеш физически - всъщност духовно можеш. Това ще ти помогне да развиеш вътрешния си свят. Ще те научи да отличаваш живото от неживото не с физическите, а с духовните сетива. Това ще ти помогне да усещаш живота през зимата под земята. През лятото живота се вихри отгоре, а под земята е почивка.

  ЗА КОЛЕДАТА

  Така се стига и до идеята за Коледа. Това е празник в душата, усещане, което прави така, че изглеждаш добре, кара те да запалиш вътрешния си свят, въпреки че навън е студено. Да активизираш вътрешния си живот, като контрапункт на това, което изчезва – няма топлина и светлина от слънцето. Няма зеленина. Няма това, което радва. В духовния свят червеното се проявява като зелено в материалния. Това зелено го няма. И трябва да се роди вътре в теб, но не като празни фантазии, а да имаш едно истинско усещане, което те прави да изглеждаш добре. А не да изглеждаш като фантазьор, който се чуди в какъв измислен свят да избяга.
  Способността да си измислям разни неща я имам. Тя е базирана в способността за творчество. Понеже мога да творя, мога и да си измислям. Човек съзнателно може да създава реалност. Ако искам, мога да изрежа в една гора идеален кръг – ето това е съзнателно промяна. Едно животно не може. Едно стадо слонове може да овършее гората, но не може да изреже такъв идеален кръг. Проблемът на човеците е, че съзнателната реалност, която могат да създават е ограничена. Степента на нашето несъвършенство ограничава нашите сили да създадем нещо. Ако сме двама ние ще създадем повече, ако сме група – още повече. Ако цялото човечество вземе единодушно решение за нещо, ние сме в състояние дори да променим орбитата на Земята. Представете си всичките 6 млрд. да си наумят една работа, но истински, така че ум, сърце и воля се включат - ще се получат доста сериозни неща. Можем да променим нещата ако сме истински убедени. Лошото е, че твърде често ние не сме убедени в това, което вършим. Всеки се бори за своята малка егоистична истина, за своя собствена реалност. И в основата на всичко това стои Его-то и душевния субективизъм. Истината за мен е една, за друг друга и т.н. Така трудно мога да стигна до консенсус по отношение на някакви глобални въпроси.
  Това, което обединява един народ, много често, на практика представлява голяма опасност. Диктаторите винаги са го знаели и като оплетат конците - започват война. И народа спира да се занимава с истинският си проблем, а тръгва на война.
  Знаете ли каква е разликата между „авторитаризъм” и „тоталитаризъм”? Разликата е само в това, че при авторитаризма нямате медии, а при тоталитаризма имате медии. Мислите ли, че древните владетели не са искали да имат тотален контрол. Искали са, но е нямало как. Няма радио и телевизия – само глашатаи и вестоносци. И, докато обиколят държавата, години могат да минат. Друго си е радиото и телевизията – говориш и веднага започваш да промиваш мозъците.
  Активен

  pluton
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « Отговор #1 -: Юли 23, 2010, 14:58:47 »

  ЗА ЛЪВА, РАКА И СТРЕЛЕЦА

  ЗНАЧЕНИЕТО НА КЛИМАТА КАТО ПРОЯВЛЕНИЕ НА ДУХОВНАТА СЪЩНОСТ

  Нека сега да видим другият огнен знак – този на Лъва. Забележете: най-дългият ден от годината е в Рак, а не в знака на Лъва. Но инерцията, ползата, плода от това отива при Лъва. Лъвът дава най-голямото количество топлина. Водата и земята са най-затоплени при Лъва. И от това, че деня вече не е най-дълъг не следва, че земята и водата започват да изстиват. Напротив, те продължават да се затоплят (това е един много често срещан механизъм в живота - дядо, баща трупат, градят и плод не виждат, а сина и внуците ползват плодовете на изграденото. Такъв е бил случая и със Симеон І, който се би цял живот, спечели много битки, но нямаше плод. И изведнъж неговият син цар Петър І, още в началото на своето царуване е признат за цар на българи и ромеи и той бере целия плод). Така Лъвът бере плодовете на Рака. Лъвът е безспорно един слънчев знак и не случайно Слънцето е Управител на Лъва. Природата при Лъва искри! Има много светлина, небето е синьо.
  И стигаме до Стрелеца, който е третия огнен знак. И при него в общи линии започва зима, става студено. Отиваме към най-късия ден в годината. Къде изчезна огъня? Няма я зеленината, буйната растителност, светлото небе и потоците топлина. От друга страна са спрели гниещите процеси характерни за Скорпиона. Започват да се вкаменяват нещата. Става здраво време и пада сняг. Разкаляните пътища започват да се сковават, стават по-проходими. Снегът е много важен. Всички народи са стигнали до извода, че снегът е живот и имат митове и легенди за това как се е появил снегът. Това е умереният климат, който храни земята. Не случайно 90 % от населението на Земята живее в умерените ширини, вместо да вземе да отиде да живее на Екватора. Умерените ширини са най-благоприятното място за живеене. Отидете да поживеете на 2 сезона – дъждовен и сух – и ще видите защо на африканците им е трудно с цивилизацията и прогреса.
  На Екватора – през цялата година е зелено, има буйна растителност и постоянно, целогодишно нещо цъфти, а тогава защо трябва да активизирам вътрешния си свят, може целогодишно да “не си давам зор”. Не може да се види момента на цъфтежа, защото постоянно някакви растения цъфтят. На фона на непрекъснато зеления фон от растителност нещо цъфти и не е ясно цвят ли, плод ли е. Т.е., липсва момента на цъфтежа като при нас, който е много важен, защото няма сезони.
  Много практики и окултни ритуали нарочно не се правят сред природата. Това прави човека да излезе навън от себе си, да не може да се съсредоточи в себе си и съответно нищо не се получава. Навън се правят ритуали само за сливане с външния свят. Това е мъжкото начало. За женското начало трябва затворено помещение или някъде, където не е така комфортно. Където сетивата не са така атакувани и няма преживявания провокирани отвън.

  КАКВО НЕЩО Е НАЧАЛОТО НА ЗИМАТА

  Стрелецът е подвижен, променлив, огнен – как ще се прояви този огън? Огън значи емоция, значи „Аз съм”. Как ще се прояви основния принцип “аз съм”? Хората, които се раждат по това време имат в душата си една ведра емоция. Стрелците са добродушни и открити хора, даже прекалено директни.
  Даже понякога са доста нетактични - меко казано. Е, добродушно де, добронамерено. Изкарват всичко “навън” дори, когато става въпрос за доста интимни неща. Откъде при тях това нещо?
  Това, което се случва е следното. През този период на годината животът с цялата си кипяща същност, с момента на настъпването на Стрелеца, целият живот преминава и се скрива под земята, чувства се защитен. Ако останете в рамките на Скорпиона и не излизате оттам и светът за вас да остане завинаги само в Скорпиона, то светът ще бъде мъртъв. Няма никакъв шанс. Семената попаднали в почвата ще изгният. За да могат да живеят им трябват определени условия. Те се получават именно с времето на Стрелеца. Той буквално оживотворява (Овена прави пробива на земната твърд и изхвърля растенията. Това не е лесно. Тези малки стебълца да пробият земята. Те трябва да имат сериозна живителна сила и да излязат в определен момент. И ако го пропуснат - загиват). А при Стрелеца идва времето, за което народа е казал – дебел сняг, дебел комат. Спира всякаква земеделска работа (Откриването на машини е от 200 години насам. 1750 г. се води като отправна година на машинната епоха. Но това е много относително, защото е имало само няколко машини. Огромната част от човечеството чува за машини едва през ХІХ и ХХ век. И това е важно да се знае, защото става въпрос за предметна култура. Германците са много добри в това отношение, защото те имат много висока предметна култура, т.е. много ги бива да измислят предмети за какво ли не. И са го направили по начин, който показва колосална мисъл вложена в нещата. Ние пък нямаме такава предметна култура, но пък си я купуваме наготово. Обаче имаме други неща. Нямаме такава предметна култура, но имаме съхранени къде по-големи душевни сили, а братята германци са го закършили в това отношение). И човечеството е земеделска цивилизация като цяло в досегашната си история.
  По това време на годината хората са по къщите, изработват се и се потягат разни предмети. Започват сватби, кръщавки и веселби. Започват да се колят и животни, по няколко прости причини. Зимата животните ядат същата храна като човека, освен това е било съвсем неразумно да колиш през лятото, защото няма как да съхраняваш месото, и то ще се развали. Да оставим на страна, че летните веселби са противопоказни – тогава се работи и няма време за веселби. Това е време, когато ден година храни и да дигнеш сватба през лятото е направо безумие. Защото като дигнеш сватба, трябва да поканиш цяло село. Обаче не може, когато всички са на полето, жънат и вършеят, ти тогава да занимаваш цялата общност със сватба. Затова има си есенни празници, ритуали и до ден днешен.
  Има невероятна нужда от ритуали и празници, и се оказва, че Стрелецът е здравото време през, което идва момента за веселби. Зимата е един дълъг и тежък период, който е доста опасен за хората в миналото. Дори смъртоносен. Държавен резерв не е имало и ако загубиш храната си или тя се окаже недостатъчна хората загиват. Когато се недохранваш те ловят по-лесно болестите и всякакви вируси. Но това е ставало по-нататък през същинската зима. Този проблем се е получавал по времето на Козирога и Водолея. Тогава е било тежкото време.
  Това нещо при Стрелеца все още го няма. Току-що си напълнил хамбарите и е безобразие да не му удариш един банкет. Просто някак си не върви. Ти ако и сега не си го позволиш и се стискаш това значи да няма никакво веселие през годината. Това е времето на сватбите, кръщавките и веселбите. Стрелеца на практика е радостта в душите на хората, но това не е прекалена и неудържимо страстна радост. Външният свят не създава условия за това веселие. Навън условията стават трудни и се изискват по-големи усилия за оцеляването в материалния свят – трябва да се бориш за топлина. Няма да може да взимаш повече храна, така че не може да се разхищава докрай, нужна е силна храна, за да се преживее зимата. Каквито и веселби да правиш все пак има някаква граница.
  Хората ядат в общи линии това, което и животните, затова не е било изгодно да ги хранят през зимата и са ги колели.
  Нека да се пренесем в по-ново време и да видим Коледата. Коледата се превърна в един празник точно на 25 декември. Защо така? Стрелецът де факто подготвя коледното настроение, ако го вземете в един душевно-духовен план. Това значи вътрешен план. Всеки един човек има вътре в себе си психика, т.е. душа, с която преживява, има рационално съзнание, което може да го наречете дух. И това нещо го наричаме душевно-духовен вътрешен свят.
  Хората могат да положат много големи усилия, за да има за какво да се “хване” душата.
  Cтрелецът е един такъв един знак, в който всичко това, което се е случило от Овена и е набрало, набрало, набрало, може да бъде обмислено. [/color]В един такъв период от годината, единствен по рода си. Забележете какво се получава. За дванадесетте месеца, дванадесетте части на годината или дори зодиакални знаци ако искате го наречете, Стрелеца е единственият по време, на който аз хем съм материално осигурен, хем по обективни причини няма какво да правя и имам свободно време. Почват вечеринки, родителите се прибират в къщи и най-после виждат децата си, защото през лятото живеят по оборите, при стоката. Като описвам този ритъм имам предвид един период от 50 000 години назад. В мегаполисите ние живеем едва от 50 години. И това е важно да се знае, защото Астрологията е изградена на база на човешкият опит, а не през последните 50 години. И не трябва да се забравя, че тази инерция е валидна все още за една огромна част от човечеството. Болшинството от хората не живеят в мегаполисите. При Стрелеца е единственият момент, когато човек може да обърне внимание на вътрешния си свят, в спокойно състояние. Защото лятото не е много подходящ период за това да се спра, да се замисля, да откривателствам – като те напече жегата не е много за мислене. Лятото човек иска нещо за душата, за тялото, но не и за ума. За ума температура над 20о С става притеснителна.
  Обикновено при Стрелеца няма зверски студ. Все пак това е едно начало на зимата. Ако се получи някакъв студ, то вече е към края на Стрелеца. Същинската зима е проблем на Козирога. При Стрелеца все още няма такъв блокаж. От друга страна е гарантирано, че животът в земята ще оцелее, т.е. че живота ще го бъде. Цикълът ще се завърти още един път. Така че, ако Овенът изхвърляше живота от земята, то Стрелецът го защитава в земята. Т.е., Стрелеца прави една активност в невидимото и подготвя раждането на Христос в сърцата на хората.
  Какво означава да се роди Христос в душата на всеки човек? Това означава аз да направя така, че да се роди Любовта вътре в мен. И трябва да го направя сам, да положа усилия за това. Защото през лятото съм бил дарен с това, около мен е бил празник на живота (, а живота е Любов), а зимата не е така. През лятото има много слънце, светлина, ясно небе и душата се къпе по един естествен начин. А студа схваща, когато ми е студено аз се схващам, искам да изградя бункер, защити. Лятото е точно обратното - тази температура навън и хубаво време, песента на птичките ме провокират да се отварям, да разтворя врати и прозорци, за да влезе светът при мен. Кипи един живот, който представлява Любов.
  Защо Слънцето и неговата светлина се посреща толкова добре? За много хора тя е мощен антидепресант. Много хора чакат пролетта именно, заради светлината и топлината. Имаш една лекота и можеш да ходиш, където искаш. През лятото дори да се загубиш не е страшно, може и на открито да преспиш. От Стрелеца нататък това нещо не може да си го позволиш. Има вероятност да загинеш.
  Активен

  pluton
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « Отговор #2 -: Юли 23, 2010, 15:05:51 »

  ЗА АВТОНОМНИЯ ЖИВОТ НА ДУШАТА

  Да се подготвиш за Коледната нощ, това означава да се подготвиш за вътрешна активност. Все едно релето прещраква. Това е един цял механизъм, който работи по определен начин и е прекрасен за човеците. Трябва да се превключи на вътрешна активност. Вътрешната активност може да бъде с две значения. Едното е да събудиш чувства като вяра, мечти, надежди, търсене на истинност, търсене на красотата, свобода, проява на смелост или да се хлъзнеш към алчността, злобата, ревността, омразата, малодушието, завистта. В първият случай аз ще бъда свързан с Любовта и нейните имена, а във вторият случай аз ще бъда свързан със страха. Защото вътрешната активност може да е свързана и с “чернилка” която колкото и да се мъча да задържа в мен, понеже гние в мен и в някакъв момент просто я изхвърлям навън. Понеже психиката е автономна и това е защита на психиката. Тя не те пита, а си изхвърля нещата.
  Докато я “държим” в несъзнаваното, тя работи по определен начин според железни закони. Тя си действа автономно и именно това действие ние го наблюдаваме, често пъти съвсем безсилно. Типичен вариант на това е, аз съм емоционално свързан с някого, но стигам до умственият извод, че нямам сметка от това, понеже ме прецаква и аз взимам разумното решение да скъсам с него. Обаче не мога. Натъквам се на чисто душевният момент. Продължавам да имам чувства към този човек, въпреки че съм наясно, че той не ги заслужава. Не съм в състояние емоционално да прекратя връзката.
  Човек де факто живее най-вече в душата си и ако искаш да разбереш един човек, трябва да опознаеш душата му. Не толкова човешкият дух или тяло, а душевността. Този чисто субективен момент.
  Критерии за развит човек са не неговите умствени постижения, а душевното развитие, което получава. Т.е., ако неговата душа започне да се интегрира в мисленето му, започне да се осъзнава, значи с този човек наистина се случва нещо, става някаква промяна. Ако това липсва обаче, значи това е самоцелно. Самоцелните неща са в изобилие около нас. Много от хората ако ги питаш защо го правят това, отговорът е чисто егоистичен, т.е. самоцелно.

  ЗА УМА И “ИНТЕЛЕКТА”; ОЖИВОТВОРЯВАЩАТА СИЛА НА ДУШАТА

  Нека да го формулираме по друг начин. Ако вие присъствате на едно място и подобрявате атмосферата, това е добре. Ако обаче влошавате атмосферата това няма пряка връзка, доколко вие имате съобразителност. “Интелект” не означава ум. Думичката в превод от латински означава свързване, връзка. Не означава качество или количество на ума. Т.е. неуместно е да се говори за интелигентни и по-интелигентни. С това мерите единствено степента на съобразителност или казано по друг начин - хитроумието. Човек е в състояние майсторски да ги навързва нещата, но от това изобщо не следва, че е мъдър. Изобщо не следва, че подобрява атмосферата.
  Хората около мен могат да бъдат нещастни при цялата ми хитроумие и перфектен хумор. Значи интелектуалните усилия вътре в човека по същество умъртвяват характера. Ако нещата опираха само до мисленето, човек би умрял. Така, че колкото повече развиваш интелекта си, толкова повече човека в теб умира и като всяко умиращо нещо убива и нещата около себе си. Казано по друг начин, способността на човек да мисли се заплаща с умиране. Трябва да се случват в него умиращи процеси, за да може да мисли. Значи, за да не умира човек е нужен противодействащ процес. И този процес е в психиката. И ако се наруши баланса между тези два процеса, човек или ще стане прекалено витален (ще е свръх сетивен, но нищо няма да разбира, няма до проумява) или ще стане прекалено интелектуален, с малка душа, т.е. малодушен. Ще живее в една лъжа и ще се превърне в един човек на добрите намерения.
  Виждаш един образован човек и си казваш, че е ценен. Казваш си, че той ще те обогати, ти ще науча нещо от него. Контактът между човеците обаче е изключително емоционален и душевен. И ще се окаже, че такъв човек ще ви натовари и ще се превърне в една душегубка за вас. И не е много ясно дали ще сте в състояние да си вземете само “бисерите” или заедно с тях ще засмучете и цялата “тиня” при контактите с този човек. И, понеже човешката душа на дадения етап не е особено развита, когато си разменяме “бисери” си разменяме и доста “тиня”. И който няма “пречиствателна станция” - да му мисли - обикновено преминава през страдания.
  Имайте предвид, че в психиката повечето процеси стават абсолютно несъзнателно. Така, че човек едва след време установява съзнателно, че някакви неща са станали, но обикновено не знае откъде са дошли. Няма никакъв проблем преди 10 години нещо да е стартирало в психиката и да се появи сега в моето съзнание. В действителност то си е работило през тези 10 години, окопавало се е, направило си е лабиринт. Затова не е никак лесно да разнищя чорапа и да върна нещата в изходната точка и да разбера откъде идва истинският проблем.
  Психическият свят има собствена физиология и анатомия, също като физическия, само че по-сложна. Ако анатомията на докторите е дебела, то това, което се отнася за психическия свят е много по-дебело. Човешкото физическо тяло е автономно - ние го контролираме в много малка степен. Не мога да накарам кръвта да тече или да спре. Аз дори не я усещам как тече. Освен това тялото ми има автономни защити - когато се порежа кръвта започва да се съсирва без да ме пита дали да го прави.
  Вижте ги и лекарите. Ужким лекари, обаче и те нямат това усещане и затова са им нужни разни машини, за да могат по някакъв начин да наблюдават процесите в организма. А и с машините не е съвсем лесно, защото понякога едно гледаш, а то друго се окаже.
  Активен

  pluton
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « Отговор #3 -: Юли 23, 2010, 15:08:59 »

  КАК ЛЮБОВТА НАВЛИЗА В ДУШАТА

  Така или иначе, целият този вътрешен свят по времето на Стрелеца се оказва, че де факто се активира. Това е един момент, в който Херувимите и Серафимите, поддържащи знака на Стрелеца правят така, че човек да се подготви за това ежегодно “прещракване на релето” описано по-горе. Т.е., да може Любовта да навлезе в него. Цялата пролет и лято Любовта си живее навън, а сега просто трябва да прещрака - да я прибера вътре в себе си. Както съм прибрал реколтата, така аз трябва да прибера една душевна и духовна реколта и да започна да си храня душата. А душата се храни с мечти. Не просто фантазиране, а активен вътрешен свят. Човек, който мечтае, е щастлив и се чувства добре. Тук не става въпрос за някой празен фантазьор, а за човек, който прави така, че неговите мечти се сбъдват.
  Сега, кога Любовта ще намери едно такова място вътре в душата? Това ще стане само, когато Его-то (, което ни помага да възприемаме външния материален свят) направи място на Любовта. Его-то обаче има една правомерност. Его означава “Аз съм”. Става въпрос за този Аз, благодарение на който, аз съм в състояние да различавам материалните неща и да мога да боравя с тях.
  Да възприемам нещата по определен начин. В душевния и духовен свят изобщо не е така. И ако аз се опитвам да използвам моите душевни и духовни сетива за рационалните неща в материалния свят - аз ще бъда като сомнамбул, който сънува. И изобщо няма да съм в състояние да усвоя този материален свят.
  Един от смислите на човешката еволюция е да се одухотвори материята. Да направим така, че материята да се изпълни с дух, с живот. Как ще стане това ако аз нямам изобщо интерес към това нещо. Ако проследите човешката еволюция ще видите, как човеците първоначално, преди хиляди години изобщо нямат интерес към външния свят. Хората преди 3000 г. например нито са имало по-малък мозък, нито са били по-глупави. Те са оставили някои написани работи за този, който няма други сетива и може само да чете. Цялото човечество знае за Платон, но е бил само той. По цялата Земя е имало такива мъдри хора, които са общували с боговете и са знаели за какво става дума. Това, което те са го написали в момента си е съвсем актуално. Има универсални неща, които се трансформират, перефразират, но същината им се запазва.
  Човек като Платон и други такива мъдри като него защо не са измислили нищо в материален план? Интересна тема за размисъл. Толкова ли глупави бяха, че не можаха да измислят една парна машина? И изведнъж такова чудо от 1750 г. като се почне, само за 100 г. се правят камара от открития всяка година. И всичко се е втурнало да забогатява, да прави пари. Това не е точно така. Просто преди това са живели по друг начин, имало е различни ценности, други критерии. Представите и душевността на човека е била съвсем различна. Ценностната му система е била различна. И историята до сега не успява да опише, доколко е бил различен човека. Много хора си мислят, че хората едно време са били същите като съвремените, само дето е нямало самолети и телевизори. Изобщо не е вярно това.
  Много е елементарно да си мислиш, че човекът отпреди 2000 г., който е живял в съвсем различна среда, е като сегашният. Една от генералните разлики е, че по-старият човек на миналото е имал картинно съзнание, докато съвременият човек има абстрактно съзнание. Това означава, че те са все едно извънземни спрямо нас. Картинното съзнание означава липса на абстрактна представа за нещата. Човек вижда всичко като картини, като холограма. Преживява всичко в момента, в който е. Означава, че ако тръгнеш да го рисуваш, той ще те убие, защото ти му отнемаш духа. И, което е интересното, той ще е в правото си да постъпи по този начин. Това ще е правомерно за неговата епоха, защото той живее в духа на своята епоха, в духа на своето време. И получава поддръжката на боговете за това нещо. Сега вече не, т.е. нормално е нещата да се променят. Затова е важно да виждаме тези промени, да ги взимаме предвид и да знаем за какво става дума.
  Активен

  pluton
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « Отговор #4 -: Юли 23, 2010, 15:14:08 »

  КАКВО НЕЩО СА ФОЙЕРВЕРКИТЕ

  Това цялото нещо, което го изприказвах, трябва да го отнесете към Стрелеца. Всичките тези неща вълнуват Стрелеца, защото е променлив и подвижен. Те го вълнуват, защото той е различен от Лъва и от Овена. Защо Стрелецът трябваше да е променлив и подвижен? Подвижен огън означава, че няма необходимост и стремеж към задълбочаване и навлизане навътре. Не като огнехвъргачката със своята мощна целенасочена енергия, която като натисне някъде и не може да я спреш.
  Стрелецът е фойерверк, а не огнехвъргачка. В действията и мислите си Стрелецът прилича на фойерверк – стреля на всички посоки и опитва много нови неща. При него енергията не тече така могъщо, целенасочено. Тя се стрелка променливо. Това са игривите пламъчета на огъня. Сега забележете, ако Овенът е кардинален, има нужда да се докаже, да се утвърди, да се наложи, да ангажира другите в душевен и емоционален план. Това е кардиналното качество. И кардиналните знаци по това си приличат - касае се и за Рак, и за Везни, и за Козирог.
  При Стрелеца няма желание да ангажира другите, да се налага - не му е това приоритетът. Нито има нужда от задълбочаване. Ако ще търсим някакъв приоритет за Стрелеца, то това е СВОБОДАТА. Той има много голяма енергия, което е характерно изобщо за огнения елемент, но тази емоционална енергия няма необходимостта да се засилва нанякъде. Той има голяма огнена енергия, насочена навсякъде (при неподвижните знаци 3 еднакви дни са добре дошли, а за Стрелеца е зле, започва да се отегчава). Стрелеца иска промяна. Хубаво му е, когато е подвижен и нещата се случват в движение. Докато при земните знаци е точно обратното. Три еднакви дни - чудесно! Най-после нещо по-стабилно на този свят.
  Кому са притрябвали тези фойерверки на Стрелеца? Една от ролите на Стрелеца е на разузнавач на човечеството като цяло. При тези хора ще забележите един момент, че те се стремят да излязат на границата на известното, след което обстрелват и осветяват цялата окръжност на неизвестното. И правят нещо, което е изключително важно.
  Представете си човечеството като една общност от 6 млрд., която седи върху един пумпал и се чудят какво да правят, някак си трябва да си осмислят живота. Оказва се, че едно от нещата е да оцеляват и това е първата задача, която седи пред тях. Защото трябва да се яде. Оказва се също, чу пумпала не е особено гостоприемен и трябва да се полагат големи усилия, за да се получат условия за оцеляване. Оказва се, че тези 6 млрд. ако ги пуснеш навън голи, така както са се родили много бързо ще се екскарнират - телата им остават тук, а те изчезват нанякъде. Нека да наречем усилията за оцеляване адаптация към земен свят. Оказва се обаче, че това не е единственото нещо, което трябва да се прави. Освен адаптацията към материалния свят става ясно, че тези същества имат някакви души, които не им е достатъчно само общуването с материалния свят, за да се чувстват добре. Започват да умират душите им. Депресията е състояние, в което психиката се свива, свива и накрая умира. А и човек си умира като едното нищо - много е лесно да се разболее и физически.

  ЗА МЪДРОСТТА

  Най-после стана известно и на широката общественост, че 95 % от заболяванията се дължат на психически проблеми. За съжаление се е получил един хиатус, една празнина между мъдрите хора от по-старото време, т.нар. жреци и шамани и съвремената наука. Това е едно гранично състояние за цялото човечество, което като всеки преход изисква своите жертви. Това е едно маргинално състояние на човечеството през последните векове и неизбежно води до това. Загуби се мъдростта като масово явление и се установи на определени “острови”.
  В древността отиваш при жреца и получаваш от него мъдрост, съвет. Сега такава роля трябва да играе науката, но докато тя си стъпи на краката е нормално да минат няколко века. И тя започва вече да се придвижва. Най-светлите умове на човечеството в областта на науката започват да правят връзка между това, което е било и сега. Науката вече не отрича така яростно човешкото минало. Започва да се говори, че нещата всъщност са известни, доста отдавна, и трябва да се преведат смислите им на съвременен език. Това е проблема, а не да се изграждат измислени истории, които нямат корен. Не е необходимо да променяме имената на нещата просто, заради самата промяна, а смисъла да се запазва. Типичен пример за това е, че по-старите астрономи, продължават да наричат орбитата на Земята около Слънцето Зодиак - зодиак в превод от древногръцки означава кръг на живота. Звучи много поетично, по-смислено и изпълнено със съдържание. Съвремената наука се опитва да го замени с еклиптика. Което е самоцелно понятие и цели да разграничи астрономията от Астрологията и от нейните корени. Това е комплекс. Още повече, че думата еклиптика произлиза от “еклипс”, която означава затъмнение. Само затъмнения ли се случват на Земята? Науката не трябва така да се разграничава. Първоначално да, за да открие себе си. Това е като един тийнейджър, който се отделя от родителите си, за да се върне после и да стане приятел. Така и науката ще трябва да стане приятел с цялата човешка история преди това. Това е един от корените на нещата.
  Хората са имали връзка с боговете винаги и по всяко време. В резултат на това са се натрупали страшно много неща. И тези неща трябва да им бъдат преведени смислите на съвременен език, в духа на нашето време. В никакъв случай не трябва да се взимат директно. Човекът трябва да става все по-самостоятелен, все по-свободен, все по-смел. Мъдростта, натрупана преди 1000-2000 години, по никой начин не може да се употребява директно. Значи една от главните ни задачи е да преведем тези смисли, защото истината е винаги конкретна. Ако излезеш извън конкретната истина, навлизаш в самоцел.
  Активен

  pluton
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « Отговор #5 -: Юли 23, 2010, 15:17:41 »

  ЗА ПОЛЗАТА ОТ РАЗУЗНАВАЧИТЕ

  Стрелецът играе ролята на един разузнавач. Точно по тази причина той е хем променлив, хем огнен знак - няма по-пригоден знак за това нещо от него. Разузнавач означава следното: Представете си, че цялото човечество се е натъпкало в тази стая и огромна част от него работи по поддръжката, ремонта, по възпроизводството и няма как всички да се втурнем и да бъдем изследователи. Има някои хора обаче и те са главно Стрелци, които намират начин от центъра на човешкият кръг да се доближат до периферията и започват да чукат по стените. Човечеството може да излезе отнякъде – през прозорец, през врата, през стена. Само, че човечеството не знае точно как, защото повечето хора се занимават с други неща. И сега си представете, че едната стена е 10 м дебела и ако човечеството тръгне натам, бая зор ще види, а в същото време на друго място е 1 м, а на трето – половин. Има един оптимален път на развитие и всички други. Човечеството към даден момент на развитие е в състояние да постигне определени неща, за други още не е готово, а за трети неща, заниманията са дори опасни. Т.е. ефекта, който ще се получи може да се окаже проблем за неподготвеното човечество. (В народните приказки, които са диктувани на хората от боговете е описан човека по многобройни начини. И ако сте забелязали обикновено най-малкият син се изправя пред един път, който води в гората и е трънлив, един среден такъв и един по-светъл път. И той винаги трябва да вземе някакво решение по кой да тръгне. И в общи има един труден и убийствен път, един който те изкушава и те мами, но краят е едно блато и нищо не правиш. И има един смислен път, където просто си заслужава да тръгнеш по него. Да, чанчиш се, мъчиш се, полагаш усилия, но накрая си заслужава. Ние човеците винаги питаме “Струва ли си”. Аз ако знам, че си струва няма да пожаля усилия.
  Сега, когато става дума за човешки отношения, този въпрос е неуместен. Ти инвестиция ли ще правиш, та ме питаш дали си струва? Щом е за човек винаги си струва. Колкото и да инвестираш и да даваш - лошо няма. Ако нещо стане след 2 години какво ще правя? Ще правиш каквото и сега, само че, ще ти е чиста душата. Вместо да си си направил сметката навреме, просто ще ти е добре на душата. Иначе за какво живееш? Да се окопаваш? Да го добуташ? Ами ще го добуташ накрая метър на два. И какво от това? Това ли е смисъла на целия ти живот, да оцелееш до тогава. И какво от това? Нещата никога не са опирали просто до едното оцеляване.
  Човечеството вече се научи да оцелява и не му е това главната задача. Вече трябва да се насочи към други неща. Не може да се говори вече за човешките отношения под формата на инвестиция, струва ли си, не си ли струва. Но човек, това дето му е в главата, трябва да му се случва. Т.е., като видя някой, който ми говори много умни работи, но не му се случват в живота - работата е ясна. И ако ще правя нещо, то ще е да се опитам да му помогна да събере тези две неща, да ги обедини. Ако пък нямам сили за това или не го мога, просто се помествам и не задръствам пейзажа. За да може някой друг евентуално нещо да направи).
  Ами Стрелецът няма просто свойството да се втурне към едно място и да се заинати като един неподвижен знак. Телец, Скорпион, Водолей – това е инат. А и Лъвът бая инат може да прояви.
  Представете си за една войска какво нещо са разузнавачите. Това са очите и ушите на войската и могат да я съсипят. Ще я излъжат и какво като е силна и могъща тази войска. Така, че ролята на Стрелеца е изключителна.
  Сега Стрелците почукват леко по “стената” и аха, бие на тъпо - лошо, хич недейте да минавате оттука. Чукат на друго място – а, бие на кухо. Значи тука. И, хайде, човеците тръгват в тази посока.

  ЕДИН ЗНАК НА ВДЪХНОВЕНИЕТО

  Ключовият елемент при Стрелеца е ВДЪХНОВЕНИЕ. Един знак, който е хем огнен, хем променлив, хем подвижен. Той се въодушевява много лесно. Дори и на Лъва и на Овена им трябва малко повече време, докато достигнат до това състояние. Проблемът на Лъва например е, че е неподвижен, по-бавен. Има едни стереотипи в главата си и душата си, които не е толкова лесно да промени. Защото трябва да стигне до идеята, че трябва да се втурне, нужна му е дълбока вътрешна убеденост. Лъвът е Лъв, защото има дълбока вътрешна убеденост. Така, че Лъвът трябва да стигне до идеята, че си струва да се втурне натам.
  Докато Стрелецът е любознателен. Това му е вродено, това е ирационално. Той си е такъв от мъничък. Стрелецът чука по нещата и като усети, че бие на кухо вика останалите да минат оттам. Той самият обаче сравнително бързо губи интерес. Проверява нещата и не се задържа. И отива другаде. Оставя другите зодии (Телци, Водолеи, Лъвове и Скорпиони), на които им доставя удоволствие да се блъскат. Той е любознателен и има широк спектър от интереси.
  Винаги съм казвал и сега пак ще го повторя, че това, което го говоря - е теория. По никакъв начин не става дума за Слънце в Стрелец. Слънцето много отдавна е делегирало сума ти права на останалите планети. Системата е изключително сложна и изобщо не опира до едно Слънце. Така, че човекът, за когото ви говоря, дори може да няма Слънце в Стрелец. Макар, че е желателно. Но това, което е важно - типичният Стрелец трябва да има Юпитер в Стрелец, Нептун в Стрелец също върши много добра работа. Марс и Асцендент в Стрелец. И тогава този човек ще заприлича на това, за което говорим.
  Ние ще учим доминанти след известно време и ще видите, че всичко зависи от тях. Ако се окаже, че една планета е доминанта се оказва, че целият човек е свързан с тази планета и всичко минава през нея. И Слънцето минава през нея.
  Активен

  pluton
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « Отговор #6 -: Юли 23, 2010, 15:21:53 »

  ЗА ПРОИЗХОДА НА ХОРОСКОПА

  Само напомням, че хороскопът представлява съвършен план на човешкия живот. Съвършен поради това, че не е направен от несъвършеният земен човек. Обикновено това се прави от самият човек под формата на Висш Аз (висш защото не може да се въплъти в самият човек, няма къде, няма условия за това. Ако се въплъти ще унищожи всичко, до което се докосне). Казано по друг начин - ако духът навлезе неправомерно в материята - той я унищожава.
  Най-ужасните заболявания са духовните, не душевните. Духовните заболявания са свързани с грешно, маниакално мислене. Човек може да загази яко и тогава болките и страданията са невероятни. Нямат нищо общо с тривиалните заболявания. Освен това душевната помощ е недостатъчна - води до облекчаване, но не и до промяна. Трябва духовна помощ. И обикновено тук лекарите го закъсват. Защото, за да можеш да го направиш, трябва да имаш философия на живота, която да те е довела до помъдряване. Трябва да си обединил мисълта и чувството си, т.е. като говориш за нещо трябва и да го преживяваш много силно. Трябва да има истинност, която да мине като скенер през болния и там, където има гафове да ги оправи. Много е трудно обаче, защото за да стигне човек до духовно заболяване, той много здраво си мисли определени неща и има много сериозни причини да си ги мисли, според него. Биографията му обикновено десетилетия наред е трупана именно там. И, за да го разубедиш и да го накараш да мисли по друг начин, но не фалшиво и повърхностно, а дълбоко да преживее катарзис и промяна, трябва голямо усилие да положиш. И най-вече, трябва да го можеш. Трябва да имаш такова качество на личността, че да си в състояние да го направиш. Ако не може, такива хора понякога си и отиват. Но има смисъл и в това нещо - придобиват ценна опитност и се екскарнират.
  Т.нар. съдба им предоставя възможност да се докоснат до друго и да решат какво да правят. За съжаление опитът ми до сега показва, че такива хора са като кон с капаци и пропускат тези шансове. Просто са слепи и не виждат нещата. Страшно ги изопачават. В психически план са на ниво 3-4 клас, т.е. емоционално те са ултра невежи. И заради това постоянно наричат нещата с някакви други имена. Не умеят да разрешат елементарни психологически задачи. И много често са умни, чели са много и могат да ти цитират какво ли не. И са навлезли в една неистинност, и това ние го наричаме болестно състояние. Не е лошо това и не става въпрос за никакво осъждане. Това си е човешки път - човек тръгва едностранчиво, прави нещата на самоцел, пострадва си естествено жестоко, защото се сблъсква с реалността. Все едно решава, че тук в стената има врата и тръгва да излиза. Съответно се разплесква в стената. Ти му казваш недей бе човек, а той пак тръгва да излиза от там. И това си е страдание. Той това прави, но абсолютно не разбира, че това прави. Напротив, дори си мисли, че ти се опитваш да го объркаш за някакви неща, дето ги няма.
  Липсва му развитие на вътрешните сетива. Изобщо не може да се ориентира – ако не може да види нещо с физическите си очи, край. И блъска там. Умира душевно, но не си дава сметка и не може да промени нещата. Ако го обичаш се бориш за него, ако не го обичаш го оставяш да се блъска).
  Стрелецът играе за човечеството такава роля – проверява нещата и не се задържа на нищо. И това като го перефразираш в един интимен вариант при човешките отношения, ще видиш Стрелеца, като един човек, който бързо му става скучно при връзките. Той консумира бързо връзките и после губи интерес. Преживява я бързо, на високи обороти. Ще го видите енергичен и привърженик на спорта и изобщо на всякакви такива преживявания, които са по-интересни, в които има тръпка. Той е там. Като всички огнени знаци не лъже, не е потаен, не интригантства, няма нужда да подлага динени кори. Защо няма нужда? Защото поначало при огнените знаци е много силен принципа “аз съм” – може света да загива, но те не се депресират от това, защото поначало се чувстват важни. Аз се чувствам изначално важен. Всички огнени знаци живеят така, сякаш имат ангел хранител, който постоянно им нашепва: „Виж какво, каквото и да става ти си велик”. Този живот има смисъл. Огнените знаци рядко губят смисъл на живота и рядко изпадат в депресии по този проблем.
  Активен

  pluton
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « Отговор #7 -: Юли 23, 2010, 15:26:14 »

  СТРЕЛЕЦЪТ КАТО ЧАСТ ОТ ЕЛЕМЕНТА НА ОГЪНЯ

  Сега, понеже е рядко да се депресират, като всяко нещо, което става рядко, става като шок. И го преживяват трудно, защото те нямат опитност в това отношение. Когато се случи, те се изненадват и за тях това е проблем – могат да си изпатят жестоко. Но ако избегнат емоционалния шок, те много бързо, така да се каже, вентилират проблема. Ако устиска два часа и оцелее в това страшно преживяване (той е обиден, огорчен), нататък все едно нищо не се е случило. И вечерта спи като младенец. А някои други хора не могат да спят по една седмица - преживяват, мислят. При огъня – било, каквото било, заминало - животът продължава напред, аз продължавам да съм си велик. Огнените знаци (Овен, Лъв, Стрелец) могат да го направят това. На тази база, огнените знаци влизат най-лесно в конфликт, без да намират това за безсмислено. Защото за земния елемент (Телец, Дева, Козирог) конфликта е абсолютно безсмислен. Аз трябва да се развивам в материален свят - какви конфликти ще правя. Трябва да търся сигурност, а с конфликти сигурност не се постига. За да направи един земен знак конфликт, той трябва да има много, много сериозна причина. Т.е., ако някой му уврежда така сериозно интересите, че не могат да живеят без да направят конфликт. И това ще бъде як конфликт. Или няма да прави никакви конфликти или като се скара ще се кара яко.
  Огненият елемент влиза най-лесно в конфликти. Само огнените обичат сутрин схватка “за закуска”, вечер любов и така могат да си я карат до безкрайност. В стила на един огнен знак е просто да каже “Днес се карахме с еди-кой си” и да не отдаде особено значение на това, защото това не го засяга дълбоко. Така си създава тръпка. Ние не само се караме, казва той, ние се и обичаме. Па да видиш какво става като се заобичаме! То е едно вдъхновение, ентусиазъм. Едното върви с другото. А психиката на огъня е в състояние да ги прелива тези неща лесно.
  Така, че Стрелецът няма никакъв проблем да влезе в конфликт. Лъвът е дълбоко убеден в победата си, в това, че е прав и трябва да направи така, че да възтържествува справедливостта (за съжаление твърде често става въпрос за неговата). Лъвът не е кардинален, но това не значи, че той не се налага - това беше голямото шоу при Лъва. Защо се оказа, че неподвижният Лъв е шеф. Понеже той така си се ражда и няма нужда да се налага. Той се ражда цар и съответно оттам нататък за какво трябва да се налага - няма нужда от това. Вижте как е и в природата - мъжкият лъв не прави нищо, а лъвиците и всички останали му прислужват. Но, ако някой реши, че това не е Лъв се натъква на свещения лъвски гняв. И бива победен от Лъва, който има най-могъщата воля в целия Зодиак. Докато Овена се ражда войник и има време да стане маршал.
  При Стрелеца няма такава потребност от задълбочаване на сблъсъка. Стрелецът се интересува от сблъсъка като сблъсък. Както разузнавачите - те се сблъскват без обаче да правят някакви жестоки битки, защото не им е това задачата. В общи линии това е удряй и бягай.
  Ако Стрелец се сблъска с Лъв и Лъвът застане сериозно срещу него - хайде сега да те видим. Стрелецът пали най-бързо от всички знаци. И както е спокоен достига до 200 децибела за нула време. Значи това е най-гръмогласният знак. Много е свързан с повишаването на тон. Даже някои Стрелци говорят така, все едно се карат. А като се разкрещиш на някой, това е емоционална агресия. Така, че това е нещо, което Стрелецът го има вътре в себе си и използва това си качество, за да властва над другите.
  Но бързо губи интерес, когато участва в сблъсък. Не го е страх, защото огнените знаци не ги е страх и не бягат. Просто губи интерес от това, става му скучно. Той знаете ли какво прави? Среща се с Лъва, започва някакъв скандал. Обикновено дори скандала го започва Стрелеца - дразни Лъва като го дърпа за опашката и си прави удоволствие от това. Лъвът се разфучава и Стрелеца влиза в сблъсък без да го е страх. Ако е за викане и разправия, пък и за бой даже - супер. Обаче му става скучно - цели 30 секунди разправия. “Изгаря” му фойерверка. Той си има в запас друг фойерверк, но той е в друга сфера. Той е любознателен и му омръзва да си губи времето само с Лъва, става му скучен. Лъвът настоява за нещо, но на Стрелеца вече му е минал интереса към това нещо. Преди 15 минути е държал много на него, но вече не. Аз не съм лош човек и не държа вече толкова на това нещо, затова го взимай ти. И го дава на Лъва.
  Така постъпва и с другите знаци. Спретва си сблъсъци и после се чуди защо са му обидени за това. И той се чуди защо са му обидени след като не е искал да обижда никого. Извинявам се, обаче имам чувството, че се движа сред рохки яйца. Аз съм свободен човек и искам да се чувствам нормално - няма да се потискам само. Ако повиша без да искам тон един се засегнал, друг се уплашил. Какви души имате вие? Толкова ли сте раними?

  ЗА ЖАНА Д’АРК

  С тези “фойерверки” Стрелецът, движейки се в живота атакува психиката на околните хора. Постоянно редува тоягата с моркова. Стрелецът е най-реактивният знак в Зодиака. Реагира за части от секундата. Като се ентусиазира, той увлича и останалите, защото се понася напред много мощно. А хората се увличат, за секунди. (Спомнете си Жана Д’Арк. Каква е тя? Нищо и половина. Като я питат дали знае как се държи меча, след като е решила да води френската армия, тя отговаря: Не, но съм много добра с пръчка. А от стратегия нещо разбираш ли? Не, но Бог ще ме води. И какво се получава? Тя има травми и си въобразява един свой свят, т.е. тя си ги въобразява, но те са верни. Сиреч грешката е вярна. От рационална гледна точка се оказва, че е много полезно и добре за Франция да си ги въобрази тези неща, а от духовна гледна точка се оказва, че всичко е съвсем истинско.
  Така решават да я изпратят при френската армия, защото тя се превръща в един религиозен символ. И я изпращат не защото ще води армията, а за да повдигне духа. А военачалниците гледат на нея крайно скептично. Обаче какво се получава? Ефекта на Стрелеца. Шантавата Жана застава пред френската армия, която общо взето е доста унила, защото яде пердах от години, голям пердах яде. И тя застава пред тях като съвсем различен човек - ултра ентусиазирана, радостна. И тия всички мъже като се вдигат се оказва, че нищо не може да ги спре.
  По принцип мъжете сега не слушат и не се подчиняват на жените, па какво остава за средновековните мъже. Още повече пък на младо момиче - трябва три ангела да стоят зад нея. Представете си какво прави Жана - за миг разбива вековни догми и обществени представи и застава начело на армията. И тя успява да въодушеви едни груби, прости и мрачни хора, които стискат сечива и са готови да се дялкат един друг. Ще се изпонакълцат до степен да се екскарнират.
  Подчертавам това, защото става въпрос за душевност. Представете си един такъв човек с такива намерения, и който е решил да се занимава с подобно нещо. Каква психика има той? Ами груба и примитивна. Не се е захванал с нещо възвишено и градивно. Такъв един човек уважава грубата сила и по-голямата брадва.
  В невидимото, използвайки душевната сила на Стрелецаq успява да ги вдъхнови и всичките битки, които води, са на вдъхновение. Няма особен замисъл при тях. Просто французите обезумяват, престава да им пука дали ще живеят или ще умрат и преминават през неща, през които не се преминава. Преминават през вряла мазнина, защото англичаните с това ги заливат. Не им пука - който го залеят отива да си умира, а другите продължават напред. Това е еуфория. Жана естествено е отпред - надупчват я със стрели, въпреки че тя очаква Господ да я пази, но той не я пази за съжаление. Тя обаче вади късмет и остава жива. След което офицерите, които са рационални хора, застават около нея и така французите започват да побеждават.
  Всъщност Жана води всичко на всичко три битки, като втората й среща с англичаните не е битка. Извиква на англичаните: Отивайте си! - и те си тръгват. Няма друга такава случка в историята на 100 годишната война. А англичаните си тръгват, защото усещат какво ще стане - шантавите французи пак ще се побъркат и тогава няма да могат да ги спрат сили, които по-рано ги спираха.
  Победите на французите секват заедно с Жана Д’Арк - в момента, в който тя изчезва от войската всичко започва по старому – френската войска се бие съвсем унило и без желание. Но това, което е променено, е че френският господин никой (името му е Шарл Глупака), /принцът, който във Франция носи титлата – дофин/ става крал. В момента, в който става крал, макар и благодарение изцяло на Жана, според мисленето на Средновековна Европа той все едно се е преродил, става съвършено нов човек, на който вече може да се служи. Защото на някакъв дофин не се служи. Затова Жана Д’Арк е един много хубав пример за Стрелец).
  При Стрелецът става въпрос за изгарящ ентусиазъм. Който може да премине границите. Той е необходим, когато трябва да се премине някаква граница, когато ще се навлиза в чужда територия.
  Активен

  pluton
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « Отговор #8 -: Юли 23, 2010, 15:29:03 »

  ЗА СРЪБСКО-БЪЛГАРСКАТА ВОЙНА

  (Знаете лир по време на Сръбско-българската война от 1885 г какво се получава. Когато сърбите ни нападат, нашата армия е на турската граница. Българите изпадат в свещен гняв и се втурват кой както може към сръбско, обаче за това трябва време. А София е много по-близо до сръбската граница и се налага граничарите да устискат.
  Сърбите стигат до Сливница и младият тогава 22-годишен, не знаещ български княз Батемберг, който е възпитаван във войнишки дух - и слава Богу - а не като някакъв принц - не бяга. Отива на бойните линии, което за българите е много важно, защото повдига духа. И криво ляво устискваме, докато пристигнат основните сили. Когато пристигат започваме да пердашим яко сърбите и да ги гоним обратно. Докато са на наша територия сърбите отстъпват през глава и техният крал Милан казва, че пехотата за нищо не става. Когато обаче сърбите стигат до границата, става страхотен бой - при Три уши, при Гургулят - два пъти по-многобройната армия на българите надделява. До тогава, сърбите бягат, когато нашите ги нападат на нож.
  След това обаче е друго. Когато ще навлизаш в чужда територия и ще притесниш този, чиято е, той се противопоставя много сериозно. Тогава трябва силата на Стрелеца - за да пробиеш).

  ОТНОВО ЗА СТРЕЛЕЦА

  Силата на Стрелеца е следното. Представете си, че аз съм един учен. Аз работя по един въпрос, който не е ясен на човечеството - правя изследвания, опити, обаче нищо не измислям. Идва една вечер и си казвам, че тази нощ няма да спя и това ще го измисля. И се замислям силно - аз се ентусиазирам, концентрирам си мисълта. И на сутринта изкрещявам: “Еврика”. И това е супер вълнуващ момент. Тържество на човешкият дух. Това го прави Стрелецът.
  Стрелецът е в състояние да вземе един енергиен заряд и да го прасне в едно нещо с разкошен замах.
  Стрелецът е припрян човек, на бързата работа - дългогодишните усилия са за други хора. Хора, които не са огнени и подвижни. Каквото има да става, трябва да стане бързо. Той е в състояние да акумулира голяма сила за малък момент - да седи една нощ и да роди. Казано по друг начин, успява да отвори канал към боговете и създава условия идеите, концепциите да достигнат до материалния свят. Това е реалното, което се получава.
  Защото идеите не стигат до човеците лесно. Няма условия за това. Значи идеите са нещо като вода - трябва да направите форма, за да се излее тази вода вътре. В противен случай тя се лее и се разплисква, без никой да забележи нещо. Няма условия, възможности.
  По същата причина Висшият Аз не може да се инкарнира като Его-то. Его-то се нарича Низш Аз, но може би по-удачно – Земен Аз. Като тук не става въпрос за никакви класации - Висшият не е по-висш от Низшия. Това е просто начин на обозначаване. Висшият Аз не е висш, защото е добър, а пък Низшият е низш, защото е смотан и загубен. Его-то на човека, нито е загубено, нито е смотано - то е правомерно.
  Ключовата задача на Стрелеца е в първата фаза. А тя е правото да придобиеш.
  Стрелецът казва на хората: хей, вие сте в правото си да придобиете и това не е лошо.Вие сте в правото си да придобиете много неща около вас, както в духовен (познания - трябва да можеш да различаваш, кое е истина и кое не е. Ако не можеш е добре да чуеш някой друг. Или си много велик? Защото ако си много велик, тогава не можеш да чуеш никой. И тогава ще си пострадаш.), в душевен план (опитност), така и в материален (вещи).
  Активен

  pluton
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « Отговор #9 -: Юли 23, 2010, 15:32:59 »

  ЗА ЗНАЧЕНИЕТО НА ДУШАТА

  Душата има нужда да преживява, за да събира опит, тя се храни с опитности. Защото е много лошо за една душевност да не преживява нещо - все едно си мъртъв. Това, че кръвта ти се движи, нищо не значи. Ако имаш душа, която не преживява - защо си жив? Тогава няма никакво значение какво се случва. Това е пълна апатия все едно. Това е състояние на ступор - клиничен случай. Това е пълно безразличие и апатия към света. В едно такова състояние на става въпрос, че такъв човек живее в някакъв вътрешен свят - той не живее в никакъв свят. Той се е заклещил между световете, в нищото.
  Така че, душата има нужда от опитности. Без значение какви са опитностите, не е важно дали плаче или се смее, но да е истинско. Колкото повече може да се изразява душата, толкова по-добре. И въпросът е като плаче, наистина да плаче. Като ти се плаче, плачи - човешко е. Така си изразяваш душата. Как ще живее душата ако не може да се изразява? Или ти си толкова велик, че не може да плачеш. Важното е душата да се отвори. А след като си поплачеш може да преживееш и нещо хубаво. Тя душата и без това се движи синусоидно. Така че, като си поплачеш после ще се качиш нагоре.
  Само да не лъжеш. Както казват - дръж се естествено. Ако може да се държиш естествено и да можеш да го отстоиш това нещо. Така, че най-важната работа е да разбереш кой си. Ако имаш проблеми с това кой си, от там нататък се получава необратима реакция.
  Стрелецът е будител. Той минава покрай хората, тупа ги по рамото - хей стига си спал. Събуждай се. Да, понякога е болезнено да се събудиш, но е добре. Стрелецът не се страхува да наранява. Да, болезнено е, да грубичко е. Има и други по-нежни и по-меки, но ти си ги пропуснал. Затова се е наложило да дойда аз, с подрусването. Да, вярно е, че не съм много мъдър и имам и аз купища проблеми. Но аз пак ще те раздрусам - няма да чакам 100 години да стана мъдрец и чак тогава да те раздрусам. Животът ще се случи тук и сега, и няма да ни чака. Като не може да направим нещата толкова велико, ще ги направим, не толкова велико, но ще ги направим. Животът трябва да се случи.
  Да не мислите, че трябва да има някой ден, който трябва да мине така буферно, на празен оборот. Няма празно. Защото всеки един ден от нашия живот е много важен. Не случайно Земята прави нещо невероятно всеки ден - “оглежда” целия Космос, цялата Вселена на всеки 24 часа. Това е ритъм - ден-нощ, ден-нощ. И трябва да ги различаваш тези неща. Много е жалко, когато човек не различава един ден от друг. Какво се случи този месец? Ами спомням си един ден, и още един, но другите ми се губят. Сигурно съм правил нещо, но то не е било толкова важно, че да го запомня. Освен това аз много се натоварвам - длъжен ли съм да помня всички дни? А колко време съм живял в такъв случай? 50 години. А колко от тези 50 години си ги спомняш? Колко дни си спомняш? Ами всъщност си спомням 7 дни. Значи 7 дни си живял, а не 50 години. И понеже 7 дни са малко, затова ще се прераждаш още 5000 пъти, та белким го докараш до един живот. Всеки един ден е изключително важен.
  Стрелецът е неспокоен. Има нужда някой да бъде неспокоен - не може всички да бъдем спокойни. Той е борец за нестабилност, за неовладяна емоция в известен смисъл. На доста хора той им се вижда нетактичен, твърде емоционален, неовладян. Хвърля се насам-натам. Затова и не може много да се разчита на него - ако го оставиш някъде с надеждата, че като се върнеш работата ще е свършена, може и да не го намериш там.
  Стрелецът е много СВОБОДОЛЮБИВ - къде е корена на това нещо? Стрелецът по никой начин не е човек, който не иска да има добри човешки отношения. Той е като всички хора и иска това, което искат всички - да обича и да го обичат и него, не иска да бъде самотен. Стрелецът иска да има смисъл и да се случват някакви смислени неща, да има творчески процес. В Духа Стрелецът е роден от Любовта като Свобода. Затова при общуването с другите работи за тяхното освобождаване /емоционално, мисловно и т.н./.
  Човек се ражда на най-доброто място за него, но от духовна гледна точка. Това, че ти не може да разбереш божествения промисъл в хороскопа е твой проблем. Той е идеален план на твоят живот. В рамките на твоята собствена несъзнателност, недомислие. Лошо няма - такива сме. Не може да разберем всичко. Ще си пострадаме обаче в резултат на това, защото светът е реален и има едни параметри, в които се движиш, а не както ти скимне на тебе. Трябва да правиш определени неща, защото в противен случай ще има много ясен резултат.

  ЗА КАКВО НИ ГОТВИ СТРЕЛЕЦЪТ

  Стрелецът ни готви за момента, в който идва Христос и чука на твоята “врата” с въпрос, ще ме пуснеш ли, мога ли да вляза? И аз му казвам, абе да те пусна вътре, ама нито има с какво да те посрещна, пък и вътре е една мизерия, не ми е удобно, а и съм в тоалетната, така че - прощавай, заето е. Стрелецът иска да стане така, че като дойде да почука Христос, ти да си готов. Той идва преди това, хваща те за реверите и ти казва, ей разтреби го тоя твой вътрешен живот, изчисти се вътрешно, защото си се задръстил с всякакви боклуци. Защото Христос ще дойде, а когато дойде трябва да отвориш, трябва да си готов.
  Жана Д’Арк направи така, че на французите да не им пука, че ги заливат с вряло олио и ги обсипват със стрели. Т.е., какво се е получило? Родила се е вътре в тях вяра, а вярата е Любов. Те са повярвали в едно нещо, и в душите им има такава голяма вяра, че те вече са готови да умират.
  Няма проблем във връзка с Любовта да има сблъсък - това е от ясно по-ясно. Любовта никога не е била нещо милозливо. Ако го има, това е свързано с лъжа, фалш, егоизъм, страх, сервилничене, да си спестим неприятностите. И покрай това си спестяваме истинските отношения.
  Ако обичаш един човек, трябва да вдъхнеш вяра в него самия на първо място.
  Активен

  pluton
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « Отговор #10 -: Юли 23, 2010, 15:40:49 »

  ЗА АСТРОЛОГА

  Главната задача на астролога е да вдъхне вяра на човека, а не да му казва какво да прави и да дава рецепти. Да се правя на лампата на Аладин – търкай и ще ти кажа. Това са грандомански истории. Трябва да стане така, като дойде един човек при вас, ако може да се възродят в него неговите аз-ови сили. Да получи вяра в живота и да няма нужда да идва втори път. Ние нямаме за задача да си създаваме зависими хора и фенове, които да не могат да се оправят сами и за всеки проблем да идват при нас. Да, това е добре за бизнеса, добре е да се понахраним, но въпросът опира до целите. Това ли е нашата цел? Да съберем някакви хора, да се направим на умни и да се препитаваме добре? Ако ти наистина си астролог - пак ще се препитаваш добре без да е необходимо да събираш някакви фенове. Ти си си достатъчно значим и не е нужно да се правиш на такъв – ти си човек и си на твоето истинско място. По-хубаво от това няма.
  Ако може да помогнеш по някакъв начин на човека, то е да му дадеш сила на него самия. Не да му казваш какво да прави, а той сам да се сети какво да прави. Това е отдавна известно.
  Трябва да направиш бърз душевен контакт с човека, да му върнеш вярата за 1-2 часа. Трябва да станеш съпричастен към този човек, трябва да му се посветиш. Трябва да имаш един мощен импулс, а за това е нужна вяра. Ти имаш шанс да общуваш с него 2 часа. През това време единственото, което може да направиш е да нагнетиш един мощен импулс на вяра. Много е важно вярата да е съчетана с истинност. Истината, но не в частност, а в цялост. Защото всяко нещо, взето поотделно, е много опасен момент. Ако вие вземете истината без вяра, без състрадание, без саможертва, ще разполагате с много жестоко оръжие.
  Демоничните сили точно така постъпват. Те са божествени по своята природа, достатъчно умни са, нямат нужда да лъжат, нито имат нужда да разиграват евтини фарсове. Но те са такива, защото не знаят какво всъщност е Любовта. Покрай истината пропускат другите неща и резултатът е ужасен, убийствен. Никаква лъжа не може да унищожи човек, както истината не на време, и не на място.
  Истината никога не е била по принцип, а винаги е била конкретна. Така е и с вярата – кажи на глупака да се моли и той ще си потроши главата. Фундаменталистите нали също имат вяра. И точно, заради тази вяра убиват хора и идеи.
  Така че, когато ние ще правим такъв импулс на вяра в човека, той трябва да бъде задължително истинен. Защото иначе ще премине в някакви химери, илюзии, лъжи. А ние винаги може да се оправдаем и да кажем, ами да не е идвал при мен. Като е толкова глупав да вярва на всичко.А освен това не ме е и разбрал. Аз си му казах всичко, както си трябва, а той нищо не разбрал и изпаднал в самозаблуди.
  Трябва да имаш състрадание към този човек. Трябва да съпреживяваш – не може да стреляш в него и да казваш, ами то така трябва. Защото той е една „мишена” и ти го гръмваш в десятката и се радваш на това колко си велик. Ей тоя го заковах! Но това е жив човек насреща ти. Той преживява, изпитва болка. Човешката психика е много ранима, тя не е вездесъща. Това може да се окаже душегубка. Ти се вихриш, правиш се на велик и по този начин убиваш душата на човека, защото той не е готов да понесе тези неща, които му казваш. Този човек, просто не е готов. Не е живял по такъв начин, че да знае за какво става дума. Душата има нужда като всяко друго нещо да се подготви. Човек и душата му се нуждаят от опитност, за да понесат нещата. Трябва да е дошло времето, за да го можеш. Макар и да знаеш нещата да си мълчиш, а не да се правиш на много велик. Знаеш какво трябва да прави този човек, но не му казваш, защото не е време за това нещо. Иначе ако му кажеш това е самоцел, правиш се на велик. За да може да помогнеш на този човек, самият ти трябва да имаш интензивен душевен живот. Всичкото това, което го учим - трябва да ни се случва.
  В древността астролози не е имало. Тяхната роля са изпълнявали мъдрите хора. Обикновено астрологът не е по-умният човек. Човекът срещу него спокойно може да знае повече. Не е нужно астролога да поддържа авторитета си с някакви знания. Хора всякакви има по Земята. Има и такива, които учат толкова много, че вие никога не може да научите, колкото тях. Има хора с Меркурий в Близнаци или донякъде в Дева – не може да се мерите с тях. Но не е нужно всички да ставаме мислители. И тези умните като дойдат при вас, какво ще ги правите? Те бързо ще установят, че са по-умни от вас, по-добре съобразяват, по-подготвени са и са чели повече. Как ще работите с тези хора? А те са свестни хора, не са загубени. Как ще стигнеш до тези хора? През душата ще стигнеш.
  Астрологията дава на човека това, от което той има нужда. Както се казва - с умните да си душевен, а с душевните умен. Астрологът трябва да е допълнението към нещата. А, за да можеш да бъдеш допълнение, трябва да живееш с ясното съзнание, че ти трябва да живееш в средната точка.
  Стрелецът е необходим на астролога, когато е нужно да раздрусаш някой. Виждаш, че един човек е твърде закостенял, крие се зад самозащити, които трябва да се разбият. Няма кой да го стори в неговия живот, в биографията му. Близките му, хората около него, по една или друга причина не могат да го направят това нещо. О’кей, аз го правя това нещо. Този човек, аз с него съм 2 или 4 часа, не повече. И да ме намрази, нека ме намрази. Нека аз да съм „виновният”. И го хващаш, и го раздрусваш. Да, може да ти се къса сърцето, но го заковаваш.
  Активен

  pluton
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « Отговор #11 -: Юли 23, 2010, 15:42:42 »

  ЗАЩО В СТРЕЛЕЦ НЯМА ПАДЕНИЕ И ЕКЗАЛТАЦИЯ

  При Стрелеца няма Падения и Екзалтации, защото не се задълбочава излишно върху нещата. Падението представлява вътрешен конфликт, а такива при Стрелеца, доколкото се появяват, най-лесно измежду всички знаци излизат на показ и така всъщност намират разрешение, дори и екстремално.
  Така описан, Стрелецът е много екзалтиран, а всъщност няма планета в Екзалтация. Това се дължи на факта, че такава просто не му е нужна, защото самият знак си е доста екзалтиран по природа. Значи Стрелеца изразява Екзалтацията в пълнота. Той е достатъчно хипер-реактивен. Самата му функция, задача е от екзалтиращ характер. Човеците имат нужда някой да ги бута и това е Екзалтиращ момент, ударен момент. Това е мъжки знак. Бутането на Стрелеца не е страшно, не е опасно.
  Той е един от най-малко злопаметните знаци. Дори Лъвът е по-злопаметен от него, а той никак не е.
  Това е знак, който възможно най-бързо вентилира нещата през себе си и има сума народ, който завижда на Стрелеца за това. Казват си, ех, ако можех и аз като него да не се връзвам толкова. Стрелецът е емоционално свободен по един естествен начин - нещо, което е много странно и чудно за водните знаци, за които е характерно здравото емоционално задълбаване. За Скорпионът например, който трябва да изпие болката до дъно, вкопчва се в нея и не може да се откъсне. Земните женски знаци също имат нужда от това да се задълбаят повече в отношенията. И като затънеш трудно се излиза - то е ясно, че не може да се измъкнеш току-така. Докато Стрелеца се плъзга отгоре по нещата. Но не си мислете, че той е беглец. Естествено по-елементарният Стрелец, като всички други по-елементарни неща си действа на несъзнателно ниво, но по-осъзнатият прониква в дълбочина и действа мъдро. С мъдростта и мисията на Стрелеца.
  Стрелецът е перфектен разбивач на сърца. Той е разбивач на сърца, понеже е любознателен, има един интерес и това му предизвиква лесно симпатия към много неща. Като вземете самата дума “любознателност” - това означава да любиш знанието. Т.е. да любиш всякакви неща около тебе, които биха могли да те обогатяват по някакъв начин - да ти разширят представите, понятията. Забележете, Стрелецът е любознателен, а не е любопитен като Близнаците (любопитен - произтича от люби да пита. Интересно ти е да питаш за всякакви неща и да получаваш информация. Близнакът се задоволява с информация, каквато и да е. Важна е информацията. Близнакът е информационен център. Много е важно да го има Близнакът, за да прави връзките. Един Близнак има поне 200 познати и те са информирани за какво ли не. На мен като ми трябва информация звъня на познат Близнак и той ме информира. А ако той не знае, знае кой знае и ме препраща - веднага прави линк. На него това му доставя удоволствие, него това го изразява, той се чувства полезен. И това е в рамките на любопитството). Сега Стрелеца е любознателен, т.е. той държи да има концептуалност - това е разликата. Докато Близнакът се вълнува от всякакъв тип информация, с която да борави и да жонглира. Стрелецът, който седи на същата ос, някак си вече не го интересува просто да прави връзки. Него го интересува повече идеята. Стрелецът е единственият знак, който гледа на идеята като на най-главното нещо, като на капитал. Докато Близнакът гледа на информацията като капитал.
  Активен

  pluton
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « Отговор #12 -: Юли 23, 2010, 15:45:02 »

  ЗА ИДЕЯТА

  Ключовата дума за разбирането на Стрелеца е ИДЕЯ. Стрелецът просто смята, че идеята е всичко, а останалото е техническо изпълнение за онези, които нямат много въображение, нямат много в главите и са прости изпълнители. Важното е да формулираш идеята. Той е жаден за идеи. Той се храни с идеи - може да са тъпи идеи, може да са всякакви, но той си ги обича. И затова много мрази да му се пробутват сурогати на идеи.
  Стрелецът има, като всеки огнен знак, силно развито чувство за една своеобразна справедливост. Тя разбира се е субективна - както той си я вижда. Това го нарича истинност.
  Изпада в страшен гняв, когато усети, че се опитваш да му пробуташ фалшиви, лъжливи неща. Само да те усети, че се опитваш да го манипулираш, да властваш над него като го подхлъзваш - и побеснява. Направо откача. И тогава здравият разум говори в следващите 15 минути да се покриеш някъде. И след 15 минути няма проблем - Стрелецът е контактен, спокоен, всичко е наред и можете да дискутирате въпроса.
  Стрелецът е винаги отворен, като Близнака. Това е една ос, Стрелецът и Близнакът са братя. Въпреки, че тези два знака се намират в двата края на една и съща ос, те не са противоположни, а са едно цяло. Тръгнала точката да “ходи”, стигнала до някъде, обърнала се и се получила ос. Това си е тя, същата тя. Опозициите са за допълване, за нищо друго. Изобщо няма антагонистични противоречия и противостояния. Само така изглежда. Ние хората много живеем в рамките на “само така изглежда”, но голяма истина е, че Бог е дал опозицията за допълване. Две неща, затова така стоят едно срещу друго, за да се напънеш да ги събереш. Те има за какво да се хванат. И трябва да намериш начина да ги схванеш, да ги вържеш, а те иначе са си цялостни. Те са си вързани, само изглеждат разединени.

  ЗА СТРЕЛЕЦЪТ И БЛИЗНАЦИТЕ; общуването на четирите елемента

  Човек е доста дезинтегриран, разединен и трябва да се научи да съединява, да връзва. И когато говорим за опозиции, ние намираме естествени опозиции – знаците са по двойки, Рак-Козирог, Лъв-Водолей и т.н.
  Това, което е интересно е, че те са еднакви. Стрелецът е мъжки и Близнаците са мъжки. И двата знака са променливи. Само елемента при Близнаци (въздух) и Стрелец (огън) е различен и това е единствената разлика. Т.е. имате еднакво качество и начало, само елемента е различен, но той не е принципно различен, защото въздухът и огънят имат много общо помежду си. Много повече общо по между си, отколкото огъня и водата или огъня и земята. Защото ако искате да угасите един огън какво правите? Не духате, защото това ще го разгори, а плисвате вода върху него или хвърляте пръст отгоре му. Очевидно огъня се разбира много добре с въздуха.
  Това, което го говоря, изобщо не представлява просто някакви физически дадености, защото те не са се взели от нищото. Съвършено не е случайно, че т.нар. природни елементи общуват така помежду си. Значи земята се справя добре с водата – прави й място, отваря си недрата, събира водата вътре, пуска я нанякъде и се ражда някакъв живот. Изобщо това си има значение, важно е. Но същото не се отнася до въздуха и до огъня. Знаете ли защо се блъска с мотиката толкова много? Какъв е този голям зор? Копането не е свързано с напояването, защото водата навлиза в земята при всяко положение – дори глина да е, шист, пак навлиза. Проблемът е с въздуха. Обработката на земята има за цел да навлезе в нея въздуха. Оказва се, че за да има живот е нужен и въздух. Това блъскане и разрохкване има за цел да вкара в земята въздух. Този въздух, който самичък не иска да влезе. Ако оставите нещата на самотек, въздух няма да навлезе и затова хората са установили от хиляди години, че трябва да се блъска по земята. Въздухът трудно общува със земята.
  Нищо няма да се получи и ако накладете огън на земята – никакъв живот няма да се получи. Най-много барбекю да си направите. И тези неща не са случайни. Вземете като пример човешкото тяло и ще го видите изградено от същите работи. Имате огън под формата на кръвна плазма и под формата на топлина, вътре в човешкото тяло. Имате вода в изобилие, защото човешкото тяло е изградено главно от течности. Имате и земя, която е представена най-вече в костите. Имате и газообмен, който също е изключително важен. Процесът на дишане – взимам отвън газ, правя му нещо, сума неща вътре в мен работят и го изкарвам навън. Значи това са четирите работи, правещи моето тяло. А моето тяло влияе на душата ми потресаващо. Душата ми пък с всичките си преживявания се свързва с мисълта – душата преживява нещо и това ме кара да мисля.
  Активен

  pluton
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « Отговор #13 -: Юли 23, 2010, 15:48:23 »

  ЗА ДУШАТА И ТЯЛОТО

  ЗА СЪЗНАНИЕТО И ПОДСЪЗНАНИЕТО

  Повечето хора се замислят едва тогава, когато душата им започва да преживява твърде болезнено. Така се получава – когато душата преживява радостни неща, не се получава кой знае какво замисляне. И обратното, когато има някаква болка, проблем, човек започва да търси някакъв начин да излезе от положението. Това е несъзнателният човек, който живее също като котката, която се тревожи за неща, различни от нейните инстинкти, само когато някой й създаде проблем. Иначе не – спи, яде и се размножава. Реагира ако се случат някакви други неща – тя си ходи и не ми обръща внимание, но ако тръгна към нея тя вече ми обръща и се опитва нещо да прецени. В момента в който аз изчезна обаче, тя се връща в стария режим, който е чисто инстинктивен. Точно така живеят доста хора. Те се замислят само, когато нещо ги притеснява. Докато не ги притеснява нещо и те успешно следват инстинктите си, не се тревожат за храна и други основни неща, те не се замислят. Така, че е необходимо някой да събаря, да бута, за да се получи някакво раздвижване.
  Т.нар. човешка природа, за която говоря в момента, е чисто душевна. Именно психиката го прави това нещо да живея така че, някак си не ми се иска да си създавам проблеми. Добре съм си. Освен всичкото друго искам да имам някаква храна, която да ми доставя удоволствие, искам да имам да имам и много други неща, които да стават лесно и да ми правят хубавото на мен. Хубавото изживяване. Искам да имам удоволствия и аз това го наричам радост, щастие. Нещата, които ми пречат да го имам това хубаво изживяване, аз ги намирам за проблемни и се боря срещу тях. И са лоши тези неща.
  Подобен начин на мислене е невероятно примитивен и крайно несъзнателен. Но де факто е движеща сила. Това е характерно за несъзнателния човек. Т.нар. несъзнавано живее в психиката. Това, което се нарича подсъзнание, е изцяло свързано с психиката. Точно там живее инстинктивната природа на човека, т.нар. несъзнателна природа и както си казахме преди малко, човекът е човек, защото той е душевно същество – по никаква друга причина. Ако човек излезе от душата, това не е човек вече. Това е някакво друго същество. Махнете мисълта на човека, той още е човек. Унищожете му тялото до неузнаваемост – пак е човек. В степента, в която му махате душата обаче, в тази степен той вече не е човек. Така, че главната движеща сила на човека е душевната сила, преживяванията и техният проблем е, че те не излизат в рационалния свят. Имайте предвид, че те нямат нужда да го правят. Те са затворена и автономна система, която си живее по собствени закони, имат собствени механизми за защита и всичко това си работи на автопилот. И съответно не те закача. Както тялото си работи самичко и не те закача. И само, когато стане авария нещо пищи. Докато изпищи аз не знам какво става. Боли ме, но аз не знам защо ме боли. Аз лично нямам никакво усещане защо ме боли.
  Проблемът е в следното. Нали това беше моето тяло, а не на някой друг. Като е мое, защо аз нямам никакво усещане, никакъв контрол? Случват се разни неща без да ме питат може ли не може ли.
  Същото е и с психиката. И тя така си живее, и се случват някакви неща. Това се нарича несъзнателен свят. Сега ще кажа една голяма баналност, но опознаването на този несъзнателен свят е трудно. Обаче е абсолютно възможно, нищо че е трудно. Защото светът на човешките преживявания има една граница с човешкото мислене, с човешкото съзнание. Тази граница е като границата под водата и над водата. Аз по принцип живея над водата и не е лесно да се гмуркам под водата, защото трябва да изскачам бързо нагоре. За да се гмурна по-надълбоко и да стоя повече време, трябва да имам някаква подготовка – скафандри например. И винаги пред мен седи проблема да оцелея там долу, защото това не е естествената ми среда. Така и на човешкото съзнание не му е лесно да потъва в несъзнаваното и да работи с него.
  Освен това, никога не съм сигурен, че това, което виждам в несъзнаваното, е това, което мисля, че е. Няма някой там, който да ми казва кое какво е, нямам водач или пътеводител. Начинът да се работи с психиката и несъзнаваното де факто опира до развитие на психически сетива. И до развитие на мисловни сетива. Значи човек има духовно тяло, където има едни философски категории, които трябва да бъдат развити на сетивно ниво, да бъдат развити като сетива, само че те ще бъдат духовни сетива.
  Значи всичките философски категории, дето сте ги чували – истина, красота, свобода, смелост, състрадателност и т.н. – трябва да се превърнат в нещо с което вие можете да работите. Да се превърнат в сетиво и да можете да го усещате това. Просто виждаш един човек и ти усещаш с помощта на тези сетива, в каква степен в този човек има истина, т.е. лъже ли ви или не ви лъже. Има ли вяра в него и колко, има ли красота в него и има ли той отношение към красотата, има ли състрадание, саможертвеност, съвест, морал и т.н. Формално погледнато има ли Любов в този човек или няма. Това всъщност е невидим, но съвсем реален свят. Този свят с който ние общуваме, но го правим несъзнателно. Трябва да го направим по-съзнателно.
  Да е несъзнателно е изключително важно. Това е както един тийнейджър, който трябва да се откъсне от корените си за да намери себе си. Аз-ът трябва да се намери. Защото ако Господ постоянно е дом мен, кога ще порасна аз? Никога. Защо аз да правя нещо, след като Бог е до мен и той знае и може всичко? Единственият смисъл е да бъда верен на Господ и от там нататък нямам проблем. Значи съм фен. Единствената ми цел ще е да се слея с него някак си. Но само това и нищо повече. Бих могъл и да го намразя, защото сега за какво си ми дошъл, да се правиш на велик? И след като не мога нищо да направя, аз очевидно ще се наложи да живея в сянката на Господа.
  По тази причина не е хубаво да виждаш Бога в цялата Му сила, защото той е необхватен. Зевс много пъти са го молили да се покаже в пълния си блясък. Който го е видял, добро не е видял. Не е случайно това. Боговете не се проявяват така, защото това е много опасно. Вземете един тийнейджър и му се направете на много важен. Докажете му колко повече знаете от него, колко сте по-талантлив и можете от него. По-добър начин да го унищожите като личност от това няма. Точно, когато се опитва да лети със своите криле, опитва се да бъде себе си и се търси. Ти трябва да бъдеш една „Бърза помощ”, която не се пречка, и когато тийнейджъра сгафи, ти го взимаш, реанимираш го и пак го пускаш в живота. Така и Господ. Понеже има малко акъл в главата, по тази причина хич и не се вясва.
  Така ние нямаме такъв вроден механизъм вътре в себе си, с който да имаме такива сетива. Т.е., изключително важно е било ние да ги позагубим тези сетива. Тези сетива се развиват. Както човешкото тяло се развива и не е било винаги такова, така ще се развиват и душевно-духовните сетива на човека. И човек сам трябва да го направи това. Единственото нещо, което има смисъл е сам да си направиш нещо. Искаш да имаш Любов, ами значи трябва сам да си я направиш тази Любов. Ти си влюбен и това е един подарък – боговете ти показват как изглежда Любовта. Само, че това е един подарък. Затова се казва, че Любовта е нещо, което се случва само съзнателно и по никакъв друг начин. Т.е. ти самичък трябва да можеш да изпаднеш в това състояние на дълбока симпатия, което е характерно за влюбеност. И това трябва да знаеш, че ти си го направил. А в момента на човеците това им е много трудно. Даже една истина, която не намира обществено признание, не намира почва и повечето хора изобщо не могат да реагират на такова нещо. Това им се вижда непосилно, това ги кара да се отчаят. Така че, това е една истина, на която й е рано да се разпространява кой знае колко много.
  От друга страна обаче, вече има хора, които са в състояние да направят някакви крачки и могат да преминат тази граница между влюбеност и прещракване в Любов, т.е. отношения чисто съзнателни. Да, аз не мога просто ей така да заобичам един човек, но мога да го направя ако първоначално към него имам една дълбока симпатия. Симпатичен ми е този човек. Има душевни механизми, които правят така, че да се влюбиш. Това е тема на синастрията. Но сега е важно да си кажем, че когато имам един бонус, един кредит, особена толерантност към другия, Его-то се оттегля. Значи, когато аз съм влюбен, Его-то някак си автоматически се оттегля. В никакви други случаи Его-то не се оттегля. Във всички други случаи Его-то стои много яко и обикновено е по-умно от стопанинът си, то си живее собствен живот, т.нар. егоизъм – защитаваш собствените си интереси. Това е инстинкта за оцеляване. Чие оцеляване? Моето оцеляване, не на някой друг.
  Трябва от самото начало да разграничим нещата. Това, което е към его-то не ти върши работа за Любовта. Там, където ще се допълваме, защото имаме общи интереси, това се нарича духовна връзка и е задължителна при отношенията на Любов. Няма никаква пряка връзка с его-то, косвена – има.
  Стрелецът е свързан с това велико нещо да придобива. Аз имам правото да придобивам. Сега, това не е егоизъм в лошият смисъл на думата. Аз имам правото да придобивам материални блага, душевни ценности и духовни познания (идеи, информация). Имам го това право. Обаче, ако се остане само на този етап на придобиването, това ще се превърне в токсини и ще се превърне в егоизъм. Това нещо започва да унищожава мен самият. Т.е. аз трябва да дам. Значи ако аз придобивам, за да давам, правя го с ясното съзнание, че каквото и да придобия аз го придобивам единствено, за да премине през мен и да го дам, то само тогава Его-то е правомерно. Иначе не.
  Да се разбираш с един човек е общо абстрактна категория. Какво значи да се разбираш с един човек? Аз по принцип искам да се разбирам с всички. Обаче и други неща искам, и какво ли още не искам. И да летя искам. Но не е въпроса в това да искаш едно или друго. Това е много опасният свят на добрите намерения. Аз имам добри намерения към всички, обаче не знам защо се получава така, че в един момент се оказва, че сума народ съм го бил наранил. Не защото така искам. Но аз, докато разсъждавам така кога ще проумея какво става всъщност. Кога ще престана вечно да се оправдавам? Да навлезеш в оправдателен режим е най-лесната работа, защото Его-то автоматически стартира такъв режим. Добре де, разбирам че има проблем, но все пак, коренът на проблема не е в мен. Някак си аз към себе си съм толерантен.
  Ние на приказки повече го разбираме, но ако е дълбоко вътрешно не го допускам, защото ще взема да се самосъжалявам, ще взема да се чувствам виновен. Но да се чувствам виновен е гадно и не го искам. Значи не съм чак толкова виновен. Даже като се замисля по-сериозно истински виновният е другия. Т.е. отхвърлям от мен възможността да съм виновен, махам я.
  Да, но Любов няма в цялото това нещо. Има една такава каша, която произтича от това, че аз не мога да се оправя със себе си. Това е, страх ме е от мене си. И този страх аз го изхвърлям по някакъв начин. Ако не може да направиш нищо друго, поне това направи, за да живееш по-нормално. И ако има някакъв егоизъм вътре в нещата, забрави за Любов.
  Ако започнеш да разсъждаваш така: да, трябва да дам нещо, ама тя и другата страна трябва да даде нещо. Така де, нали взаимност трябва да има. Като ще има взаимност да почва да дава, а не само аз като идиот да блъскам и да давам. А другият само да потребява. Не е честно. Иначе казано няма никаква далавера в тая работа. Тая сделка ще пропадне. Защото аз като давам имам нещо на ум – давам за да получа. Значи Его-то няма нищо против Любовта. Его-то е чуло за Любовта, чуло е че било голяма далавера, много блага работа било и се опитва да го изконсумира. И се напъва яко Его-то. Не заслужавам ли аз най-доброто?
  Егоистите страшно много искат да ги обичат и те се опитват да направят нещо, за да се случат тези неща, но това е обречено, няма шанс. Т.е. това е потресаваща лъжа и като всяка лъжа няма бъдеще.
  Активен

  pluton
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « Отговор #14 -: Юли 23, 2010, 15:50:48 »

  ОТНОВО ЗА СТРЕЛЕЦА

  Стрелецът на по-ниско ниво на съзнание – сравнително бързо губи интерес и не може да се справи с това. Очарованието на човека идва от емоцията. А Стрелецът е много очарователен. Той е човек, който влиза в контакт директно, смело, не го е страх. Една свобода се излъчва от него и имате усещането, че когато сте с него, ще станете също свободни. че той ще ви освободи от вашите задръжки, подтиснатости, травми, проблеми. Животът изглежда по-лесен.
  Освен това, той е много забавен. А е забавен, понеже не усещате в него вкопчването във вас. Той не е неподвижен или кардинален. Нито иска да ви командва, нито да ви вкара в някакъв негов свят. Той е доста свободен и прелива. Тъкмо решите, че той е това и той го премести, решите че е онова и той пак премести. Т.е. няма натовареност в контакта.
  Освен това, понеже той прелива от емоция, когато е добронамерен и вие самите започвате да се чувствате по-вдъхновени, по-жизнени, чувстваш се по-витален. Когато не го познавате и се запознаете, той много лесно се запознава. Също като Близнака. Един Близнак много лесно се запознава. И си остава вечно ваш познат. Не ви е чувал от 5 години – никакъв проблем да си говорите все едно сте се разделили вчера. Няма никакво притеснение от това. Той даже не ви помни името.
  Най-лесно от всички знаци се държи свободно, а човек може да бъде свободен само в мисълта си. Винаги е отворен за контакти. Не се вкопчва и влага много емоция, душа. Общува леко, защото не се връзва, не се впряга. И това не го притеснява. Може дори, когато говори с теб да ти бърка името, но не му пука, прави го леко и така и на теб не ти пука особено (макар, че някои се обиждат от това, че Стрелеца нахлува в техния свят и го овършава като носорог, прегазва с “железни ботуши” по-ранимите души. Например един воден човек с доминанта в Рак, преживяващ болка след раздялата с любим човек. При него идва неговият познат Стрелец - не казвам приятел, защото те са толкова различни, че не биха могли да станат приятели - вижда с очите си, че Рака нещо го измъчва - именно с очите си, защото иначе нищо не усеща - и решава да измъкне Рака от това състояние по свойствения за него начин: потупва го бодро по рамото и с ентусиазъм му казва, хайде не се коси, ще ти мине! Дай сега да отидем тука на едно хубаво място, да вземем нещо за пийване и т.н. На Рака ще му се прииска да изхвърли добродушния, но крайно нетактичен, несетивен и често грубичък Стрелец, който вместо да го успокои, го наранява). Това е така, защото той е естествен. Стрелецът се държи свойски, очарователно.
  Хората те приемат ако се държиш истински, проявяват разбиране. Ако те стопират, те те стопират, както се спира дете (детето иска, но не може). Детето си е такова. Ти просто виждаш, че човекът си е такъв. Друго ще е ако усетиш, че даден човек се държи по този “стрелешки” начин от корист, а не защото е искрен и естествен. Той се държи така свойски, за да ми влезе под кожата и да получи облага. Ако го заподозра аз съм му се обидил веднага. Той иска да ме излъже и да ме ограби. Той е крадец и аз с такива хора не искам да имам нищо общо. И ако съм по-примитивен му отмъщавам и го гоня. И се озлобявам много. Казвам си, че светът не е добър точно, заради такива типове. Такива типове правят така, че да не може да се живее нормално в този свят. Не знаеш кой откъде ще изскочи и ще започне да ти се подмазва.
  Стрелецът не е глупав и може винаги да предложи ценни идеи. Още като започнете разговор с него, колкото и да е примитивен и необучен, дори тогава, той на неговото си ниво, пак е стигнал до някакви идеи. Интересен начин на мислене. Има го това при Стрелеца.
  В душевен план, понеже емоцията бързо се прехвърля, (качеството е променливо) той в следствие на това, губи интерес към хората. Това е най-сложният момент. Много очарователен, влюбваш се в него и съвсем скоро му ставаш скучен. Психиката на Стрелеца е твърде проветрива.
  Стрелецът вродено няма някакъв по-дълбок интерес от характер да го върже на едно място. Той не се стреми да изгражда някаква връзка на зависимости. Точно обратното. Ако искаш да живееш с класически Стрелец, той не е патологичен дон Жуан, освен ако не е травмиран. Иска да има нормална връзка. За целта просто му дайте свобода, гласувайте му доверие. И нещата са наред. Той също ще ви даде свобода. Няма да се вкопчва във вас и да прави някакви тежки зависимости. И ще си живеете спокойно, и този човек няма да се раздели с вас.
  Активен

  Страници:  [1] 2   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  ЗОДИАКАЛНАТА ОБЛАСТ НА РАКА
  Астрология и нумерология
  Веселин 13 1788 Последна<br />публикация Май 04, 2010, 13:15:09
  от Веселин
  ЗОДИАКАЛНАТА ОБЛАСТ НА РИБИ
  Астрология и нумерология
  pluton 13 1609 Последна<br />публикация Юли 23, 2010, 11:58:12
  от pluton

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright