Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Фън Шуей - познание от древността  (Прочетена 3322 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Юли 05, 2010, 09:38:05 »

  Фън Шуей - познание от древността

  “Наличието поражда идеята за отсъствие и обратно; трудното поражда идеята за лесно и обратно; дългото съдържа в себе си представата за късо и обратно; представите за високо и дълбоко възникват от контраста между тях; музикалните звуци и тонове се свързват хармонично чрез отношенията помежду си; това, което е преди и отпред, поражда идеята, че нещо следва”.       Лао Дзъ

  На кого ли е служило това познание от древността и защо се е съхранило?


  Енергията Ян на небесата винаги се спуска надолу - материализирайки се, докато земната енергия Ин винаги се издига нагоре - одухотворявайки се. Енергията Ци на човека се образува в резултат на контакта на Небесната и Земната Енергия в него.

  Движението - духовността се изчерпва и преминава в покой - материя. Покоят - материята се изчерпва и преминава в движение духовност. Те са неразделими, едното съществува благодарение на другото.

    Ян се свива и поражда гъстото, тежкото, топлината, действието...;

    Ин се разширява и поражда рядкото, лекото, студа, покоя...;

  Фън Шуей е учение, създадено в Китай преди около 4 000 години. Йероглифите, с които се изписва, са “ вятър и вода” - вятърът, когото не можем да докоснем, и водата, която не можем да обуздаем.

  Фън Шуей  е и метод за увеличаване позитивният приток на небесна енергия в нашето жизнено пространство за да постигнем щастлив живот в уютен дом!

  Фън Шуей  е познание от древността, което обяснява връзката на човека с Енергията предизвикваща живота.

  Фън Шуей  ни помага да изберем най-подходящото място на входната врата, най-доброто разпределение, предназначение и обзавеждане на стаите, най-доброто съчетание на форми, цветове, материали... съобразени с нашата индивидуалност.

  Фън Шуей  е удивителен! Дава ни възможност, чрез дома да опознаем себе си и опознавайки себе си да променяме домът си!

  Чистейки себе си - чистите и дома си...
  Чистейки дома - чистите и себе си!


  Когато живеем в хармония с истинската си природа и позволяваме на небесните и земни закони да си взаимодействат свободно и естествено вътре в нас, средата около нас се хармонизира и започва да излъчва и жизнена енергия Ци.

  Ци е концентриран израз на небесните и земни закони - движеща сила на промените и трансформациите.

  Всичко произлиза от нея, съществува чрез нея и се връща в нея!

  Фън - Шуей  е едно почистване от ненужното и едно подреждане по нов начин на предметите в дома, имащо една единствена цел - да намерите начин да осъзнаете и активно да влияете на собствените си изживявания постигайки хармония, а от там и щастие!

  Фън - Шуей  ни дава средствата променящи Енергията в съответните пространства. Променената пък Енергия ни подкрепя за да постигнем целите си. Достигайки целите си, ние се променяме. Променяйки се изпитваме желание за нови цели...; Но вече знаем! Променяме Енергията с подходящи средства и тя ни подкрепя, за да стигнем новите цели...;

  Фън - Шуей  е възможност да изживеем Съдбата си щастливо!

  Промени себе си, за да промениш света..
  Промени дома си, за да промениш себе си!  

  http://divensvet.com
  « Последна редакция: Юли 05, 2010, 09:44:49 от indigo » Активен

  Ester
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 38


  « Отговор #1 -: Ноември 12, 2012, 16:06:08 »

  В превод Feng Shui означава “вятър и вода”. На български език съществуват няколко варианта за изговаряне: Фънг Шуей, Фенг Шуй, Фен Шуй, но обикновенно се произнася Фън Шуй. Фън Шуй разглежда дома като жив организъм, намиращ се или в хармония с нас, или в противоречие. Много важно е енергията да протича през помещенията плавно и спокойно, а не да преминава в "галоп". Дългите коридори, характерни за множество сгради, са като скоростна отсечка за космическата енергия - тя преминава по тях на висока скорост без да се задържи, обогатявайки пространството. Обратното също е важно - не бива помещенията да са тъмни и мрачни, а коридорите тесни и затрупани с ненужни вещи, защото там вселенската Ци се застоява. Фън Шуй проповядва живот в хармония със заобикалящия ни свят и предлага методи, чрез които да внесем ред в жилището и настроим себе си в съзвучие с вибрациите на Вселената. Смята се, че когато домът е подреден правилно, в него се влива максимално количество от положителната енергия Ци, която носи късмет, здраве и изобилие.

  Домът е като огледало, в него се отразява нашия живот, нашата съдба, нашите надежди. Домът е храм на земното ни тяло. В него трябва да се изпълваме с хармония и сила. Но домът е и жив организъм. Той има свой живот. Домът може да е здрав и да дарява живущите със свежа, живителна енергия. Или обратното, да има нужда от чужда енергияи да черпи от силите на обитателите. Товгава казваме, че това пронстранство, този дом е болен.

  Идеята на Фън Шуй е да намира най-правилното място за всяко нещо във Вселената – започвайки от вашето легло, бюро или готварска печка, телевизора и вазата за цветя и стигайки до разположението на вашата вила спрямо парцела. Изкуството на Фън Шуй помага да поощрите вътрешния си мир, благополучието, щастието, здравето и любовните отношения. Ако живеете в хармония с Вселената, добрите преживявания естествено ще се влеят във вашия живот.

  За по-практична работа с енергиите на помещенията още в древността са дефинирани Осемте Сектора на Багуа, на които се дели условно всеки дом. Това са:
  Сектор на Кариерата
  Сектор на Знанието
  Сектор на Семейството
  Сектор на Богатството
  Сектор на Славата
  Сектор на Брака
  Сектор на Децата
  Сектор на Полезните хора.

  Всеки от секторите отговаря и влияе върху различни аспекти от живота на обитателите на дома. Всеки от тях зисква индивидуална грижа: подредба на мебелите, електрическите уреди, осветлението, цветовете. Различните сектори имат свои подходящи и неподходящи цветове, свой елемент, свой символ. Секторите могат да бъдат допълнително ативирани, в зависимост от това към какво се стремите.

  Различните школи на Фън Шуй определят позициите на секторите чрез различни методи. Най-разпространените течения на Фън Шуй са Школата на Компаса и Школата на Драконовата порта. Първата работи с посоките на компаса като основен инструмент в определянето на секторите в жилището. Втората школа използва като такъв Осмограма Ба Гуа, а посоката на входната врата като основополагаща посока.
  Изборът на място за дома е едно от най-важните неща във Фън Шуй. Правилният избор гарантира изобилие от положителна енергия Шън Ци и оттам – хармония в триединството земя-човек-небе. В резултат на многовековни наблюдения на ландшафта китайските мъдреци са установили прости правила за намиране на добро място за дома. Към изискванията се включват вида на почвата, вида на растителността и нейното качество, наличието на течаща вода наблизо, вида на близкия и далечен релеф и ориентацията на мястото и др. Важно е домът да е защитен от задната страна (да има солидна опора), както и в по-малка степен да бъде осигурен срещу ветрове отстрани, да бъде обърнат към Слънцето, защото оттам идва светлината и топлината, да има отпред достатъчно празно пространство за правилно циркулиране на енергията Ци, желателно е там да има водоизточник (река, езеро), защото от водата идва препитанието и тя е символ на богатството (в китайския език „изобилие” и „риба” се произнасят еднакво). В старите текстове тези препоръки са показани така:ФИГУРА 1


  Символът "ин и ян" вече е познат на всички. Той изобразява равновесие, взаимно допълване и съединение на двете части на цялото. Светлата част на кръга е ян – активното, мъжкото, небесното начало. Тъмната част на кръга е ин – пасивното, женското, земното.
  В източните философии обичат да правят таблици с двете противоположности./ФИГУРА 2

  Ян началото е активно, мъжко, доминиращо, положително. То е пълно със сила и енергия. Ин началото е приемащо, женско, подчиняващо се, отрицателно. То поддържа, храни, подкрепя. Но всяко понятие, което се отнася към ин, съдържа в себе си зародиш или частичка от ян. Аналогично всяко понятие ян, съдържа в себе си ин. Това показва и всяка от двете точки в символа. Затова правилно е да се говори за преобладаващо ин или преобладаващо ян.

  Във всяко пространство, във всеки дом, офис трябва да се поддържа относителен баланс на ин и ян. Затова е необходимо да се знае кои предмети и свойства към кое начало се отнасят. Ин – това са: тъмните тонове, мекото и приглушено осветление, плавните линии, тишината, прохладата, меката мебел, килими, меките повърхности, възглавниците, масивната мебел, тихата спокойна музика. Ян – това са ярките цветове, силната светлина, правите линии, силната музика, топлината, твърдата мебел (например столове), огледалните и лъскави повърхности, силната и жизнена музика.

  Хората по характер също са повече ин или ян (по рождение) и съответно може да избират благоприятна за тях среда. Личността ян е активна, властна, концентрирана, невъздържана; личността ин е по-възприемчива, феерична, нежна, спокойна, привличаща. На личността ян и е необходима среда ин за да забави темпото, да се поуспокои. И обратното – на личността ин и е необходима среда ян, за да се активизира. Но има една подробност – когато човек е в депресия, той има склонност да потъва още повече в тази депресия и ще предпочете затъмнена стая, тишина и килим. А всъщност в момента са му необходими ярка дневна светлина, червен или оранжев цвят и движение, както и да не остава сам за дълго. По такъв начин – внасяйки в обстановката противоположните качества, може да се постигне благотворен ефект – да се преодолее депресията или да се успокоят бурни емоции.

  Балансът на ин и ян в дома предполага наличието на достатъчно осветление, но и възможност за затъмняване, ако човек иска. Използването не само но меки, топли и уютни материи, но и гланцови, лъскави, стимулираци повърхности. Разбира се, трябва да се гледа и цялостният баланс за хората, които живеят в дома – какво работят, как искат да се чувстват когато се приберат в къщи, склонни ли са към депресия или са оптимисти и т.н.

  Балансът на ин и ян в офиса обикновено трябва да е изместен в полза на ян, т.е. да преобладава активното начало, по-активни цветове, добро движение на енергия. В спалнята, в СПА центрове, в почивни бази е обратно – трябва да преобладава ин – спокойна, отпускаща атмосфера, тишина и възможност за релакс.

  Какво правим, ако спим и работим в едно и също пространство (нещо, което по принцип е недопустимо според Фън Шуй)? Зоната, в която спим оформяме с преобладание на ин, т.е. по-меки и отпускащи цветове, а зоната за работа – повече ян, възможност за по-силно осветление, ярки акценти и т.н.

  Цветовете също може да се делят на ин и ян. Цветове ян са черевен, жълт, оранжев, пурпурен. Ин цветове са син, сив, синьо-зелено, синьо-лилаво. Зеленото е средата на видимия спектър на светлината. Може да се отнесе към ин или ян в зависимост от нюанса – синьо-зелено или жълто-зелено.

   

  И ето един пример от живота, който може да се отнесе към много добрия Фън Шуй: зимата е период на свиване, на превес на ин енергиите. Тогава в много от нашите домове грейва цветето "коледна звезда", което със своите ярки червени листа-цветове внася елемента ян, създава настроение и стимул за живот.

  Когато енергиите ин и ян са добре балансирани, ние се чувстваме комфортно. Аз се придържам към мнението, че в домовете ни все пак леко трябва да преобладава ян-ската енергия, защото тя носи живота. Добре е да поддържаме чистота и порядък, защото безпорядъкът и застоят на енергия се отнасят към ин. Добре е да проветряваме всеки ден "на течение", макар и за 5 минути - за да раздвижваме енергиите. Добре е да не държим цял ден пуснати щорите или плътните пердета – нека влиза слънчева светлина, за да бъде домът ни по-хармоничен и да ни подкрепя.

  инж. Елза Панайотова
  ФЪН ШУЙ експерт  * 4defender2w.jpg (63.56 KB, 518x401 - видяно 516 пъти.)

  * St_balans_injan_2.jpg (53.59 KB, 323x230 - видяно 477 пъти.)

  * posoki2.jpg (36.34 KB, 429x264 - видяно 730 пъти.)

  * imagesCA04E5C6.jpg (16.23 KB, 282x179 - видяно 522 пъти.)

  * imagesCA8FUOQ3.jpg (12.04 KB, 254x198 - видяно 605 пъти.)
  « Последна редакция: Ноември 12, 2012, 17:39:36 от Ester » Активен
  Ester
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 38


  « Отговор #2 -: Ноември 12, 2012, 16:07:08 »


  Деветте основни лечения

  Ярки предмети
  Звуци
  Живи обекти
  Подвижни обекти
  Тежки обекти
  Електрически обекти
  Символични обекти
  Цветове
  Други обекти
  Съществуват основни лечебни средства за променяне, усмиряване или повишаване на ци. Прилагани както вътре, така и извън сградата, тези лечения са в състояние да посрещнат голям брой нужди: да разрешат неравновесията, да подобрят циркулацията на ци и да повлияят благоприятно на всеки от осемте сектора на ба гуа от И Дзин, а следователно и на съответстващата му житейска ситуация.

  Деветте основни лечения:

  Ярки и пречупващи светлината предмети: огледало, кристална топка, лампи.
  Звуци: вятърни чанове, камбанки.
  Живи обекти: растения (истински или изкуствени), бонзаи, цветя, аквариум с рибки.
  Движещи се предмети: мобайл, вятърна мелница, ветропоказател, фонтан.
  Тежки предмети: камъни или статуи.
  Предмети с електрическо захранване: климатична инсталация, стерео уредба, телевизор.
  Бамбукови флейти.
  Цветове.
  Други.
  Всяко лечение се отличава със специфични свойства и приложения: ветропоказателят може да разпръсне идващата откъм пътя "убийствена ци", докато правилно разположените флейти могат да облекчат потискащото въздействие на таванската греда.
  Повече на: Деветте основни лечения - Фън Шуй - NewAge.bg  Ярки предмети


  Кристали
  Класическите кристали на Фън Шуй са малки сферични оловно-стъклени кристали, а не обикновено срещаните розов или жълт кварц. Те генерират Ци, като привличат светлинната енергия, и в резултат на това често се образува дъга по стените на стаята, където са поставени. Бихме могли да поставим един кристал на прозореца, както е показано на фигурата, който би събирал енергия за "негативното пространство" на липсващия ъгъл.

  Обитателите на апартаменти или работещите в офиси с липсващ "ъгъла на взаимоотношенията" може да си помислят: "Как бих могъл да направя това?  Аз нямам прозорци на тази височина, а не мога да се обърна към съседите, за да заградя ъгъла, който ми липсва." Точно в този случай се използва следващото лечение на Фън Шуй - огледалата.

  Огледала
  Огледалата, вероятно най-универсалната форма на лечение, използвана от Фън Шуй, служат, за да доведат Ци, когато негативното пространство дебалансира формата на мястото. За горния пример енергията може да бъде привлечена към липсващия ъгъл чрез поставяне на огледала по стените на кое да е от посочените места.

  Огледалата са винаги от полза, когато са в съответствие с обстановката. Но какво става, ако големите огледала са неудобни за помещението? Или ако сте сложили мебели точно по тези стени? Какво ще направите? Отново си припомнете основните енергетични правила на Фън Шуй. Символизмът и желанието за корекции винаги са достойни за уважение и разбиране. Може да е възможно да се използват символично малки огледалца, поставени зад мебелите или картините и пак да се постигне същият резултат. Ако това е единствената ви възможност, използвайте я и вижте през следващите няколко месеца дали животът ви постепенно се балансира. Ако не се получи, може би ще е необходимо да разгледате други възможни аспекти за промяна на обстановката. Огледалата могат да се използват също, за да отразяват Ци отвън.

  Примерите до този момент се отнасяха до идеята за балансиране формата на къщата като цяло. Същите принципи са в сила и при стаите в жилището. На фигурата е илюстриран пример вътре в къщата, който ще ви помогне да си изясните концепцията за липсващите ъгли и използването на огледало за привличане на енергията на това негативно пространство.

  Илюстрирани са условията при които се развива един дребен бизнес в дневната на типична къща от предградията. Собственикът виждал трудности при привличането на помощници в бизнеса си. Формата на пространството, в което той работи, била изследвана и "я, какво съвпадение" - откри се, че напълно липсва "ъгълът на полезните хора". С помощта на огледало на стената почти веднага били открити помощници. Седмица по-късно собственикът имал няколко оферти за помощ от различни хора, докато преди това всеки работен ден той трябвало сам да си търси клиенти.

  Огледалата за лечение на негативното пространство не служат само като светлоотразители.

  Светлини
  По подобен начин и електрическата светлина също може да създава Ци в ъгли, които имат нужда от корекция.  Повече на: Деветте основни лечения: Ярки предмети - Фън Шуй - NewAge.bg
  « Последна редакция: Ноември 12, 2012, 17:30:12 от Ester » Активен
  Ester
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 38


  « Отговор #3 -: Ноември 12, 2012, 16:09:31 »

  КАТО КИТАЙСКИТЕ ИМПЕРАТОРИ
  Фън шуй учи как да променим подредбата, за да си осигурим закрила, благоденствие, да се заредим с положителна енергия. Дали са много домовете, останали без жаби, костенурки и монети с квадратен отвор в средата, бамбук, фигурки на божества... Да се пренесем при корена на тези обичаи. В древен Китай смятали императора за син на небето и животът му течел по ритуали, които предопределяли съдбата на страната му. Той обитавал двореца според сезона – лете в централната част, посветена на силата на земята, където бил и храмът на предците. През есента се местел в западната част – там властвал металът. През зимата обитавал северните помещения, посветени на мощта на водата. Тези промени се отразявали и на облеклото – зеленото било цветът на дървото, червеното на огъня, жълтото на земята, бялото на метала, черното на водата. Преминавайки през времето, владетелят трябвало да е в съзвучие с него и с вселената, а жълтото, цветът на центъра и земята, станал символ на върховната му власт. И най-дребното нарушение на ритуала заплашвало поданиците с бедствия и страдания.

  Сега обитателят на гарсониера няма защо да се гуши само в едно кьоше, от някогашните правила е важно определянето на центъра на дома и хармонизирането на енергиите. Брандл препоръчва да се използва строителният чертеж, но да се включат балкони, килери. После пуснете перпендикуляри от средата на дължината и ширината и където се пресичат, там е пъпът на жилището. Може да не е точно в средата на хола... Важното е, че свой център има и етажът, на който е апартаментът, това се отразява на общуването със съседите. "Центрирана" е стаята ви, ако стопанисвате отделно жилище или офис. Центровете се наслагват и си влияят, това е вашата мандала за взаимодействие със света, в която трябва да живеете и да оставите другите да живеят.


  CЪРЦЕТО НА ВСЯКА КЪЩА
  Ако във вашия минипалат центърът не е "параден", какво да се направи. Той може да се пада в банята – нищо страшно, къпането пречиства и от вас зависи да го превърнете в духовен ритуал. Центърът може да е извън жилището, тогава езотериците препоръчват да закачите у дома скица с липсващото, а мястото, където той всъщност се намира, да държите чисто, подредено. Ако центърът е в спалнята – кът за отмора и любов, той дава сигурност, закрила. Ако е в трапезарията – помага на благоденствието, общуването. Като отворите лаптопа на кухненската маса, тя може да стане магическо място за творчество.

  Карил Брандл тълкува посланията на предмети за бита, творби и цветове, те влияят върху живота на обитателите, попадайки в центъра на дома. Да се разместват нещата за разнообразие не е препоръчително – важно е да знаем какви енергии стимулираме с промяната. Като се прави търпеливо промяна, човек ще се убеди дали задейства добри влияния. Средство за прогонване на застоя е кристалната сфера, тя "смекчава" отношенията с околните. Ако енергийният център е в тоалетната – нещо неблаготворно, кристалната топка съдейства да го освободите. Както и при енергиен безпорядък при ремонт, за "неутрализиране" на дефектни уреди... Брандл сочи още такива помощници – огледала, водоскоци, растения, цветове, светлини, четки с пера, снопчета билки.

  Из софийските улици нерядко се чува песен на вятърни чанове, хората ги закачват по прозорци, балкони, мнозина ги слагат и в коридора срещу зли сили. Специалистите твърдят, че звънчетата раздвижват застоялите енергии. Помагат и цимбали, пеещи купи, обикновени камбанки, гъгравци. Сферичните звънчета са по-известни като атрибут на Дядо Коледа, пеят на шейната и известяват, че идва ново време. Такава роля имат звънчета и в шаманските ритуали, и на шутовската шапка. Във фън шуй дрънкалките "контролират" енергията и да я насочват според нашето светоусещане.


  РЕЦЕПТИ ЗА ЧИСТНИЦИ И СРЕЩУ НЕКАНЕНИ ГОСТИ
  Стари или повредени предмети не влияят добре на енергийния баланс. Баварският фън шуй на Брандл окуражава чистниците да се освобождават от износени дрехи, от вещи, които вече не се ползват. Всъщност – да се загърбва миналото и да се прави място за новото. Важи и за личния живот, макар че съвременниците са позабравили ритуалите, с които предците са се подготвяли и са встъпвали в социални роли, прекрачвали са възрастови прагове. Българите например са представяли в общество порасналите си чеда, изпращайки ги да коледуват и лазаруват. Читателите ще преценят дали да следват препоръките на Брандл за лечение от миналото и неосъщественото. Но е близо до родните традиции пречистването на дома и ограждането срещу енергийни вампири, каквито понякога стават и околни. Магията е проста – кристали, сол, оцет, вода. Случайно ли в някои стари дворове държат големи камъни, включително воденични? Хване ли някой уроки, лекът е оцет. За Анинден ръсят около дома със сол, злите сили да бягат. А почитта към очистителната мощ на водата е безспорна – Големи и Малки Водици, миене в роса по Гергьовден, къпане в извори на Еньовден и Cв. Марина.

  Брандл препоръчва срещу нежелани гости защитено пространство с 4 малки планински кристала. Изберете тези, които ви привличат. Пречистете ги с течаща вода, поставете ги на парче бяла хартия – колкото да се хванат всички, и ги заредете с желанието си да създадете зона на сигурност. Зареждането свършва, когато отслабне концентрацията ви. После поставете кристалите в четирите ъгъла на жилището, изгорете хартията. Ефектът няма да се забави, а след време можете да препрограмирате камъните. Ако гоните бързина – използвайте по-голям кварцов кристал, но му капнете есенция от бял равнец и ще имате "чиста зона" в офиса за големи мероприятия, терен за купон и пр. Ако се чувствате неуютно в нов дом, осветете го. Брандл препоръчва и пречистване със сол, вода и оцет – после се проветрява поне 12 часа, а използваните продукти се изхвърлят в тоалетната и съдовете се измиват на течаща вода.
  Активен
  Ester
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 38


  « Отговор #4 -: Ноември 12, 2012, 17:42:16 »

  Компас на Ло Пан


  Школи на Фън Шуй І

  Школата на компаса
  (наричана още школата на осемте дворци/къщи)

  Всяка истинска форма на фън шуй изисква използването на компас, тук обаче се включва и Ба гуа, и магическия квадрат изобретен от Император У и дал основата на И Дзин, китайската астрология и китайската нумерология.
  Китайски исторически книги описват как около 2005 г. Пр. Хр., император У от династия Ся, открил до река Ло костенурка, която носела на гърба си съвършения магически квадрат. У събрал всичките си мъдреци и те изследвали дълго резките от гърба на свещеното животинче. Тези резки представлявали 9 числа подредени в решетка на гърба на костенурката. Цифрите така били разположени, че като се съберат вертикално или хоризонтално винаги дават сбор равен на петнадесет.
  Този магически квадрат е част от Ба Гуа и е инструмент за развитието на Фън Шуй.
  Школата на компаса съдържа осем къщи, свързани с осемте триграми заобикалящи Ба гуа. Всяка триграма е свързана с една от посоките на света. Триграмите са подредени според Следнебесната последователност (хоутиен).
  Тъй като Прднебесната последователност е описание на съвършената Вселена, Следнебесната последователност ни дава едно доста по-практично подреждане на триграмите, което се отнася за действителния свят, който ни заобикаля. Следнебесната последователност поставя триграмите в положение, което изразява годишния цикъл, т.е. всяка една триграма е посветена на съответна посока и годишно време.
  Добре е да се знае, че Следнебесната последователност може да се ползва и за обозначаване на цикъла само на един ден, като източната триграма олицетворява изгрева, а седяшата до нея севроизточна, която затваря цикъла символизира раждането на следващия ден.
  ---------------------------
  Школата на Осемте дворци дели домовете на 8 типа, в зависимост от това накъде е обърната тилната част на дома. На всеки тип съответства една триграма – (СЗ) небе, (С) вода, (СИ) планина, (И) гръм, (ЮИ) вятър, (Ю) огън, (ЮЗ) земя, (З) езеро. На всеки човек също съответства една от триграмите, в зависимост от годината му на раждане. Те от своя страна се делят на 2 групи – източна (Ю, С, И, ЮИ) и западна (СЗ, ЮЗ, СИ, З). Човек от източната група е добре да живее в дом от източната група, а човек от западната – в дом от западната група. Освен това могат да се определят и благоприятните места в дома за всеки човек. Недостатък на тази школа е, че тя не отчита фактора време.

  Източници: fengshui-visia.com и fengshuiforumbgmammacom.blogspot.com.
  * stencil1.gif (46.16 KB, 455x445 - видяно 779 пъти.)
  Активен
  Ester
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 38


  « Отговор #5 -: Ноември 12, 2012, 17:49:03 »

  Школата на стремежите
  (наричана още Стремежите на Ба Гуа и Осемте жизнени стремления)

  "Школата на стремежите" е съвременна школа във ФЪН ШУЙ, която разделя всяко пространство на осем сектора и централна зона. Секторите може да се поставят върху схемата на дома, офиса, магазина или върху схемата на всяка отделна стая. Всеки сектор се свързва с определена област или стремеж в живота. Имената на секторите говорят сами за себе си: "Кариера", "Знание, самопознание", "Семейство, здраве", "Богатство", "Слава, просперитет", "Брак, взаимоотношение", "Деца, творчество", "Покровители, пътешествия". Ако формата на даденото пространство е квадратна или леко правоъгълна, то тези сектори са в баланс. Ако формата е Г-образна, Т-образна, дълъг правоъгълник, силно начупена и т.н., то някои сектори са ощетени и на хората не им върви в съответната сфера от живота, има проблеми. Затова такива форми подлежат на енергийно балансиране, с цел положителни промени в живота.
  Като сектори, по-силни са "големите сектори", т.е. на цялото пространство, отколкото секторите на отделните стаи. Секторите на отделните стаи може да се стимулират тогава, когато не е удобно или не може да се стимулират "големите секторите". Например, когато искаме да стимулираме сектор "Брак, взаимоотношения", но този сектор попада в санитарния възел. Не е удобно да го стимулираме там. В този случай, може да стимулираме сектор "Брак, взаимоотношения" на спалнята. Друг пример: определен сектор изобщо липсва поради неправилна форма на пространството, например Г-образна форма на апартамент. В този случай, определено е желателно да стимулираме стремежа, свързан с липсващия сектор по някакъв начин, например чрез секторите на стаите.  Искам да обърна внимание на това как да намерим центъра на пространството, защото при неправилните форми на пространството това е по-трудно. Много хора се затрудняват в намирането на центъра, а от там и в разполагането на секторите. В някои книги се обяснява, че центърът на пространството се намира като допълним фигурата до правоъгълник и пресечната точка на диагоналите е търсеният център. Това е далеч от истината. Центърът на пространството е "центърът на тежестта". Има три начина за намирането му: чрез математически изчисления, чрез използване на компютърна програма от рода на AutoCAD и трети начин, за който ще разкажа сега, тъй като е най-лесен. Правим малка схема на дома, например на хартия формат А3, подлепяме я на картон (или принтираме направо върху картон) и изрязваме по контура на стените. Поставяме схемата върху върха на игла "на кантар" докато тя застане в равновесно положение. Това е исканият център.

  Сектори "Кариера" и "Слава, просперитет"

  Това са два от осемте сектора на дома, офиса или магазина според "Школата на стремежите" във ФЪН ШУЙ. Това е сравнително млада школа, добила особена популярност и затова често ФЪН ШУЙ се свързва само с нея, което не е правилно. Тя обаче има своето място и привърженици. Най-коректният подход според мен е съвместяване на няколко школи.

  Сектори "Кариера" и "Слава, просперитет" отговарят за успехите ни в работа, бизнеса и популярността – лична или фирмена. Ако някой от тези сектори липсва или е по-малък по площ, има вероятност именно тези аспекти от живота ни да страдат. Тогава те трябва да се стимулират, но стимулиране може да се направи и по желание, без да има видима необходимост. Ето с какво може да подсилят секторите.

  Сектор "Кариера" е на север, това е зоната на елемента Вода и триграмата Кан. Животното на севера е Черната костенурка. Този сектор съответства не само на работата ни за изкарване на пари на материално ниво, но и на други възможности за развитие, за духовно израстване и на това как да ги постигнем.

  Енергията тук може да активизираме чрез поставяне на фонтан, аквариум, съдове с течности или пък картина с изображение на вода – река, езеро, водопад, море и др. Препоръчва се количеството на рибките в аквариума да е 9, една от които черна – тя поема негативните енергии. Ако някоя от рибките умре, смята се че ни е отминало едно нещастие, а рибката трябва да се замени.

  Фонтан и аквариум не бива да се поставя единствено в спалнята, дори и там да е сектор "Кариера".

  Ако искаме да напредваме в кариерата или да намерим нова работа, може да си направим "Карта на съкровищата" и да я поставим именно в този сектор. "Картата на съкровищата" представлява табло с картинки, снимки и позитивни утвърждения на това, което искаме да постигнем. Те могат да се изрежат от списания, да се нарисуват, да се напишат на ръка. В средата на таблото се поставя наша лична снимка. Особено важни са доброто настроение и вярата докато го правим.

  В сектор "Кариера" подходящо е поставянето на предмет, който символизира професията, която имаме или искаме да имаме.
  Традиционен символ на поддръжката на влиятелни хора и добри доходи се явява костенурката - жива водна костенурка или пък керамична такава. Тя се разполага в северната част на дома или градината. Числото на Севера и Водата е 1, затова и костенурката трябва да е само една.

  Сектор "Слава, просперитет" е на юг, това е зоната на елемента Огън и триграмата Ли. Животното на юга е Червеният феникс. Този сектор е отговорен за известността - нашата или на нашия бизнес, популярността, както и за повишаване на престижа ни. А както е известно, добрата репутация помага и на кариерата, и на бизнеса, а освен това привлича необходимата поддръжка. Подобно на огъня, който е най-активният елемент, ние също трябва да работим активно, за да придобием слава, ако това е нещото, към което се стремим.

  Енергията тук може да активизираме чрез поставяне на дипломи, сертификати и награди, с които сме удостоени.
  Добре е в южния сектор да се използват свещи, ароматни пръчици и етерични масла, тъй като те стимулират елемента Огън и съответно неговия сектор. Добре действа и картина с изгрев на Слънцето или с цъфтящи слънчогледи, поставени именно в тази част на пространството.

  Символ на късмета и щастието е Приказният феникс. Счита се, че фениксът притежава толкова мощна янска енергия, че има сили да се издигне и над най-лошите обстоятелства. Фениксът се възражда от огъня и пепелта и се издига към небето. В качеството на символ на феникса, в южната част на двора се прави малък насип, имитиращ птица, готова да излети. Фениксът се явява небесно създание, а негов земен еквивалент са петелът и паунът. Перата на пауна се използват като символ на признание. Съществува поверие, че те привличат почести към главата на дома.

  Споделихме няколко идеи за подсилване на секторите "Кариера" и "Слава, просперитет". Всеки обаче може сам да използва своята интуиция и въображение, за да открие своите собствени начини за стимулиране на секторите, и да го направи с удоволствие.

  Източник: fengshuibg.com, автор: инж. Елза Панайотова.


  * feng_shui_gift_1__53704.jpg (50.33 KB, 400x400 - видяно 562 пъти.)

  * FSshema.gif (40.12 KB, 421x489 - видяно 1527 пъти.)
  Активен
  Ester
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 38


  « Отговор #6 -: Ноември 12, 2012, 17:50:23 »

  Летящата звезда

  Системата на Летящата звезда ни дава възможност да надникнем в бъдещето и да разберем на какви енергийни въздействия ще бъдем подложени. Тя е клон от Школата на компаса, ойто се занимава с бъдещи тенденции. Развила се е от магичския квадрат на император У. Всяко от числата в квадрата представлява една от посоките на света. Също така на всяко число било дадено значение и тези значения се използват, за да се предсказват и разпознават бъдещи събития. Позицията на Юпитерсъщо е важен признак в системата, тъй като планетата създава негативна енергия и трябва да се избягва.
  Юпитер, известен като Великия Херцог е бил считан за толкова влиятелен, че всики китайски години са именувани според позицията му. Позицията влизаща в конфликт с Великия Херцог се нарича позиция Трите ША, която е изклщчително неблагоприятна и се налага или да бъде избягвана или да бъде “лекувана” с Фън Шуй.
  Числата в магическия квадрат не заемат строго определени позиции, а се движат, в зависимост от положението на Юпитер. Именно тези движения на числата по магическия квадрат разкриват модела на фън шуй силите.
  ------------------------------

  Съгласно школата на летящите звезди, на нас ни въздействат 9 вида енергии. Те идват от космоса и вероятно са свързани с девет звезди от съзвездието Голямата мечка. Различните видове енергии са обозначени с числа от 1 до 9, притежават различни качества и оказват влияние на нашето обкръжение. Летящите звезди са динамични, затова през определен период от време тяхното въздействие върху дома се променя. В момента живеем в осми период, затова звездата 8 представлява сегашното процъфтяване, 9 – бъдещото процъфтяване, 1 – процъфтяване в далечно бъдеще. Звездите от 2 до 7 се намират в енергиен упадък.
  За да се направи фън шуй оценка на дома с помощта на летящите звезди, е необходимо да се знае датата на построяване и заселване на сградата и направлението на фасадата, точно измерено с компас. След това се построява карта на летящите звезди. На нея се вижда къде са разположени звездите 8, 9 и 1 и правилно ли е тяхното местоположение. Принципът на тълкуване на картата е следния: водните звезди са свързани с парите и трябва да се намират в активна зона, а планинските звезди – със здравето и взаимоотношенията и съответно трябва да са разположени в тихи помещения.

  Източници: fengshui-visia.com и fengshuiforumbgmammacom.blogspot.com.


  * 200px-Lo-Shu-Chinese-numerology-square.jpg (10.79 KB, 200x200 - видяно 1092 пъти.)
  Активен
  Ester
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 38


  « Отговор #7 -: Ноември 12, 2012, 17:55:09 »

  На първо място е съдбата,
  след нея идва късметът.
  След това е фън шуй,
  после — филантропията и образованието.
  древна китайска пословица
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Космическо познание
  Космогенезис
  delfin 13 3519 Последна<br />публикация Ноември 05, 2009, 17:58:20
  от delfin
  Фън Шуй в епохатан а Водолея
  Енергийни учения
  Админ 0 1765 Последна<br />публикация Май 01, 2010, 11:45:14
  от Админ
  Фън Шуи за всяка стая
  Енергийни учения
  Spirit 4 13016 Последна<br />публикация Ноември 12, 2012, 17:24:53
  от Ester
  Спасението идва от древността! Да запазим и обновим традициите! « 1 2 3 4 5 »
  За България
  giti 66 14159 Последна<br />публикация Декември 26, 2016, 21:17:31
  от User
  Извънземни в древността
  Филми
  dayana 14 2014 Последна<br />публикация Декември 09, 2012, 13:35:35
  от Аэ съм

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright