Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Сапфир  (Прочетена 7593 пъти)
naturu
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 120


 • Град: Sofia
 • « -: Юни 15, 2010, 20:05:50 »


  Зодия: Основен зодиакален камък за Водолей, заместващ основния при Стрелец, определен е и за Дева и Риби.
  Чакра: челна
  Находища: Шри Ланка, Мианмар, Индия, Китай, Австралия, Бразилия и др.; в България - има съобщения за единични находки от дребни кристалчета в Бургаско.
  Цвят: небесносин до яркосин
  Химически състав: двуалуминиев триокис с присъствие на желязо и титан.
  Твърдост: 9
  Облик: Сапфирът е синята разновидност на минерала корунд. Кристализира подобно на рубина във вид на бъчвички и стълбчета сред шисти. Присъствието на желязо и титан в състава му придава характерния цвят. Фини иглести включения са причина за т.н. астеризъм - ефект, при който някои от скъпоценните камъни след обработката си сияят като многолъчеви звезди.
  Подобни минерали: син топаз, аквамарин и др.
  Търговски вид: остенен - за вграждане в изящни изде¬лия от скъпоценни метали
  Предания: Рядко срещащият се "звезден" сапфир е за-воювал отдавна славата си на амулет, опазващ съпружеската вярност. Името произлиза от санскритското sani - Сатурн, за-щото е приемано, че силата му идва от Сатурн. Използван е от царе и императори още от Античността за защита от зли сили. Векове наред е вграждан във всички царски регалии - корони, скиптри, чаши, дръжки на оръжия и др.
  Лечебни свойства: Сапфирът е най-силно действащият върху нервната система минерал. То й действа хармонизиращо върху функциите на щитовидната жлеза и сърцето. Използва се като се полага върху челната чакра за половин час сутрин и вечер.
  При безапетитие през нощта се слага сапфир в чаша с вода и тя се изпива на глътки 15 минути преди хранене.
  Вана с гореща вода със сапфир в нея може да облекчи ревматичните болки - прави се два пъти седмично по 15 мин.
  Носен като украшение, сапфирът дарява притежателя си със спокойствие, уравновесеност и засилва волята. Ускорява оздравителните процеси.
  Други указания: Преди и след употреба се измива.

  « Последна редакция: Февруари 12, 2018, 15:56:51 от Administrator » Активен
  nia.boneva6
  Гост
  « Отговор #1 -: Юли 03, 2010, 15:38:02 »

  Ето още една картинка на сапфир:


  * Star-Saphire.jpg (7.96 KB, 225x254 - видяно 372 пъти.)
  Активен
  Рай
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 42


  « Отговор #2 -: Август 21, 2010, 23:18:20 »

  Някой знае ли от къде може да се закупи този камък ? Защото в интернет се предлага само върху пръстени и обеци. Ще се радвам да ме насочите към магазин или сайт. Благодаря предварително!
  Активен
  pluton
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « Отговор #3 -: Август 25, 2010, 10:45:42 »

  Някой знае ли от къде може да се закупи този камък ? Защото в интернет се предлага само върху пръстени и обеци. Ще се радвам да ме насочите към магазин или сайт. Благодаря предварително!
  Магазини за минерали и скъпоценни камъни има в Мола на ул. "Стамболийски" (мисля, че беше на минус първо ниво) и в Халите, на втория етаж ( качването е откъм часовника). Попаднах на тях уж случайно, но съм споделяла в други теми повече, няма да се повтарям. Успех!
  ПСС: Забравих за магазина до Музея "Земята и хората", отново на първия етаж, вляво от главния вход!
  Активен

  Evolution
  Гост
  « Отговор #4 -: Август 25, 2010, 16:33:13 »

  САПФИР

  ТВЪРДОСТ: 9.

  ЦВЯТ: Нюанси на синьото- от цвета на метличината, до много тъмносиньо, почти черно. Срещат се бели, зелени, виолетови, жълти, кафяви, оранжеви и розови сапфири.

  НАХОДИЩА: Мианмар, Шри Ланка, Индия, Тайланд, Австралия, Нигерия, Монтана /САЩ/, Камбоджа, Бразилия, Кения, Колумбия, Танзания и Малави.

  ОПИСАНИЕ: Сапфирът, наред с рубина, е вид корунд. Те са втори по твърдост след диаманта. Името „сапфир” вероятно идва от гръцката дума сапфирос, която има санскритски произход. Персите са го наричали саффир, а арабите- сафир. Латинското наименование сапфирус, използвано от Плиний Стари, се отнася и до лазурита.
  През 1880 г. в Кашмир е открито малко находище с най- висококачествените сапфири, познати някога по света; за съжаление, то отдавна е изчерпано. Днес най- добрите образци в тъмно кралско- синьо са известни като канчанабури /по името на мините, в които се добиват/, но и те бързо се изчерпват. Образците от по няколко карата са почти толкова скъпи, колкото диамантите и рубините. Светлосините се смятат за най- висококачествени и ценни.
  Въпреки че в представите ни сапфирът е красив яркосин скъпоценен камък, срещат се и разновидности в други цветове. Фактически всеки корунд, който не е червен, е сапфир. Единственият трети вид, с отделно наименование, е много рядката и скъпа падпараджа- розово- оранжев камък, който се среща единствено в Шри Ланка.
  Жъртите сапфири варират от бледо- до кафеникаво- жълто. Повечето се добиват в Шри Ланка, съвсем малки количества има в Австрия и Бирма. Накога го наричали „ориенталски топаз”; трудно се отличава от жълтия хризоберил.
  Зелените сапфири се добиват главно в Австралия, но има находища в Монтана /САЩ/ и Тайланд. Известни били под името „ориенталски смарагди”; цветовете им варират от светло- до синьо- зелено и дори жълто- зелено. Срещат се рядко, въпреки това цената им е по- ниска.
  Розовият сапфир варира от много нежни оттенъци на розово до яркорозово с виолетови нюанси; смята се за по- евтин от синия, но е сравнително скъп. В Бирма се добиват редки образци от тази разновидност.
  Сапфирите с виолетов, синьо- виолетов, пурпурно- червен и розово- виолетов цвят са били наричани „ориенталски аметисти”. Повечето се добиват в Шри Ланка; срещат се още в Тайланд и Бирма.
  Безцветният сапфир може да бъде напълно прозрачен, с лек жълтеникав оттенък или да има фини, кръстосващи се рутилови иглички. Някога е бил познат под името левкосапфир /от гръцката дума лейкос, „бял”/. Днес се среща само в Шри Ланка; свързан е с Венера и често замества диаманта като рожден камък за месец април.
  Най- редки и скъпи от всички са звездните сапфири. При тах се наблюдава явлението астеризъм- шестолъчна звезда; получава се, когато рутиловите инклузии са разположени успоредно по трите оси на кристала и камъкът е кабошониран.

  ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ: В продължение на векове всички сини камъни са били наричани сапфири, затова е много трудно да определим за какво точно става въпрос в много исторически тесктове. Същевременно използването му може да се проследи назад във времето до етруските, от VII в. Пр.н.е.
  В източните религии му е отредено почетно място; будистите са го наричали „камък на камъните”- според тях, той успокоява ума, носи щастие и духовно просветление. Хиндуистите вярват, че сапфирът е един от мистичните камъни и че синият дава добро здраве, богатство, щастие и благословия от боговете. Според гърците, това е „камъкът на Аполон”; те вярвали, че може да убива паяци.
  В една стара персийска легенда се разказва, че сапфирите се появили на света от последните капки амрита- еликсира на безсмъртието или млякото на Богинята, даряващо живот.
  Според евреите, пръстенът- печат на цар Соломон бил направен от сапфир. През Средновековието в Европа вярвали, че закриля целомъдрието, разкрива измамата и предателството, пази от черна магия и отблъсква чумата. Във Франция през XIII век го носели, за да ги спаси от нищета.
  През XII век християнските духовници го превърнали в свой религиозен атрибут и толкова се запалили по него, че папа Инокентий III издал декрет, според който всеки епископ трябва да носи златен пръстен със сапфир. Сега се оказва, че повечето оцелели пръстени от онези времена всъщност са били от синя глина или матово стъкло.
  Сапфирът „Свети Едуард”, който днес е инкрустиран в британската кралска корона, е свързан с любопитна легенда. Разказват, че крал Едуард Изповедник дал пръстен със сапфир на един просяк. След години пръстенът бил върнат на краля с бележка: „Ще се срещнем в рая”. Малко по- късно той починал и бил погребан заедно с пръстена. Изминали 200 години, ковчегът му бил отворен, пръстенът изваден и изложен в Уестминстърското абатство. Хората вярват, че който го докосне, ще се излекува от паралич, епилепсия и лошо зрение.
  През Средновековието правели лек от стрит на прах сапфир в мляко. С него мажели циреи и други кожни обриви. Блестящите сини сапфири били използвани като средство срещу отрова и ухапване от отровни животни. Лекарите лекували с него треска, малария, кожни и очни болести, стомашни язви и чума. През XVII век църквата „Свети Павел” в Лондон получила едър сапфир за лечебни цели.
  В Близкия Изток сапфирът е познат и като любовен камък. Магьосниците в двора на източния владетел Харун ал Рашид изработили специален любовен талисман за император Карл Велики /800-814/, за да го даде на жена си. Той се състоял от един овален и един квадратен сапфир, монтирани в кръст, за който се твърдяло, че е направен от дървото на истинския Христов кръст. Идеята за този талисман вероятно идвала от източната легенда, че във всички звездни сапфири живеят три добри духа, които носят добър късмет, вяра и надежда.
  В други култури звездният сапфир се смята за съдбовен камък; трите му пресичащи се лъча призовавали Тройната богиня на Съдбата. Според древната традиция, той носи късмет в най- добрия смисъл на думата. Източните цивилизации приписват същото значение и звездния рубин.
  Сър Ричърд Бъртън, който е пътувал навсякъде из Близкия Изток, притежава голям звезден сапфир или астерикс и вярва, че това е щастливият му талисман. Хората от този регион казвали, че той носи късмет, дори само ако се погледне, затова Бъртън го носел винаги и в замяна получавал най- добрите коне и завидно внимание.
  Най- големият известен звезден сапфир е „Звездата на Индия” с маса от 543 карата. Смята се, че астериксите или звездните камъни, притежават допълнителна сила, която привлича добър късмет и любов и отблъсква черната магия.
  В Древна Гърция всички поклонници, които посещавали Оракула на бог Аполон, трябвало да носят син сапфир. Според гръцката митология, титанът Прометей, който откраднал огъня от боговете, за да го даде на хората, носел пръстен със сапфир.
  В древността вярвали, че всички магьосници и вещици използват сапфир, за да запечатат заклинанията и магиите си и да тълкуват пророчествата си. През Средновековието те често плашели местните жители, като им казвали, че синият сапфир ще стане виолетов в присъствието на безбожник. Разказвали още, че той разкрива измамата, предателството и магията, освен това пази от завист и отмъщение от страна на враговете. Ако го носи човек със свръхсетивни способности, ще бъде предпазен от скрити опасности.
  Сапфирът се свързва със зодиакалните знаци Дева, Везни и Стрелец.
  Който го сънува, ще бъде защитен от опасности.

  ЛЕЧЕБНА ЕНЕРГИЯ: Сапфирът стимулира функцията на хипофизата и така помага на цялата ендокринна система. Сложете го върху сърцето си, за да понижите температурата. Лекува ума и духа. Добро средство при болки в гърба и кожни проблеми; твърди се също така, че прави косата и ноктите по- красиви. Според някои твърдения, помага при лечение на рак.

  МАГИЧЕСКИ КАЧЕСТВА:
  Прекрасно средство за медитация, защото отстранява неяснотите. Синхронизира тялото, ума и духа, стимулира психичните способности и вдъхновение. Подпомага общуването с Висшия Аз и духовните водачи. Подсила заклинанията, творческото себеизразяване и космическото съзнание. Съдейства на духовните стремления и трансформацията. Прекрасен помощник, ако искате да се обучите във Висшите мистерии. Отстранява стари блокажи и запечатва аурата. Ще фокусира енергията ви без съзнателни усилия от ваша страна.
  В една древна легенда се казва, че сапфирът, независимо от цвета си, прогонва мизерията и я заменя с благоденствие. Според будистката традиция, той има много специални сили, които въвеждат в състояние на транс. Освен това помага при астрални проекции, ченълинг и развиване на психичните способности.

  Тъмносин: Управлява се от Юпитер; засилва съзидателните заложби и целия им потенциал; заземява творческите личности и им помага да изпълнят проектите си. Създава усещане за лоялност в приятелските връзки. Развива интуицията и ясновидството. Разпръсква илюзиите и разбулва истината. Като сатурнов камък, мъмносиният сапфир унищожава всяка негативност в съзнанието и подсъзнанието и ги заменя с просветление.

  Зелен: Камъкът на късмета- създава нагласа и атмосфера на благополучие.

  Светлосин: носи вдъхновяващи мисли. Насърчава положителната нагласа към живота и целите, които трябва да бъдат осъществени.

  Лилав /рядка разновидност/: Отстранява блокажите по пътя на творческите изяви и прогреса в живота.

  Падпараджа /оранжев/: Помага да видим нещата от по- широка перспектива и да натрупаме знания; прекрасен помощник за библиотекари, писатели и учители. Укрепва психичното здраве и носи щастие; добър лечител на емоциите. Това е камък на късмета, защото привлича богатство и уважение, предпазва от преждевременна смърт.

  Розов: Успокоява онези, които искат да контролират нещата.

  Звезден: Управлява се от Сатурн. Излъчва посланието, че притежателят му иска да се уедини и няма да търпи някой да се меси в живота му. Пази от черна магия, дори дълго след като напусне собственика си. Облекчава сатурновите цикли и аспекти.

  Бял: Ще ви насърчи да се отнасяте по- добре към себе си и да не бъдете толкова критични и взискателни.

  Жълт: Помага да се усвои и запомни информацията; дава достъп до познанието.
   

  Магическо приложение

  Независимо от цвета си, всеки сапфир е толкова благотворен, че препоръчвам на всички да го носят само заради положителните му вибрации. Ако сте духовен търсач или практикувате магия, сапфирът наистина ви е необходим, независимо дали го носите или само го използвате за ритуали. Този скъпоценен камък е незаменим помощник за всички, които имат неблагоприятен Сатурн в рождената си карта или имат проблеми с транзитите на тази планета.
  Активен
  Рай
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 42


  « Отговор #5 -: Август 27, 2010, 16:31:56 »

  Купих си сапфирче

  Благодаря ти pluton за напътствията и информацията която качваш!
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright