Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Хризопраз  (Прочетена 3859 пъти)
naturu
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 120


 • Град: Sofia
 • « -: Юни 15, 2010, 21:11:08 »  Зодия: Минерал на Близнаци и Дева.
  Чакра:сърдечна
  Находища: Полша, Австралия, Бразилия, Южна Африка; в България - Източни Родопи
  Цвят: от ябълковозелен до тъмнозелен
  Химически състав: силициев двуокис със съдържание на никел
  Твърдост : 6,5 до 7
  Облик: зелен скритокристален кварц (халцедон); запълва празнини във вулкански скали
  Подобни минерали: зелен яспис, авантюрин, празем и други.
  Търговски вид: като полирани по-големи и по-малки късове за талисмани и вграждане в украшения
  Предания: То й е един от най-ценените минерали през Средновековието. Като магичен камък бил зареждан с положителна енергия вечер при непълна луна. През XIV век са открити големи находища от него в Централна Европа и минералът е използван за украсата на някои катедрали.
  Лечебни свойства: Хризопразът носи спокойствие на сърцето. То й е един от основните минерали за понижаване на високо кръвно налягане чрез полагане върху сърдечната чакра.
  При масаж на дланите минералът действа стимулиращо върху всички жлези и техните функции. При възможност се препоръчва редуването му със содалит.
  Вода с хризопраз в нея повишава потентността. Късче от минерала престоява през нощта в чаша с вода, която се пие сутрин на гладно леко затоплена.
  Поставен в стаята, хризопразът провокира хармония в семейните отношения.
  Други указания: Преди всяко ползване минералът се измива с течаща вода.
  Активен
  nia.boneva6
  Гост
  « Отговор #1 -: Юли 03, 2010, 15:20:55 »

   Хризопразът е разновидност на халцедона. Цветът на кристала е зелен и се дължи на примесите на никелови съединения. Цветовите особености разделят основният цвят на ябълково зелен, бледозелен и смарагдово зелен. Хризопразът е скритокристалически минерал, това значи, че той се състои само от малки кристали и те не могат да се различат при нормални увеличения. Това го различава от планинският кристал, аметиста и други разновидности на кристалическият кварц който обикновено е прозрачен и се състои от леки шестогранни кристали. При нагряване и продължително стоене на слънчева светлина основният цвят избледнява. Името му идва от гръцки празос — праз и хризос — злато. Твърдостта му е 6,5 — 7 по скалата на Мос. Плътността му е 2,6 грама на куб. см. Блясъкът му е стъклен. Находищата му са в Русия, САЩ, Австралия и Полша, Германия, Аризона, Калифорния и Бразилия. Това е любимият камък на гърци , египтяни и римляни, често са го използвали в съчетание с лазурита. В днешно време също го използват  бижутерите за изработка на пръстени, брошки и огърлици. Подходящ талисман е за хора в деловата сфера и тези които работят с пари. Предпазва от материални загуби и мошеничество. Помага при нервни кризи и болки в очите. Носели са го като амулет, защитаващ и от негативна енергия. В средновековна Европа се е считало, че камъкът носи пари и гони кошмарите. Не случайно този камък е бил любим на Фридрих Велики. Йогите са го мислели за силен стимулатор на сърдечната чакра Анахат. В началото на ХVІІІ в. широко се е използвал в художествената и декоративна промишленост. Както направеният известен часовник Св. Вацлав в Прага. Помага при нервни кризи и болки в очите. Носи богатство, здраве и мъдрост. Притежава успокояващо въздействие , премахва главоболието и усилва паметта. При опасност за притежателя на камъка той помътнява и така го предупреждава. Ако има хора които лъжат, то той пак потъмнява. Говори се за него, че подсилва плодородието при жените.

  Ювелирният портал - Jewel.bg
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright