Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Смарагд (Изумруд)  (Прочетена 6163 пъти)
naturu
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 120


 • Град: Sofia
 • « -: Юни 15, 2010, 20:18:52 »


  Зодия: Смарагдът е символ на Телеца, един от камъните на Дева, помага на Рак
  Чакра: сърдечна
  Находища: Индия, Бразилия, Австралия и др.; в Бълга-рия - Централни Родопи - Югово
  Цвят: зелен с различни цветови оттенъци
  Химически състав: берилиево-алуминиев силикат с въз -можно съдържание на калий, литий, натрий, хром и др.
  Твърдост: от 7 до 8
  Облик: Смарагдът е една от разновидностите на берила; кристализира в шесттенни призми, зеленият му цвят се дължи на хромовите примеси.
  Търговски вид: необработен - във вид на малки късчета за колекции и лечебни терапии; обработен - за вграждане в златни украшения.
  Предания: Смарагдът заедно с диаманта, рубина и сапфира е един от най-скъпите и ценени от дълбока древност ми-нерали. В митологията той е камъкът на Меркурий, пазителят на пътуващите. За всички култури на Изтока и Запада смарагдът е символ на власт, здраве, богатство и щастие. Най-цененият минерал от съкровищниците на фараоните. Клеопатра се опитвала да постигне вечна младост и красота чрез отразяване на смарагдови лъчи върху кожата си; смарагдът е символ на преминалата в обич вечна любов. Много от най-ценените днес смарагди са заграбени от инките и са донесени от конквистадорите в Европа.
  Лечебни свойства: При възпаление очите се мият многократно с тампонче със смарагдова вода. Минералът въздейс-тва силно върху организма за справяне със смущения, свърза-ни с равновесието. Може да бъде употребяван и при склерози, епилепсия и главозамайване - препоръчва се многократното му полагане върху третото око, като се редува с турмалин (зе¬лен, розов или червен).
  Положен върху третото око, смарагдът елиминира и гла -воболие, възвръща самочувствието, освобождава напрежени-ето и дава сили на изтощената нервна система.
  Други указания: Преди и след употреба се измива под студена вода.

  « Последна редакция: Февруари 12, 2018, 15:57:50 от Administrator » Активен
  nia.boneva6
  Гост
  « Отговор #1 -: Юли 03, 2010, 15:36:12 »

  http://margaritta.dir.bg/uli/0103smaragd.htm  Ето един адрес с обстойна информация, за тези, които се интересуват Усмивчица

  Поради наситения си зелен цвят, изумрудът е считан за символ на вечната пролет и безсмъртието.

  Смята се, че изумрудите притежават изключителна лечебна сила – укрепват паметта, помагат при безсъние, прогонват лошите сънища, спасяват от зли духове и укрепват сърцето. Наричат изумрудът още камък на мъдростта и хладнокръвието.

  Съществува легенда, че император Нерон използвал монокъл от полиран изумруд, за да наблюдава гладиаторските битки (смята се, че императорът бил късоглед). Според други източници, обаче, камъкът в тази история, лансирана от Плиний, е друга разновидност на берила — аквамарин. Причината е, че в експлоатираните по това време египетски изумрудни мини не можели да се добият кристали с размерите и качеството, необходими за монокъл.

  Уикипедия
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright