Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Необясним/обясним страх.  (Прочетена 2780 пъти)
Ева
Водно конче :)
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 37


« -: Юли 06, 2010, 15:17:19 »

Страхувам се от тъмното, от електричеството , от това да съм сама, независимо дали е тъмно или не (не мога да спя сама, ако спя сама, то ще е на запалени лампи и с отворени врати). Преди имах и хипохондрия. Преди много се страхувах от смъртта, но вече не. Страха отшумя. Но останалите се появиха в последните години. Тези от тъмното и от самотата сякаш винаги си ги имах. Като малка изпадах в някакви панически пристъпи когато се събудя у нас през нощта , а нашите са още на работа. Била съм най-много на 4-5.
От електричеството ми е ясно защо се страхувам, явно, защото техниката е толкова нескопосано направена понякога. Удряло ме е ток два пъти Веселяк

Но не мога да си обясня страха от тъмното и от това да съм сама. Може би си въобразявам, но усещам нещо като чуждо присъствие за което моментално се затварям. Някак не искам да го допускам до себе си. Страх ме е от него.Може би защото не знам какво е.
Не знам как да се преборя с последният страх ^ Другите ги чистя лека-полека, те бяха повече. Но с това тъмно и с тази самота няма оправия. Не мога да се насиля да седя сама в тъмна стая. Мога , ме смачква много и ме кара още повече да се затварям .
Не съм само аз със такава фобия и ми е интересно дали някой от вас е имал такова нещо и дали го е преодолял ?

Благодаря предварително за отговорите
Активен

It is so me ..
nia.boneva6
Гост
« Отговор #1 -: Юли 06, 2010, 15:20:34 »

Много хора изпитват необясним страх. И аз, понякога. Единственото, което мога да ти кажа, че не си само ти Ухилен
Активен
Ева
Водно конче :)
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 37


« Отговор #2 -: Юли 06, 2010, 15:27:03 »

Благодаря за подкрепата

Иначе, идеята е , че ми пречи много. Не живея с нашите и понякога ми се налага да оставам сама.
Също така нямам собствена стая, защото не мога да спя сама, спя при майка ми. И напоследък това започва много да ми пречи.
Къщата ни е двуетажна , банята и тоалетната ни са на първия. Аз живея на втория. Стълбището е външно. Нашите си лягат рано, пък аз стоя до по-късно, а понякога и през нощта ми се налага да слизам до долу. Миналата година бях получила цистит, защото не исках да будя нашите да ме водят до тоалетната. И сега не го правя. Чакам да се съмне , или се опитвам да заспя. И просто не мога да се измъкна.
Активен

It is so me ..
nia.boneva6
Гост
« Отговор #3 -: Юли 06, 2010, 15:31:25 »

Ами... страха гледа да завладее съществата. Но има начин... не знам какъв ще да е твоят, но... опитай се да разговаряш със страха. Сериозно. Като дойде, поне аз така се справям с него... понякога става. По-често. От начало ми беше много трудно. Но все пак опитай Усмивчица
Активен
Ева
Водно конче :)
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 37


« Отговор #4 -: Юли 06, 2010, 15:40:02 »

Много добра идея. Явно трябва да си поговоря с него. Само дано не ме изхвърлят от вкъщи,нашите не си падат по нищо свързано с психологията и окултизма, а това могат да го счетат за прекалено Веселяк Даже преди не ми разрешаваха да чета такава инфромация. Така де, аз си продължавах.
Активен

It is so me ..
nia.boneva6
Гост
« Отговор #5 -: Юли 06, 2010, 15:43:15 »

Няма нужда на глас Усмивчица Той чува всякак Усмивчица само може да се направи, че не чува, но рядко. Той иска да поспори, най-често, но ти не трябва да се хващаш... ако те напада, в никакъв случай не му отвръщай, защото това е едно от нещата, с които се храни...
Активен
Ева
Водно конче :)
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 37


« Отговор #6 -: Юли 06, 2010, 15:48:59 »

Много благодаря, ще го имам в предвид !
Активен

It is so me ..
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #7 -: Юли 06, 2010, 16:32:00 »

Ева,аз имам същите симптоми като твоите.Най-вече,че и аз съм изпадал в същите пристъпи като малък. Усмивчица

Мен от тъмното не ме е страх,макар,че вечер не мога да заспя...От електричество не ме е страх...имам обаче вредния навик да бърникам по контактите с ръце,но тук не е шамарило още. Ухилен

Аз хипохондрия нямам,но преди имах нужда да се самонаранявам та чак до опити за самоубийства съм стигал. Но го преодолях.


Аз като усетя някакво присъствие...започвам да се държа като простак. Ухилен Нещо в мен се обръща и когато усетя,че някое същество е лошо настроено към мен...започвам да се гавря със злото и с дявола...и знаеш ли...страхът отшумява.Но най-вече ми помага вярата и разговорите с Бог! Усмивчица


Имах един случай,който беше свързан със добри сили. Усмивчица
Миналата година в Красно село бях на гости на баща ми,когато бях взел кучето ми в София.
Имах срещи с баба ми,която почина преди 3 години. Усмивчица

Примерно една вечер започнах да усещам присъствие около мен...На другата вечер към 23-24 часа,когато сестра ми си легна,а баща ми излезе замалко навън,а аз останах сам в кухнята-започнах да чувам стъпки във стаята на баба ми.Бяха провлачени...точно както баба ходеше...но същевременно бяха някак по-енергични.Изплаших се,разбира се...А пък после с тате отидохме на балкона да си говорим,когато отвън някакви хора се развикаха,пиянкси скандали.Загледахме се,но точно когато се загледах усетих присъствие зад себе си...обърнах се и видях бледа сянка...но човек нямаше.Тогава отново се обърнах сякаш нищо не съм видял,към пияниците и точно в този миг усетих някой да ме глаи по главата.Казах си на ум на баба,да ме остави,защото колкото и да я обичам и да не искам да и го казвам-човешкия разум не може да я приеме като познато същество и затова ме обзема страх.
След това тя си отиде...После си легнах,пуснах си музика на телефона и към 4 часа сутринта(грижи покрай кученцето ми)заспах.На сутринта към 7 часа...стана чудо.Намерих телефона си на прозореца,-работеше,със слушалките-и изглеждаше точно както го бях оставил до възглавницата ми!
Но някой го беше преместил на прозореца! Купон Шокиран
Обърнах се към сестра ми-на 9 години-която спеше безгрижно..не беше тя.Отидох при баща ми в хола-и той спеше-не беше ставал.
След това отидох в стаята на баба...където не издържах и се разплаках,не защото ме плашеше,а защото аз се държах така грубо с нея и ми беше мъчно.Тогава отново я усетих...как ме гали по косата! Усмивчица


На другото село пък изкарахме една странна вечер.Бяхме аз,сестра ми,тате и баба Еми.

Вечерта към 2 часа тате и баба са се събудили от странен шум все едно някой удря с чук по къщата.Излезли и отишли да видят-нямало никой.Само да кажа,че в селото има само 2 души и е много пусто!Но пък е невероятно красиво! Усмивчица
Същата нощ аз сънувах дядо Любо,а по-късно и Никол,сестра ми,ми каза,че го е сънувала.и двамата бяхме сънували как бягаме от него!

По-късно го сънувах как ми се караше,понеже съм се отчаял от живота... Усмивчица Ухилен

Това е моята история! Усмивчица


Активен
nia.boneva6
Гост
« Отговор #8 -: Юли 06, 2010, 16:39:07 »

Кога страхът е обясним, и кога-необясним... Затъпяване
 Усмивчица
Активен
Ева
Водно конче :)
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 37


« Отговор #9 -: Юли 06, 2010, 16:41:45 »

Много интеересна история, от която научих доста. Явно и аз трябва да се обърна към Бог с молба първо да ми прости, че толкова време Го отричах. Преди , като малка, ми идваше от вътре да Му говоря. Но след време спрях да вярвам, спрях да изпитвам нужда да говоря с Него. И сега се чувствам много объркана. И може би и от това се поражда част от страха ми.

nia.boneva6 - за мен , лично, понякога е необясним. Той винаги си има причина и обяснение, но понякога не  мога да го намеря, тъй като съм под силното влияние на емоции.
Активен

It is so me ..
Isis
Немезида
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 226


 • Град: Едно малко вълшебно място...
 • Огън и вода...

  « Отговор #10 -: Юли 07, 2010, 13:09:21 »

  Според мен страхът(злите сили) напада/т, когато знае/ят, че те е страх от него/тях. А страх ли те е от нещо, значи вярваш, че съществува, колкото и да си повтаряш, че сам си ги измисляш. А вярваш ли, че съществува, значи наистина съществува. Понякога и мен ме е страх от тъмното, но човек не може да се спаси като избяга от страха, а трябва да се срещне лице с лице с него, за да го преодолее. Когато ме е страх не се завивам под одеалото, а с гърба си се прилепвам към тази част на леглото, която е до стената. И така заспивам като виждам цялата стая. Все пак човек не може да се защити, докато не вижда, нали? Това ми помага. Не се опитвай да си завиеш главата под одеялото, защото може и да си помислиш, че над теб стои нещо, но ти не го виждаш. Затова легни по този начин, както най-добре виждаш стаята. А когато си на стълбите първо погледни навсякъде какво има, какво няма: котки, кучета, птици и т.н., защото ако някое животно изхвръкне пред теб, можеш да си го помислш за нещо друго. А когато не можеш да видиш в тъмното, по-добре слушай, отколкото да отвориш очи и да се опитваш да надникнеш през тъмнината, защото само ще объркаш мислите си повече.

  Е, не си длъжна да ме вземеш насериозно. Но се надявам, че съм ти помогнала Ева.
  Активен

  My own Fear creates within me the Courage.
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #11 -: Юли 12, 2010, 12:47:41 »

  Ами... страхът гледа да завладее съществата.

  Това е точно така.
  В окултен смисъл можем да разглеждаме страха като едно същество, което се опитва да завладее страхуващия се и да го подчини.

  Според мен страхът (злите сили) напада/т, когато знае/ят, че те е страх от него/тях. А страх ли те е от нещо, значи вярваш, че съществува, колкото и да си повтаряш, че сам си ги измисляш. А вярваш ли, че съществува, значи наистина съществува. Понякога и мен ме е страх от тъмното, но човек не може да се спаси като избяга от страха, а трябва да се срещне лице с лице с него, за да го преодолее. Когато ме е страх не се завивам под одеялото, а с гърба си се прилепвам към тази част на леглото, която е до стената. И така заспивам като виждам цялата стая. Все пак човек не може да се защити, докато не вижда, нали? Това ми помага. Не се опитвай да си завиеш главата под одеялото, защото може и да си помислиш, че над теб стои нещо, но ти не го виждаш. Затова легни по този начин, както най-добре виждаш стаята. А когато си на стълбите първо погледни навсякъде какво има, какво няма: котки, кучета, птици и т.н., защото ако някое животно изхвръкне пред теб, можеш да си го помислиш за нещо друго. А когато не можеш да видиш в тъмното, по-добре слушай, отколкото да отвориш очи и да се опитваш да надникнеш през тъмнината, защото само ще объркаш мислите си повече.

  zuzi7o, много важни неща си написала.
  Особено е важно да се изправим смело срещу страха, за да можем да го преодолеем. В противен случай той ни сграбчва, омаломощава и ние ставаме негова лесна плячка. Съумеем ли обаче да се „вземем в ръце”, да се концентрираме и да се изправим смело срещу него, неочаквано можем да забележим, че „дяволът не е толкова страшен” и че изход може да се намери от всякаква сложна ситуация, макар и в началото положението да изглежда абсолютно безнадеждно.

  Любопитно е също така, че преодоляването на страха и развиването на безстрашие е важен урок за окултните ученици:

  “… По този път човек все повече се доближава до момента, когато може да предприеме първите стъпки в посвещението.

  Но преди това е необходимо и нещо друго, чието значение окултният ученик ще разбере едва по-късно. А това, което той трябва да изгради в себе си, е именно непоколебимата смелост, непоколебимото безстрашие.
  Окултният ученик сам трябва да търси подходящи възможности за изграждането на тези добродетели. В окултните школи те са предмет на систематично обучение. Обаче тъкмо в това отношение самият живот е превъзходна окултна школа, може би най-добрата от всички. Да гледаш спокоен една опасност право в лицето, да преодоляваш без колебание всевъзможни трудности и пречки: ето част от задълженията на окултния ученик.

  Например, изправен пред една опасност, той веднага трябва да породи в себе си усещането: моят страх не ми помага в нищо; аз просто не бива да го допускам до себе си; аз съм длъжен само да мисля за това, което следва да направя. Той трябва да стигне до там, че "изпитването на страх" и "липсата на смелост", в които по-рано често е изпадал, да се превърнат за него в напълно невъзможни неща. Чрез себевъзпитание в тази насока, човек развива строго определени сили, от които той има нужда, ако се стреми към Посвещение. Както физическият човек се нуждае от силата на нервната система, за да си служи със своите физически сетива, така и душевния човек се нуждае от онази сила, която се развива единствено в смелите и неустрашими натури.

  Този, който прониква във висшите тайни, вижда неща, които поради илюзиите на сетивата остават скрити за обикновения човек. Защото, дори и физическите сетива да прикриват от нас света на висшите истини, те са в същото време и големи благодетели на човека. Благодарение на тях остават скрити такива неща, които биха хвърлили неподготвения в безкраен смут; подобен човек не би могъл да понесе тяхната гледка. Обаче окултният ученик е длъжен да го направи. Сега той губи опората на външния свят, идваща от неговите предишни заблуждения. Той се намира буквално в състояние на човек, който непрекъснато е живял всред голяма опасност, за която дори не е подозирал. По-рано той не е изпитвал страх, но сега, след като узнава за нея, страхът го връхлита, макар че опасността е останала същата.

  По своето същество, силите на света са разрушителни и съзидателни; съдбата на видимите същества е да се раждат и да умират. Обаче знаещият е длъжен да проникне във вътрешната същност на тези сили. Завесата, която в обикновения живот се простира пред духовния поглед, трябва да бъде премахната. Но самият човек също е вплетен в тези сили и в тази съдба. В неговата собствена природа действуват същите разрушителни и съзидателни сили. И както пред отворения поглед на окултиста се откриват всички неща, така и душата се открива на самата себе си.

  Окултният ученик трябва да запази пълно самообладание пред тежестта на подобно себевъзпитание. А това самообладание се постига, само ако е натрупано в излишък. За целта е необходимо да се запазва вътрешно спокойствие дори и в най-тежките житейски ситуации; окултистът трябва да възпитава в себе си изключително силно доверие в добрите сили на битието.

  Той трябва да разбере, че част от импулсите, които са го ръководили досега, ще отпаднат. Той ще проумее, че досега е действувал и мислил по определен начин, само защото е бил в плен на незнанието. Много от предишните му основания и доводи ще загубят своята достоверност. Ако е правел нещо от суета, той ще види колко нищожна е всяка суета за знаещия. Ако се е стремял към нещо от алчност, ще установи колко разрушителна е всяка алчност. Той трябва да изгради съвършено нови мотиви за дейност и мислене. Тъкмо за тази цел са му необходими смелост и безстрашие. Преди всичко, тази смелост и това безстрашие трябва да проникнат в най-дълбоките сфери на мисловния живот.

  Окултният ученик не бива да се отчайва в случай на неуспех. Той трябва да се придържа към максимата: "аз ще забравя, че вече съм претърпял неуспех и ще опитам отново сякаш нищо не се е случило. " Ето как той може да напредва до убеждението, че неговите източници на сили в света са неизчерпаеми. Той непрекъснато се стреми към духовния свят, които ще го повдига и носи, колкото и немощна да е неговата собствена земна природа.

  Той трябва да изгради онази вътрешна способност, която ще му позволи да застане пред бъдещето и в този негов устрем опита от миналото няма да му попречи ни най-малко. И ако човек изгради в себе си описаните качества, макар и само до известна степен, той вече е узрял, за да узнае истинските имена на нещата, които са и ключовете за висшето познание. Защото Посвещението се състои в следното: човек се научава да нарича нещата с онези имена, чийто праизточник е в духовния свят. Тайните на нещата са вложени в техните имена. Ето защо Посветените говорят на друг език, различен от този на непосветените; в първия случай хората назоват имената, чрез които са създадени самите неща.


   Р. Щайнер: Контрол над мислите и чувствата
  Активен
  Gayatri
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 609


 • Град: София
 • « Отговор #12 -: Юли 12, 2010, 14:58:22 »

  Ех, Ева, въпреки, че аз съм 2 пъти по- голяма от теб, ще си призная, че и аз имам страхове и фобии, включително и от тъмно Усмивчица Много е смешно, ама какво да се прави.
  Според мен страхът е нещо, което се поражда от нашия ум. Питала ли си се защо те е страх от тъмно? Мен лично не ме е страх от самото тъмно, а от нещата, които си представям и които излизат в съзнанието ми. Аз реално нито виждам нещо страшно наоколо, нито усещам, но се страхувам от самата идея и представа, която изграждам в съзнанието си. От тази гледна точка страхът може да бъде контролиран. Ако не си представяме неща, от които се страхуваме, на практика няма да ни е страх.
  Активен
  Веселин
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 228


 • Град: Пловдив
 • « Отговор #13 -: Юли 13, 2010, 13:24:58 »

  Така е, Gayatri, обаче преодоляването на страха се оказва едно от най-трудните неща, колкото и лесно да изглежда на думи. А за съжаление именно страхът в днешно време контролира съзнанието на повечето хора.
  Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #14 -: Юли 13, 2010, 13:28:43 »

  Страхът се поражда от неизвестното или от нещо,което ни е направило болезнено впечатление!
  Активен
  Страници:  [1] 2   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Любов и Страх « 1 2 »
  Духовни връзки и взаимоотношения
  izida 18 2483 Последна<br />публикация Януари 23, 2013, 01:13:17
  от Престолски
  Страх ?
  Въпроси и отговори
  Sunlight 2 571 Последна<br />публикация Април 24, 2012, 09:49:36
  от Alida
  Не изпитвам никакъв страх от кошмарите си !
  Моите сънища
  shokersun 1 1013 Последна<br />публикация Април 05, 2013, 11:49:08
  от zenitov
  Страх към реалноста.
  Необичайни преживявания
  Speed_Of_Pain 9 855 Последна<br />публикация Май 16, 2013, 22:33:41
  от Странник
  Страх от божествеността ?
  Обща тематика
  Sunrise 11 819 Последна<br />публикация Август 27, 2013, 20:05:55
  от Timesbehind

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright