Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Мнения и размисли върху различни неща, оттук-оттам  (Прочетена 3256 пъти)
delfin
Гост
« -: Юни 20, 2009, 12:11:33 »

Не знам как по-точно да формулирам заглавието.

Имам впредвид въпроси, които ни вълнуват мимоходом, прочитайки нещо, да можем да го зададем и който с каквото може да отговаря.

Ето при мен сега възниква въпроса - Какво ви е мнението за Дънов?

Аз съм чела негови беседи, но малко и вече не са ми интересни. Струват ми се как да кажа - елементарни, без да казват нищо в дълбочина, повтарящи до безкрай едно и също като локуми, ама толкова дълги, че са безкрайни с еднаквостта си. Толкова книги издадени от негово име и все едно с много неща - нищо всъщност не се казва. Има и запълвания, интересни неща, но повечето - повторения, повторения...

Сякаш в "Космогония на розенкройцерите" се казват много неща само в една книга и са добре обяснени, а в неговите, които уж са сходни - едно НИЩО, а само общи постулати.
« Последна редакция: Юни 20, 2009, 16:41:20 от delfin » Активен
delfin
Гост
« Отговор #1 -: Юни 20, 2009, 12:14:05 »

Какво мислите за езиците "пали" и "сензар"? "Сензар" език на образите ли е?
« Последна редакция: Юни 20, 2009, 16:41:39 от delfin » Активен
omnia
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 59


Omnia ab Uno

« Отговор #2 -: Юни 21, 2009, 05:04:31 »

Част от рода ми по майчина линия са Дъновисти. Пра чичо ми е бил близък на Дънов и неговото семейство са възприели изцяло начина на живот, който е проповядвал Учителя - не ядяха месо, не ползваха електроенергия, телевизия, радио, ставаха всяка сутрин много рано и отглеждаха храната си в лично стопанство.
Като деца си спомням, че съжалявахме много братовчедчетата, заради начина им на живот. Шокиран Поради тези ранни спомени останах леко резервирана относно това учение. Аз също опитах да прочета някои негови беседи, но никаква информация не ми донесоха. Затъпяване
Ще продължа да опитвам.
Активен

Обичай "противника" си преди и след битката, а по време на нея му разкажи с всяко свое движение за Бога в теб.
delfin
Гост
« Отговор #3 -: Юни 21, 2009, 09:53:14 »

Спомних си за една книга на Методи Константинов в 3 тома, кой то е бил ученик на Дънов и в нея той дава синтеза на учението. Явно това е от Напредналия окултен клас, който е водел Дънов, и е бил с най-малко участници, и впоследствие М. Конст. издава на книга част от това, което знае. Книгата е някъде от нач. на 90-те. Нямам я, четох я от Военна б-ка и сега сди спомних за нея.

А беседите са общи приказки за масата хора, които са ги слушали.

Освен напредналия окултен клас дънов е водил и младежки клас, но аз не видях и от беседите от тези класове нищо, което да ми "хване окото".

Не мога да отрека паневритмията.

Имам братовчед, който ходеше известно време и Рила на събирането през април и на паневритмия в градинката на Дънов в кв. "Изгрев" (градинката е много уютна и поддържана с любов), но впоследствие спря. Учудващо ми е, че постепенно се превърна в тотален материалист, заобича да притежава и да трупа имоти и др. от този род, стана по-нервен и алчен.  Дали не е следствие от нещо, свързано с паневритмията и срещите му с хора от движението. А беше навлезнал доста там. Имаше срещи и с хора от други езотерични кръгове, даже ми е казвал за някои книги, които ги е таучавал от там. Разговаряли сме, но беше все някак си прикрит, все едно знае всичките тайни на света и изведнъж спря и се превърна в това, което е сега. И до сега се чудя каква е причината за такава промяна в него?

Езотеричните групи са едни от най-нетрайните неща. Събират се няколко души с общи интереси за момента и после започват разногласията кой да ръководи, кой знае повече и се разпадат. Или пък участниците си дават един на друг каквото могат и после всеки си продължава развитието накъдето му е нужно, като си остават с добри спомени и уважение един към друг за това, което са си дали, в моментите, когато са имали нужда от това.
Активен
omnia
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 59


Omnia ab Uno

« Отговор #4 -: Юни 22, 2009, 05:30:25 »

"Новата култура през епохата на Водолея". Книгата е в 3 тома, автори Методи Кнстантинов и Христо Маджаров.
Напредналият окултен клас естествено е чиста проба розенкройцерство.
Ето линк към "Епохата на водолея" http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b17/mkonstantinov.html
Подобни книги трябва да се препрочитат периодично.


Редакция:
Благодарение на omnia, книгата е публикувана във форума "КНИГИ".
« Последна редакция: Юни 24, 2009, 00:07:28 от 11WOLF11 » Активен

Обичай "противника" си преди и след битката, а по време на нея му разкажи с всяко свое движение за Бога в теб.
11WOLF11
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 301


 • Град: София
 • « Отговор #5 -: Юни 23, 2009, 14:55:54 »

  Колегата delfin направи направо цяла енциклопедия във форума. Ухилен Веселяк Намигване Ухилен
  Активен
  delfin
  Гост
  « Отговор #6 -: Юни 23, 2009, 20:25:34 »

  Защо цяла енциклопедия?  Веселяк
  Активен
  11WOLF11
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 301


 • Град: София
 • « Отговор #7 -: Юни 24, 2009, 00:08:27 »

  Множеството от теми които създаде са наистина интересна и полезна информация. Намигване
  Активен
  delfin
  Гост
  « Отговор #8 -: Юни 24, 2009, 12:25:46 »

  Благодаря.
  Активен
  11WOLF11
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 301


 • Град: София
 • « Отговор #9 -: Юни 24, 2009, 16:32:32 »

  За нищо. Ухилен
  Активен
  delfin
  Гост
  « Отговор #10 -: Юли 09, 2009, 23:03:35 »

  "...
  Човекът, ... се смята за мъртъв, когато тялото му престане да диша, но това не е така. Човекът умира, когато стане никому не нужен и от него вече нищо не зависи..."

  "...
  Именно сега, в настоящия миг се извършва Божият съд.

  — Съд? Но къде и как се извършва той? Защо никой не знае за това?

  — Разбирате ли, Владимир, ние дълго време сме си представяли този съд като пришествие на някакво страшно същество свише и със страшна свита. И това висше същество ще казва всекиму, в какво е праведен всеки човек и в какво не е праведен. После това висше същество на всеки ще определи мярката за наказание, изпращайки осъдения или в ада или в рая. Така примитивно ние сме си представяли Божия съд. Но Бог не е примитивен. Той не може да съди така. Той е дал на човека вечна свобода, а всеки един съд-това е насилие над личността, това е лишаване от свобода.

  — Но защо тогава казахте, че в настоящия миг се извършва Божи съд?

  — Ще повторя казаното. Божият съд се извършва в настоящият миг. А е предоставено всеки да съди сам себе си.
  ..."
  „Философията на смъртта вие познавате, а на философията на живота ви предстои да се научите.“ Какво точно определение на две противоположни философски направления. Много точно определение: философия на смъртта, философия на живота."

  "...
   Ако някой човек го нападне нечистия, с известие някакво гадно или със заплаха, или злобно го ругае, човек побелява. Бледнее значи. Тогава и побелява, когато не отразява тази злоба, а в себе си я изгаря, преживява и я изгаря в себе си и белее, много примери има за това в живота...."

  "... Ама наистина побледнява човек, когато не отразява неприятностите, а се опитва просто в себе си да ги преживее. Изгаря ги в себе си, излиза значи...."

  От "Анастасия" - 5 том на Вл. Мегре
  « Последна редакция: Юли 09, 2009, 23:08:23 от delfin » Активен
  delfin
  Гост
  « Отговор #11 -: Юли 11, 2009, 01:42:18 »

  Наистина на Дънов книгите и на мен са ми постни и отдавна вече не съм прелиствала някой от неговите. В началото четох някои, бяха ми интересни, но ... после започна всичко да се повтаря и потретва и спрях, намерих си други книги, оттам трети и се завъртя вече всичко във вихър, така и досега.

  Ти преодоля ли проблема с тумора, доброкачествено ли беше?
  Аз настръхвам като чуя тумор. Майка ми, баща ми, единият ми дядо си заминаха от рак. И аз си водя борба с предвестници на рачо, но при следене и премахване при нужда на кисти няма да се дава шанс за такива работи.

    Усмивчица
  Активен
  omnia
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 59


  Omnia ab Uno

  « Отговор #12 -: Юли 11, 2009, 03:24:33 »

  Имам подобна книга някъде из къщи. И аз я придобих покрай заболяванията на близки хора. Сълзи
  Според Дънов, раково болните трябва да са заобиколени от виолетов цвят -завеси, чаршафи, ако може стените на стаята да са боядисани в този цвят.
  Виолетовото също действало превантивно срещу тази болест.
  Активен

  Обичай "противника" си преди и след битката, а по време на нея му разкажи с всяко свое движение за Бога в теб.
  delfin
  Гост
  « Отговор #13 -: Юли 11, 2009, 10:36:24 »

  То явно си има връзка. Любимите ми цветове са бялото и розовото, но в последните години се оформя най-вече виолетовото и особено тъмновиолетово.
  Активен
  delfin
  Гост
  « Отговор #14 -: Юли 22, 2009, 01:08:47 »

  Някой да е чувал за голяма цепнатина в северна Америка? В Африка имало от доста време и се следяла скоростта на нейното разширяване, като най-голямото разширение може би е в Кения И някой да е чувал след земетресението в Акуила в Италия, че се е появила и там голяма пукнатина?

  То в Южна Америка (в коя страна обаче беше) имаше новина за голяма дупка, но все пак тя не беше на големи разстояния, имаше и снимки.

  ??
  Активен
  Страници:  [1] 2   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright