Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Опал  (Прочетена 8426 пъти)
naturu
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 120


 • Град: Sofia
 • « -: Юни 15, 2010, 19:46:36 »


  Зодия: Опалът е основен минерал на зодиакален знак Везни, заместващ основния на Близнаци и оказва влияние на Овен, Скорпион, Козирог и Риби.
  Чакри: теменна, сърдечна
  Находища: Южна Австралия, Мексико, Бразилия, Сло¬вакия; в България се срещат много от разновидностите му: огнен, млечен, восъчен, хиалит и други - най-вече в Източните Родопи.
  Цвят: безцветен, бял, син, зелен, червен, пурпурен, жълт, черен; благородните разновидности са придружени от характерна игра на светлината, наречена опалесценция.
  Химически състав: силициев двуокис с възможно при-съствие на вода, калций, въглерод, желязо, магнезий
  Твърдо с т: 5,5 до 6,5
  Облик: полупрозрачен, просветляващ, стъкловиден. От разновидностите му най-интересни са: благороден опал, огнен опал, черен опал, празопал, царски опал - камък с тъмно-червена централна част, обкръжена със зелена ивица, хиалит, кахолонг, джиразол, млечен и др. Опалът се отлага при ниски температури под формата на гел и често запълва растителни и животински останки. Единственият минерал (като изключим вулканското стъкло), който няма кристална решетка.
  Подобни минерали: лунен камък, лабрадор, обсидиан и други.
  Търговски форми: Предлага се най-вече като миниа-тюрни пластинки, вградени в златни бижута; необработен -като предмет за лечение и медитация.
  Предания: Плиний Стари описва опала така: "То й има нежния огън на благородния гранат, бляскавия пурпур на аме¬тиста, приказното морскозелено на смарагда, златистожълтото на топаза, дълбокосиньото на сапфира и блясъкът на всички тези цветове прелива в чудна смесица".
  Старите легенди свързват опала с боговете, ко и т о са съз-дали в него картина на красотата на всички скъпоценни камъ-ни. Според гръцката митология това са сълзите на Зевс след победата му над титаните. За индийците опалът носи най-желаното щастие, в Ориента той е камъкът на никога неугасваща-та надежда. Тъй като е твърде капризен при обработка, евро-пейските бижутери през Средновековието отказвали поръчките за него с оправданието, че носи нещастие. В началото на 21 век е един от най-търсените минерали на световния пазар.
  Лечебни свойства: Атомите и молекулите на опала са
  застинали в безпорядък. Вътрешното напрежение в този мине¬рал оказва силно влияние върху човешкото биополе. Доказано е, че при допир до тялото огненият опал активира работата на мозъка, провокира оптимизъм, прогонва безпокойството и ук-репва духовните сили. Въздействието му се усеща мигновен-но. За целта е необходимо късче опал да се държи стиснато в дланта, за мъжете - в лявата ръка, за жените - в дясната.
  Ко нт актъ т на опала с третото око стимулира дейността на жлезите с вътрешна секреция, регулира нивото на кисели-ните и ензимите при обмяната на веществата.
  Положен върху сърдечната чакра, празопалът дава сили на сърцето за преодоляване на всякакви проблеми.
  Ко н т а кт ъ т на белия опал с теменната чакра отваря центровете за благотворна енергия отвън.
  При медитация опалът е един от най-силните камъни за постигане на душевна хармония.
  Други указания: Опалът не се комбинира с никой друг минерал. Загубва качествата си при контакт с парфюм, сапун или грим. За да се запазят те, през няколко дни е необходимо да се поставя за малко във вода. Не се излага в никакъв случай на слънце.

  « Последна редакция: Февруари 12, 2018, 15:56:19 от Administrator » Активен
  LuAn
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 34


  « Отговор #1 -: Октомври 23, 2010, 23:51:05 »  Опалът - символ на щастието, надеждата и истината

  Цвят: Опалът поначало е безцветен, но такъв се намира рядко, понеже често има примеси, които го оцветяват. Оцветен е в много широка гама от жълто и червено (съдържа железен оксид) до черно (манган и органични въглеродни оксиди). Благородния опал отразява светлината с цветове в целия видим спектър, червените отблясъци са най-ценни.

  Описание: SiO2+2OН.Х. Той няма кристална структура и съдържа до 13% вода. Благородните опали са прозрачни и полупрозрачни и се отличават с комбинация от млечна до перлена опалесценция и атрактивна игра на цветовете. Тези цветове припламват и се промят когато камъкът се разглежда от различни посоки и са причинени от пукнатини и други вътрешни неравности. Опалът е широко използван. Различни негови форми се добиват и използват за абразиви, керамични съставки и др.

  Разновидности: Черните опали, с много тъмно сив и син, почти черен цвят са особено редки и високо ценени. Огненият опал се характеризира с жълт, оранжев или червен цвят. Той както и белият опал са много по-често срещани от черния.

  Произход на името: Името му произлиза от латинската дума opalus, което означава, бижу, скъпоценност. Според друга теория думата идва от санскритската дума upala, и означава камък.

  Юбилей: Опалът е скъпоценният къмък за 14-тата и 18-тата година от брака.

  Съхранение и почистване: Опалът е много деликатен камък. Тъй като съдържа вода е крехък и при съхраниние на пряка слънчева светлина се напуква и губи иридисценцията си. Затова трябва редовно да се намазва с покриващо олио, за да се съхрани кристализационната му вода в молекулата. Не използвайте почистващи препарати. След почистване задължително омаслявайте камъка.

  История на камъка: Най-удивителното качество на опала е способността му да пречупва и отразява по специфичен начин светлината. Това му качество го е направило един от най-търсените и предпочитани скъпоценни камъни на всички времена. За римляните е бил на второ място по ценност, отстъпвайки само на изумруда. Много често са използвани при инкрустиране на короните на крале, императори и др. Повечето опали са на възраст над 60 милиона години. По-голямата част от благородния опал на пазара в древни времена е била получена от територията на днешна Словакия.

  Съвети при покупка: Огнените опали обикновено са фасетирани, но повечето други опали са кабошони, защото техните оптични свойства се виждат най-добре на заоблена повърхност. Обикновено при продажбата са покрити със защитен филм. Понякога опалът може да бъде оцветен. Опалите варират от много евтини камъни, които са почти чисто бели, млечни опали до много скъпи черни опали.

  Мистични сили: Черен опал се разглежда като изключително щастлив камък. В древни времена опалът се е приемал като символ на честност и доверие. Той е прочут със свойте лечебни свойства. Увеличава психическия капацитет, като творческо въображение. Черният опал когато се носи близо до сърцето на медальон или колие пази от лоши очи и защитава пътуващите до далечни земи. Използва се за магически предмети, за лекуване и защита от кошмари.

  Находища: Повечето опали се намират при геотермални извори. Повече от 90% от качествените опали в света идват от Южна Австралия, въпреки че могат да бъдат намерени в други части на света като Бразилия, Мексико, Чехословакия и САЩ (Айдахо и Невада). Всички качествени черни опали са получени от област Lightning Ridge, Нов Южен Уелс, Австралия. Находища на бял опал има в Япония, Мексико и Хондурас
  Активен
  LuAn
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 34


  « Отговор #2 -: Март 06, 2011, 00:30:13 »

  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright