Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Чигун  (Прочетена 5285 пъти)
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« -: Юли 05, 2010, 14:27:59 »

Пътят Небесен е: Полза да има, не и вреда.
Пътят на Мъдрите: Служене, не и борба.

ЛАО ДЗЪЧигун е наука за същността и еволюцията на живата материя. Чрез дългогодишни наблюдения върху Природата древните хора са доловили, че между човека и нея съществуват тесни вътрешни взаимовръзки. Тези знания са били анализирани и осмисляни след многократното им проверяване в процеса на хилядолетна практика.

Чигун представлява също така метод за саморегулаця на здравето, психиката и ума, за постигане на дълголетие и качествено усъвършенстване на живата материя. Смелостта да бъде описван е идвала след десетилетия лични проверки и анализ. /…/

Древните хора са писали трудовете си с изключителна отговорност към бъдещото човечество, ръководени от принципа: Да не говориш за нещо, което не разбираш, да не пишеш за нещо, което не ти е ясно.

Ван Циенцюн
Член на Общокитайската асоциация за научни изследвания по чигун, на Общонационалната асоциация по китайска медицина, на Центъра за научна и развойна дейност “Хайда” в Пекин и др.
Председател на сдружението с идеална цел “Академия Ханлин” в България.

Чигун е възникнал много преди китайската писменост, медицина и бойни изкуства. Той оказва толкова силно въздействие върху древната култура на Китай, че в нея няма раздел, който да не е повлиян от тази система: Чигун поставя основите на древната философия, медицина, естествени науки, изкуство и литература, етика и естетика, политика, социология и психология, бойни изкуства. Той е едновременно наука и практика, която се развива от хилядолетия.

Мнозина смятат, че е чисто китайско явление, типично източно, нещо подобно на индийската йога или на ушу, бойните изкуства на страните от Далечния Изток. От една страна е така. Чигун наистина има общи неща и с китайската медицина, и с ушу. Но всъщност темата му е много по-обхватна.

Подобни знания и методики са познати във всички древни цивилизации на Азия, Европа, Америка, Африка, Австралия и Океания. Поради резлични исторически и социални причини обаче развитието им на повечето места по света е прекъснато или ограничено в съвсем тесни рамки - на манастирските стени или в затворени школи./…/

В действителност Чигун не е измислен, нито създаден от хората. Той е изцяло природен продукт, явление присъщо на материята, която древните хора забелязват, усвояват, обмислят в една система, която /…/ се превръща в изключително логично, всеобхватно познание и методология. Начините в тази система са китайски, но истината, съдържанието е от Природата.

Какъв е смисълът на самото название Чигун? “Чи” означава енергия, с която е изпълнена космическата, земната природа, човекът и другите живи същества. “Гун” е съкратен вариант на “гун фу” (на български известно като конфу) и има смисъл на умение, майсторство, придобито през свободното време. Буквалният превод на чигун е: “енергия и време”, а съдържанието е: умение да се увеличава и прилага енергията, което се постига с течение на времето чрез трениране и постоянство.

Напоследък съществува тенденция във всички западни езици, които използват латинската азбука, терминът чигун да се пише както употребяваната в Китай латинска транскрипция: qi gong. Това уеднаквяване създава удобство за интересуващите се от съответната литература.

В някои преводи от руски на български автоматично се заимствува и старото руско наименование на термина: “цигун”. Руската преводаческа школа има голям принос за запознаването на славяноезичните народи с китайската култура, но както всяка транскрипция, и руската си има своите недостатъци.

Вариантът на названието “цигун” е неприемлив и то не само от фонетична гледна точка, понеже става дума за най-ясното “Ч” в китайски език, за разлика от другите най-различни звукови комбинации на тази фонема. На кирилица би трябвало да се изписва “чигун”, както е максимално близко до китайското произношение. Много от съвременните руски автори вече сами чувстват неудобството на “ци” и го заменят с “чи”.

А звукосъчетанието “чи” съвсем не е случайно! То е взето от Природата и точно интерпретира звученето на въздуха, който излиза при издишване от гърдите. На древнокитайски “въздух” и “енергия” са наричани с една дума: ЧИ.

Докато “ци” се произнася трудно, с ограничения, “чи” се лее свободно и естествено. Не можем да наричаме с изкуствени имена най-леко движещата се материя в Природата! /…/ Може би не случайно и на български се казва: “ап ЧИху!”, “ЧИстя” (т.е. променям въздуха, енергията), “ЧИтав” (т.е. здрав, има много енергия) /…/

Трактатът на Лао Дзъ “Дао Дъ дзин” (“Учение за Пътя и Морала”) разкрива структурата и законите на Всемира, а също и връзките между него и живата материя. Лао Дзъ е едновременно теоретик и практик. Това именно обяснява защо преди повече от 2.500 години той създава толкова дълбока в познанията, непоклатима по логика теория, която излага по един удивително прост, кондензиран начин цялостното разбиране за природата, обществото и законите на еволюцията. /…/

Исторически системата чигун се разделя на два големи клона - енидият е на практиците, другият - на теоретиците. Но има и междинен слой хора, които се занимават и с едното, и с другото (Лао Дзъ), а това е условие за истинските постижения.

С времето се оформят пет големи школи:

даоска, будистка, конфуцианска, медицинска и чигун за бойните изкуства. Към тях възникват и множество подшколи. Например, ламаизмът като клон на будизма развива тибетската разновидност на чигун, наречен ми дзун.

Даоския чигун има за цел, чрез тренирането да се постигне здраве и изключително дълголетие въз основа на хармония между човека и Природата, а на по-висш етап да се тръгне по Естествения Път (Дао) към усъвършенстване и еволюция до нивото на вечното съществувание.

Будисткия чигун също цели увеличаване на силите и възможностите на човека, за да се постигне вечно състояние и единение с Космоса.

Конфуцианският чигун говори за усъвършенстването на човека и неговия морал и поведение в обществото като основа на хармоничните взаимоотношения между хората и Природата.

Медицинският чигун разглежда тренирането като най-ефикасната профилактика срещу болести и естествен начин за изчистването на организма от всякакви заболявания. На тази база е развита и чигун терапията като един от клоновете на китайската медицина. (За ефикасността и силата на действие на медицинския чигун мога да гарантирам, осланяйки се на личен опит. Преживяването е изключително приятно, а резултатите са забележителни. До колкото ми е известно в България се играят няколко вида чигун, единият от които е познат под името “ФОРМА” и се препоръчва за територията на нашата страна, макар че не смятам, че при желание от ваша страна би имало проблем, ако играете китайски чигун или нещо друго. Както твърди самият автор Ван Циенцюн: &$147;Не е важна формата, а съдържанието.” - Бел. Ред.)

Чигун за бойните изкуства развива умението вътрешната енергия (чи), да се съчетава с механичната сила на тялото за нападение и отбрана и постигане на високо майсторство.

Всяка школа развива своя ъгъл знания за природната енергия и съответно безброй техники на трениране. В крайна сметка всичко това обогатява общата система на чигун, задълбочава разбиранията за вътрешните връзки между човека и Природата. Който и вид школа да се избере, трябва да се знае, че всичките водят към една цел: чигун е средство за култивиране на жизнена енергия, за постигане на истинско здраве, удължаване на живота, всестранно усъвършенствуване и развитие на възможностите на човека, постигане на единение и хармония с Природата. /…/

… за истината няма минало и настояще, тя е вечна.
Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #1 -: Юли 05, 2010, 14:38:04 »

ЧИГУН И ЦЯЛОСТНО РАЗВИТИЕ

 
        
     Едно от основните предназначения на чигун по принцип е, че чигун представлява специфичен метод за трениране на тялото и духа, както и за цялостно усъвършенствуване. Освен, че води до стабилизиране на здравето, издръжливост, неуморяемост и висок психологически и умствен потенциал, чигун е полезен и за хора с най-различни професии и въобще за всички членове на обществото.

Чигун е цялостна система от фини познания, които се отнасят до разбирането за най-фините, невидими материи в организма на човека, в Природата и в Космоса. Чигун е обобщено знание за същността на живата материя, как тя еволюира, какво човек може да предприеме на осъзнато ниво, как да подобри развитието си и да ускори цялостното си издигане .

Чигун е цялостна наука, която ние наричаме биософия, т.е. философия на живота, а на китайски език - шън мин къ сюе, т.е. „наука за живота”. Тя включва важни принципи и практики за възпитанието и отглеждането на живата материя. В древността в Китай едно от названията на чигун е ян шън. Ян е „култивиране”, „подхранване”; шън е „живот”. С други думи това е „метод за култивиране на живота”.

Ян шън е обобщено название, което включва много аспекти, защото отглеждането и култивирането включва много неща. Това е един дълъг процес, който изисква постоянство и редовно трениране. Това е както отглеждането на едно малко дете, което има нужда от внимание, грижи, възпитание и подхранване. То се нуждае да бъде подпомагано в неговото израстване. Ние, хората, знаем да се грижим за нашите деца, за растенията и животните. Отглеждаме ги и им помагаме да израстнат. Но дали ние отдаваме внимание на отглеждането и възпитаването на нашата живат материя и култивирането на вътрешната ни същност?

Биософията (чигун) включват целия процес на раждане, израстване, култивиране, качествено развитие и цялостно издигане на живата материя.

Човек не бива да върви слепешката напред. По един тъмен път винаги съществуват опасности да се блъснем, спънем и паднем, да забавим развитието си напред. А тези познания фактически отварят очите ни за обективните критерии и принципи за нашето издигане и усъвършенстване.

Тренирането на чигун, здавословният начин на живот, храненето, билките, масажите, точковата терапия, природната медицина, позитивното отношение към нещата и явленията, широтата на мисълта (в Китай има един термин - „фан кай”, който означава „отпусни и погледни широко”, „отпускане и отваряне, разширяване”), възпитаването и регулирането на емоциите и чувствата, развиването на по-висок морал и цялостно мислене – всичко това е част от ян шън (култивирането на живота), биософията.

Ян шън включва също и дълбоки познания за природните цикли, за кармата и съдбата, за астрологията, за това как Космосът въздейства с енергията и зиклите си върху човека.

Нужно е активно прилагане на тези познания, а също и постоянство в тренирането и култивирането.

Когато човек активно и редовно практикува чигун, в организма му, в мисленето, психиката, поведението, в живота му се извършват най-различни благотворни промени.

Една известна чигун поговорка от древността гласи, че „не човек тренира енергията, а енергията тренира и променя човека”. Благодарение на тренирането на чигун медитация настъпват най-различни качествени подобрения в живота и съдбата на човека.

Чрез тренирането на мисловното упражнение по чигун в организма се извършват най-различни биохимични промени и други трансформации, които са доказани и чрез съвременната наука. Ето някои факти:

— Научно е установено, че в състояние на медитация намалява метаболизмът на енергията, като той е много по-малък в сравнение с метаболизма на енергия по време на дълбок сън. Ето каква е разликата между възстановяването на силите на организма по време на сън и по време на медитация! Според измерванията на американския психолог Уалас, консумацията на енергия на обикновените хора по време на дълбок сън е с 10 % по-малко отколкото по време на бодърстване. А в състояние на медитация, при трениращите чигун консумацията на енергия е 16 % по-малко отколкото в будно състояние, като при някои напреднали трениращи чигун, цифрата достига 34%.

— Нивото на серотонина при трениращите чигун се увеличава с 2-3 пъти повече, отколкото при обикновените хора.

— Още преди 20 години в много китайски болници започнаха да се провеждат курсове по чигун, в които участват професори, лекари, мед. сестри и санитари. В някои болници интересът към чигун е толкова голям, че трениращите чигун медици са над 45% от целия състав на болниците. Разбира се, те проявяват огромен интерес не само към индивидуалното практикуване на чигун, но също и към клиничните изследвания по чигун, въздействието на биоенергията върху лечението на болните. Благодарение на тренирането, някои от лекарите развиват вътрешна сензорика и ясновидство. Установяват, че практикуването на чигун играе незаменима роля при лечение на много хронични заболявания.

— В Народната болница Чънхай в провинция Гуандун 200 пациента, страдащи от различни форми на шизофрения, били лекувани с чигун терапия. След половин година всекидневни упражнения по чигун, включващи както медитация, така и двигателни енергийни упражнения, 93% от пациентите се възстановили.

— В Китай успешно използват тренирането на чигун за лечение на наркомани.

— От 1990 г. в продължение на 8 години над 500 психично болни са се лекували с практикуване на чигун и са се възстановили без взимане на лекарства. Разбира се, това не означава, че човек трябва напълно да се отрече от лекарствата, а се има предвид бавно и постепенно да се намаляват лекарствата по естествен начин и в зависимост от индивидуалното състояние.

— В Канада чигун терапията е широко приета. Преди около 10 години над 3000 канадци са участвали в клинични тестове за влиянието на тренирането на чигун върху тяхното здраве.

— Във военно-морската болница в Сан Диего, Калифорния, се прилага чигун във военните учения. Целта е чрез методите на чигун войниците да се научат да повишават температурата на ръцете си в студено време, като по този начин да могат да работят без ръкавици на ръцете.

— В САЩ чигун е задължителен предмет при подготовката на космонавтите. Пак в Щатите, в някои основни и средни училища и университети упражненията по чигун се практикуват по време на междучасието като ефективна мярка срещу преумората. Същото се прилага повсеместно и в много училища в Китай.
Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #2 -: Юли 05, 2010, 14:50:50 »

— Чигун медитацията понижава честотата на дишане на минута . Както е известно, Колкото по-многобройни са дишанията на минута време, толкова по-кратък е живота. Кучето прави 50 вдишвания и издишвания на минута и живее средно 14 години. Човек прави 14-18 вдишвания и издишвания на минута и живота му може да трае над 100 години. А костенурката прави 2-3 вдишвания и издишвания на минута и може да живее над 500 години. Това се дължи на факта, че костенурката използва коремния начин на дишане. А с тренирането на чигун постепенно този начин на дишане се възстановява по естествен начин.

— Съвременната наука открива, че по време на чигун-терапия, предаваната от чигуниста лечебна енергия излъчва инфразвукови вълни с честота около 16 херца, които са неуловими за човешкото ухо. Тези инфразвукови вълни се излъчват от белите дробове и енергийните меридиани и могат да се пренасят както по енергиен път в меридианите и каналите, така и чрез кръвоносните съдове. Когато се предава енергия, инфразвуковите вълни отслабват минимално и могат да достигнат до много далече, дори да достигнат няколко хиляди километра и да направят няколко обиколки около Земята.

— Чигун помага за адаптиране към различни температурни промени . Например, зиморничавите хора могат в началния етап на мисловното упражнение (по време на релаксацията) да се свързват със Слънцето и да си представят как слънчевите лъчи влизат в тялото и го затоплят, като по този начин изкарват излишната инска и патогенната студена енергия. Така успешно се лекуват болести, причинени от натрупване на патогенен студ в тялото. Обратното, при хора с излишък на горещина и при горещ климат, по време на трениране на мисловното упражнение се прави връзка с охлаждащата инска енергия, например с водата или Луната.

В Китай са правени редица демонстрации и многобройни клинични опити с чигунисти , които голи (по бански) издържат на ниски минусови температури, без да са регистрирани промени в организма им. Такъв бе научния опит, воден от Китайската академия на науките и Пекинския университет през 1997 г. Трима чигунисти от провинция Шандун – преподавателят по чигун г-н Юй Лай и неговите две ученички Фан Юйхуа и Сю Гаопин – голи, без дрехи – били подложени в студено помещение с минус 18,88 градуса по Целзий в продължение на 2 часа и половина. Там те изкарват времето в чигун медитация. След края на експеримента те се чувстват напълно нормално, с нормална телесна температура и нормални клинични показатели. Този случай е регистриран в книгата на рекордите Гинес. Интересното е да се отбележи, че една от участничките, г-жа Фан Юйхуа две години преди това е страдала от тежка форма на ревматоиден артрит и сърдечно заболяване и е преживяла 3 сърдечни кризи в болница. Другата жена, участвала в експеримента, г-жа Сю Гаопин, в миналото е изкарала инсулт с полупарализа на тялото. А това са все примери на хора, които би трябвало най-много да се пазят от студ. Но благодарение на тренирането на чигун, те успяват да се излекуват от болестите си и да се преборят с опасността от изстудяване и измръзване на организма.

Специално за спортистите, тренировките по чигун водят до хармонизиране и издръжливост във външнотелесна форма, балансиране на сърдечносъдовата и дихателната система по естествен и ненатоварващ организма начин.

Чигун е особено полезен за натрупване на вътрешните сили и постигане на хармония при всяка ситуация. Въпреки огромните натоварвания чрез усилени тренировки и участието в състезанията, спортистите, които тренират чигун, практически на се уморяват и не губят сили, стават по-съсре-доточени и успяват повече.

След натрупването на жизнена енергия чрез практикуване на мисловното упражнение, спортистите могат да я усещат и направляват в различни части на тялото, където да се увеличи многократно нейната сила – в ръката, краката и други части на тялото, за да се засилят отбранителните способности и неуязвимостта към удари.

Тренирането на чигун освен възстановяне и поддържане на вътрешната хармония в организма, също така по естествен път води и до друг особено важен резултат, който не трудно може да се постигне с никакви други тренировки и упражнения за загрявка, а именно гъвкавост на мускулите, ставите и костите, до такава степен каквато е при децата. Така спортистите, трениращи чигун, постигат високо майсторство и артистичност, стават по-неуязвими към травми по време на тренировки и състезания. Те много рядко правят операции и по-бързо се възстановяват. Колко операции на минискус и различни стави биха могли да се избегнат, ако спортуващите знаеха как да се възстановяват и запазят гъвгавостта и проходимостта на енергията в организма си.

Тренирането на чигун води и до добра емоционално-психическа хармония и успойчивост към стрес, което е решаващ фактор за постигане на победа. Натрупването на вътрешна сила чрез чигун води до значително увеличаване на умствените и волевите качества, до по-добра концентрация, по-бързи и правилни реакции.

През 60-те години на миналия век в Полша и Чехословакия много спортисти са се занимавали с практикуване на чигун и йога и те са спечелили златни медали на Олимпийските игри през 1964 г. По-късно много държави започват да обръщат внимание на този факт.

По време на Олимпийските игри в Барселона на 6 китайски спортисти взимат храна и вода, специално енергизирана от чигунисти. Така например, олимпийският състезател по спортна стрелба Ли Туейхун след взимането на енергизиран банан, към който е била насочвана енергия от специалист по чигун, получава златен медал.

Двукратният шампион на Азиатските олимпийски игри Шъ Юйдзие казва, че от 1989 г. до 1991 г., в продължение на 3 години се е занимавал усилено с трениране на чигун медитация и упражнения. По време на Азиатските олимпийски игри през 1990 г. в Пекин, когато става шампион, се е занимаввал усилено с трениране на чигун, като в допълнение е пиел енергизирана вода, към която предварително е била насочвана енергия от специалист по чигун. През 1991 г. Шъ Юйдзие участва в едно международно състезание по стрелба, но тогава не се занимавал с чигун и не пиел енергизирана вода, той изпада чак на 13 място в предварителните класирания. Отчаян, за да поправи неуспеха си, той веднага си прави мисловното упражнение по чигун в навечерието на финалните състезания, като същевременно пие и от енергизираната вода. В резултат на това, той взима 3-то място на финалите.

По време на силен стрес, енергизираната вода помага човек да стабилизира психиката си и да постигне самоувереност, че ще успее; организмът му се чувства тонизиран и в относително пълен баланс. Ето защо, практическите занимания по чигун помагат при всякакви ситуации и различни напрегнати състояния, при изпити, състезания, в трудни и тежки моменти.

Един китаец страдал от силен зъбобол и няколко нощи все не можел да спи от болка. Негов приятел, чигунист, в продължение на 10 минути изпращал към чаша с преварена хладка вода мисълта „прочиствам горещината и премахвам отровите”, после болният изпил водата и зъбоболът му изчезнал. В друг случай, друг човек потърсил чигуниста Чън Фучун, защото 2-годишната му дъщеря цял месец имала стомашно разстройство и болки в корема, а лекарствата не давали ефект. Чигунистът насочил мисълта си към чаша с топла преварена вода и в продължение на 10 минути изпращал мисълта „Укрепвам далака и улеснявам енергията, прочиствам възпалението и отровите”. След като момиченцето изпило водата, на другия ден вече било напълно здраво. Тези случаи са публикувани преди 11 години в китайското списание „ЧИГУН И НАУКА” (1996 г.).

В провинция Шанси, околия Гучън в центъра за научно развитие двама чигунисти – Ху Вънбо и Ли Дюнмин – изпращат енергия и определена добра мисъл към вода, с която после се поливат цветя и ароматни гъби сян гу (известни още като „шитаке”), след което се наблюдават промените върху тяхното развитие. Резултатите от експеримента показват, че цветята и гъбите, поливани с енергийната вода, увеличават качеството си, количеството им нараства с 248%, времетраенето на растежа им е по-малко, а също така стават по-издръжливи към паразити и патогени. В продължение на 60 дни цветята и гъбите въобще не са били уязвими към патогенни микроорганизми. Това потвърждава и известната поговорка в чигун и китайската медицина: „Ако съхраняваш чистата енергия вътре в тялото, патогените не смеят да нахлуят”. Въпросът е в съотношението между патогенна и чиста енергия, коя от тях ще е надделее.

Един китайски чигунист пише, че вода, към която е изпращал енергия, давал на домашното си куче, което станало много по-жизнено и дълго време не изпитвало глад. А в средите на чигун има поговорка „Когато жизнената енергия е достатъчна, човек не изпитва глад”. Много хора, които редовно и усилено се занимават с чигун медитация (мисловното упражнение), не изпитват глад, защото жизнените им сили вече достигат до такава степен и такова качество, при което организма се нуждае от по-малко количество храна. В Китай има и още една поговорка: „Когато духът е достатъчно, на човек не му се спи”, т.е. трениращият издържа повече и спи по-малко.

Каквото и да правим, е важно да знаем, че възстановяването, балансирането и култивирането на енергията е едно от най-ценните неща в живота. Защото няма нищо по-ценно от това да бъдем здрави и да се чувстваме спокойни и хармонични.

Освен чигун, разбира се има и много други помощни методи, които също водят до здравословен начин на живот. Във всичко трябва да търсим цялостния подход и цялостното мислене.

Според легендите, известният китайски поет, чигунист и кмет на гр. Ханджоу - Су Дунпо (от династия Тан, живял преди около хиляда години) веднъж се срещнал с един дълголетник и го попитал каква е тайната на здравето и дълголетието му, а той му отвърнал с четири изречения:

„На безгрижието гледам като на ценност;
Ранното лягане вечер е богатство;
Ходенето е моята кола;
Леката храна без преяждане е моята радост.”

Безгрижие – това е баланс на емоциите, без стрес, без да се месиш в делата на другите, да се чудиш и любопитстваш; това е и баланс на мисълта, баланс на дейностите, баланс в живота.

„Ранното лягане вечер е богатство”. Д-р Ван много набляга на ранното лягане и казва, че който редовно си ляга рано, преди 22:00 ч., той наистина ще поддържа баланс на енергиите в себе си.

„Ходенето е моята кола.” В Китай - и сутрин, и вечер, и следобед, по всяко време – кой когато може, много хора правят едно упражнение, което е известно и в други страни на Изтока. Това упражнение се нарича „бързо ходене с големи крачки”. Ето как се изпълнява: с изправен кръст се правят големи крачки напред. Скоростта е малко по-бърза от нормален ход. Ръцете може естествено да се размахват напред-назад. Какъв е ефектът от това „бързо ходене с големи крачки”? То помага да се активизира кръвообращението по всички кръвоносни съдове от кръста надолу до стъпалата, а оттам по меридианен път се повлиява проходимостта на енергията във всички органи и системи в цялото тяло.

Су Дунпо е и голям естет и обръща внимание на фъншуей в околната среда, както и на положителната сила и енергия на растенията и дърветата. Той пише: „Мога да ям без месо, но не мога да живея без бамбук”. С други думи, полезно е да се живее близо до гора, например, близо до бамбукови дървета, близо до борове, които имат свойството да прочистват патогенната горещина, да регулират емоциите и стимулират човек по-лесно да навлезе в състояние на медитация. Всички видове дървета и растения имат своя специфична енергия и влияят благотворно върху човека.

Четенето на добри и подходящи стихове имат терапевтичен ефект при различните болести. В Китай много чигунисти и природолечители се занимават и с поезотерапия, лечебна поезия. Например, чигунистът Ду Сюансин през 1993 г. написва книга „Рецепти по поезотерпапия за различни болести”, а две години по-късно издава друга книга – „Ръководство по терапевтична Зен-поезия”. Той твърди, че един добър стих може да подхрани чувствата и вътрешните органи с положителни и благоприятни емоции и мисли. Тук стиховете се използват за съответните болести, като четенето им създава определен тип информационен заряд, който е носител на съответен вид биоенергия, оказваща влияние на вътрешните органи и системи. Според него целта на поезотерапията е „стиховете да заместят лекарствата”.

В последните години от своя живот Чарлз Дарвин пише: „Ако можех да живея още един живот, то тогава ще следвам едно важно правило: да чета определени стихове, да слушам определена музика”.

Един от основните принципи на чигун и китайската медицина гласи: „Където е мисълта, там отива и енергията. Където е енергията, там отива и кръвта”.

„Където е мисълта, там отива и енергията”. Затова е изключително важно каква е мисълта: да е права, да е светла, да е чиста, да е с позитивен заряд. Тогава тя ще доведе до привличането на съответната положителна енергия. Ако искаме да сме здрави, да се развиваме и да се издигаме, то е нужно да имаме и да възпитаваме у себе си именно такава чиста, светла и права мисъл.

„Където е енергията, там отива и кръвта”. Всички болести са причинени от непроходимост. Дали това ще е психическа непроходимост или мисловна непроходимост; дали ще е кармична непроходимост, енергийна или физическа непроходимост поради застой на кръв и патогени – при всички положения целта е да се постигне отпушване и проходимост на всички нива. Всичко трябва да е отпушено; и мисълта трябва да е отпушена, проходима и свободна. Ето защо китайските мъдреци казват „фан кай” – „отпускане и отваряне”.

В Китай съществува и следният израз: „Когато меридианите са проходими, стоте болести изчезват напълно”. Д-р Ван Циенцюн често споменава, че когато човек се чувства некомфортно или има някакъв проблем, нека просто с мисълта си да активизира и засили малката небесна орбита, образувана от двата енергийни меридиана жън май и ду май. Когато те се отпушат и станат енергийно проходими, се постига баланс на всички органи и системи, стресът намалява.

Накрая, ето една практическа информация как да използваме определени часове в денонощието за трениране на мисловното упражнение по чигун (медитацията):
Разказват, че в Китай има един старец, който въобще не изглеждал като стар човек, но просто годините му били 210! Той живее в обществото, не е в планините, отделен от хората. Попитали го на какво дължи своето дълголетие. А той отвърнал: „Всеки ден медитирам по 4 пъти на ден в определени часове, съобразно с циклите в природата”. Кои са тези часове? Това са четирите важни часове от денонощието. Ако разделим 24-те часа от денонощието на 2, ще получим 12 периода от дву-часа, които представляват 12-те годишни месеца и съответните им характеристики на природните и космическите явления. Един ден се равнява на една година.

И така, има четири важни часа – благоприятни периоди за трениране на енергията (за медитация):

1. Сутрин – от 5:00 ч. до 7:00 ч. – това е пролетното равноденствие.
2. На обед – от 11:00 ч. до 13:00 ч. – това е лятното слънцестоене.
3. Привечер – от 17:00 ч. до 19:00 ч. – това е есенното равноденствие.
4. През нощта – от 23:00 ч. до 1:00 ч. – това е зимното слънцестоене.

Пожелавам на всички да продължавате все така да трениране усърдно!

Да се развиваме цялостно и с добра мисъл един към друг!

Скромни, но активни в утвържаване на положителното!
Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #3 -: Юли 05, 2010, 15:14:03 »

Лично на мен тази информация ми дойде като гръм от ясно небе!Точно когато имахме нужда от нещо подобно-съдбата ми го изпрати с главозамайваща скорост!Аз мисля да изоставя йога упражненията и да се насоча към Чигуна!.Дори вече си избрах кой раздел от тази наука ще практикувам-раздела с бойното изкуство.

Не се лъжете от това,че всяка школа предлага нещо единствено по рода си.Няма значение кое ще изберете-то ще ви тренира всичко! Усмивчица

И щом съм се заел с бойното изкуство...ще публикувам информация за него!
Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #4 -: Юли 05, 2010, 15:21:41 »

Според източните учения енергията чи (кит. чи, яп. ки) е основополагаща субстанция, формираща цялата вселената, където всичко съществува благодарение на нейното видоизменение и движение. Понякога думата чи се използва, за да означава и въздуха, който вдишваме и издишваме, или вятъра, диханието на вселената. Каноните оприличават движението на чи на кръг без начало и край, и предупреждават, че законите на тази циркулация не могат да бъдат нарушавани от никого.

Някои изследвания върху природата на чи, се опитват да я опишат чрез редица понятия, като инфрачервено излъчване, статично електричество, поток от частици, разновидност на информационен сигнал и средствата за неговото доставяне, наситеност на празното пространство. Те предполагат и се опитват да докажат, че носителят на чи е материален. И че, тази материя има богати, сложни и трудни за осъзнаване и разбиране съдържание и енергетика.


Практикуващите наричат тази особена енергия истинска чи или просто чи, за да я отличат от вдишвания и издишван въздух. Натрупването на истинска чи и нейното свободно и правилно движение по цялото тяло се стимулират чрез упражнения, наречени чигун (чи - "енергия", гун - "майсторство", "умение"). Целта на чигун упражненията е увеличаване на енергията чи в тялото и регулиране на правилния поток на енергията. Това налага три вида действия или практики:

1/ Вдишване на чи – регулиране на дишането. (1),  (2),  (3)
„Човешкото тяло е подобно на дърво без корени и клони, което се опира само на дишането.”

2/ Поддържане на  спокойно състояние на ума – регулиране на ума. (1),  (2),  (3),  (4)
„Когато умът дойде в състояние на покой и опустошение, истинската чи ще ти се подчини и ще ти позволи да я направляваш.”

„Където е вниманието ти, там отива енергията.”

3/ Съблюдаване на хармония между органите на тялото чрез правилна позиция и правилно движение – регулиране на тялото. (1)

„Следвай формата на нещата около теб. Бъди изменчив, като водата, спокоен, като огледалото, отзивчив, като ехото, невъзмутим, като тишината.”
 

„Великият път не е труден. Как може да е труден след като всичко го следва: дърветата, реките, животните, птиците и рибите. Ние го правим труден.” 

„Учи се от небето – пустота, тишина, покой, чистота, безграничност. Учи се от земята – баланс, равновесие, сигурност, хармония.”

„Небето и земята са дълговечни, защото съществуват не за себе си. Затова са дълговечни.”

„Опознай себе си.”

 „Когато възприемете със сърцето си всичко съществуващо, ще можете да управлявате добре силите

Ин и Ян."

“Не човек тренира енергията, а енергията тренира човека.”

Крайъгълен камък при практиката на чигун е усещането на чи, възприемането на нейните проявления в цялото тяло и започване на работата с нея.

В началото е важно да се правят прости двигателни упражнения, които стимулират движението на енергията. В зависимост от възприемчивостта на практикуващия, усещането за топлина, тръпка, сърбеж, движение, подобно на вятър, почти веднага става съвсем осезателно.


Смята се, че най-лесно е това усещане да се добие в дланите. Това е така, защото те получават огромна информация за окръжаващия свят и съдържат много повече нервни окончания, отколкото останалите участъци от кожата. В инервацията на пръстите на ръцете вземат участие на практика всички сегменти на гръбначния мозък. От друга страна, ние сме свикнали да обръщаме голямо внимание на ръцете си и всяка промяна в тях е много по-осезаема. 

1. Започнете да разтривате дланите на ръцете си, докато се затоплят. За да постигнете това, търкайте с усещането, че между дланите има малко разстояние, което не можете да преодолеете. Сякаш магнитно поле, електрическо усещане, което разделя ръцете ви. 

2. Застанете в естествена позиция и отпуснете ръцете от двете страни натялото. Насочете пръстите си напред така, че дланите да гледат земята. Запонете да натискате с основата на дланите към земята, докато едновременно леко повдигате пръстите към небето. Правете го, колкото ви е приятно.

Имайте предвид, че излишното усърдие може само да навреди. Повтаряйте упражненията и не забравяйте да държите вниманието си върху частите на тялото, които участвуват в движението. Усещайте промените. Дишайте.

3.  Застанете в естествена позиция и отпуснете ръцете от двете страни на тялото. Започнете да вдигате двете ръце пред себе си, сякаш са под силна водна струя и вие я бутате нагоре с гърба на китките си. Пръстите сочат към земята, лактите са надолу. Когато стигнете над нивото на очите на височина, която ви е удобна, обърнете дланите напред и започнете бавно да спускате ръцете, като галите водата. Повтаряйте упражнението, докато ви е приятно.
 

 

4. Застанете в ездачна позиция и докато клякате надолу и се изправяйте, махайте бавно и плавно, сякаш ръцете ви са крилата на огромен орел. Съчетайте го с дишането.


5. Застанете в естествена позиция и отпуснете ръцете от двете страни на тялото. Започнете да махате с китките си, колкото е възможно по-бързо, сякаш са крила на малко врабченце, борещо се за живота си. Усетете ципите между пръстите си.


6. Подпрете небето с две ръце, като се изпънете максимално нагоре. Свалете ръцето отстрани, докато не дойдат под корема ви, с длани нагоре и пръсти сочещи и едни към други. Повтаряйте упражнението, докато ви е приятно. Съчетайте го с дишането.
7. Подпрете небето с една ръка, докато другата натиска земята. В последната фаза извъртете китките си така, че пръстите сочат към вас. Разменете ръцете. Повтаряйте многократно.
8. Сложете ръцете си с длани нагоре пред гърдите. Лактите са плътно един до друг. Бутайте енергично с дланите настрани и пръстите нагоре, докато ръцете ви се изпънат. Върнете се в изходното положение и повтаряйте, докато ви е приятно. Съчетайте с дишането.
Прочетете описанията на упражненията с отворени длани от предишни постове с упражнения и ги практикувайте редовно. 

След упражненията стойте напълно неподвижни в естествена за вас позиция поне няколко минути. Естествено и постепенно удължавайте това време.

„Малки резултати за 100 дни, големи резултати – за 1000 дни.
Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #5 -: Юли 05, 2010, 15:50:52 »

http://hinki.blog.bg/izkustvo/2009/09/20/rabota-s-energiiata-na-tialoto-chigun.400707

Ето линк към сайта.
Активен
Ich
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #6 -: Юли 05, 2010, 17:04:00 »

  Лично на мен тази информация ми дойде като гръм от ясно небе!Точно когато имахме нужда от нещо подобно-съдбата ми го изпрати с главозамайваща скорост!

  Как се случи това?

  Цитат
  Аз мисля да изоставя йога упражненията и да се насоча към Чигуна!

  С какво мислиш, че Чигун превъзхожда йога?
  Активен
  bars_i
  Гост
  « Отговор #7 -: Юли 05, 2010, 17:14:18 »

  Според мен се изговаря не Чигун,а Цигун.
  Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #8 -: Юли 05, 2010, 17:16:28 »

  Случи се докато преглеждах пророчествата на Нострадамус.Изведнъж някъде се спомена за чигуна и на мен ми стана любопитно та реших да проверя повече за този феномен.И докато четох какво представлява изведнъж се почувствах много развълнуван понеже открих как да помогна на един човек.Не само на човека,а и на себе си!И това се случи ден след като си бях пожелал да ми се случи нещо такова!


  Аз се замислих и реших да съчетая чигуна и йогата,просто защото тук няма място за сравнение понеже и двете неща са изключително полезни!

  Барси,четох,че оригинално му викат Чигун,защото е по-звучно и защото "чи" означава енергия и съдържа повече красота в себе си.Цигун му викат в Русия и на Запад.
  Активен
  bars_i
  Гост
  « Отговор #9 -: Юли 05, 2010, 17:19:38 »

  Няма проблеми,ти знаеш повече.
  Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #10 -: Юли 05, 2010, 17:22:01 »

  Разбира се! Ухилен


  Междудругото това,което казвам не е лъжа!
  Активен
  bars_i
  Гост
  « Отговор #11 -: Юли 05, 2010, 17:34:49 »

  Не твърдя .че лъжеш.
  Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #12 -: Юли 05, 2010, 17:49:37 »

  http://www.youtube.com/watch?v=zzDsAzbsyH4&feature=player_embedded


  Ето клипче с основините практики в чигуна.Ще усетите леко парене в ръката,поне аз това усетих! Усмивчица

  За да овладеете контрола на болестите,стареенето,отрицателните мисли и да ги замените със здраве,вечна младост и положителни мисли,и да овладеете бойното изкуство на чигуна-трябва да овладеете "чи" енергията.След като я овладеете всичко ще си дойде на мястото!Бъдете сиугрни в това! Усмивчица
  Активен
  bars_i
  Гост
  « Отговор #13 -: Юли 05, 2010, 18:01:43 »

  Това упражнение съм го научил почти до половината,но го изоставих.И сега като ми напомни се сетих за книгата,но нещо ми се губи из къщи.Как може да ми изчезне?
  Активен
  Еlsha
  Диди
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 523


  « Отговор #14 -: Юли 05, 2010, 22:59:36 »

  рабено Да ти кажа, че няма нищо, по-добро от йога за разгряване, преди кунг фу упражнения! Ухилен
  Изполвай най-доброто от двете.Усмивчица
  Активен

  Карма - КаРаМа - движение, живот, анализиране. Усмивчица
  Страници:  [1] 2   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright