Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: ЗОДИАКАЛЕН ЗНАК СТРЕЛЕЦ  (Прочетена 1549 пъти)
Веселин
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 228


 • Град: Пловдив
 • « -: Май 13, 2010, 13:19:05 »

  Източник: http://astro-dar.com/%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%86.html


  ЗНАКЪТ СТРЕЛЕЦ

  Елементът Огън в Стрелец в голяма степен е представен по идеален начин, тоест енергетичният поток на Стрелец преминава през идеите, в голямaта им част от общ характер. Висшият Стрелец е духовен вожд, осенен с благодат религиозен лидер, чиито идеи и думи притежават силата да възпламеняват хората и да вървят по указания от Стрелец път. Точността на попаденията на неговите стрели е изумителна, но те не разрушават човешките сърца, а ги подчиняват на тяхната идея на Стрелец. Фонът на земния елемент в Стрелец се изразява в това, че тази идея обезателно има съвършено практична насоченост (съвсем друга е работата, че тя се излива при реализация). Стрелец и Дева са главните идеалисти на Зодиака. Разликата между тях се състои в това, че Дева гледа отдолу нагоре, от земята в небето и вижда земята добре, а небето зле, а Стрелец обратното, гледа от небето към земята и нейните детайли плуват за него, но затова пък той се ориентира отлично по небето, тоест сред високите идеи и техните енергетични потоци. Стрелец, сам за себе си е пълен практик, неговата движеща сила са изключително практически и земни проблеми, но поради някаква причина често не забелязва очевидни неща и такива частни подробности, като поле на ситуацията, настроение на събеседника и тем подобни. Неговата идея го владее неразделно и той иска да облагодетелства с нея целия свят, но при него няма нито ограничеността на Овен, нито властността на Лъв и ако Стрелец изглежда наивен на някого (особено на Дева), то на практика не е така: просто гледа на някои неща твърде отдалеко, но трябва да се помни, че той винаги гледа към земята, за разлика от въздушните и водните знаци и, ако може да бърка в частностите, то не бърка цялото.

  Ако проявата на Овен напомня взрива на бомба, а на Лъва - равния поток на огнехвъргачката, то Стрелец (подвижен знак) може да се сравни с газова горелка с множество езици на пламъка. При Стрелец няма нито една тясна идея. Те или са множество, или само една, но достатъчно широка, която е прекрасно адаптируема към различните ситуации. За Стрелец не са типични нито резките депресии на Овен, нито упоритото постоянство на Лъва: най-силният порив на вятъра може да загаси само няколко езичета на пламъка на Стрелец. Останалите остават да горят и скоро отново запалват загасналите. Стрелец не е склонен да насилва ситуацията: като вижда, че тя не се поддава на неговото влияние, той променя подхода или се отдалечава, но психологическа травма няма да получи нито в единия, нито в другия случай. Неговият оптимизъм и жизнерадостност изглеждат неизчерпаеми. Това е почти така, особено ако отчетем неговата нелюбов към безнадеждни и гаснещи ситуации, където върви чисто потребление на енергия и вампиризъм от всякакъв сорт. От такива ситуации и от такива хора Стрелец бяга с недостъпна на другите знаци на Зодиака скорост, като се ползва от очевидното преимущество на количеството и дължината на краката. Неговото типично поведение в бита е да раздаде с огромно въодушевление хиляди аванси и обещания и де се опита честно да ги изпълни всичките... Е нещо не се е получило, извинете, аз направих всичко, което можах - след което разговорът непринудено обаятелно се прехвърля на друга тема.

  Висшата октава на знаците от последната трета на Зодиака представят космическата любов, проявена в съответния елемент. Стрелец представлява огнената проява на божествената любов, което от неподготвените хора се възприема като непостижимо обаяние и привлекателност на личности и идеи. На практика Стрелец със своите стрели изсича в сърцето искрата на Божествения Огън и човек за секунда усеща себе си Брама, Вишну или Шива, в зависимост от своя хороскоп и текуща ситуация.

  За нисшата октава на Стрелец е характерно съсредоточаване върху енергетичната (и принципно практична) идея за сметка на вниманието към реалността, в която тази идея се провежда. Тезисът "идеалист - значи глупак" е провокиран именно от нисшата октава на Стрелец. Ако Овен е заслепен от своята идея, а Лъвът е властно поробен, то Стрелец може значително по-добре да вижда и е по-свободен, но на него (при слабо развитие) не му се иска нито да гледа около себе си, нито да реализира отговорен избор, като концентрира своя огън - на тях и така им е добре, огрени от топла космическа енергия, да гледат отвисоко на (той е уверен) красивия и хармоничен като цяло свят, като го поучават в общото и без твърде да се задълбочават в скучни конкретни подробности. Дева го счита за ленив демагог и безделник, търтей, който паразитира върху нейния труд. Той я смята за безнадеждно потънала в никому ненужни детайли и дреболии, която не вижда по-далеч от носа си и с мазохистично удоволствие предава никому ненужна суета.

  Всички знаци от последната трета са инстинктивно религиозни, независимо от рационалните убеждения. Това означава, че те имат по рождение открит канал за връзка с водача свише, от който могат да се възползват във всеки момент. Характерът на връзката зависи от елемента. Стрелец усеща своята връзка с Космоса по най-непосредствен начин, чрез енергетиката. Трябва да се каже, че независимо от външната грубост, характерна за всички огнени знаци, Стрелец е съществено по-фин от своите събратя Овен и Лъв, неговите енергетични потоци в значително по-голяма степен са свързани с общи и фини идеи и той буквално чувства техния божествен произход и невидимата власт над света, поради което не е така настойчив, както Лъв и не е така агресивен, както Овен: знае, че неговата енергия и идеи ще достигнат и без пряк натиск, достатъчно е просто да бъдат разпространени около себе си, а по-нататък действа принципът: "Когато Аз дойда, всички Мои ученици ще Ме познаят". Този пряк канал за енергетична връзка с водача работи практически винаги, поради това на Стрелец му е трудно да разбере не само неогнените знаци, но понякога даже и Овен и Лъв. Първо, Стрелец е винаги изпълнен с най-добри и най-високи намерения и винаги се стреми да направи всичко колкото е възможно по-добре. Второ, Стрелец е последователен в убеждението си, че идваща през него пряка, даже груба истина е съвършено необходима на всеки, с когото той си има работа (и останалите също). Трето, (ако няма силно раняване) обикновено това е и така, а обкръжаващите му прощават лесно грешките и не само заради неговото свръхестествено пряко обаяние (макар то да е съществено), колкото заради това, че при него (това чувстват всички) действително няма никакви задни мисли. Тънкостта се състои в това, че подобно поведение кармично се разрешава само на Стрелец. То се забранява даже на Овен и Лъв, предвид техния специфичен огнен комплекс (значимост на своя поток). Обаче Стрелец действително не е зает със самоутвърждаване и не се стреми особено към това: за него главното е самата възможност да свети, тоест да изразява енергично своите мисли и чувства, а в каква степен обкръжаващите правилно ще ги разберат и оценят, го вълнува значително по-малко. Стрелец, като пази инстинктивно своя енергетичен канал, не ще изтърпи никакви ограничения на своята свобода и на възможния потисник или агресор ще му стане много зле, защото гневът на Стрелец напомня горски пожар. Обаче, и свободата Стрелец, на първо място възприема именно като свобода на самоизразяването, особено във фините планове. Развитият Стрелец ще страда значително повече от отсъствието на свобода на печата в обществото, отколкото от собствената бедност, даже ако той самият не се явява писател или обществен деец.

  Главната съблазън за Стрелец се състои в това, че в един момент започва да му се струва, че на него му е позволено всичко, а всяка грубост и невнимание може да поправи със своето обаяние. Неговата основна трудност е: Стрелец трябва да се научи да възприема своя енергетичен поток като Божий дар (той винаги е бил, е и, разбира се, ще бъде), който трябва да раздава на обкръжаващите точно по Неговата повеля, а не по свой каприз. Обаче, ако не прави това, Стрелец деградира. Неговите идеи се изпразват от съдържание (тоест от тях изчезва енергията, водачът на Стрелец стеснява канала) и стават плоски ментални щампи, които не са способни да вдъхновят никого и предизвикват силно раздразнение (празни лозунги и безсилни оправдания). Тогава Стрелец или променя водача (по-точно неговият водач отдава Стрелеца в робство на по-нисък тип служене) и преминава на по-твърда енергетика, така че грубостта вече се възприема като обикновена подлост, а искреността на самоизразяването се отдава на стандартния егоизъм, или излиза от реалността в много слабо енергетичния свят на бледите фантазии и шаблонни романтични мечтания, където критиката на Дева, приведена по-горе, се оказва вече напълно справедлива. Свободолюбието и независимостта в нисшата октава на Стрелец се сменят с догматизъм и фанатичен стремеж да бъдат подстригани всички под своя гребен: тук независимостта се разбира като безпрекословно подчинение на обкръжаващите на себе си, а свобода се предвижда само за своето его. Неразвитият Стрелец е изключително повърхностен, но тази повърхностност в известен смисъл е противоположна на повърхностността на Близнаци: Стрелците гледат от твърде общ план, така че подробностите са незабележими и се получава плоска (и банална) картинка с много груба енергетика. Неразвитите Близнаци гледат твърде изолирано-конкретно и съвсем не усещат дълбочина, така че всички планове се сливат.


  ОСНОВЕН, ПОСТОЯННО ДЕЙСТВАЩ ФОН

  Влиянието на планетата управител Юпитер дава на Стрелец необичаен оптимизъм и усещане за общо покровителство на съдбата. Освен това, Юпитер подчертава благородството на елемента Огън в Стрелец, източник на който се явява широкият поглед върху нещата. Да се разбере явлението означава да се намери неговото точно място в картината на света, и Юпитер помага това да бъде направено. Фокусът се състои в това, че при това явлението се осветява с ярка светлина и това, което по-рано е изглеждало безобразно, уродливо и ненужно, се оказва функционално и по свой начин красиво. Обаче, за това трябва да се застане на правилна гледна точка или, за устойчивост, на няколко такива точки, което прекрасно се отдава на Стрелец. Неговата етика е юпитерова, той може да пожали всеки и безплатно да му даде късче божествена енергия, но за съжаление, не е склонен да гледа какво ще направи ощастливения с нея и, поради това Стрелец може с най-добри намерения да отгледа огромно количество зло, без да обърне на това никакво внимание. Лекомислието, безотговорността и авантюризма му могат да се сравнят само с неговото обаяние. Обаче в същото време всичко това е само камуфлаж. В действителност Стрелец изпълнява много важна кармична задача - той разпространява своята енергия, ентусиазъм и успех върху целия свят. Поради това не можем да му се обидим, иначе Юпитер ще спре да ни носи щастие.

  Юпитер е планета на компенсацията, разширяването на възможностите. Поради това Стрелец никога няма не затъне в своите проблеми и неуспехи, а намира вътрешни резерви и способи за превключване. Неговият естествен начин за утешение на приятел изглежда приблизително по следния начин: струва ли си да се съсипваш заради загуба или неуспех, когато на света има още толкова много (приятели, жени, работа, възможности... - нужното да се подчертае)? И те действително са много - за Стрелец. Ако Рак търси резерви в дълбината на своята психика, то Стрелец ги намира без задълбочаване, с просто разширение, което прави впечатление на лек характер, а при по-задълбочен поглед прави впечатление на чудо: човек постоянно получава психологическа поддръжка, без каквито и да било видими основания. Доброто настроение и оптимизъм не са безпричинни: тяхната основа е силната енергетика. В този смисъл Стрелец е най-защитеният знак в Зодиака, защото той навсякъде (в това число психологически и енергетично) чувства поддръжката на благодетелния Юпитер и, поради тази причина, е слаб психолог, тъй като на него му е трудно да си представи характерните трудности и печал на другите хора. Най-трудно за Стрелеца се получава в ситуации, където енергетиката е ниска и се изисква не нейното повишаване, а дълбочинно преустройство на ситуацията на даденото енергетично ниво. Тук стандартното поведение на Стрелец е неуместно и на него му става истински неуютно: той чувства, че неговата енергия не е приета, а обаянието не работи. Ситуацията го изтласква и, ако има възможност, той изчезва бързо.


  СКРИТИ ПЛАСТОВЕ НА ЗНАКА (НЕОБХОДИМОСТ ОТ РАЗВИТИЕ)

  Влиянието на слабо поставената планета Меркурий (управител на срещуположните Близнаци) дава на неразвития Стрелец лошо разбиране на рационалната аргументация, трудност във възприемането в менталните контакти и съмнителна убедителност на собствените идеи. Впрочем, на него му се струва, че това и не трябва: детайлният логически анализ убива вдъхновението, разрушава енергетичния поток (ненапразно падението на Меркурий е в Лъв, главния знак на енергетиката). Слабостта на Меркурий подчертава външното равнодушие на Стрелец към резултатите на своето енергетично въздействие, но дава вътрешен, подсъзнателен стремеж да разпространи максимално своите енергетични канали (тоест да раздава на света това, което по-рано се е наричало благодат). Основната вътрешна задача на Стрелец (както и на Близнаци) е да се установи баланс между Юпитер и Меркурий. Господството на Юпитер дава на Стрелец твърде общ поглед върху нещата. Слабостта на Меркурий дава вътрешен стремеж към подробностите, чиято пряка реализация води до лишаване от енергетика. Освен това, Юпитер не дава твърде внимателно съсредоточаване върху детайлите, те започват да се променят и да издребняват, както в калейдоскоп, което Стрелец не може дълго да изтърпи и се възвръща към своето обичайно разсеяно възприятие. Последното съвсем не означава, че неговите стрели летят покрай целта. Стрелец, особено развитият, уцелва необикновено точно, но сам не знае защо. В действителност, тук се натрупват два фактора: от една страна, развитият Стрелец съзнателно вижда картината като цяло (Юпитер) и достатъчно често демонстрира на света силата на общите съображения (дедуктивния метод), а от друга - неговото подсъзнание (Меркурий - тук става дума за управлението на срещуположния знак, иначе подсъзнанието се управлява от Луна и Нептун) грижливо проследява детайлите на най-важните фрагменти на реалността, която му посочва Юпитер.

  Стрелец от висока октава умее, като се извиси до най-високите нива на обобщението и абстракцията, независимо от това, да остава практичен и да не изпуска предвид съществени подробности. Това е знак на високи религиозни учители и философи от екзистенциалното направление, които умеят да демонстрират на удивения свят единството на Космоса и Бога в капки роса.
  « Последна редакция: Май 13, 2010, 13:42:13 от Kingfisher » Активен
  Веселин
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 228


 • Град: Пловдив
 • « Отговор #1 -: Май 13, 2010, 13:27:46 »

  ЛУНАТА В СТРЕЛЕЦ

  В Стрелеца Луната притежава яркост, която няма в другите знаци. Стрелецът е астрологически знак на висшите знания и широтата на кръгозора. Тук Луната губи своето пасивно начало .
  Ако при Вас Луната е в Стрелец, Вие се отличавате с бистър и остър ум, рядка проницателност и умение да схващате всичко на момента. Интелекта на Лунния Стрелец пресява чувствените впечатления с поразителна отчетливост и бързина.
   
  Лунният Стрелец си поставя големи цели, без да се бои от възможни неудачи, а в някои моменти и се движи към тях.
  Рядко се вслушва в предупрежденията за капани и трудности, като дори и не се опитва да си изясни, до колко практичен е неговия план. Той с енергия и ентусиазъм се хвърля към набелязаното и обикновено успява да осъществи своя план.

  Благодарение на общителността и обаянието на Лунния Стрелец, той лесно си намира приятели. Притежава остроумие и добро чувство за хумор. Създава атмосфера на жизнерадост и веселие, с които завладява обкръжаващите.

  Една от най-очарователните му черти е да вижда у другите доброто, а прямотата и искреността на неговата критика, помага на хората по-лесно да я възприемат.

  За разлика от другите огнени Луни, Луната в Стрелец не е прекалено сексуална и страстна. Той гледа на любовта по-скоро като на приключение.

  Наслаждава се на процеса на опознаване на човека и на емоционалното опиянение на опиянението от влюбеността, но с времето неговия ромзн става приличащ на приятелство.

  Очите му често поглеждат на страна и той не желае да бъде привързан към един човек или място. Това не означава, че е лош партньор в брака, но най-вече е прекрасен приятел. Просто малко лекомислено се отнася към любовта и верносттa.

  В какъвто и знак да се намира Слънцето, на Лунния Стрелец са присъщи експанзивност и оптимизъм. При всеки знак на Слънцето, Луната в Стрелец дарява с любов към учението, hуманитарни способности и независимост на мисленето.
  « Последна редакция: Май 13, 2010, 13:46:45 от Kingfisher » Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Питанка относно един знак
  Въпроси и отговори
  Sita 6 741 Последна<br />публикация Март 13, 2011, 18:32:12
  от xxxx
  Знак или самовнушение?
  Духовни учения
  Ditko 7 1146 Последна<br />публикация Април 11, 2012, 02:36:47
  от Ditko
  Легендите за зодиакалните знаци- Овен,Лъв,Стрелец
  Астрология и нумерология
  Mistic_Aqua 0 900 Последна<br />публикация Юни 07, 2013, 12:40:49
  от Mistic_Aqua

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright