Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост  (Прочетена 1890 пъти)
giti
Гост
« -: Май 24, 2010, 17:14:29 »

През 886 г. България приема глаголическата азбука, създадена от византийските мисионери Св. св. Кирил и Методий през 50-те години на 9 век. Глаголицата постепенно е заменена с кирилица - азбука, създадена в Преславската книжовна школа в началото на 10 век. Някои букви в кирилицата са заети от гръцката азбука; за онези звукове, които нямали гръцки съответствия, се използвали опростени варианти на глаголическите букви.

До идването на комунистическата власт и последвалата правописна реформа от 1945 г. българската азбука се състои от 32 букви. Но след горепосочените събития от нея са изхвърлени буквите Ѣ (е-двойно) е/я [æː] и Ѫ (голям юс) ън/он [ɔ̃].

Днес българският език се изписва на кирилица и само в специални случаи — на латиница. Правилникът за прилагане на Закона за движението по пътищата позволява поясняването с латиница по пътните знаци [1] и затова почти всички те се изписват на двете азбуки. Същото се отнася и за табелите с имената на улиците.

Съвременната българска кирилица има 30 букви:

А а   Б б   В в  Г г  Д д  Е е  Ж ж  З з  И и  Й й
 
 К к   Л л  М м  Н н  О о  П п  Р р   С с  Т т  У у
 
 Ф ф  Х х  Ц ц  Ч ч  Ш ш  Щ щ Ъ ъ  Ь ь  Ю ю  Я я


Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост e официален български национален празник, честван на 24 май. На този ден, българите честват българска култура и създаването на славянската азбука (глаголицата) от Св.св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската писменост. През 1857 година този празник на Св. Св. Кирил и Методий започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен, и Лом. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров – това е общият църковен празник на двамата светии.

Най-ранните данни за отбелязване на 11 май като ден на Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методи датират от XII век, като те са признати за светци още в края на IX век. Поотделно паметта на Св. Кирил се отбелязва на 14 февруари, а на св. Методий – на 6 април (дните на тяхната смърт). Светият Всеруски Синод по повод празнуването хилядогодишнината на Моравската мисия на Св. Св. Кирил и Методий взема следното решение: `За спомен на хилядолетието, откакто първоначално бе осветен нашия бащин език чрез Евангелието и Христовата вяра, да се установи ежегодно, започвайки от тази 1863 г. 11 май, като църковен празник на преподобните Кирил и Методий!` След това празникът се чества във всички православни славянски страни.

Общият празник на Св.св. Кирил и Методий се чества от българската църква и през следващите векове, а през Възраждането се превръща и в училищен празник на буквите, създадени от Кирил и Методий. Това тържество, изразяващо духовните въжделения на българите за църковна независимост, просвещение и национално въздигане. Празникът на Св. Св. Кирил и Методий се отбелязва през Възраждането не само в българските земи, но и зад граница – сред възрожденската ни имиграция в Румъния и Русия, сред Българските студенти в чужбина, сред българите, заточени в Диарбекир. Възторженото честване от всички българи на празника на светите братя Кирил и Методий е свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, за национално самоопределение и бързо икономически и културно възмогване.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на всеучилищния химн, познат на всеки българин с първия си стих `Върви, народе възродени`. Химнът е озаглавен `Химнъ на Св.св. Кирилъ и Методи` и включва 14 куплета, от които ние днес изпълняваме най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката към химна.

Днес 11 май се чества като църковен празник на светите братя Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, българската просвета и култура.

24 май като празник на славянската писменост и на светите братя Кирил и Методий се отбелязва днес и извън България – в Русия той се чества за първи път през 1986 г. По инициатива на мурманския писател Виталий Маслов. В Мурманск е най-северната точка, където има паметник на Св. Св. Кирил и Методий.

 

 


 

 
Активен
giti
Гост
« Отговор #1 -: Май 24, 2010, 17:19:47 »

Св. св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, са Методий и Константин Философ, създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата. На името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език (придобил популярност в неговата руска редакция като : църковно-славянски език, черковно-славянски език)[1] и разпространяване на християнството сред славяните. Считани са за равноапостоли. Обявени са от папата за покровители на Европа. Православната църква ги тачи и като едни от светите Седмочисленици.

Братята са родени в Солун, Византия, през 9 век в седемчленно семейство на високопоставения военен управител Лъв и жена му Мария. От краткото житие на Кирил може да се разбере, че това е аристократично семейство забегнало във Византия през 8 век вероятно по политически причини като немалко други. Методий е по-големият брат и е роден през 810 година; Константин е роден през 827 година и чак към края на живота си приема името Кирил.

Бащата умира рано и децата минават под попечителството на своя чичо Теоктисто, който е влиятелна личност в Империята. През 843 година Кирил пристига по негова покана в Константинопол и започва да учи в престижната Магнаурска школа. За Методий чичото съдейства да му се повери държавен пост и той е назначен за управител на административна област, населена предимно със славяни от българската група,[1] недалеч от Солун.

Високото теологично образование на Кирил, подкрепено с добро познаване на арабски и еврейски, го правят най-подходящия дипломат за първата държавна мисия при абасидския халиф Ал Мутауакил с цел дискутиране принципите на Светата Троица и затягане на връзките между Абасидския халифат и Империята, както и да преговарят за освобождаването на византийски пленници.

В исторически документи е спомената т.н. Брегалнишка мисия на Кирил в югозападна България, където са покръстени много българи.

През 860 година братята са натоварени с мисия от византийския император Михаил III и патриарха на Константинопол, Фотий, който бил един от професорите на Кирил в Магнаурската школа и негова пътеводна светлина в по-ранните години. Кирил и Методий заминават при хазарите с цел предотвратяване разпространението на юдаизма в Хазария. Тази мисия не е така успешна, тъй като по-късно хаганът приема и налага юдаизма като официална религия, но братята откриват в Крим мощите на свети Климент, събитие с огромна важност за тогавашния свят, и са тържествено посрещнати и благословени от папата когато ги връщат в Рим.

След завръщането им в Константинопол Кирил става преподавател по философия в Магнаурската школа, а Методий е назначен за игумен на манастира Полихрон. Там завършват започнатото според някои историци през 855 година създаване на първата славянска азбука и превод на основните богослужебни книги.

През 862 година двамата братя по поръка на Императора и по покана на великоморавския княз Ростислав да популяризират християнството на славянски език във Великоморавия и столицата Велеград - мисия, която изпълняват и защитават с голяма страст до края на дните си.

Кирил умира в Рим през 869 г. и е погребан в криптата на базиликата св. Климент (San Clemente), а Методий, изтощен от дългата борба с враждебното на славянската кауза немско духовенство, от униженията и затвора, в който е хвърлен заради това, умира като архиепископ на Великоморавия в столицата ѝ Велеград през 885 г. и най-вероятно е погребан там.
Активен
giti
Гост
« Отговор #2 -: Май 24, 2010, 17:36:05 »

Не случайно ви копирах тази информация от Уики... Историческите сведения за мисиите и живота на двамата братя, произхода и причината за съществуването на нашата азбука и т.н., пораждат много въпроси, чиито отговори сами можете да си дадете. По принцип националната гордост и пренадлежност не е нещо, с което трябва да се оплитаме и не е толерирано от духовният свят... но все пак... Ако трябва да се гордеем с нещо, то това трябва да е нашата азбука и език! Вибрациите, значението и мощността на езика ни, на думите и всяка буква по отделно е изключително голяма и значима! Нека подчетем двамата братя, дали ни тази сила, неосъзнато да бъдем по-близко до духовният свят, чрез езика ни, отколкото, който и да е друг народ!
Като подчит на тяхното дело, през 1999 г. избрах за дипломна работа да нарисувам живописна икона. И като всяко "шантаво" индиго сама си я измислих, което за малко ме остави без оценка.. но това е една друга тема на разговор Плезещ се Насладете й се!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


* IMG_0457.JPG (272.53 KB, 1047x1372 - видяно 259 пъти.)
« Последна редакция: Май 24, 2010, 17:56:45 от सहायक और Sandalfon के समर्थक » Активен
giti
Гост
« Отговор #3 -: Май 24, 2010, 17:53:29 »

Поздравче и с  един от любимите ми поети:

БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИКЕзик свещен на моите деди
език на мъки, стонове вековни,
език на тая, дето ни роди
за радост не - за ядове отровни.

Език прекрасен, кой те не руга
и кой те пощади от хули гадки?
Вслушал ли се е някой досега
в мелодьята на твойте звуци сладки?

Разбра ли някой колко хубост, мощ
се крий в речта ти гъвкава, звънлива -
от руйни тонове какъв разкош,
какъв размах и изразитост жива?

Не, ти падна под общия позор,
охулен, опетнен със думи кални:
и чуждите, и нашите, във хор,
отрекоха те, о, език страдални!

Не си можал да въплътиш във теб
създаньята на творческата мисъл!
И не за песен геният ти слеп -
за груб брътвеж те само бил орисал!

Тъй слушам сè, откак съм на света!
Сè туй ругателство ужасно, модно,
сè тоя отзив, низка клевета,
що слетя всичко мило нам и родно.

Ох, аз ще взема черния ти срам
и той ще стане мойто вдъхновенье,
и в светли звукове ще те предам
на бъдещото бодро поколенье;

ох, аз ще те обриша от калта
и в твоя чистий бляск ще те покажа,
и с удара на твойта красота
аз хулниците твои ще накажа.

Пловдив, 1883

Иван Вазов


--------------------------------------------------------------------------------
Написано в ответ на единодушните почти тогава твърдения за грубост и немузикалност на нашия език, твърдения, давани от чужденците, като пишеха за нова България, в това число и русите. В хармония с тях повтаряха това и самите българи!

Активен
Niko
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 4

« Отговор #4 -: Май 24, 2010, 18:11:07 »

Ето какво всъщност "празнуваме" днес - http://www.otizvora.com/2009/08/322/ Намигване
Активен
giti
Гост
« Отговор #5 -: Май 24, 2010, 18:11:32 »

Д-ру Ив. Д. Шишманову

Обичам те, българска реч,
звук сладък, най-мил в звуковете,
ту арфа звънлива, ту меч
на майстор художник в ръцете.

Обичам те, роден язик,
ту гъвкав, ту твърд, като камен
елмазен, жив израз и клик
на мисъл, на блян, на дух пламен;

язик за песнй и за бран,
язик, сечиво благородно,
от твойта съм сладост пиян ­
как лейш се, звучиш ти свободно!

Как твойта хармонья плени
слуха, о реч мощна, напета,
в песнùте на наште жени,
в крилатия стих на поета!
Активен
kim
Гост
« Отговор #6 -: Май 24, 2010, 18:12:16 »

Благодаря! Поздравления за иконата и за светлата тема!
Активен
giti
Гост
« Отговор #7 -: Май 24, 2010, 19:07:41 »

Благодаря! Поздравления за иконата и за светлата тема!
Моля, моля... няма защо! Има много неща, с които да се гордея от произхода си и т.н., но както вече каза НЕ Е ХУБАВО , А И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СТИГА ДО ТАМ! ТОВА Е ВИД РАЗДЕЛЕНИЕ!
 В момента по-скоро изпитвам радост и мераци за възхвала....
В отговор  на Нико, ще кажа, че  ДА, братята не са измислили азбуката и са използвали вече съществуваща азбука, чийто основи лежат във всяка една азбука. Проблемът е бил такъв, че тези букво-знаци  са свещенни и притежават сила, която не може да попада в ръцете на всекиго! Задачата на братята е била да създадът достъпна азбука за всеки- независимо какви помисли има (Мисълта е силна енергия, която в съчетание със силните вибрации от оригиналната  азбука, става истинско оръжие и сила. В ръцете на една покварена мисъл, не ми се мисли за последствията).
 Доста трудна задача, ако питате мен. Заслужават повече от възхвала, защото те дават възможността на повече хора да се докоснат до духовният свят, да намерият правилният път- било то, чрез Библията, поезията, някой анекдот, притча, поговорка, форум..................
А това, че църквата е анатемосала въпросната азбука, не е учудващо- религиите анатемосват всичко светло и истинско! Но нашта азбука си остава най-близка до първоизточника на азбуките и съответно най-силова вибрационно, от използваните в днешно време азбуки.
Активен
Niko
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 4

« Отговор #8 -: Май 24, 2010, 19:39:50 »

Има много неща, с които да се гордея от произхода си и т.н., но както вече каза НЕ Е ХУБАВО , А И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СТИГА ДО ТАМ! ТОВА Е ВИД РАЗДЕЛЕНИЕ!


Първо, абсолютно съгласен с това за разделението, мене също не ме бърка какви са българите, мен ме интересува само Истината.

Второ, не искам да влизам в спорове, само ще изразя моята гледна точка: от четвърти век има черно на бяло исторически извор(има го посочен в статията, която постнах), който показва че глаголицата е съществувала по това време. Освен това има извори, които сочат че тази азбука е била използвана доста дълго време от местното население на Балканите в периода 4-9 век, и даже продължава да се използва в Хърватия до 19 век.

Кирил и Методий правят само реформация на азбуката, а правят това заради книгите които са били писани на тази азбука и които са били изключително неприятни за духовенството в Рим и Цариград. Тези книги са съдържали учението на първите Христови ученици в неизопачен вариант, като тази традиция е била предадена след това на богомилите, които пък са я пренесли на запад в Босна, Италия, Франция(катарите). А църквата анатемосва точно тази стара азбука и най-вече проповядваното чрез нея учение, защото е много по-различно и истинско от извратеното християнство, проповядвано от папата и цариградския патриарх.

От теб чувам за първоизточник на азбуките, можеш ли да разкажеш нещо повече?
Активен
giti
Гост
« Отговор #9 -: Май 24, 2010, 20:01:06 »

Да точно за глаголицата говоря. Самата Кирилица е измислена по-късно... Както ще да е.... Да не се повтарям. Глаголицата е в основата на всичките азбуки, дори и персийски, арабски, хиндуски, китайски и т.н., колкото и невярващо да е това. Нашата българска глаголица е най-близо, до онази стара и древна глаголица, която вече е в музеите под Рила, Пирин, Стара Планина, Странджа (Изобщо на Балканите), Карпатите и Алпите.... Онези музеи, чийто достъп е невъзможен... Историята е доста дълга и недоказуема... превърнала се почти в мит.... в нея може да се намесят древен Египет, Лемурийци, Атланти и там други прародители.... Тук не става въпрос за българите и България, макарче ние сме участвали пряко в създаването и разпространението на люлката на културата, но ние сме били вестители и учители (също както ученицети на Христос да речем).... Ето защо част от нас се заселва в Азия и след доста дълго време се връща обратно на Балканите, което е дало почва на фалшивата ни история по учебниците ни днес.....
Активен
giti
Гост
« Отговор #10 -: Май 24, 2010, 20:23:37 »Кирил и Методий правят само реформация на азбуката, а правят това заради книгите които са били писани на тази азбука и които са били изключително неприятни за духовенството в Рим и Цариград. Тези книги са съдържали учението на първите Христови ученици в неизопачен вариант, като тази традиция е била предадена след това на богомилите, които пък са я пренесли на запад в Босна, Италия, Франция(катарите). А църквата анатемосва точно тази стара азбука и най-вече проповядваното чрез нея учение, защото е много по-различно и истинско от извратеното християнство, проповядвано от папата и цариградския патриарх.

Именно! Кирил и Методий, правят реформация на глаголицата- онази древна глаголица, която споменах по-горе. Не знам дали от една статия, може да се вярва така сляпо в нещо, но избора е твой. Поръчката за тази трансформация е била от цар Борис, който се е захванал с покръстването на българите. До тогава малцина само са използвали глаголицата, а без нея Светото писание губи смисъла си. И понеже мераците на Борис са били всички слоеве на обществото да попият християнството, той дава заръка на братята да измислят, нова и достъпна глаголица, въз основа на старата. Това  е историята и ти и гарантирам, че е така. Оригиналните исторически докумнети, също както мен, можеш да откриеш в Националната Библиотека  на Лондон....
Относно Ватикана.... няма да си губя времето с коментари за  това сатанинско отроче....

П.п. А кой спори тук? Мисля и двамата говорим за едно и също ..... поне на мен така ми изглежда, с малката разлика, че източниците ни на информация са различни, което малко обърква нещата, но в общи линии говорим за едно
Активен
Niko
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 4

« Отговор #11 -: Май 24, 2010, 20:27:11 »

Истината понякога може да изглежда много невероятна, но това с нищо не я променя, тя си е вечна; по-скоро показва кой има сетивата да я разбере или качествата за да я заслужи... Това за глаголицата си звучи невероятно, само че как звучи не може да промени дали е истина или неистина; ако е истина явно си посветена да знаеш такива тайни   Готин Това за Рила, Пирин не е толкова невероятно, най-малкото и другаде може да го намерим (например при баба Ванга), това за "прародителите" също. Даже баба Ванга доколкото си спомням споменаваше, че скоро старите "съкровища" ще излезнат наяве и ще разберем повече за произхода си... Ще поживеем и ще видим ако е дадено.
Активен
Niko
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 4

« Отговор #12 -: Май 24, 2010, 21:26:07 »


Именно! Кирил и Методий, правят реформация на глаголицата- онази древна глаголица, която споменах по-горе. Не знам дали от една статия, може да се вярва така сляпо в нещо, но избора е твой. Поръчката за тази трансформация е била от цар Борис, който се е захванал с покръстването на българите. До тогава малцина само са използвали глаголицата, а без нея Светото писание губи смисъла си. И понеже мераците на Борис са били всички слоеве на обществото да попият християнството, той дава заръка на братята да измислят, нова и достъпна глаголица, въз основа на старата. Това  е историята и ти и гарантирам, че е така. Оригиналните исторически докумнети, също както мен, можеш да откриеш в Националната Библиотека  на Лондон....
Относно Ватикана.... няма да си губя времето с коментари за  това сатанинско отроче....

П.п. А кой спори тук? Мисля и двамата говорим за едно и също ..... поне на мен така ми изглежда, с малката разлика, че източниците ни на информация са различни, което малко обърква нещата, но в общи линии говорим за едно


Да, но всичко в тази статия може да се проследи до оригиналните им  исторически източници, плюс това и други автори са писали на тази тема(освен Асен Чилингиров) - Георги Сотиров, Георги Раковски, Ганчо Ценов и др . Не казвам че глаголицата е от 4 век, а че от тогава има категорично потвърждение, че е съществувала. Иначе има данни, че е с доста по-стар произход, но вече там не съм специалист по въпроса. Както и да е, това си е сложна тема...
Активен
pluton
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « Отговор #13 -: Май 24, 2010, 21:47:56 »

  За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската писменост. През 1857 година този празник на Св. Св. Кирил и Методий започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен, и Лом. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров – това е общият църковен празник на двамата светии.
  Ще си позволя като бъдещ филолог да нанеса една малка корекция - за първи път празника на двамата братя се отбелязва още през 1811 г. в Шумен. Този факт е малко известен на българите, но за него има оригинален исторически документ, който се пази... А по темата за глаголицата - има безброй спекулации и всякакви хипотези за това, че е съществувала още около IV век и че не е създадена от Константин и Методий, са несъстоятелни. Това, че се е използвала в Хърватия чак до XIX в., е вярно. Но хърватската глаголица е поредната модификация на старобългарската такава...
  « Последна редакция: Май 24, 2010, 21:53:57 от pluton » Активен

  giti
  Гост
  « Отговор #14 -: Май 24, 2010, 21:57:35 »

  Благодаря за интересната информация Плутон! Радвам се да се причисля към много малкото хора, които знаят това, че град Шумен е отбелязал този празник през 1811-а

  Да, по темата за глаголицата наистина има много спекулации. Ето защо аз не вярвам на автори и книжки по въпроса. Та за Бога, цялата ни история, която са учили, учихме и учат днес е измишлютена! Как мога да вярвам на платените историци? Единственното на което мога да вярвам са оригиналните документи, датиращити от времето на събитията и най-вече запазените писма, чрез които са правени поръчки, като тази на двамата братя, променили глаголицата. Всеки има достъп до тези документи, които са разпръснати в 5 Библиотеки в Света. Дава си документ  за самоличност и влиза спокойно в архивите на библиотеките, и може да си чете и води записки колкото си иска.....
  Активен
  Страници:  [1] 2   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright