Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Вишудхи Чакра  (Прочетена 1895 пъти)
sahaj
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 130


 • Град: България
 • WWW
  « -: Юли 16, 2010, 21:01:21 »

  качества :  братско сестрински отношения , дипломатичност , колективност , състояние на необвързан свидетел.

  причини за блокиране :  арогантност , нечисти отношения , липса на чувство за колективност, говорене против универсалноста на Бога , фанатизъм , чувство за вина , сарказъм , циничен език  , простуда , проблеми на синуситеили на бронхиалните тръби

  елемент : етер

  Петата чакра - Вишудхи, е чакрата на дипломацията, на общуването с другите и на чувството за необвързаност. За да се отвори тази чакра и Кундалини да премине през нея, трябва да се освободим от чувството за вина. Тенденциите да доминираме другите и да се чувстваме доминирани от някого, комплексите за малоценност изчезват, когато този център бъде захранен от Кундалини. Това е чакрата, която ни помага да чувстваме връзката си с остналите хора, с цялата Вселена, да усещаме, че сме частица от цялото, а не изолирани субекти.

  Вишудхи Чакра има шестнадесет листенца , всяко с различни качества и функции . във физически план тя се грижи за гърлото , ръцете , лицето , устата , зъбите и . т. н . Това е особено важно за вибрационно то познание тъй като нервите , които регулират вибрациите в ръцете преминават през този център.
  « Последна редакция: Юли 16, 2010, 21:17:56 от sahaj » Активен

  "Истинската свобода е възможна, ако откриете собствените си сили вътре във вас. Трябва да усетите съществуването на  Духа чрез вашата централна нервна система, чрез вашия съзнателен ум."
  sahaj
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 130


 • Град: България
 • WWW
  « Отговор #1 -: Юли 16, 2010, 21:09:18 »

  Който се интересува повеч4 от темата може да ме потърси на скайп sahaj.yogananda
  « Последна редакция: Юли 16, 2010, 21:19:53 от sahaj » Активен

  "Истинската свобода е възможна, ако откриете собствените си сили вътре във вас. Трябва да усетите съществуването на  Духа чрез вашата централна нервна система, чрез вашия съзнателен ум."
  Търсач
  Търсач
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 387


  WWW
  « Отговор #2 -: Май 23, 2011, 17:04:26 »

  Я дай някакво доказателство за това, че нещо не ми се връзва това ти твърдение. За първи път чувам такова нещо. За зъбите де.И комуникациите.
  Физическо проявление: шиен сплит (щитовиден)
  Брой венчелистчета (подсплитове): 16
  Елемент: етер
  Контролира: врат, ръце, лице, език, уста, нос, зъби
  Качества: сладост на речта, дипломация, колективност, необвързаност, себеуважение и уважение към другите, братско-сестрински отношения.

  „Контролиращ мислите, речта и действията, вечно погълнат от йога в медитация, и намиращ подслон в необвързаността; отказващ се от егоизъм, насилие, гордост, похот, гняв и желания за притежание; свободен от понятието ‘мое’ и мирен, човек става способен да достигне единение с Брахман.”
  Шри Кришна – ‘Бхагават Гита’ (18:51)

  Вишудхи въплъщава тези качества, които управляват нашата комуникация с другите. Когато се пробуди, ние откриваме голямо себеуважение (лява Вишудхи) и уважение към другите (дясна Вишудхи). Нашето его не се надува от хвалби, нито се разстройваме от агресия или критикуване. Вишудхи е чакрата, която ни дава силата да бъдем необвързани свидетели на играта на живота. Чрез ежедневно практикуване на медитация в Сахаджа Йога, ние познаваме нашия Дух и ставаме едно с него. В това състояние на единение с Духа ставаме свидетели на нашето тяло, ум, мисли, емоции и в края на краищата на целия театър на живота.

  Причини за проблеми с Вишудхи чакра
  Ляв аспект: чувство за вина, аморалност, липса на себеуважение.
  Десен аспект: неуважение към другите, агресивна реч, нецензурен език, сарказъм.
  Централен аспект: липса на необвързаност или колективност, пушене.
  Лечение: Медитирайте с внимание във Вишудхи чакра, върху гърлото. Казвайте: „Аз съм част и частица от Цялото.”

  Съвет на Шри Матаджи за Вишудхи чакра
  “И така, после стигаме до този център, който наричаме Вишудхи. Тези 16 венчелистчета се грижат за шийния сплит. Това е много важен център и той отговаря за общуването. Например, когато говорите, вие комуникирате. Чрез вашите ръце - стискате ръце, докосвате някого и можете да общувате - даже ако не можете да говорите, можете да общувате също с вашите ръце. Когато мислим, че сме много отговорни, този център излиза извън контрол. Едни хора пътували със самолет. Те били от село, не знаели какво е самолет. Казали им да вземат по-малко багаж, за да има по-малко тежест за самолета.

  И така те влезли в самолета, сложили си всичкия багаж на главите и казали: „Опитваме се да намалим теглото на самолета.” По същия начин се държим и ние, докато всъщност Всепроникващата сила, която е създала всички нас, създала е вселената и ни е довела до това ниво на човешки същества, прави всичко, а ние си мислим, че сме отговорни – че трябва ние да го направим. Но щом като станете Сахаджа йоги, вие правите нещо, но не мислите, че го правите. Вие просто казвате: „Случва се.” Какво красиво чувство е това. Тогава нямате кръвно налягане, главоболие, напрегнатост – не. Защото ние не го правим, то просто става и ще откриете, че всичко просто се случва.”

  Шри Матаджи Нирмала Деви – Зала Порчестър, Лондон, 1 август 1989 г.

  „Сега докато медитирате, опитайте се да медитирате без прекъсвания, преди всичко поддържайте го. След това откривате, че навлизате в състоянието Самадхи, което означава състоянието, в което започвате да чувствате радостта и блаженството на Божиите благословии, и тогава започвате да казвате: „Господи, каква благословия, каква благословия, и каква благословия.’ Веднъж достигнали до това състояние, вие трябва да осъзнаете кои сте вие. Кои сте вие? Какво сте вие? Вие сте Духът. След установяване на вашето внимание по-продължително в Духа ще развиете състояние, в което ще сте напълно в състояние на свидетели, изпълнени с радост.”
  Шри Матаджи Нирмала Деви – 23 юли 1983 г.

  Активен

  nia.boneva6
  Гост
  « Отговор #3 -: Май 24, 2011, 15:45:11 »

  Има още две такива теми:
  http://indigota.com/index.php?topic=174.0
  http://indigota.com/index.php?topic=1758.0

  Активен
  mamagaya
  Гост
  « Отговор #4 -: Май 24, 2011, 17:12:37 »

  Повече са. Търсач се е погрижил за всичко.
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Вишудхи - 5-та чакра
  Духовни учения
  Administrator 1 5527 Последна<br />публикация Юни 21, 2009, 10:46:08
  от delfin
  Свадхистан Чакра
  Йога
  sahaj 1 1223 Последна<br />публикация Октомври 12, 2010, 22:06:53
  от monikasa

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright