Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Екзорсизъм  (Прочетена 1840 пъти)
bars_i
Гост
« -: Юни 17, 2010, 21:24:38 »

Какво е екзорсизъм? Как се получава и начини за избавление от него?
Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #1 -: Юни 17, 2010, 22:10:55 »

Утре щи кажа!Сега викаме свещеника!
Активен
chitta
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 138


« Отговор #2 -: Юни 17, 2010, 22:16:13 »

Гледайте филма "Константин" Усмивчица
Активен
nia.boneva6
Гост
« Отговор #3 -: Юни 17, 2010, 22:19:24 »

Аз съм го гледала, страхотен е!
Активен
bars_i
Гост
« Отговор #4 -: Юни 20, 2010, 15:59:54 »

Гледахте ли предаването на Венета Райкова?
Активен
bars_i
Гост
« Отговор #5 -: Септември 04, 2010, 19:45:34 »

Има два вида екзорсизъм - екзорсизъм на места или предмети и екзорсизъм на хора. Възможен е и трети вид - екзорсизъм на животни, но той се среща рядко и едва ли си струва да се опитва, тъй като така или иначе е изключително труден. Екзорсизмът на хора не означава непременно, че някакво външно същество е завладяло ума на кандидата. Напълно сме способни да изфабрикуваме наши собствени демони заради лоши навици на ума или в отговор на специфични форми на стрес. Предприемането на екзорсизъм си струва само като лечение от лудост, по-специално, ако пациентът се оплаква от някакъв вид нападение от явно независимо същество. Освен това има вероятност за успех само ако обсебването е започнало сравнително скоро. Както вещерските лечители казват, на човек с лоша душа - случай на дълготрайна лудост, не може да се помогне.

Конвенционалната религиозна форма на екзорсизъм се стреми да замени една мания с друга, по-голяма и по-могъща. Това включва призоваването на един бог, който да прогони демона. То може да подейства само ако кандидатът е принуден да почита или да се страхува от бога. Екзорсистът трябва да инвокира и до известна степен действително да олицетвори бога на кандидата, използвайки всички символични думи, действия и атрибути, свързани с него. Тогава той трябва да заповяда на кандидата да изостави манията си, ако е необходимо по съвсем насилствен начин. Може да се окаже полезно, ако екзорсистът демонстрира действително премахване на демона. В такъв случай често се използва някаква форма на символичен трик.

Психиатричните методи за лечение на душевноболни са все още невероятно примитивни. Повечето са базирани върху техники на примамване и заплашване. Терапията с примамване се състои в това да бъдете колкото се може по-мили и търпеливи с пациента и понякога това се оказва ефикасно, особено ако се практикува по-продължител но. Терапията със заплашване произлиза от средновековната практика на изтръгване на демоните от хората. В днешните цивилизовани времена тя обикновено се практикува с електричество, скалпел или спринцовка. Ефикасността й е съмнителна.

Техниките на свободния стил шаманизъм предлагат една алтернатива на религиозните и психиатричните методи. Вместо да инвокира бога на кандидата, екзорсистът инвокира и олицетворява неговия демон. Този подход може да се окаже особено полезен при нерелигиозен кандидат. След известно време наблюдаване на кандидата, екзорсистът го отвежда на някакво сигурно място и се уверява, че той е изцяло на негово разположение. Тогава екзорсистът превежда кандидата през една обиколка на личния му ад. Могат да се кадят неприятни остри миризми - могат да се използват злокобни светлини и пушеци. Екзорсистът се държи зловещо и заплашително, отразявайки всички особености, които е показал кандидата. Всъщност екзорсистът ужасява кандидата, довеждайки го обратно до нормално състояние, като му показва докъде е стигнал и докъде евентуално още може да стигне.

Гностичните техники, което ще рече, изпадането в интензивен, възбуждащ ума екстаз, или от друга страна, в пълен медитативен покой, са ефикасни при екзорсизма на хора. И в двете състояния умът става свръхподатлив на внушение, което обяснява и използването им при промивките на мозъка. И така много форми на обсебване съдържат сексуален или травматичен елемент. Умствената енергия, свързана със сексуална възбуда или травматични преживявания, често може да се отклони и да започне да подхранва една мания докато прерастне в едно независимо същество или да привлече едно независимо същество; Това всъщност е един от най-лесните методи, чрез които магьосникът може да породи своите собствени съюзни духове, елементали и демони. Само чрез завръщане на едно подобно ниво на умствена възбуда, посредством различни физиологичес-ки средства, такива форми-на обсебване и вманиячаване могат да бъдат предизвикани и прогонени. В такъв случай ритуалът се състои от превеждането на кандидата през един голям катарзис, през който съзнанието му може да бъде препрограмирано, за да отхвърли натрапващото се същество, което се е било оформило.

Екзорсизмът на места и предмети бива два вида. Първият е симулация, изпълнена в присъствието на лица, които сами по себе си се нуждаят от екзорсизъм, но които са неспособни да приемат този факт. Вероятно е екзорсистът да бъде повикан в ситуации, в които е очевидно, че проблемът се намира в обитателите на мястото, а не в самото място, както те твърдят. В този случай екзорсизмът се изпълнява в тяхно присъствие, като в действителност те са обектът на въздействието. Екзорсистът ще трябва да се престори, че се справя със самото място и би трябвало да поиска потърпевшите да му съдействат. Тъй като те вече са дали външен израз на маниакалната или обсебващата сила въображаемо или понякога обективно (като в случая с полтъргайсти и т.н.),, следващият логически ход е да добият контрол над нея.

Ако има обективни психични явления, такива като материал из ации, шумове, резки спадове в температурата или бясно местене на предмети, екзорсистът не би трябвало веднага да си прави заключение за присъствието на изцяло свръхчовешки същества. Хората са напълно способни да предизвикват такива явления без да съзнават, че го правят.
Ако обаче, магьосникът се е убедил, че някое място или предмет е обладано от психична енергия или същество, тогава му се предоставя една голяма възможност/ Вместо за прогонване, той може да помисли за завладяване. Общо взето духовете могат да бъдат подчинени от всичко със структура от висок порядък и с ниска степен на ентропия - фокусираната човешка воля, намагнети-зираното желязо, кристалите и до известна степен много чистата вода са най-често използваните средства.

Магьосникът обикновено започва да дебне съществото като му осигурява някаква база за проявление. Осланяйки се на своите ясновидски способности, той може да използва тъмнината, пушек от тамян или халю-циногени, за да добие впечатление за това, с което си има работа. Следва един ритуал за залавяне, който се съсредоточава в използването на капани за духове, от които несравнимо най-ефикасни са кристалите. Солните кристали често се използват повече или по-малко несъзнателно в религиозните ритуали, но шаманите по цял свят предпочитат далеч по-стабилни кристали, особено кварц. Между другото, обикновената сол е толкова добра в прихващането на различни частици случайни психични отломки от ниско ниво, че много вещици и мистици отказват да я консумират. Така или иначе консумирането на сурова сол е до известна степен вредна за физическото здраве.

Съществата могат да бъдат залавяни чрез забиването на кристали в заетото от духа пространство, ако такова може да бъде определено. Принуждаването чрез силно концентрирана човешка воля, подпомогната от бодвания и удари с остри и намагнетизирани желязни инструменти, може да се окаже ефикасно, особено ако цялата операция е съсредоточена в ритуал.

Прогонването може да се изпълни чрез просто принуждаване на съществото да напусне или пък след залавянето. Макар и съвсем просто, водата е доста аномално вещество. На молекулярно ниво тя не е с изцяло хомогенен или произволен строеж, а притежава определена деликатна структура, която е силно чувствителна спрямо топлина, радиация и психично влияние. Тя възприема лесно психичния заряд, но и лесно го разсейва. Затова в прогонващите ритуали заредените солни кристали обикновено се разтварят във вода за няколко дни. Друга разновидност на директно прогонване е да се зареди една проба вода и просто да се плисне в близост до съществото, за да го дезинтегрира.

Активен
bars_i
Гост
« Отговор #6 -: Септември 10, 2010, 19:20:29 »

От най-древни времена датират легендите за екзорсизъм и последствията от него. Под тази дума винаги се е разбирало прогонване на нечисти сили от човешкото съзнание и в частност тяло. Самият аз не съм особенно запознат от колко време назад датират историите за екзорсизъм, но съм чувал, че има описани случаи още от ХІІІ век, а и се срещат древни египетски папируси, в които се разказва как боговете наказвали душите на грешниците като се вселявали в тях.

В съвремието екзорсизмът се свързва главно с католическата религия. Но до скоро беше отричан от Ватикана и може да се каже, че се практикуваше тайно. Лично мен тези действия много ме объркват, защото не виждам много логически причини църквата да отрича съществуването на дявола под една или друга форма, а иначе да твърди, че почита Бога. Според мен това е все едно да вярваш в съществуването на деня, но да отричаш, че след него идва и нощта. Щом съществува доброто, няма как да не съществува и злото.
Но в момента не само, че Ватикана спря да отрича този ритуал, но дори официално обяви, че започва да обучава свои свещенници в неговото изпълнение. Първият випуск на Ватиканския университет Athenaeum Pontificium Regina Apostolorum завърши наскоро 10-месечното си обучение. Ватикана обясни тази постъпка с нарастващата вълна на сатанисти, която започнала с идването на третото хилядолетие. От друга страна, фаталисти смятат, че приближава апокалипсиса.
До сформирането на първия курс по екзорсизъм се стигна след едно скандално ритуално убийство на двама юноши от членовете на италианската рок група "Зверове на Сатаната". Разследването на това престъпление предизвика на Апенините огромен интерес, под чийто натиск сатанистите-убийци получиха 30-годишни присъди. Процесът срещу рокаджиите се оказа и един от редките случаи, при които общественото мнение и светската власт оказаха пълна поддръжка на спешните мерки, които църквата предприе срещу поклонниците на дявола.
Едно от обясненията за обсебване от демони е и така нареченото самовнушение. В смисъл жертвата до такава степен вярва, че в нея има някакво чуждо присъствие, че започва да се държи по начин, който би доказъл това. В интерес на истината много от свещенниците твърдят, че си имат работа с точно такива явления. Но историята познава и случаи, в които самият екзорсизъм няма никакво логическо обяснение. Или по-точно казано обладаният започва да говори на език, който няма откаде да знае, получава много голяма физическа сила, гласът му се променя или става многочестотен, зениците се разширяват като заемат плътно целите очи или се променя цветът на ириса. А също така се срещат и прояви на левитация и силна кинетична енергия. Наистина някои от тези явления си имат обяснение, но за други е доста спорно.
Съвсем наскоро излезе филмът "Екзорсизмът на Емили Роуз". Историята се случва през 1976 г. Тогава църквата официално обявява, че 18-годишно момиче, което учи в германски колеж, е обладано от зъл демон. Свещеникът, приложил екзорсизъм върху него, е обвинен в убийство. Впоследствие присъдата му е условна.
Друг филм, за който се твърди, че е по действителен случай, е и едноименният "Екзорсистът". Само че действието се развива през 1949г. в САЩ. Според твърденията демон обсебва тялото на 14-годишно момиче на име Регън, което е дъщеря на известна за времето си актриса Крис Макнийл. Според романа на Уилям Питър Блати, по който е сниман и филма, свещенниците, които извършват ритуала, успяват да прогонят демона. Но за съжаление и те самите загубват живота си.
На теория самият ритуал изглежда доста обикновен. Водещият го трябва да е сигурен, че в действителност си има работа с демон и в последствие трябва да го прогони. Има определен начин, по който се води самият ритуал, но според свещенниците практикували екзорсизъм, е най-удобно всеки да се нагоди според случващите се обстоятелства. Демонът най-често се приканва да напусне оскверненото тяло с заплахи от божието наказание. И в никакъв случай водещият ритуала не трябва да показва слабост или страх независимо какво се случва пред очите му, защото слабоста би могла да се окаже пагубна както за него, така и за жертвата. Всъщност доста от сеансите завършват със смърт.
Представям ви 10-те златни правила за всеки екзорсист.
1. Екзорсистът трябва да е сигурен, че има наистина работа с обладан от дявола, а не болен от психическа болест.
2. Някои хора може да потърсят екзорсиста за помощ срещу уроки или някаква друга форма на черна магия. Тези хора се нуждаят от някаква духовна намеса, но тези случаи не са за екзорсисти.
3. Най-характерните белези за обладаване от дявола са: внезапно проговаряне на непознати езици, демонстрация на необикновена физическа сила, предсказване на бъдещи събития, ругатни по адрес на Бога, на Божията майка и на други светци, свети места и изображения ­ като кръста например.
4. При всички случаи, в които се очаква намесата на екзорсиста, той трябва първо да се консултира с препоръчани от духовния му наставник експерти ­ лекар или психолог.
5. Когато става дума за неизповядващи католицизма хора, или за някаква друга нестандартна ситуация, екзорсистът трябва да се консултира със своя епископ.
6. Ако е възможно, екзорсистът трябва да вземе съгласието за предприетите от него действия от страна на обладания (в зависимост от духовното му и физическо състояние) или пък от негови близки и приятели.
7. Екзорсистът трябва да действа винаги с упование в католическата вяра. Той не трябва да се поддава на никакви суеверия и други свръхестествени явления.
8. Екзорсистът не бива да превръща обреда в шоу за вярващите. Неговата намеса не може да е тема на журналистически репортажи. Успехът или провалът на мисията му не бива да става достояние на пресата.
9. Близките и приятелите могат да участват в обреда, ако екзорсистът се нуждае от тяхната помощ, и ако те могат да помогнат със своята вяра и молитва.
10. Ако е възможно, обредът трябва да бъде проведен в църква или в близост до лика на Бог и Божията майка.

Воронов                       
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Екзорсизъм в практика « 1 2 »
Необичайни преживявания
kaloian1 15 3321 Последна<br />публикация Юни 10, 2012, 19:59:46
от Eona Lightholder

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright