Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Любов и Страх  (Прочетена 2745 пъти)
izida
Гост
« -: Юни 21, 2010, 21:00:35 »

Любов и страх
дон Мигел Руиз 
Любовта не задължава. Страхът е изпълнен със задължения. По пътя на страха, каквото и да правим, то е защото трябва да го направим и очакваме другите да направят нещо, защото трябва да го направят. Имаме задължението и веднага след като то се появи, ние започваме да му се съпротивляваме. Колкото повече съпротива оказваме, толкова повече страдаме. Рано или късно се опитваме да избягаме от задълженията. От друга страна, любовта не притежава съпротива. Каквото и да правим, то е защото искаме да го правим. То става удоволствие, то е подобно на игра и ние изпитваме удоволствие от него.

При любовта няма очаквания. Страхът е пълен с очаквания. Посредством страха ние правим нещата, защото трябва да ги направим и очакваме и другите да направят същото. Ето защо страхът наранява, а любовта не наранява. Ние очакваме нещо и ако то не се случи, се чувстваме наранени. Обвиняваме другите, че не изпълняват нашите очаквания. Когато обичаме, нямаме очаквания - правим нещо, защото така искаме и другите хора постъпват по определен начин по същата причина - защото така искат или не искат и в това няма нищо лично. Когато не очакваме нещо да се случи, ако нищо не се случи, това не е важно. Не се чувстваме наранени, защото всичко, което става е О.К. Ето защо почти нищо не ни наранява, когато обичаме. Ние не очакваме, че нашият любим трябва да направи нещо, и съответно нямаме задължения.

Любовта почива върху уважението. Страхът не уважава нищо, включително себе си. Ако аз съжалявам за вас, това означава, че не ви уважавам. Означава, че не можете да правите собствен избор. Когато трябва да правя изборите вместо вас, в тази позиция аз не ви уважавам. Ако не ви уважавам, тогава аз се опитвам да ви контролирам. През повечето време, когато казваме на децата си как да живеят техния си живот, това е защото не ги уважаваме. Съжаляваме ги и се опитваме да направим за тях това, което те самите трябва да направят за себе си. Когато не уважавам себе си, аз се съжалявам, струва ми се че не съм достатъчно добър за този живот. Как да разберете кога не уважавате себе си. Когато казвате: “Горкият аз, не съм достатъчно силен, достатъчно интелигентен, достатъчно красив, не мога да го направя.” Самосъжалението произтича от липсата на респект.

Любовта е безжалостна. Тя не изпитва съжаление към никой, но е състрадателна. Страхът е изпълнен със съжаление, той изпитва съжаление към всеки. Вие ме съжалявате, когато не ме уважавате, когато не смятате, че съм достатъчно силен за да се справя. От друга страна любовта респектира. Обичам те - зная, че можеш да се справиш. Зная, че си достатъчно силен, достатъчно добър и интелигентен, за да направиш свой собствен избор. Не е необходимо да правя избор вместо теб. Ти можеш да го направиш. Ако паднеш, аз ще ти подам своята ръка, мога да ти помогна да станеш. Мога да кажа: “Ти можеш, продължавай напред.” Това е състрадание, но то не е същото като да изпитваш съжаление. Състраданието произтича от уважението и любовта, а чувството на съжаление е резултат от страха и липсата на уважение.

Любовта е напълно отговорна. Страхът избягва отговорността, но това не означава, че няма отговорност. Като се опитваме да избегнем отговорността, ние правим една от най-големите грешки, защото всяко действие има последствие. Всичко, което мислим, всичко, което правим, има последствия. Когато правим избор, ние имаме резултат или реакция. Ако не направим избор, пак имаме резултат или реакция. Ние ще преживеем последствията от нашите действия по един или друг начин. Ето защо всяко човешко същество е напълно отговорно за своите действия, дори и да не иска да носи тази отговорност. Другите хора може да се опитват да платят за вашите грешки, но вие така или иначе ще си платите за грешките и тогава като цяло плащате двойно. Когато другите се опитват да поемат вашата отговорност, това само създава по-голяма драма.

Любовта винаги е мила, страхът не е. Поради страха ние сме изпълнени със задължения и очаквания, не проявяваме респект, избягваме отговорността и изпитваме съжаление. Как да се почувстваме добре, когато толкова ни е страх. Чувстваме се жертва на всичко. Чувстваме се ядосани, тъжни, ревниви или предадени.

Гневът не е нищо друго освен страх с маска. Тъгата, също е страх с маска, ревността също. С всички тези емоции, идващи от страха и предизвикващи страдание, ние само претендираме, че сме мили. Ние не сме мили, защото не се чувстваме добре, не сме щастливи. Ако вие сте на пътя на любовта, нямате задължения, нямате очаквания. Не съжалявате себе си или партньора си. Всичко върви добре за вас и затова усмивката е винаги на лицето ви. Чувствате се добре със себе си, и тъй като сте щастлив, вие сте мил. Любовта винаги е добра и тази доброта ви прави щедър и отваря всички врати. Страхът е егоистичен - това е само за мен. Егоизмът затваря всички врати.

Любовта е безусловна. Страхът изобилства от условия. На пътя на страха, аз ще те обичам, ако ми позволиш да те контролирам, ако си добър към мен, ако подхождаш на образа, който съм си изградил за теб. И понеже ти никога няма да постигнеш този образ, аз те осъждам за това и те обявявам за виновен. Много пъти аз дори се срамувам от теб, защото не си това, което искам. Ако не подхождаш на този образ, ти ме смущаваш, дразниш ме, не мога да проявявам никакво търпение към теб. Аз просто претендирам за доброта. На пътя на любовта няма ако, няма условия. Обичам те без причина, без никакви оправдания. Обичам те такъв какъвто си и ти давам свободата да бъдеш такъв. Ако не те обичам такъв, тогава по-добре да бъда с някой друг, който отговаря на моите изисквания. Нямаме право да променяме, когото и да било и никой няма право да променя нас. Ако решим да се променяме, това трябва да е защото ние така искаме, защото не желаем повече да страдаме.

Повечето хора изживяват целия си живот, вървейки по пътя на страха. Те се обвързват, защото чувстват че трябва да бъдат обвързани. В тази връзка проявяват всички свои очаквания към партньора си и към себе си. Цялата тази драма и страдание съществуват, защото ние използваме канали за комуникация, които са съществували още преди да се родим. Хората съдят и стават жертви, клюкарстват се взаимно, клюкарят с приятели, клюкарят в бара. Карат членовете на семейството да се мразят един друг. Натрупват емоционална отрова и я предават и на децата си. “ Виж баща си – какво ми направи. Не бъди като него. Всички мъже са такива, всички жени са такива.” Ето какво правим с хората, които обичаме толкова много – със собствените си деца, приятели и партньори.

На пътя на страха имаме толкова много условия, очаквания и задължения, че създаваме безброй правила да защитим себе си от емоционалната мъка. А истината е, че не бива да има никакви правила. Тези правила повлияват върху качеството на каналите за комуникация между нас, защото когато се страхуваме, ние лъжем. Ако ти имаш очаквания какъв да бъда, тогава аз се чувствам длъжен да бъда такъв. Истината е, че не съм това, което искаш. Когато съм честен и съм това, което съм, ти се чувстваш наранен, ти се ядосваш. Тогава аз те лъжа, защото се страхувам от твоята присъда. Страхувам се, че ще ме обвиниш, че ще ме осъдиш и ще ме накажеш. И всеки път, когато си спомниш, ти ме наказваш отново и отново за същата грешка.


На пътя на любовта има справедливост. Ако направите грешка, плащате само веднъж за нея и ако вие истински обичате себе си, вие се учите от тази грешка. На пътя на страха няма справедливост. Карате себе си да плащате хиляди пъти за една и съща грешка. Карате приятеля или партньора си да плаща хиляди пъти за същата грешка. Това създава чувство за несправедливост и отваря много емоционални рани. След това, разбира се, смятате, че си сте се провалили. Хората драматизират всичко, дори съвсем прости и дребни неща. Виждаме тези драми в обичайните взаимоотношения..., защото те са на пътя на страха...

Ето какво се случва, когато изхождаме от пътя на страха. Тъй като не те уважавам, аз действам сякаш ти не си достатъчно интелигентен, за да видиш какво е добро и какво не за теб. Допускам, че не си достатъчно силен да влезеш в определени ситуации и да се грижиш за себе си. Аз трябва да те контролирам и казвам: “Нека го направя вместо теб” или “Не прави това”. Опитвам се да потискам твоята половина от връзката и поемам контрола за всичко. Ако аз контролирам цялата връзка, тогава къде е твоята част? Тя не работи....

По пътя на любовта, вие давате повече отколкото взимате. И разбира се, обичате себе си достатъчно, че да позволявате на егоистични хора да се възползват от вас. Вие няма да си отмъщавате, но сте наясно във вашите общувания. Може да кажете: “Не харесвам, когато се опитваш да се възползваш от мен, когато не ме уважаваш, когато не си добър с мен. Не се нуждая от някой, който да злоупотребява с мен с думи, емоционално или физически. Нямам нужда да чувам ругатните ти през цялото време. И не, защото съм по-добър от теб, а защото обичам красотата. Обичам да се смея, обичам да се забавлявам, обичам да обичам. И не защото съм егоист, аз просто не искам голяма жертва край мен. Това не означава, че не те обичам, но аз не мога да поема отговорност за твоя сън. Ако имаш взаимоотношения с мен, ще бъде твърде тежко за твоя паразит, защото няма да реагирам на твоя боклук въобще.” Това не е егоизъм; това е любов към себе си. Егоизмът, контролът и страхът ще разрушат почти всяка връзка. Великодушието, свободата и любовта ще създадат най-красивата връзка: продължаваща любовна история....

Накрая, ако вие разберете, че никой друг не може да ви направи щастливи, и че щастието е резултат на любовта, която извира от вас, тогава сте овладели великото майсторство... Изкуството на Любовта...

Можем да говорим за любовта и да изпишем хиляди книги за нея, но любовта ще е различна за всеки от нас, защото трябва лично да я преживеем. Любовта няма нищо общо с представите, тя е свързана с действието. Любовта в действие може да донесе само щастие. Страхът в действие може да предизвика само страдания.

Единственият начин да овладеете любовта е да я практикувате. Не е необходимо да оправдавате любовта си, да я обяснявате, необходимо е само да се упражнявате в любов. Майсторството се изгражда с практика.
 
Активен
izida
Гост
« Отговор #1 -: Юни 21, 2010, 21:13:37 »

Въпреки, че не съм аз авторът на тази тема, то ако можех да се изразя по начина по който той го е направил, нямаше да редактирам нито една дума или изречение  Усмивчица
Активен
nia.boneva6
Гост
« Отговор #2 -: Юни 21, 2010, 22:09:08 »

Накратко, истинската Любов може да изпиташ към целия свят безусловно!
Аз пък да задам едно въпросче към темата: Каква разлика правите между Любов и страст? (Не страх, а страст, да се уточня още веднъж.)
Активен
Me.Racle
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 117


Silence in action

« Отговор #3 -: Април 23, 2012, 15:00:59 »

Супер думички {:
Активен

A better YOU means better YOUniverse !
elinikar
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 221


« Отговор #4 -: Април 23, 2012, 15:52:16 »

Накратко, истинската Любов може да изпиташ към целия свят безусловно!
Аз пък да задам едно въпросче към темата: Каква разлика правите между Любов и страст? (Не страх, а страст, да се уточня още веднъж.)

Любовта е нещо,което изпитваш с душата си,а страстта задоволява нуждите на тялото и се предизвиква от потребностите на материалното тяло,което трябва управляваме.Подобно на това,когато сме гладни,го храниме-но едни използуват за храна месо,а други-слънце Усмивчица.
Активен

Ако от омразата можеш да се защитиш,от любовта неможеш!Затова любовта,насочена към земното,убива по-бързо от омразата...
protoplasma
Гост
« Отговор #5 -: Април 24, 2012, 02:23:39 »

Цитат на: nia.boneva6
истинската Любов може да изпиташ към целия свят безусловно!
Това е истинската любов. Обичащото сърце не разделя обектите на своята любов, на роднини и нероднини, близки и далечни... заслужили и незаслужили.
Цитат на: nia.boneva6
Аз пък да задам едно въпросче към темата: Каква разлика правите между Любов и страст?
Сама си отговорила, още с първото изречение.
Цитат на: nia.boneva6
Любовта е нещо,което изпитваш с душата си,а страстта задоволява нуждите на тялото и се предизвиква от потребностите на материалното тяло,което трябва управляваме.
Не мисля, че любовта се изпитва с душата, но това сме го обсъждали вече.
Страстта не е на материалното тяло, а на разума. Животните  имат материално тяло, но не изпитват страсти. Просто нямат разум.
Активен
Щуродино
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 256

« Отговор #6 -: Август 12, 2012, 15:17:57 »

Страстна Любов към танци-примерно-има ли
Активен

Омръзна ми да се обяснявам-47 годишна
Ru Alfa
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 315


« Отговор #7 -: Януари 18, 2013, 00:35:42 »

Ами честно казано на мен лично ми е омръзнало и ми е смешно от разни изтъркани фрази като "Ама ти нали нищо не очакваш от мен", защото след това изречение обикновено стои човек, който си търси поредното забавление и си оставя вратички, за да може да продължава с лъжите и манипулациите си спрямо другия, и когато му омръзне да го остави. И какво да очаква човек от такъв тип със сигурност нищо добро. Нищо не учи по добре от личния опит каквото и да ми говорят, каквото и да пишат. Няма по-добър урок от този, който си изпитал на гърба си. Намигване
Активен
Colder Sun
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 68


по-добре никога, отколкото късно

« Отговор #8 -: Януари 18, 2013, 12:03:14 »

Цитат
Няма по-добър урок от този, който си изпитал на гърба си. Намигване
Това ,че е добър урока , не означава, че ще бъде научен.
Някои си изпитват един и същ урок цял живот и пак не го научават.
Специално с лубуфта е твърде откачена история за да се въвличам. Там уроци на никой не са нужни ,ама някои ,които са убедени , че трябва сами си се набутат и после "олеле мале". И така цял живот.
Е какви уроци? Мерси , но ще пропусна тая "благодат".
Активен
Ru Alfa
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 315


« Отговор #9 -: Януари 18, 2013, 12:14:13 »

Цитат
Това ,че е добър урока , не означава, че ще бъде научен.
Някои си изпитват един и същ урок цял живот и пак не го научават.
Абсолютно точно и съвсем на място.
Животът непрекъснато ни изненадва с житейски уроци, но дали ще извлечем поуката от всичко това или не, зависи от самите нас.
Активен
Colder Sun
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 68


по-добре никога, отколкото късно

« Отговор #10 -: Януари 18, 2013, 12:19:51 »

Цитат на: RU@
Животът непрекъснато ни изненадва с житейски уроци, но дали ще извлечем поуката от всичко това или не, зависи от самите нас.
Зависи от нас ,да ,но не е нужно да ни се случва нещо гадно ,за да разберем и научим урока от това.
Ето ,аз тези за лъобуфта ги научих само гледайки тези около мен.
Не можем всичко от личен опит да учим.
Активен
Wolfgar
Огън, защото сега съм огън!
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 100


 • Град: Ямбол
 • Път - не е пред теб, а около теб!

  « Отговор #11 -: Януари 18, 2013, 12:35:27 »

  Ето ,аз тези за лъобуфта ги научих само гледайки тези около мен.
  Не можем всичко от личен опит да учим.

  Значи има да учиш още Усмивчица
  Докато не го усетиш лично .. само мислиш, че си го научила ...
  и аз така смятах ... ама разбрах, че нищо не знам Усмивчица
  Активен

  "Ето да вземем теб - ти си прост... не умствено разбира се ... ама се правиш на сложен ... сигурно за да си по-интересен на себе си ... Веселяк"
  Colder Sun
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 68


  по-добре никога, отколкото късно

  « Отговор #12 -: Януари 18, 2013, 16:07:20 »

  Ето ,аз тези за лъобуфта ги научих само гледайки тези около мен.
  Не можем всичко от личен опит да учим.

  Значи има да учиш още Усмивчица
  Докато не го усетиш лично .. само мислиш, че си го научила ...
  и аз така смятах ... ама разбрах, че нищо не знам Усмивчица
  Според теб необходимо ли е да ме блъсне кола ,за да зная ,че не е особено приятно преживяване?
  За какво развитие говорим , ако правим едни и същи грешки постоянно и учим уроците ,които и бабите ни са учили , ако не успеем да се поучим от тях?
  Цитат на: Утро
  Всичко което научаваш е едно временно стъпало...
  Не думай? Ти отгоре на стълбището ли си ,че ги виждаш тези неща и така добросъвестно и безплатно ги споделяш с нас ,простосмъртните невежества?
  Цитат на: Утро
  Освен това всичко тече,всичко се променя (старо)...ти също.
  Ами например светлината и тъмнината са същите каквито са били винаги. Явно има неща ,които не се променят. 
  Активен
  Colder Sun
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 68


  по-добре никога, отколкото късно

  « Отговор #13 -: Януари 18, 2013, 16:42:36 »

  Хайде ,олигавихме и тази тема  Ухилен
  Благодаря ,Утро  Сърце 
  Активен
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #14 -: Януари 19, 2013, 10:38:01 »

  С гледане колело не можеш да се научиш да караш.
  Със страх също...
  Ако Любовта беше излишна,то тя просто нямаше да съществува.
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  Страници:  [1] 2   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Страх
  Въпроси и отговори
  Marticha 11 1377 Последна<br />публикация Февруари 25, 2010, 14:25:57
  от lessus
  Необясним/обясним страх. « 1 2 »
  Въпроси и отговори
  Ева 27 2905 Последна<br />публикация Септември 15, 2010, 15:53:39
  от WG
  Страх ?
  Въпроси и отговори
  Sunlight 2 633 Последна<br />публикация Април 24, 2012, 09:49:36
  от Alida
  Не изпитвам никакъв страх от кошмарите си !
  Моите сънища
  shokersun 1 1113 Последна<br />публикация Април 05, 2013, 11:49:08
  от zenitov
  Страх към реалноста.
  Необичайни преживявания
  Speed_Of_Pain 9 940 Последна<br />публикация Май 16, 2013, 22:33:41
  от Странник

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright